• BIST 100

    10565,74%-0,59
  • DOLAR

    42,17% -0,01
  • EURO

    49,02% -0,28
  • GRAM ALTIN

    5558,99% -1,71
  • Ç. ALTIN

    9196,59% -3,17

Cizre TSO'dan Türkiye ile Suriye arasındaki sınır kapılarının açılması talebi

11 Mart 2025, Salı 20:58
11 Mart 2025, Salı 20:58
Cizre TSO
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Cizre Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ömer Faruk Yıldırım, Suriye’deki geçiş hükümeti ile varılan anlaşma sonrası, sınır kapılarının açılmasının bölgesel ticareti canlandıracağını belirterek, ülkedeki iş dünyasının Suriye'nin yeniden inşasında aktif rol

Suriye ile ticaretin önündeki engellerin kaldırılması gerektiğini ifade eden Cizre Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ömer Faruk Yıldırım, Cizre’nin bölgesel ticaret ve lojistik üssü olma yolundaki potansiyelini artıracağını vurguladı.

İş insanlarının Suriye’nin yeniden imarında söz sahibi olabilmesi için gerekli adımların atılmasının önemine dikkat çeken Yıldırım, “Bugün itibari ile Ortadoğu’da barış ve istikrar adına tarihi bir adım atılmıştır. Suriye’de geçiş hükümeti Cumhurbaşkanı Ahmet Şara ile Demokratik Suriye Güçleri (DSG) arasında varılan anlaşma ile ülkenin yeniden imarı için güvenli bir ortamın sağlanması için mutabakata varılmıştır. Bu anlaşma ile sınır kapıları ve havaalanlarının merkezi otoritenin kontrolüne bırakılması öngörülmekte olup, gelecekte Türkiye ile Suriye arasında yapılacak ticaretin önündeki engellerin kalkması açısından bir dönüm noktası olacaktır." dedi.

"Atıl durumda bulunan sınır kapısının derhal açılması gerekiyor"

Cizre'nin, tarih boyunca ticaret yollarının kesiştiği bir merkez olduğunu, bölgesel ticaretin ve lojistiğin en stratejik noktalarından biri olarak öne çıktığını söyleyen Yıldırım, "Ülkemiz iş dünyası için büyük fırsatlar barındıran bu yeni süreçte, Cizreli tüccarların ve iş insanlarının Suriye’nin yeniden imarında söz sahibi olabilmesi için gerekli adımların hızla atılması elzemdir. Bu kapsamda; 2012 yılında Nusaybin ‘de Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) tarafından 'Yap-İşlet-Devret' modeli ile modernize edilen ve 'İki Ülke, Tek Gümrük' anlayışıyla hizmet vermesi planlanan ancak kapalı ve atıl durumda bulunan sınır kapısının derhal açılması gerekmektedir. Bu sınır kapısının açılması, bölgedeki iş insanlarımızın Suriye pazarına erişimini kolaylaştıracak ve ticaret hacmini artıracaktır. Geçmişte faaliyet gösteren, ancak çeşitli sebeplerle kapatılan Cizre-Derik Pasavan Sınır Kapısı’nın modernize edilerek yeniden uluslararası ticarete açılması hayati bir gerekliliktir. Bu kapının, yalnızca küçük çaplı sınır ticareti için değil, Suriye’nin yeniden inşasına yönelik büyük ölçekli projelere hizmet edecek şekilde modern bir ticaret kapısı olarak düzenlenmesi gerekmektedir.” diye konuştu.

Günlük ortalama 4 bin tırın geçtiği Cizre'nin, Türkiye’nin Ortadoğu’ya açılan en önemli lojistik merkezlerinden biri olduğunu aktaran Yıldırım, mevcut ticaret trafiğinin artırılmasıyla bölgesel ekonomiyi canlandıracak potansiyele de sahip olduklarını kaydetti. Yıldırım, açılacak yeni sınır kapılarının, Cizre’yi sadece bir geçiş noktası olmaktan çıkarıp, bölgesel bir ticaret ve lojistik üssüne dönüştüreceğini belirtti.

