• BIST 100

    14065,98%0,27
  • DOLAR

    42,96% 0,07
  • EURO

    50,56% 0,22
  • GRAM ALTIN

    5978,39% -0,24
  • Ç. ALTIN

    9921,23% -0,31

Cizre’de 42 çiftçiye 17 bin fıstık fidanı dağıtıldı

15 Mart 2025, Cumartesi 13:03
15 Mart 2025, Cumartesi 13:03
Cizre’de 42 çiftçiye 17 bin fıstık fidanı dağıtıldı
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Şırnak Cizre’de dağıtımı yapılan 17 bin fıstık fidanı programında konuşma yapan Cizre Kaymakamı Ahmet Vezir Baycar, Cizre’de fıstıkçılığı esas sektör olarak ilan ettiklerini ve bu konuda çeşitli çalışmalar yürüttüklerini ifade etti.

GAP bölge kalkınma idaresi başkanlığının katkılarıyla, ilçe tarım ve orman müdürlüğü tarafından yürütülen badem ve fıstık yetiştiriciliği geliştirilmesi projesi kapsamında kapama bahçe kurulum malzemeleri ve fidan dağıtım töreni düzenlendi. Proje kapsamında ilçede 42 üreticiye 17 bin fıstık ve badem fidanı ile 220 dekar alanda bahçe kurulumu için tel, direk ve gergi teli dağıtımı yapıldı.

Dağıtımı yapılan fıstık fidanları 2 yaşında aşısız Sertifikalı "Battım" fidanları olup 1. yılın sonundan itibaren fidanlar aşılanıp fıstık fidanı olacak.

“Tarım Bakanlığı olarak devletimizin ve hükümetimizin birçok desteği oluyor”

Fidan dağıtım programında konuşma yapan Cizre Kaymakamı Ahmet Vezir Baycar, tarımda kendi kendine yeten bir ülke haline gelmemiz gerektiğini ifade ederek, "Gerek ulusal gerek küresel son dönemlerdeki gelişmeler bize şunu gösterdi ki, tarım sektörü en stratejik sektör ve hiç ölmeyecek bir sektördür. Dolayısıyla bizim tarıma eğilmemizden başka çaremiz yok. Bizim ülke olarak kendi kendimize yeterli olabilmemiz lazım. Gerek pandemide gerekse Ukrayna-Rusya savaşında ve her olağanüstü olayda şunu gördük ki, kendi kendine yetmeyen ülkeler maalesef sıkıntı yaşayacaktır ve yaşadığını hep beraber gördük. Bu minvalde, biz Tarım Bakanlığı olarak devletimizin ve hükümetimizin birçok desteği oluyor. Son dönemlerde bu destekleri de çeşitlendiriyor. Geçen yıl başladığımız yeni bir çalışmayla, bu desteklerimizi sadeleştirdik. 20-30 başlıktan belli başlı gruplar, başlıklar adı altında gruplandırdık ve biraz daha etkin verimliliği destekleme modeline geçtik. Gübre desteğimiz, yakıt desteğimiz, tohum desteğimiz, grup fide desteğimiz gibi belli başlı desteklerde bunu topladık. Bundaki amacımız, çiftçilerimizin daha nitelikli ve daha verimli bir üretim yapmaları ve devletimizden teşvik almalarını sağlamaktır.” dedi.

“Arazilerimiz boş duruyor, 37.000 dönüm arazimiz ekilmeyi bekliyor”

Cizre fıstık merkezi olmalıdır diyen Kaymakam Baycar, “Cizre özelinde de kıymetli arkadaşlar, belli ürünleri stratejik ürün olarak belirledik. Bunlardan biri de fıstık. Bunu bütün samimiyetimle söylüyorum; fıstık, buranın geleceğinde çok önemli bir rol oynayacaktır. Bunun örneğini Siirt’ten verebiliriz. Şu an Siirt ekonomisini Siirt fıstığı oluşturuyor, milyarlarca liralık bir ekonomiden bahsediyoruz. Bizim Şırnak Cizre’nin de aynı iklim yapısına sahip olduğunu, benzer toprak yapısına sahip olduğunu ve benzer sıcaklığa sahip olduğunu görüyoruz. Dolayısıyla bizim bunu burada da uygulamamızın önünde hiçbir engel yok. Bu minvalde, GAP İdaresi'ne bir proje sunduk. Çok şükür projemiz geçti. Bugün burada çiftçilerimize örnek olsun diye hem tel örgü hem de fide dağıtımları yapacağız. 42 vatandaşımıza fide desteği vereceğiz. Tel örgü ve çit desteğimiz biraz daha az vatandaşımıza şu an verebileceğiz ama bunun devamını getireceğiz. Fıstıkçılığı esas sektör olarak ilan ediyoruz ve bunu geliştireceğiz. Cizre, Şırnak fıstık merkezi olmalıdır. Arazilerimiz boş duruyor, 37.000 dönüm arazimiz ekilmeyi bekliyor. Neyi bekliyoruz, niye ekmiyoruz? Elbette sınırda olmamızın hasebiyle sınır ticaretine yönelmeler olabilir ama emin olun, tarım asla ve asla eskimeyecek ve her zaman önemini koruyacak bir sektördür. Lütfen, tarımı ihmal etmeyelim. Biraz daha hazır, biraz daha kolay para kazanılabilecek alanlara yönelip tarımı ihmal etmeyelim. Onun pişmanlığını çok yaşarız. Ben uzatıyorum ama bu konu benim için çok çok önemlidir. Köylerimizi dolaşıyorum, içim açıyor; tarlalarımız boş olmayı bırakın, daha taşları toplanmamış. Bunu bizim aşmamız lazım. Bu üretimi bizim sağlayabilmemiz lazım.” ifadelerini kullandı.

