• BIST 100

    10609,37%-0,06
  • DOLAR

    40,42% 0,10
  • EURO

    47,29% 0,04
  • GRAM ALTIN

    4418,92% 0,18
  • Ç. ALTIN

    7046,59% 0,65

Çocuklara bağımsız uyku alışkanlığı nasıl kazandırılır?

29 Ocak 2025, Çarşamba 02:58
29 Ocak 2025, Çarşamba 02:58
Çocuklara bağımsız uyku alışkanlığı nasıl kazandırılır?
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Çocukların bağımsız uyku alışkanlığı kazandırılmasına ilişkin konuşan Klinik Psikolog Elif Özçelik, bu süreç ebeveynler için zorlayıcı olsa da sürecin sabır ve kararlılıkla sürdürülmesi, gerektiğinde bir uzmandan destek alınması tavsiyesinde bulundu.

Çocukların ebeveynleriyle uyuma süresi, çocuğun gelişimine ve ailenin tercihlerine göre değişse de uzmanlar, çocuğun kendi yatağında bağımsız uyuması için 3-5 yaş aralığını öneriyor. Ancak aile yapısının farklılığı, çocuğun gelişim ve duygusal süreci, alışkanlıkları, ihtiyaçları gibi etkenler bu sürecin farklı işlemesine neden olabiliyor.

Çocuklarda bağımsız uyku alışkanlığı kazandırmak için dikkat edilmesi gereken hususlara ilişkin İLKHA muhabirine değerlendirmede bulunan Klinik Psikolog Elif Özçelik, sürecin sağlıklı işleyebilmesi için önemli tavsiyelerde bulundu.

Özçelik, "Uyku, bir çocuğun fiziksel ve duygusal gelişiminin temel taşlarından biridir. Ancak pek çok aile için bağımsız uyku alışkanlığı kazandırma süreci zorlayıcı olabiliyor. Bağımsız uyku alışkanlığı, çocukların hem kendi kendine yatışmayı öğrenmesi hem de güven duygusunu geliştirmesi açısından kritik bir rol oynar. Aynı zamanda çocuğun anneden yavaşça ayrışmasını ve bireyselleşmesini destekler. Bu süreç, özgüven gelişimine katkıda bulunur ve çocuğun kendi içsel kaynaklarına yönelmesini sağlar. Çocuğun gün içinde daha enerjik ve odaklanmış olması için uyku düzeni büyük bir öneme sahiptir. Ayrıca, ebeveynler için de dinlenme ve kendilerine zaman ayırma fırsatı sunar." dedi.

Bağımsız uykuya geçiş sürecinde ebeveynleri ne gibi zorluklar bekliyor?

Bağımsız uykuya geçişte, çocuğun direnciyle karşılaşmak oldukça yaygındır. Çocuklar güvenli bağlanma figürlerinden uzaklaşmak istemeyebilir ve bu durum ağlama, gece uyanmaları veya ebeveyn odasına gelme gibi davranışlarla kendini gösterebilir. Bu süreç ebeveynleri zorlayabilir ya da bu davranışlar sürecin ertelenmesine neden olabilir. Bu noktada sabır ve tutarlılık, sürecin kilit noktalarıdır." diye konuştu

"Uyku düzeni oluşturun"

Sürecin hızlanması adına uyku rutini oluşturmanın önemli olduğunu belirten Özçelik, "Her gece tekrarlanan bir rutin, çocuğunuzun uykuya geçişini kolaylaştırır. Örneğin, pijama giyme, diş fırçalama, bir masal okuma, ardından ellere ve ayaklara masaj yaparak krem sürmek gibi bir sıra izleyebilirsiniz. Bu tür dokunuşlar çocuğunuzu rahatlatır, bağlanma hissini güçlendirir ve uykuya geçişini kolaylaştırır. Böylelikle çocuk, bu rutinlerle uykuya geçişin olacağını bilir ve kendini de hazırlar." şeklinde konuştu

Süreci kolaylaştıran püf noktalar

Çocuğun kendi yatağına alıştırılmasının da süreci olumlu etkileyeceğini hatırlatan Özçelik, "Çocuğunuzun kendi yatağını güvenli ve keyifli bir alan olarak görmesini sağlayın. Yaşına uygun bir yatak seçimi, sevdiği bir peluş oyuncak ya da gece lambası gibi unsurlar bu geçişi kolaylaştıracaktır. Peluş oyuncak, çocuğa duygusal bir güven hissi verirken, gece lambası karanlık korkusunu azaltır ve ortamı sakinleştirecektir. Alışma sürecinde ilk aşamada çocukla birlikte aynı odada uyumak süreci destekler. İlerleyen günlerde, odada bir sandalyede oturarak çocuğunuzu desteklemeye devam edebilirsiniz. Daha sonra, yalnızca bir hikaye okuyup odadan ayrılabilirsiniz. Bu kademeli uzaklaşma yöntemi, çocuğunuzun uykuya kendi başına dalmasını kolaylaştıracak ve duruma daha hızlı adapte olmasını sağlayacaktır. Gevşeme egzersizleri, nefes çalışmaları, uyku öncesi hikaye okumak ya da yumuşak bir ninni söylemek, çocuğunuzu uykuya hazırlamak için etkili yöntemlerdir." dedi.

