RÖPORTAJ 29.01.2025 14:58:14 0

Çocuklara bağımsız uyku alışkanlığı nasıl kazandırılır?

Çocuklara bağımsız uyku alışkanlığı nasıl kazandırılır?
Haberi Sesli Oku

Çocukların bağımsız uyku alışkanlığı kazandırılmasına ilişkin konuşan Klinik Psikolog Elif Özçelik, bu süreç ebeveynler için zorlayıcı olsa da sürecin sabır ve kararlılıkla sürdürülmesi, gerektiğinde bir uzmandan destek alınması tavsiyesinde bulundu.

Çocukların ebeveynleriyle uyuma süresi, çocuğun gelişimine ve ailenin tercihlerine göre değişse de uzmanlar, çocuğun kendi yatağında bağımsız uyuması için 3-5 yaş aralığını öneriyor. Ancak aile yapısının farklılığı, çocuğun gelişim ve duygusal süreci, alışkanlıkları, ihtiyaçları gibi etkenler bu sürecin farklı işlemesine neden olabiliyor.

Çocuklarda bağımsız uyku alışkanlığı kazandırmak için dikkat edilmesi gereken hususlara ilişkin İLKHA muhabirine değerlendirmede bulunan Klinik Psikolog Elif Özçelik, sürecin sağlıklı işleyebilmesi için önemli tavsiyelerde bulundu.

Özçelik, "Uyku, bir çocuğun fiziksel ve duygusal gelişiminin temel taşlarından biridir. Ancak pek çok aile için bağımsız uyku alışkanlığı kazandırma süreci zorlayıcı olabiliyor. Bağımsız uyku alışkanlığı, çocukların hem kendi kendine yatışmayı öğrenmesi hem de güven duygusunu geliştirmesi açısından kritik bir rol oynar. Aynı zamanda çocuğun anneden yavaşça ayrışmasını ve bireyselleşmesini destekler. Bu süreç, özgüven gelişimine katkıda bulunur ve çocuğun kendi içsel kaynaklarına yönelmesini sağlar. Çocuğun gün içinde daha enerjik ve odaklanmış olması için uyku düzeni büyük bir öneme sahiptir. Ayrıca, ebeveynler için de dinlenme ve kendilerine zaman ayırma fırsatı sunar." dedi.

Bağımsız uykuya geçiş sürecinde ebeveynleri ne gibi zorluklar bekliyor?

Bağımsız uykuya geçişte, çocuğun direnciyle karşılaşmak oldukça yaygındır. Çocuklar güvenli bağlanma figürlerinden uzaklaşmak istemeyebilir ve bu durum ağlama, gece uyanmaları veya ebeveyn odasına gelme gibi davranışlarla kendini gösterebilir. Bu süreç ebeveynleri zorlayabilir ya da bu davranışlar sürecin ertelenmesine neden olabilir. Bu noktada sabır ve tutarlılık, sürecin kilit noktalarıdır." diye konuştu

"Uyku düzeni oluşturun"

Sürecin hızlanması adına uyku rutini oluşturmanın önemli olduğunu belirten Özçelik, "Her gece tekrarlanan bir rutin, çocuğunuzun uykuya geçişini kolaylaştırır. Örneğin, pijama giyme, diş fırçalama, bir masal okuma, ardından ellere ve ayaklara masaj yaparak krem sürmek gibi bir sıra izleyebilirsiniz. Bu tür dokunuşlar çocuğunuzu rahatlatır, bağlanma hissini güçlendirir ve uykuya geçişini kolaylaştırır. Böylelikle çocuk, bu rutinlerle uykuya geçişin olacağını bilir ve kendini de hazırlar." şeklinde konuştu

Süreci kolaylaştıran püf noktalar

Çocuğun kendi yatağına alıştırılmasının da süreci olumlu etkileyeceğini hatırlatan Özçelik, "Çocuğunuzun kendi yatağını güvenli ve keyifli bir alan olarak görmesini sağlayın. Yaşına uygun bir yatak seçimi, sevdiği bir peluş oyuncak ya da gece lambası gibi unsurlar bu geçişi kolaylaştıracaktır. Peluş oyuncak, çocuğa duygusal bir güven hissi verirken, gece lambası karanlık korkusunu azaltır ve ortamı sakinleştirecektir. Alışma sürecinde ilk aşamada çocukla birlikte aynı odada uyumak süreci destekler. İlerleyen günlerde, odada bir sandalyede oturarak çocuğunuzu desteklemeye devam edebilirsiniz. Daha sonra, yalnızca bir hikaye okuyup odadan ayrılabilirsiniz. Bu kademeli uzaklaşma yöntemi, çocuğunuzun uykuya kendi başına dalmasını kolaylaştıracak ve duruma daha hızlı adapte olmasını sağlayacaktır. Gevşeme egzersizleri, nefes çalışmaları, uyku öncesi hikaye okumak ya da yumuşak bir ninni söylemek, çocuğunuzu uykuya hazırlamak için etkili yöntemlerdir." dedi.