Yeni projeler hazırladıklarını ifade eden Baycar, “Buradan şunun müjdesini de verelim. Kıymetli arkadaşlar, İl Müdürlüğümüzle beraber konuya çok önem vereceğiz. GAP İdaresi'ne yeni bir proje daha hazırladık. İl Özel İdaresi'ne bir proje daha hazırladık. Kalkınma Ajansı'na hazırlayacağız ve Tarım Bakanlığı'na hazırladık. Beş ayrı fıstık projesini de eşzamanlı olarak biz sunduk ve sunmaya devam ediyoruz. Şunu ifade edeyim, kim ekmek istiyorsa, destekleyeceğiz. Sadece bizim desteklerimiz de kalmasın, kendileri de artıracak elbette. Biz 10 dönüm fide desteği veriyorsak, 10 dönümde vatandaşım ekebilecek ve bu yekûn bir pazar oluşturacaktır.” dedi. (İLKHA)

Malatya'da bıçaklı kavga: 1 ölü

Hindistan'da kirli su tüketimi kaynaklı 3 ölüm 150 zehirlenme

Siirt’te otomobil kepçeyle çarpıştı: 1 ölü, 4 yaralı

HAMAS'tan işgalci rejimin yardım kuruluşlarını yasaklamasına tepki

Siirt’te 22 vatandaş 3 saatlik çalışmayla kurtarıldı

Irak'ta cumhurbaşkanlığı adaylıkları için başvurular başladı

Diyarbakır’da sürücülerden belediyeye tepki: Böyle belediyecilik olmaz

Gazze'de 2025 yılı: 33 milyar doları aşan kayıplarla dolu bir bilanço

Adana'da işçileri taşıyan minibüs karda devrildi: Yaralılar var

Mardin’de 140 yerleşim yerinin yolu ulaşıma kapandı

Adana’da zirai don uyarısı: Üreticilere tedbir çağrısı

Dargeçit’te kar yağışına karşı yetersiz çalışma

HÜDA PAR Genel Başkanı Yapıcıoğlu'ndan Diyanet İşleri Başkanı Arpaguş'a ziyaret

Diyanet-Sen Malatya: Yılbaşı kutlamaları kültürel yozlaşmanın en büyük göstergesidir

Malatya'da 149 mahallede yol açma çalışmaları devam ediyor

İstanbul’daki soruşturmalarda 80 milyar TL’lik mal varlığına el konuldu

Mardin İl Müftüsü Türkmen: 2025 yılı özellikle İslam ümmeti için çok zor geçti

Yaban keçisi avladığı belirlenen 3 kişiye 2 milyon 894 bin 565 lira ceza

Dr. Akmaz: Çocuklarda içe basma çoğu zaman kendiliğinden düzeliyor

“İletişim ve Diplomasi” dergisinin 15. sayısı yayımlandı

İşgal saldırıları Gazze’nin nüfusunu yüzde 10’dan fazla azalttı

Velilerden çağrı: Somuncubaba Kavşağı can almasın!

Diyarbakır’da sağlık hizmetlerinde rekor yoğunluk: 2025’te 32,5 milyon başvuru

Tufanbeyli’de kar yağışı hayvancılığı etkiledi

Siirt'te organ bağışında rekor artış: 12 yılda yapılan bağışın 4 katı 2025’te gerçekleşti

YÖK’te üniversite hastaneleri ve tıp eğitimi masaya yatırıldı

Batman'da yaban hayvanları için doğaya yem bırakıldı

ASELSAN’dan 225 milyon avroluk yeni anlaşma

Batman'da kar engeli aşıldı, ekipler hayat kurtardı

Bu görüntülerin ardından ofis alt geçidi ulaşıma kapandı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Malatya'da bıçaklı kavga: 1 ölü

Hindistan'da kirli su tüketimi kaynaklı 3 ölüm 150 zehirlenme

Siirt’te otomobil kepçeyle çarpıştı: 1 ölü, 4 yaralı

HAMAS'tan işgalci rejimin yardım kuruluşlarını yasaklamasına tepki

Siirt’te 22 vatandaş 3 saatlik çalışmayla kurtarıldı

Irak'ta cumhurbaşkanlığı adaylıkları için başvurular başladı

Diyarbakır’da sürücülerden belediyeye tepki: Böyle belediyecilik olmaz