• BIST 100

    15703,40%-1,93
  • DOLAR

    44,06% 0,17
  • EURO

    51,19% 0,04
  • GRAM ALTIN

    7301,06% 1,68
  • Ç. ALTIN

    11854,23% 0,00

Çocuk Gelişimi ve Floortime Uzmanı Aslan: Otizm bir hastalık değil, nörogelişimsel bir farkındalıktır

20 Ağustos 2025, Çarşamba 13:05
20 Ağustos 2025, Çarşamba 13:05
Çocuk Gelişimi ve Floortime Uzmanı Aslan: Otizm bir hastalık değil, nörogelişimsel bir farkındalıktır
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Son yıllarda otizm tanıların arttığına dikkat çeken Çocuk Gelişimi ve Floortime Uzmanı Dilan Aslan, 'Otizm, bir hastalık değil, nörogelişimsel bir farkındalıktır.' dedi.

Çocuk Gelişimi ve Floortime Uzmanı Dilan Aslan, İLKHA'ya otizm vakalarındaki artış, Türkiye’de otizmli bireylerin eğitim, sağlık ve sosyal hayata katılım süreçlerinde en büyük engel, yapay zekâ ve dijital eğitim araçları otizmli çocuklar için riskleri ve tedavisi hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

Son yıllarda otizm tanılarının çok fazla arttığını dile getiren Aslan, özellikle dil gelişimi konusunda akranlarıyla aynı seviyede ilerleme göstermeyen çocukların vakit kaybetmeden bir uzmana yönlendirilmesi gerektiğini aktardı. Aslan, erken müdahale edilmediğinde, gecikmiş konuşma bozukluğu, etkileşim kuramama ve çeşitli gelişimsel sorunların ortaya çıkabileceğini de belirtti.

"2022 yılında yapılan araştırmalara göre her 31 çocuktan bir tanesi artık otizmli olmaktadır"

Yapılan araştırmalara göre her 31 çocuktan birinin otizmli olduğunu belirten Aslan, "Son yıllarda otizm tanıları çok fazla artmaktadır. 2022 yılında yapılan araştırmalara göre her 31 çocuktan bir tanesi artık otizmli olmaktadır. Tabii ki bu da ailelerin bilinçlenmesi ve farkındalığının artmasıyla daha hızlı bir sonuç vermektedir. Ailelerde çocuklardaki bir gelişim geriliği olmasına rağmen, 'normal düzelir, okulda düzelir' şeklinde bir gelişim rutini vardır. Çocuklardaki dil gelişimi tabii her çocukta farklı bir gelişim göstermektedir. Akranlarıyla aynı sosyal gelişimini, aynı dil gelişimini sağlamadıkları zaman bir uzmana başvurmaları gerekmektedir. 'Ne kadar zamanla düzelir' dediğimiz kısımlar olsa da maalesef erken müdahale edilmediği zaman gecikmiş dil konuşma bozukluğu olabiliyor, çocuklarla etkileşim kuramama durumları olabiliyor. Birçok sorunu da peşi sıra getirmektedir." şeklinde konuştu.

Aslan, bireyde farklılık gözlemleyen bir aile, hangi işaretleri ciddiye almalı ve vakit kaybetmeden uzmana başvurmalı sorusuna cevaben, "Otizmli çocuklarımızı maalesef ki normal hayata entegre etmeme durumları olmaktadır. Çocuklarımızı okula gönderdikleri zaman birçok eğitim kurumlarından da aldığımız haberlere göre, otizmli bireyler ya da diğer gelişim gösteren çocuklarımızı sosyalleştirmemekte, alım yapmamaları durumu olmaktadır. Ayrıca bazı eğitim sistemine göre de çocuklara hep masa başında, dört duvar arasında ders verme biçimi uygulanmaktadır. Oysa bu çocukların sosyalleşmeye, dış ortama alıştırılması gerekmektedir. Bunlar olmadığı zaman çocuklar rutininden çıkamıyor. Bu durumlar kaynaklı olarak da maalesef eğitim hayatlarını, dış çevreyi ve aile yaşantılarını etkilemektedir." ifadelerini aktardı.

Aslan, "Otizm hakkında çok fazla bir bilgi sahibi olunmadığını da görüyoruz. Çünkü daha yeni yeni gündem olmaktadır. 31 çocuktan bir tanesinde bu farkındalık geliştiği için araştırmalar artmakta, makaleler incelenmekte, neler yapılabileceği sorgulanmaktadır. Ancak maalesef her çocuk aynı sistem üzerinden gelişim göstermemektedir. Bunların hepsi araştırılıp hangi çocukta nasıl eğitim uygulanabileceği de konuşulması gerekmektedir." dedi.

"Otizm bir hastalık değil, nörogelişimsel bir farkındalıktır"

Otizmin bir hastalık olmadığını kaydeden Aslan, "Otizm bir hastalık değil, nörogelişimsel bir farkındalıktır. Otizmli bireylerimize gerekli terapiler uygulandığı zaman, erken müdahale ile bu terapi yöntemleri sayesinde güzel bir eğitim verilmektedir. Tanımlarda nörogelişimsel olduğu için bu çocuklar aynı ortama koyulduğu zaman haliyle etkileşimleri de artmaktadır. Dolayısıyla bu, bir tanı-tedavi yönteminden ziyade erken müdahalelerle nörogelişimsel farkındalığın, sosyal gelişimin, dil gelişiminin ve çeşitli alanlardaki tüm terapilerin uygulanmasıyla güzel bir eğitim modeline dönüşmektedir." şeklinde ifade etti.

