• BIST 100

    9613,08%0,75
  • DOLAR

    38,82% 0,28
  • EURO

    43,49% 0,02
  • GRAM ALTIN

    3995,68% -0,93
  • Ç. ALTIN

    6475,39% 0,00

Çin'den ABD'li silah şirketlerine yaptırım

DÜNYA 5.12.2024 13:47:17 0
Çin

Çin, Tayvan'a silah tedarik eden 13 ABD'li silah şirketine ve 6 yöneticisen yaptırım uyguladı.

Çin, Tayvan'a silah tedariki nedeniyle ABD askeri-endüstriyel kompleksini temsil eden 13 şirkete ve bu şirketlerin 6 yöneticisine yaptırım uyguladı.

Çin Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, kısıtlamaların 5 Aralık 2024'te yürürlüğe gireceği belirtildi.

Buna göre yaptırım uygulanan tüzel kişi ve kişilerin mal varlıkları dondurulacak ve bunlarla iş yapılması yasaklanacak. Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, kısıtlamalara tabi liderlerin Çin'e girişinin yasak olduğu belirtildi.

Dışişleri Bakanlığı, "ABD yakın zamanda Çin'in Tayvan bölgesine silah satacağını yeniden duyurdu; bu, tek Çin ilkesini ve üç ortak Çin-Amerikan bildirisinin hükümlerini ciddi şekilde ihlal ediyor" dedi. Bakanlık, ABD'nin eylemleriyle Çin'in iç işlerine ciddi şekilde müdahale ettiğini ve ülkenin egemenliğine ve toprak bütünlüğüne zarar verdiğini belirtti.

Kara listede Teledyne Brown Engineering, BRINC Drones, Rapid Flight, Red Six Solutions, Shield AI, SYNEXXUS, Firestorm Labs, Kratos Unmanned Aerial Systems, HavocAI, Neuros Technologies, Cyberlux Corporation, Domo Taktik İletişim ve Grup W yer alıyor.

Tayvan'a silah satışı

Ekim ayında ABD Dışişleri Bakanlığı, NASAMS hava savunma sistemleri ve radar istasyonlarının Tayvan'a yaklaşık 2 milyar dolara olası satışını onayladı.

Çin Devlet Başkanı Xi Jinping, 17 Kasım'da Peru'da ABD Başkanı Joe Biden ile yaptığı görüşmede, ABD'nin Tayvan Boğazı'nda barışı korumak istiyorsa bu konuya ihtiyatlı ve basiretli yaklaşması, Taipei'nin bağımsızlığına açıkça karşı çıkması ve Tayvan'ın barışı desteklemesi gerektiğini söyledi.

Tayvan, Çan Kay-şek (1887-1975) liderliğindeki Kuomintang kuvvetlerinin kalıntılarının Çin İç Savaşı'nda mağlup olduktan sonra buraya kaçtığı 1949'dan beri kendi yönetimi tarafından yönetiliyor. Pekin'in Rusya dahil çoğu ülke tarafından desteklenen resmi tutumuna göre burası ÇHC'nin bölgelerinden biri.

Washington, 1979'da Taipei ile diplomatik ilişkilerini kesip ÇHC ile yeniden kurdu. “Tek Çin” politikasını tanıyan ABD, Taipei yönetimiyle temaslarını sürdürmeye ve Çin tahminlerine göre son birkaç yılda 70 milyar doları aşan adaya silah tedarik etmeye devam ediyor. (İLKHA)

Ukrayna-ABD-Türkiye heyetleri İstanbul'da görüşüyor

İmmünoloji ve Alerji Uzmanı Dr. Koç: Uzun süren burun akıntısı ve hapşırık varsa, alerji düşünülmeli

Bursa'da tarih eser operasyonunda 222 sikke ele geçirildi

BATSO Başkanı Demir: “Batman’ın 35. İl Yılı Kutlu Olsun”

Nisanda 118 bin 359 konut satıldı

İşsizlik oranı yüzde 8,2 seviyesinde gerçekleşti

Nisan ayında yaklaşık 192 bin taşıtın trafiğe kaydı yapıldı

ABD'de Kongre'nin 29 senatöründen Gazze çağrısı

Yahudi çeteler Filistinlilerin evlerine saldırdı, araçlarını yaktı

Gülsever: Diyarbakır'daki kira artışları İstanbul ile yarışır hale geldi!

Ortaokul öğrencilerinden Gazze’ye destek kermesi

Çocuk Alerji Uzmanı Dr. Hafızoğlu: Çocuğunuzun alerjisini hafife almayın

Siirt’te silahlı saldırı: 1 yaralı

"Sessiz katil" hipertansiyon

Şanlıurfa'da kamyonet devrildi: 3 yaralı

Balon balığı avcılığı destekleme tutarı 35 TL oldu

Mardin’de trafik kazası: Bir ölü

İşgalci siyonistler Selfit'e yönelik saldırılarını sürdürüyor

Üreticilere 5,1 milyar lira destekleme ödemesi yapılacak

Siyonist rejim Mescid-i İbrahim’de sabah namazını engelledi

Cebeliye ve Beyt Lahiya'da yeni katliam: En az 100 şehit, yaralı ve kayıp var

Altın fiyatları güne düşüşle başladı

Döviz kurlarında son durum

Diyarbakırlı hayırsever, umre parasını Gazze'ye bağışladı

Ege'de kuvvetli fırtına uyarısı

DSÖ: Gazze'de kanser tedavisi yapan son hastane hizmet dışı kaldı

27 ilde FETÖ operasyonu: 101 şüpheli gözaltında

Meteorolojiden kuvvetli yağış uyarısı

Microsoft'un yapay zekâ açıklaması Gazze'deki gerçekleri gizleyemiyor

Mısır: Gazze'de sivil ve sağlık tesislerine saldırılar derhal durdurulmalı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