• BIST 100

    14183,40%-0,38
  • DOLAR

    42,88% 0,13
  • EURO

    50,49% -0,18
  • GRAM ALTIN

    6251,62% 1,32
  • Ç. ALTIN

    10086,69% 1,00

Çocuklarda bahar alerjisine karşı önlemler

28 Nisan 2025, Pazartesi 12:46
28 Nisan 2025, Pazartesi 12:46
Çocuklarda bahar alerjisine karşı önlemler
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

İlkbaharın gelmesiyle birlikte artan burun akıntısı, sık sık hapşırmak, gözlerde kızarıklık ve kaşıntı türü alerjik hastalıklardan çocuklar daha fazla etkileniyor.

Bahar alerjisinin en önemli sebebi olan polenlerin  etkisiyle deride, gözlerde, burunda, boğazda  ve  akciğerlerde   ortaya  çıkan hastalıkların tümü "bahar alerjisi" olarak adlandırılıyor. 

Polenler  dışında ev tozu akarları, küf mantarları  ve   hayvan tüyleri  de   bu  dönemde  ortaya   çıkan  alerjilere  yol açan diğer etkenleri oluşturuyor.

Çocuk Alerjisi Uzmanı Prof. Dr. Feyzullah Çetinkaya, bahar alerjisinin çocukların yaşam kalitesini  ciddi boyutlarda etkileyebildiğine dikkat çekerek, "Uyku kalitesinde  bozulma, dikkat dağınıklığı, okul başarısında düşme, huzursuzluk, yorgunluk ve bu sorunlar nedeniyle okul ile derslerden geri kalmak, alerjik çocuklarda çok yaygın görülmektedir" dedi.

Çetinkaya, bu nedenle çocuklarda bahar alerjisinin tedavisinde zaman kaybetmemek gerektiğini belirterek, "Yaşam alışkanlıklarında alınacak olan önlemler ve medikal tedaviyle çocuklar yaşıtları gibi sosyal aktivitelere katılabilir ve okul hayatına kolaylıkla devam edebilirler" ifadelerini kullandı.

Ülkemizde yaklaşık her 3 çocuktan biri  alerjik!

Bahar  alerjisinin tüm dünyada ve Türkiye'de  çok   yaygın görüldüğünü anlatan Çetinkaya, "Öyle ki çocukların yaklaşık yüzde 10-30’unda   alerjik  nezle, yüzde 8-12’sinde  astım,  yüzde 10-15’inde  atopik   dermatit ve yüzde 8-10’unda göz   alerjisi mevcut. Ülkemizde her yıl en   az  100 bin  çocuğa   alerjik hastalıklardan birinin tanısı   konuluyor.  Bu hastalıkların birlikte  görülme   sıklığının yüzde 30 olduğu belirtiliyor. Bu rakam, ülkemizde yaklaşık her 3  çocuktan birinde alerjik bir  hastalık  olduğuna işaret ediyor." bilgisini verdi.

Belirtiler etkilenen bölgeye göre değişiyor!

Bahar alerjisinin belirtileri vücudun etkilenen bölgesine göre farklılık gösterdiğini belirten Prof. Dr. Feyzullah Çetinkaya, bahar alerjisinin sinyallerini, "Alerjik nezlede; burun akıntısı, sık sık hapşırmak, burun tıkanıklığı,  burun ve   boğaz  kaşıntısı; göz  alerjisinde gözlerde  kızarıklık, kaşınma,  sulanma ve ışıktan rahatsız olma; astımda hırıltı, uzun süreli öksürük, nefes  darlığı,  göğüste   sıkışma  hissi; atopik  dermatitte uzun   süren şiddetli  kaşıntı ve  kuruluk" olarak özetledi.

Bahar alerjisine karşı 7 etkili önlem!

Çocuk Alerjisi Uzmanı Prof. Dr. Feyzullah Çetinkaya, çocuklarda bahar alerjisine karşı almanız gereken önlemleri şöyle sıraladı:

"Polen mevsiminde, günün erken saatlerinde  evinizin pencerelerini kapalı tutun.

Polenlerin en yoğun olduğu sabah  06:00 – 10:00 saatleri arasında ve rüzgarlı havalarda çocuğunuzu dışarı çıkarmayın.

Dışarı çıkarken polenlere doğrudan maruz kalmaması için çocuğunuza şapka ve güneş gözlüğü takın.

Eve gelince  yüzünü ve ellerini mutlaka yıkayın.

Kıyafetlerini eve gelir gelmez çıkarın.

