• BIST 100

    10803,28%-0,20
  • DOLAR

    40,89% 0,16
  • EURO

    47,78% 0,29
  • GRAM ALTIN

    4393,36% 0,35
  • Ç. ALTIN

    7053,04% 0,00

Cizre alev alev yanıyor

14 Ağustos 2023, Pazartesi 05:05
14 Ağustos 2023, Pazartesi 05:05
Cizre alev alev yanıyor
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Cizre alev alev yanıyor

Eyyamıbahur ve Afrika sıcaklarının Türkiye’yi terk etmesiyle birlikte başlayan Basra sıcakları Şırnak’ın Cizre ilçesini alev alev yakarken, aşırı sıcaklar vatandaşları evlerine mahkum etti.
Şırnak’ın Cizre ilçesinde gündüzleri 50-55 dereceyi bulan hava sıcaklığı, esnafın iş saatlerini de etkiledi. Tüm ülkede etkili olan Basra sıcakları Cizre’yi ateş kazanına çevirdi.

Klimalı serin ortamlarda dinleniyorlar
Cizre ilçesinde gündüzleri 55 dereceyi bulan hava sıcaklığı, esnafın iş saatlerini de etkiledi. Kepenk kapatıp evde dinlenmeye çekilen esnaf, akşam saatlerinde iş başı yapıyor.
Türkiye genelinde mevsim normallerinin üstünde seyreden sıcaklar sebebiyle vatandaşlar gündüz saatlerini evlerinde geçirirken, esnaf da kepenklerini akşam saatlerinde açıyor. 12.00-17.00 saatleri arasında sokak ve caddelerin boşaldığı ilçede hayat adeta dururken, vatandaşlar bu saatlerde evlerinden ve klimalı ortamlardan çıkmıyor.

Gece parklara akın ediyorlar
Gün içerisinde evlerinden çıkmayan Cizreliler, akşamları Dicle Nehri’nin bitişiğindeki çay bahçeleri ve parklara akın ediyor. Aileleriyle günün bunaltıcı havasının verdiği stresi Dicle Nehri kenarında atmaya çalışan vatandaşlar, gecenin geç saatlerine kadar parkta kalıyor. Cizre’nin son yıllardaki en yüksek hava sıcaklığını gördüğünü ifade eden Kardeş Karaduman, 'Son iki haftadan bu yana burası çok sıcak. Her yaz burası sıcak olur ancak bu yaz burası çok fazla sıcak. İnsanlar dayanamayacak duruma geldi ve dışarıya çıkmamalarını öneriyorum. Çünkü gündüz saatlerinde esnaf kepenk kapatıp serin yerlerde dinleniyor. Bu saatlerde de vatandaşlar dışarıya pek çıkmıyor. Akşam saatlerinde havalar serinleyince esnaf da kepenk açıyor vatandaşta gelip alışverişini yapıyor” dedi.
Esnaf Fıramens Ertene, ”Hava sıcak olduğu için dışarıda kimse yok. Ya dükkanımızın içinde klimanın altında serinliyoruz ya da evlerimizde dinlenip dışarı çıkamıyoruz. Gündüz saatleri dışarıda çok az insan görürsünüz. Çünkü hava çok sıcak ve esnafın yarısı kapalı' diye konuştu.
Hava sıcaklığının 55 dereceyi bulduğu ilçede ekmek parası için çalışan işçiler ise, ilkel yöntemlerle kendilerine gölge yaparak çalışmaya çalışıyor. Hava sıcaklığının Cizre’de 50 dereceyi geçtiğini ifade eden sıva ustası Süleyman Mungan, ”Ekmek parası ve geçim sıkıntısından dolayı çalışmaya mecburuz. Cizre’de hava sıcaklığı bazen 55 dereceyi geçiyor, biz de bazen şemsiye ile gölge yaparak işimizi yapmaya ve ekmeğimizi kazanmaya çalışıyoruz” şeklinde konuştu.

Caddeler gündüz bomboş, gece cıvıl cıvıl
Ülke genelinde etkili olan çöl sıcağı nedeni ile gündüzleri bomboş kalan Cizre caddeleri akşam saatlerinde ve geceleri cıvıl cıvıl oluyor. Gündüzleri evlere mahkum olan kadın, erkek, çocuk, genç, yaşlı yediden yetmişe herkes akşamları Dicle Nehri kenarındaki parklara akın edip, geç saatlere kadar bu parklarda dinlenip eğleniyor. Gündüz saatlerinde eve mahkum olan bazı çocuklar ise sevgi sokağındaki süs havuzlarında oynayarak hem serinliyorlar hem de eğleniyor.

Meteoroloji'den 13 il için sarı kodlu alarm

Gazze'de siyonist vahşet sürüyor: 24 saatte 51 şehit

BM'den siyonist rejime işgali genişletmeyi derhal durdurma çağrısı

Trump ile Lukaşenko telefonda görüştü

HÜDA PAR Cizre İlçe Başkanı Gözüngül: AMATEM yıllardır kapalı

7 yaşındaki çocuk termal tesiste boğularak hayatını kaybetti

Bingöl’de 8 bin 332 kök kenevir ele geçirildi

5 yıl 10 ay kesinleşmiş hapis cezası bulunan şahıs yakalandı

Danimarka'da tren kazası: 1 ölü, çok sayıda yaralı

Diyarbakır'daki orman yangınları yerleşim yerine yaklaştı

Pakistan'da sel felaketi: 194 can kaybı

Gazze'de can kaybı 61 bin 827’ye yükseldi

Konya’da çıkan yangında tarihi bina kullanılamaz hale geldi

Anamur'da bir ilk: Hafızlık icazet merasimi

Kocaeli'de orman yangını

HAMAS ve Filistinli gruplardan “büyük israil” planına karşı çağrı

Suriye'de orman yangınları sürüyor

DMM şap hastalığının bazı bölgelerde hızla yayıldığı iddialarını yalanladı

Ulus Mahallesi’nde sağlıklı hayat merkezi tanıtımı ve kanser taramaları yapıldı

Akkuyu NGS'NİN inşaat kontrol bilgi sistemi etkinliğini kanıtladı

17. Mahalle Buluşması etkinliği Ulus Mahallesi’nde gerçekleştirildi

Van’da medrese eğitimini tamamlayan kız öğrenciler için mezuniyet programı düzenlendi

İBB, 7 yıldır kesintisiz hizmet veren İstinye–Çubuklu feribot hattını kapattı

Bursa’da aynı çeşmeden su içen tilki ve sincap, foto kapanla görüntülendi

Şanlıurfa’da trafik kazası: 6 yaralı

Otomobil su kanalının korkuluklarına çarptı: 1 yaralı

40 bin kişi Mescid-i Aksa’da Cuma namazı kıldı

Kocaeli ve İznik'teki orman yangınlarının duman bulutu Bursa semalarını kapladı

Diyarbakır’da 3 ayrı noktada orman yangını

Hasankeyf'te incir hasadı başladı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Meteoroloji'den 13 il için sarı kodlu alarm

Gazze'de siyonist vahşet sürüyor: 24 saatte 51 şehit

BM'den siyonist rejime işgali genişletmeyi derhal durdurma çağrısı

Trump ile Lukaşenko telefonda görüştü

HÜDA PAR Cizre İlçe Başkanı Gözüngül: AMATEM yıllardır kapalı

7 yaşındaki çocuk termal tesiste boğularak hayatını kaybetti

Bingöl’de 8 bin 332 kök kenevir ele geçirildi