"Süreçle ilgili ciddi kaygılarınız varsa bir uzmana başvurun"

Sürecin sağlıklı ilerleyebilmesi içi ebeveynlerin kararlı ve sabırlı olmaları gerektiğini, gerektiğinde bir uzman desteğine de başvurulabileceğini hatırlatan Özçelik, son olarak şu ifadeleri kullandı:

"Çocuğunuz gece kalkıp yanınıza gelirse, sakin ve kararlı bir şekilde onu tekrar yatağına götürmeniz önemlidir. Eğer yanında kalmasına izin verirseniz, bu davranışın devam etmesine neden olabilir. Çocuğunuzun yatağında kalması gerektiğini hissetmesi için tutarlı ve sabırlı bir yaklaşım sergilenmelidir. Bağımsız uyku alışkanlığı kazandırma sürecinde en önemli şey, çocuğunuzun duygularını anlamak ve ona destek olmaktır. Bu süreçte geri adımlar atılması, bir gecede başarı beklenmemesi gerekir. Çocuğunuzun bireysel hızına saygı duyarak ilerlemek, uzun vadede çok daha sağlıklı sonuçlar doğurur. Eğer bu süreçte zorlanıyorsanız ya da çocuğunuzda uykuya dair ciddi kaygılar gözlemliyorsanız, bir çocuk terapistinden veya uyku danışmanından destek almayı düşünebilirsiniz. Unutmayın, profesyonel yardım hem sizin hem de çocuğunuz için rahatlatıcı bir çözüm sunabilir. Sonuç olarak, bağımsız uyku alışkanlığı çocuğunuzun sağlıklı bir gelişim sürdürmesi için önemli bir adımdır. Sabır, sevgi ve kararlılıkla bu süreci kolaylaştırabilir ve çocuğunuzun uykuya dair olumlu bir deneyim yaşamasını sağlayabilirsiniz." (İLKHA)

Kolombiya Devlet Başkanı Petro: Filistin halkı kanlı bir soykırım altında

Batman'da feci tır kazası: 1 ölü, 1 yaralı

Siyonist rejim Kudüs'ü askeri kampa çevirdi

Tacikistan'da 5,5 büyüklüğünde deprem

Kasten öldürme suçundan aranan 5 şüpheli yakalandı

Yenikapı-Hacıosman Metro Hattı'nda Taksim ve Şişhane istasyonları kapatıldı

Ankara’da kuvvetli yağış uyarısı: Sel ve doluya dikkat

Kongo Nehri’nde yanan teknede 148 kişi öldü

Narkokapan-Ankara Operasyonu: 138 şüpheli daha cezaevinde

Molla Beşir Şimşek'ten televizyon yayınlarına tepki: Toplum kültürel işgale uğruyor

Batman'daki yönetici atamalarına yargı engeli

TESK’ten çağrı: Kira stopajı kaldırılsın

İşgalci platformlardan yapay zekâlı küstah "Kudüs" paylaşımı

Tulkerem’de evler zorla boşaltılıyor, askeri üsse dönüştürülüyor

Tarsuslu miniklerden Gazze'ye yürek ısıtan destek

Siyonist rejim Gazze ve Han Yunus’u vurdu: Aralarında çocukların da olduğu çok sayıda şehit ve yaralı var

HSK'dan yargı haritasında değişiklik

Rekabet Kurulu'ndan Tofaş-Stellantis anlaşmasına onay

2025-DGUY bugün yapılıyor

Uluslararası seviyede aranan 3 kişi Türkiye'ye getirildi

Bitlis merkezli dev operasyonda 301 şüpheli gözaltına alındı

Meteorolojiden kuvvetli yağış uyarısı

Suriye Cumhurbaşkanı Şara ile Mahmud Abbas Şam'da görüştü

Çanakkale Boğazı'nda yoğun sis: Gemi geçişleri ve feribot seferleri geçici olarak durduruldu

İşgalci ABD: Suriye'de asker sayımızı gelecek aylarda 1000'in altına düşüreceğiz

Siyonist rejim Gazze’de bir evi vurdu: 5'i aynı aileden 7 şehit

Ağvarlar’da varlık mücadelesi: Siyonist rejimin sistematik saldırılarıyla zorunlu göç derinleşiyor

Kudüs Vakfı: Mescid-i Aksâ 1967'den bu yana en büyük baskına uğradı

Baraka’da çıkan yangın kontrol altına alındı

Yemen, Amerikan MQ-9 SİHA’sını vurdu

Yükleniyor