• BIST 100

    11007,37%0,81
  • DOLAR

    42,52% 0,07
  • EURO

    49,55% -0,06
  • GRAM ALTIN

    5743,85% -0,15
  • Ç. ALTIN

    9322,75% 0,27

Çin’in uzay yarışındaki yeni adımı: Yeniden kullanılabilir roket projesi "Zhuque-3"

22 Ekim 2025, Çarşamba 11:57
22 Ekim 2025, Çarşamba 11:57
Çin’in uzay yarışındaki yeni adımı: Yeniden kullanılabilir roket projesi
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Çinli özel uzay şirketi LandSpace, yeniden kullanılabilir roket projesi Zhuque-3’ün başarılı bir statik ateşleme testini tamamlayarak yıl sonuna kadar planlanan ilk uçuşuna bir adım daha yaklaştı.

LandSpace, pazartesi günü gerçekleştirdiği testle, paslanmaz çelik gövdeye sahip Zhuque-3 roketinin motorlarını fırlatma rampasına sabit şekilde ateşledi. Şirketten yapılan açıklamada, testin üç gün süren ilk uçuş hazırlık kampanyasının birinci aşamasını tamamladığı belirtildi. Bu süreçte yakıt dolum testleri de başarıyla gerçekleştirildi.

Tüm testler, ülkenin kuzeybatısında yer alan Dongfeng Ticari Uzay İnovasyon Pilot Bölgesi'nde yapıldı. LandSpace, X üzerinden yaptığı açıklamada, “Araç, dikey entegrasyon provasına geçmeden önce teknik bölgeye dönerek denetim ve bakım sürecine girecek. Ardından planlanan yörünge fırlatması ve birinci aşama geri dönüş testi gerçekleştirilecek.” ifadelerini kullandı.

Zhuque-3, tasarımıyla SpaceX’in yeniden kullanılabilir Falcon 9 roketini andırıyor. Her iki roket de yeniden kullanılabilir birinci aşama ve harcanabilir üst aşamaya sahip.
Zhuque-3’ün ilk aşaması, LandSpace tarafından geliştirilen dokuz adet Tianque-12A motoruyla çalışıyor. Bu motorlar, sıvı metan ve sıvı oksijen (LOX) yakıt karışımı kullanıyor bu da Falcon 9’un kerosen tabanlı Merlin motorlarından önemli bir fark yaratıyor.

Yaklaşık 66 metre uzunluğundaki Zhuque-3, 18.300 kilogram yükü alçak Dünya yörüngesine taşıyabiliyor. Bu kapasite, Falcon 9’un yaklaşık 22.800 kilogramlık yük kapasitesine oldukça yakın.

LandSpace, Zhuque-3 için geçtiğimiz yıl alçak irtifa kalkış ve iniş testleri gerçekleştirmiş, 2024 Haziran’ında da bir statik ateşleme denemesi yapmıştı. Şirket, ayrıca Zhuque-2 adlı tek kullanımlık roketiyle de adından söz ettiriyor.
Temmuz 2023’te Zhuque-2, sıvı metan ve sıvı oksijenle çalışan ilk roket olarak Dünya yörüngesine ulaşmış, ancak bu yıl Ağustos ayında yapılan son fırlatma denemesi başarısız olmuştu.

Uzay uzmanları, Zhuque-3’ün başarılı bir şekilde yörüngeye ulaşması halinde Çin’in özel uzay sektöründe önemli bir dönüm noktası yaşanacağını ve ülkenin yeniden kullanılabilir roket teknolojisinde SpaceX’e güçlü bir rakip haline gelebileceğini belirtiyor. (İLKHA)

TİGEM'den 1200 küçükbaş hayvan için satış ihalesi

TBMM'de bütçe mesaisi başlıyor

BM: Gazze'de kadınların yükü ağırlaşıyor

Sudan'da iç savaş şiddetleniyor: Çatışmalar Kordofan'da yoğunlaştı

Bakan Fidan: Gazze'de uluslararası güç görüşmeleri ilerliyor, hedef işgalcilerle Filistinlileri ayırmak

Kalass: Çoğu ülke HAMAS'ın silahsızlandırılmasını üstlenmek istemiyor

El-Halil'de işgalciler iki Filistinliyi şehit etti

Ahmed eş-Şara: israil bölgedeki gerginliklerin temel kaynağı

İstanbul TEM'de 7 araç birbirine girdi: 2 yaralı

Kasım ayında Gazze ve Batı Şeria'da 57 basın ihlali: Gazeteciler hedef alınmaya devam ediyor

24 il için sarı kodlu uyarı: Kar ve sağanak bekleniyor

Alaska'da 7,0 büyüklüğünde deprem

Gazze'de anne ve oğlu siyonist rejimin ateşiyle şehit oldu

Çin Denizi'nde Filipinler-Çin gerginliği

Baltık Denizi'nde savaş alarmı

Cezayir'de katliam gibi kaza: 13 ölü, 35 yaralı

Girit açıklarında göçmen teknesi faciası: 18 ölü, 2 kişi kurtarıldı

Moldova'da elektrik krizi

Orban: AB, 2030’a kadar Rusya ile savaşa hazırlanıyor

Batman'da "Yeni Selahaddinler Arıyoruz!" programı düzenlendi

Kamyonet ile panelvan çarpıştı: 1 ölü, 3 yaralı

Mevlid-i Nebî Hikâye Yarışması’nda sonuçlar açıklandı

Tokat'ta sanal dünyaya "mola", sokağa "merhaba" projesi hayata geçirildi

Diyarbakır’da ambulansların trafikte karşılaştığı sorunlar yerinde incelendi

Cumhurbaşkanı Erdoğan Venezuela Cumhurbaşkanı Maduro ile görüştü

Murat Nehri'nde 60 kilogramlık turna balığı yakalandı

Rusya, Portekiz, Kanada ve Fransa ile savunma anlaşmalarını feshetti

Yunanistan'da çiftçilerin protestosuna polis müdahalesi

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan Katarlı mevkidaşı ile görüştü

Avustralya'da 50'den fazla orman yangını çıktı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


TİGEM'den 1200 küçükbaş hayvan için satış ihalesi

TBMM'de bütçe mesaisi başlıyor

BM: Gazze'de kadınların yükü ağırlaşıyor

Sudan'da iç savaş şiddetleniyor: Çatışmalar Kordofan'da yoğunlaştı

Bakan Fidan: Gazze'de uluslararası güç görüşmeleri ilerliyor, hedef işgalcilerle Filistinlileri ayırmak

Kalass: Çoğu ülke HAMAS'ın silahsızlandırılmasını üstlenmek istemiyor

El-Halil'de işgalciler iki Filistinliyi şehit etti