Yapay zekâ ve dijital eğitim araçları otizmli çocuklar için bir fırsat mı, yoksa yeni bir risk mi? Sorusuna Aslan, "Dijitalleşme otizmli bireylerimiz için bir fırsat da olabilmekte, aynı zamanda bir risk de taşımaktadır. Bunun dengesi sağlanırsa faydasını görmek mümkündür. Ancak aileler bakıcı modelini üstlenip dijital araçları bağımlılık haline getirdiklerinde, bu durum öfke problemlerine ve gelişimsel risklere yol açabilmektedir. Bazı otizmli bireylerimizde ise, dil gelişimini destekleme durumumuz vardır. Şarkı söyleyerek, ritim uygulayarak, hareket eşliğinde motor gelişim becerilerini desteklersek dil gelişimine katkı sağlayabiliriz. Ancak 'otursun, hareket etmesin' anlayışıyla, toplum içerisinde çok dışlanma durumu olduğu için, bu da günümüzde otizm hakkında bilgi edinilmemesine ve çocukları kazanmaktan ziyade kendi dünyalarına bırakmaya sebep olmaktadır. Bu durum olduğu için sürekli ekran karşısında bir dijitalleşme ortamı oluşmaktadır. 'Sessiz olsun' diye telefon veya tablet verme durumu da vardır. Bu olduğunda ise aileler 'çocuğum neden öfkeleniyor, oğlum/kızım neden böyle davranıyor' diye düşündüklerinde aslında biraz kendilerini sorgulamaları gerekmektedir. Çocukların konuşabilmeleri ve hareket ederek kendilerini geliştirebilmeleri için teknoloji her zaman zararlı değildir. Gelişimsel olarak doğru yöntemlerle kullanıldığında çocuklar için faydalı bir hale de gelebilir."(İLKHA)

Ömer Faruk SEYHAN

Haber Editörü

Ömer Faruk SEYHAN

info@dogununnabzi.com

İran Kızılayı: ABD ve israil saldırılarında 9 bin 669 sivil nokta vuruldu

Manisa Turgutlu’da 3,9 büyüklüğünde deprem meydana geldi

3 yaşındaki Kırgızistanlı Nuryiğit Malatya'da gerçekleştirilen karaciğer nakliyle hayata tutundu

Axios: ABD ve israil, İran’a özel kuvvet göndermeyi değerlendiriyor

Ağrı'da şarampole kayan kamyonetin imdadına ekipler yetişti

Endonezya da 16 yaş altı çocuklara sosyal medya yasağı getiriyor

Rusya’nın Harkov’a düzenlediği füze saldırısında en az 10 kişi öldü

81 yaşındaki terzi mesleğinin sırrını anlattı: Emek ve sabır

Kovancılar'da yetimler ve aileleri iftarda buluştu

İşgalciler Lübnan’da sivillerin kaldığı binayı bombaladı: 19 şehid

Ramaphosa’dan Trump’a tepki: Irkçı ve tamamen bilgisiz

Trump’tan İngiltere’ye “Artık onlara ihtiyacımız yok” tepkisi

TBMM’de bu hafta dış politika ve kanun teklifleri gündemde

Batman'da aracın altında sıkışan tilkiyi itfaiye ekipleri kurtardı

Tuzla’da narkotik operasyonunda 51 kilo skunk ele geçirildi

İran Dışişleri Sözcüsü Baki: Çok geç olmadan uyanın ve bu adaletsiz savaşa karşı çıkın

Hazro'da evi yanan aileye Umut Kervanı'ndan destek

Gaziantep’te tarihi eser operasyonunda bir kişi gözaltın alındı

Yunanistan'da 5.8 büyüklüğünde deprem

Meteoroloji’den 5 il için “Sarı kodlu” uyarı

Ankara’da polis ve savcı kılığına giren dolandırıcılar yakalandı

Standart dışı plakalara denetimler başladı

Kadıköy’deki polis merkezi iddialarıyla ilgili inceleme başlatıldı

Bitlis’e bu sezon yağan kar miktarı 8 metreyi buldu

İran’daki okul saldırısının savaş suçu olarak soruşturulması istendi

İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan: İran kendisine saldıranlara güçlü karşılık verecek

Norveç’teki ABD Büyükelçiliği’nde patlama

Pezeşkiyan: Düşman sözlerimi yanlış anladı

Çin’den Orta Doğu için ateşkes çağrısı

İşgal rejiminden Beyrut’ta saldırı: 4 şehid, 10 yaralı

Yükleniyor

loading
Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


İran Kızılayı: ABD ve israil saldırılarında 9 bin 669 sivil nokta vuruldu

Manisa Turgutlu’da 3,9 büyüklüğünde deprem meydana geldi

3 yaşındaki Kırgızistanlı Nuryiğit Malatya'da gerçekleştirilen karaciğer nakliyle hayata tutundu

Axios: ABD ve israil, İran’a özel kuvvet göndermeyi değerlendiriyor

Ağrı'da şarampole kayan kamyonetin imdadına ekipler yetişti

Endonezya da 16 yaş altı çocuklara sosyal medya yasağı getiriyor

Rusya’nın Harkov’a düzenlediği füze saldırısında en az 10 kişi öldü