Kıyafetlerini, çarşaflarını ve havlularını  yıkadıktan sonra dışarıda asla kurutmayın.

Evinizi   sık sık Hepa filtresi olan vakumlu  bir   süpürgeyle temizleyin."

"Çocuğum iyileşti" düşüncesiyle ilaçlarını bırakmayın!

Çocuk Alerjisi Uzmanı Prof. Dr. Feyzullah Çetinkaya, bahar alerjisinde tedavinin genellikle yıllarca sürdüğüne işaret ederek, "Tedavi  sürecinde  zaman   zaman  ilaçlar azaltılabilir veya ara verilmesine karar verilebilir. Tedavisi  uzun  süren hastalıklar olduğu için ilaçların ve  tedbirlerin ebeveynler tarafından aksatılmaması son derece önem taşımaktadır. Dolayısıyla çocukta belirtiler ortadan  kalkınca   ebeveynler ‘çocuğum iyileşti’ düşüncesiyle tedaviyi asla yarıda bırakmamalıdır.  Bu   durumda  belirtilerin tekrar  ortaya   çıkması ve  her şeye  yeniden başlanması yaygın görülen bir sorundur" diye konuştu. (İLKHA)

Siirt’te hasta çocuk ambulansla hastaneye ulaştırıldı

Vicdan Gemisi belgesel oldu: Galası siyasiler ve STK temsilcilerinin katılımıyla gerçekleşti

Kanada'dan Ukrayna’ya 2,5 milyar dolarlık ek yardım

Esenyurt'ta servis aracı şarampole yuvarlandı: 5 ölü, 6 yaralı

BMGK "Somaliland" gündemiyle acil toplanacak

Hafif ticari araç şarampole yuvarlandı; 1'i ağır 2 kişi yaralandı

Vietnam’da yolcu otobüsü devrildi: 9 ölü, 9 yaralı

Endonezya'da tur teknesi battı: Kayıp 4 kişiyi arama çalışmaları sürüyor

ABD’de adliye binasında silahlı saldırı: 1 ölü, 3 yaralı

Guatemala’da otobüs kazası: 15 ölü, 19 yaralı

Putin: Ukrayna barış konusunda aceleci değil, hedefleri güç kullanarak tamamlayabiliriz

Malatya'da 11 bin 367 konut ve işyeri teslim edildi

NATO Genel Sekreteri Rutte: 'AB, NATO'ya alternatif olmamalı

Muğla açıklarında 3.5 büyüklüğünde deprem

İzmir'de uyuşturucu operasyonu: 2 gözaltı

İstanbul Esenyurt'ta servis midibüsü devrildi: 4 ölü, 7 yaralı

İşgal zindanlarında kasıtlı öldürme politikası: Şehit esir sayısı 100’ü aştı

Batman Belediyesi’nden Su Taşkınlarına Karşı Kesintisiz Mücadele

Tayvan açıklarında 7 büyüklüğünde deprem

Libya: Düşen uçak ile ilgili soruşturmayı Türkiye ile işbirliği içinde yakından takip ediyoruz

Yunanistan’da yolsuzluk iddialarıyla başlayan çiftçilerin eylemleri devam ediyor

Tendürek Geçidinde ulaşım durma noktasına geldi

Malatya'da liseler arası Gazze temalı resim yarışması düzenlendi

Battalgazi Belediyesi'nden kar ile mücadele çalışması

Bingöl'de yoğun kar ve tipi günlük hayatı olumsuz etkiliyor

Medyatik yargılamaya tepki: Hukuk devleti zarar görüyor

Malatya'da kar yağışı ile birlikte ekipler harekete geçti

HÜDA PAR Milletvekili Dinç'ten Malatya'da terör, uyuşturucu, deprem konutları ve işyerleri vurgusu

Türkiye–AB arasındaki finansman anlaşması yürürlükte

Yunanistan'da kaybolan 4 kişi çığ altında ölü bulundu

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Siirt’te hasta çocuk ambulansla hastaneye ulaştırıldı

Vicdan Gemisi belgesel oldu: Galası siyasiler ve STK temsilcilerinin katılımıyla gerçekleşti

Kanada'dan Ukrayna’ya 2,5 milyar dolarlık ek yardım

Esenyurt'ta servis aracı şarampole yuvarlandı: 5 ölü, 6 yaralı

BMGK "Somaliland" gündemiyle acil toplanacak

Hafif ticari araç şarampole yuvarlandı; 1'i ağır 2 kişi yaralandı

Vietnam’da yolcu otobüsü devrildi: 9 ölü, 9 yaralı