“Türkiye Suriye’nin yeniden inşasında önemli rol alacaktır”

Yıldırım, “Türk müteahhitlik sektörü, altyapı projeleri ve sanayi yatırımları açısından küresel ölçekte önemli bir konuma sahiptir. Suriye’de altyapının yeniden inşasında Türk firmalarının etkin rol alması için gümrük ve lojistik süreçlerinin hızlandırılması şarttır. Cizreli iş insanları hem inşaat sektöründe hem de temel ihtiyaç malzemelerinin tedarikinde önemli katkılar sunabilecek kapasiteye sahiptir. Bu gelişmeler ışığında, hükümet yetkililerini ve ilgili mercileri Cizre’deki ticaret potansiyelini harekete geçirmek adına sınır kapılarının açılması için ivedilikle adım atmaya davet ediyoruz.” dedi. (İLKHA)

Katil Netanyahu'dan 7 Ekim için gayriresmî soruşturma hamlesi

Fas'ta Gazze ve Sudan için dayanışma çağrısı

Ateşkese rağmen siyonist saldırı: Bir şehit, çok sayıda yaralı

Balıkesir'de 4 büyüklüğünde deprem

Zonguldak’ta çok sayıda silah ve mühimmat ele geçirildi

Tır ile otomobil çarpıştı: 2 ölü, 2 yaralı

Sözleşmeli öğretmen atamaları için tercih başvuruları bugün başlıyor

Ara tatil sona eriyor, 18 milyon öğrenci yeniden ders başı yapacak

İzmir açıklarında 18 düzensiz göçmen yakalandı

Konya’da sisli hava etkili oluyor

Feribot seferlerine fırtına engeli

Mardin’de pikap uçurumdan yuvarlandı: 2’si çocuk 6 yaralı

Konya’da çıkan yangında iki müstakil ev kullanılamaz hale geldi

Kongo'da maden sahasında göçük: 70 can kaybı

Konya’da firari hükümlü yakalandı

Suriye Dışişleri Bakanı Şeybani Çin’e gidiyor

Trafik güvenliğini tehlikeye atan sürücü hakkında işlem yapıldı

Gıda zehirlenmesi şüphesiyle 15 kişi hastaneye kaldırıldı

Batman’da çocuk sağlığı hizmetlerinde yaşanan eksiklik tepkilere neden oluyor

DSİ 1389 personel alımı yapacak

Pasifik'te tansiyon yükseliyor: Çin gemileri, Japon adalarına yaklaştı

Karabük'te feci kaza: 2 ölü, 7 yaralı

Arakçi: israil ve ABD hedeflerine ulaşamadı, bu süreçte zayıf ve güçlü yönlerimizi gördük

Zap Suyu'na düşen pikapta 2 kişi hayatını kaybetti

İşgal askerleri Lübnan topraklarında UNIFIL askerlerini hedef aldı

Balıkesir’de art arda depremler

Gazze için 10 bin fidan dikildi

Rus ordusu Zaporojye Bölgesi’nde ilerliyor

Batman’da evde çıkan yangın kısa sürede söndürüldü

BM Raportörü Albanese: Ateşkese rağmen Gazze'deki soykırım devam ediyor

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Katil Netanyahu'dan 7 Ekim için gayriresmî soruşturma hamlesi

Fas'ta Gazze ve Sudan için dayanışma çağrısı

Ateşkese rağmen siyonist saldırı: Bir şehit, çok sayıda yaralı

Balıkesir'de 4 büyüklüğünde deprem

Zonguldak’ta çok sayıda silah ve mühimmat ele geçirildi

Tır ile otomobil çarpıştı: 2 ölü, 2 yaralı

Sözleşmeli öğretmen atamaları için tercih başvuruları bugün başlıyor