Çinli astronotlar, uzay görevini tamamladıktan sonra Dünya'ya döndüler

Tarih: 04.11.2024 12:19 Güncelleme: 04.11.2024 12:19
Çinli astronotlar, uzay görevini tamamladıktan sonra Dünya
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült
Haberi Sesli Oku

Üç Çinli astronottan oluşan Shenzhou-18 mürettebatı, altı aylık bir uzay istasyonu görevini tamamladıktan sonra güvenli bir şekilde Dünya'ya döndü.

Astronotlar Ye Guangfu, Li Cong ve Li Guangsu'yu taşıyan Shenzhou-18'in dönüş kapsülü, Çin'in kuzeyindeki İç Moğolistan Özerk Bölgesi'ndeki Dongfeng iniş alanına yerel saatle 01:24'te indi.

Çin İnsanlı Uzay Ajansı'na (CMSA) göre mürettebatın tamamı dönüş kapsülünden 02:15'te ayrıldı.

CMSA, 192 gün yörüngede kalan üç astronotun sağlık durumlarının iyi olduğunu ve Shenzhou-18 görevinin başarıyla tamamlandığını duyurdu.

Shenzhou-18 görev komutanı Ye, bir yıldan fazla toplam uzay uçuşu süresine sahip ilk Çinli astronot oldu ve bir Çinli astronotun yörüngede en uzun süre kalma rekorunu kırdı.

Ekim 2021'den Nisan 2022'ye kadar Shenzhou-13 misyonunda mürettebat üyesi olarak görev yaptı.

Ye, yaptığı açıklamada, "Çinli astronotlar ardışık görevlerde uzaya uçtular. Yörüngede kalma süresinin rekorunun yakın gelecekte kırılacağına inanıyorum." dedi.

Yoğun bilimsel görevler

Çin, Shenzhou-18 insanlı uzay gemisini 25 Nisan 2024'te fırlattı. Görev sırasında Shenzhou-18 mürettebatı, mikro yerçekimi, uzay malzeme bilimi, uzay yaşam bilimi, uzay tıbbı ve uzay teknolojisi alanlarında düzinelerce deney gerçekleştirmek için bilimsel deney kabinlerini ve araç dışı yükleri kullandı.

Gaz deneyi için brülörü yanma deneyi kabininde değiştirdiler ve akışkan fiziği deneyi kabinindeki numuneleri planlandığı gibi test ettiler. Ayrıca uzay aracı buluşması ve kenetlenmesi konusunda yörünge içi eğitim de gerçekleştirdiler.

Shenzhou-18 astronotları iki kez uzay dışı aktiviteler gerçekleştirdi. Mayıs ayındaki ilk uzay yürüyüşleri, Çinli astronotların en uzun tek uzay yürüyüşü için yeni bir rekor kırdı.

Uzay istasyonunun robotik kolu ve Dünya'daki bir ekibin yardımıyla, ilk araç dışı faaliyetleri sırasında yaklaşık sekiz buçuk saat çalıştılar ve uzay çöpü koruma cihazlarının kurulumu da dahil olmak üzere çok sayıda görevi tamamladılar.

Mürettebat ayrıca acil karar alma araştırması da gerçekleştirdi. Bilgisayarı ve ilgili yazılımı kullanarak, temel bilişsel yetenek, risk algısı, karar verme stili ve kapsamlı karar alma görevleri üzerine testler de dahil olmak üzere bir dizi değerlendirmeyi tamamladılar.

Daha sonra yer personeli, test sonuçlarını kullanarak astronotların yörüngedeki acil karar alma yeteneklerini kapsamlı bir şekilde değerlendirdi ve yörüngede kalma süresi, duygusal durum ve iş yükü gibi faktörlerin bu yetenekler üzerindeki etkisini inceledi.

Görev sırasında mürettebat ayrıca rutin muayeneler ve kalp atış hızı ve kan basıncının dinamik izlenmesi de dahil olmak üzere gerektiği gibi düzenli tıbbi kontroller gerçekleştirdi. Bu prosedürler astronotların fiziksel durumunu kapsamlı bir şekilde izlemeye yardımcı oldu. (İLKHA)

Doğu Asya'da gerilim tırmandı

Tayland'da görevden alınan başbakanın yerine yardımcısı getirildi

Bulgaristan'da silah fabrikasında patlama: 1 ölü

Siyasiler ve STK temsilcileri "Muharrem Ayı İftar Programı"nda buluştu

Beton mikseri ile trambüs çarpıştı: 4 yaralı

İstanbul için sıcak hava uyarısı

Rusya, Afganistan İslam Emirliğini tanıyan ilk ülke oldu

Putin ile Trump Ukrayna'yı görüştü

İstanbul Silivri'de ormanlık alanda çıkan yangın söndürüldü

Sırbistan’ın başkenti Belgrad’da hükümet karşıtları yine sokaklara çıktı

Çin Şıyan sınıfı uydusunu uzaya gönderdi

ABD'den İran'a yeni yaptırımlar

Guterres: Gazze'de son can damarları kesilmek üzere

Siyonist işgalciler Lübnan'a saldırdı

Yozgat'ta feci kaza: 3 ölü, 2 yaralı

Çin'de şiddetli yağış ve su baskını

Silivri'de ormanlık alanda yangın

HÜDA PAR Mersin Milletvekili Dinç: Dini değerlere yönelik saldırılar karşısında sessiz kalınmamalı

İran hava sahasını yeniden kapattı

Gaziantep'te uyuşturucu ele geçirildi: 2 gözaltı

Sürekli elektrik kesintileri Aydın ailesinin hayatını tehdit ediyor

Araç tavanında yolculuk yapan şahsa ceza kesildi

Gaziantep'te siber dolandırıcılık operasyonu: 15 gözaltı

Okkalı: Camiler sadece yazın değil, yıl boyunca çocuklarla dolmalı

Bingöl Valisi Ahmet Hamdi Usta'dan orman yangını uyarısı

HÜDA PAR’dan emekli maaşı hakkında kanun teklifi: Asgari ücretin altında olmasın

Kutsal topraklardan dönen hacılar: Başta Filistin olmak üzere tüm İslam âlemi için dua ettik

Demir: Bu olay (Hz. Muhammed'e hakaret) teklifimizin ne kadar gerekli olduğunu ortaya koydu

Güney Kore'den Polanya'ya 6 milyar dolarlık tank satışı

Söylemez: Maaşlar, açlık ve yoksulluk sınırı arasında sıkıştı

Yükleniyor