"Süreçle ilgili ciddi kaygılarınız varsa bir uzmana başvurun"

Sürecin sağlıklı ilerleyebilmesi içi ebeveynlerin kararlı ve sabırlı olmaları gerektiğini, gerektiğinde bir uzman desteğine de başvurulabileceğini hatırlatan Özçelik, son olarak şu ifadeleri kullandı:

"Çocuğunuz gece kalkıp yanınıza gelirse, sakin ve kararlı bir şekilde onu tekrar yatağına götürmeniz önemlidir. Eğer yanında kalmasına izin verirseniz, bu davranışın devam etmesine neden olabilir. Çocuğunuzun yatağında kalması gerektiğini hissetmesi için tutarlı ve sabırlı bir yaklaşım sergilenmelidir. Bağımsız uyku alışkanlığı kazandırma sürecinde en önemli şey, çocuğunuzun duygularını anlamak ve ona destek olmaktır. Bu süreçte geri adımlar atılması, bir gecede başarı beklenmemesi gerekir. Çocuğunuzun bireysel hızına saygı duyarak ilerlemek, uzun vadede çok daha sağlıklı sonuçlar doğurur. Eğer bu süreçte zorlanıyorsanız ya da çocuğunuzda uykuya dair ciddi kaygılar gözlemliyorsanız, bir çocuk terapistinden veya uyku danışmanından destek almayı düşünebilirsiniz. Unutmayın, profesyonel yardım hem sizin hem de çocuğunuz için rahatlatıcı bir çözüm sunabilir. Sonuç olarak, bağımsız uyku alışkanlığı çocuğunuzun sağlıklı bir gelişim sürdürmesi için önemli bir adımdır. Sabır, sevgi ve kararlılıkla bu süreci kolaylaştırabilir ve çocuğunuzun uykuya dair olumlu bir deneyim yaşamasını sağlayabilirsiniz." (İLKHA)

Guterres: Açlık, Gazze'de her kapıyı çalıyor

Ukrayna'da savaş uçağı düştü

Cenin'de bir çocuk işgal saldırısında şehit oldu

Hindistan'da inişe geçen uçak alev aldı

Trump yakında Çin'i ziyaret edebileceğini söyledi

Roketsan en uzun menzilli füze dahil, 6 yeni silahını tanıttı

Motosiklet kazalarında travmaya karşı alınması gereken önlemler

ABD, Ensarullah'a yönelik yaptırım listesini genişletti

Kudüs Seriyyeleri: Siyonist esiri koruyan grupla irtibat kaybedildi

Ürdün sınır muhafızları Suriye sınırında kaçakçılarla çatıştı

SGK'dan Emekli Sandığı aylığı açıklaması

Gazze Sağlık Bakanlığı: Yakıt nedeniyle 5 sağlık kurumu hizmetlerini durdurdu

İstanbul'da arazi yangını

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İngiltere Başbakanı'yla görüştü

HÜDA PAR Milletvekili Ramanlı: “Terörsüz Türkiye" sürecini desteklenmesi gereken tarihi bir fırsat olarak değerlendiriyoruz

Camiye gelen öğrenciler: Yaz Kur'an Kursu'na geldiğim için çok mutluyum

Batman Valiliğinden kuvvetli rüzgâr uyarısı: Vatandaşlar tedbirli olmalı

Bursa'da kuraklık alarmı: Barajlar yılların en düşük seviyesinde

LGS tercih süreci ile ilgili velilere ve öğrencilere önemli tavsiyeler

Yeşilyurt'un tarihi "Çırmıktı" kitabında

HÜDA PAR'dan "Mohamed Abdelhafız" uyarısı: Mısır'a gönderilirse idam edilebilir!

ABD, Filistin'i gerekçe göstererek UNESCO'dan tekrar çekildi

Şanlıurfa’da trafik kazası: 3 kişi yaralandı

Büyükşehir Belediye Başkanı Er: Çöşnük Kavşağı'nda trafik yükünü hafifletiyoruz

Çocuklar Kur’an’la birlikte hat sanatını da öğreniyor

Eruh’ta sismik araştırma sırasında yangın: 3 işçi yaralandı

Bakan Fidan: israil Suriye'yi bölmek istiyor; buna izin vermeyeceğiz

"Her ne olursa olsun Gazze'nin deniz ablukasının kırılması fikrinden geri durmayacağız"

Batman'daki STK'lardan Gazze için davet: Mazlum Gazze'mize sessiz kalmayalım!

"Ekranı Kapat, Çevreni Keşfet" sloganıyla çocuklar dijital bağımlılıktan korunuyor

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Guterres: Açlık, Gazze'de her kapıyı çalıyor

Ukrayna'da savaş uçağı düştü

Cenin'de bir çocuk işgal saldırısında şehit oldu

Hindistan'da inişe geçen uçak alev aldı

Trump yakında Çin'i ziyaret edebileceğini söyledi

Roketsan en uzun menzilli füze dahil, 6 yeni silahını tanıttı

Motosiklet kazalarında travmaya karşı alınması gereken önlemler