• BIST 100

    10698,13%1,25
  • DOLAR

    42,29% 0,14
  • EURO

    49,09% -0,07
  • GRAM ALTIN

    5536,79% -0,25
  • Ç. ALTIN

    9189,23% -0,32

Çocuklarda ortopedik sorunlara neden olan hatalar

19 Eylül 2024, Perşembe 17:21
19 Eylül 2024, Perşembe 17:21
Çocuklarda ortopedik sorunlara neden olan hatalar
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç.Dr. Aybars Kıvrak önemli bilgiler verdi.

Çocukların kas-iskelet sistemi gelişimi, özellikle büyüme dönemlerinde dikkat edilmesi gereken bir süreçtir. Bu süreçte yapılan bazı hatalar, gelecekte ciddi ortopedik sorunlara yol açabilir.

Çocuklarda ortopedik sorunlara neden olan bu hataların farkında olmak, hem çocukların sağlıklı bir gelişim göstermesini sağlar hem de ileride ortaya çıkabilecek problemleri önler. İşte çocuklarda en sık karşılaşılan ortopedik sorunlara yol açan hatalar:

Uzun Süre Aynı Pozisyonda Kalma ve Hareketsizlik

Günümüzde çocuklar, teknolojinin etkisiyle uzun süreli oturma pozisyonlarında zaman geçirebiliyor. Tabletler, bilgisayarlar ve televizyon başında geçirilen bu süreler, hareketsiz bir yaşam tarzını beraberinde getiriyor. Çocukların kas-iskelet sisteminin düzgün bir şekilde gelişmesi için hareket etmek, kasların çalışmasını sağlamak oldukça önemlidir. Uzun süre aynı pozisyonda oturmak, omurga eğriliklerine (skolyoz) ve duruş bozukluklarına neden olabilir. Hareketsizlik ise eklem sertliklerine, kas güçsüzlüklerine ve postural sorunlara yol açar.

Öneri: Çocukların günlük yaşamlarına hareketli aktiviteler dahil edilmeli, düzenli egzersizler ve dışarıda geçirilen zaman arttırılmalıdır.

Yanlış ve yükü ağır çanta taşıma

Çocukların okula giderken taşıdıkları çantaların ağırlığı, omurga sağlığını ciddi şekilde etkileyebilir. Aşırı ağır çantalar, özellikle omurga üzerine fazla baskı yaparak, duruş bozukluklarına ve bel-sırt ağrılarına neden olabilir. Ayrıca, çantaların yanlış taşınması (tek omuzda taşıma) omurganın dengesini bozarak skolyoz gibi ciddi ortopedik sorunlara yol açabilir.

Öneri: Çantaların ağırlığı, çocuğun kilosunun %10-15'ini geçmemelidir. İki omuzda dengeli bir şekilde taşınmalı ve tercihen ortopedik destekli sırt çantaları tercih edilmelidir.

Doğru olmayan basma şekli

Yürüme, koşma veya ayakta durma sırasında çocukların doğru basma şekline sahip olmaması, ayak ve diz sorunlarına yol açabilir. Düz tabanlık (pes planus) ya da içe veya dışa basma gibi anormal basış biçimleri, ayak, diz ve kalça eklemlerine ekstra yük bindirir. Bu da eklem ağrılarına, ayak deformitelerine ve ileride daha ciddi ortopedik sorunlara neden olabilir.

Öneri: Çocukların yürüyüş ve duruşları dikkatle izlenmeli, anormal basış şekilleri fark edildiğinde bir ortopedi uzmanına başvurulmalıdır. 

Çocuklarda obezite

Obezite, sadece genel sağlık problemleriyle sınırlı kalmayıp, çocuklarda ortopedik sorunlara da neden olur. Fazla kilo, çocukların eklem ve kemik yapısına fazladan yük bindirir. Özellikle diz ve ayak bileği eklemlerinde aşırı yüklenmeye bağlı problemler oluşabilir. Obezite, diz ekleminde erken yaşta aşınmalara ve gelişim bozukluklarına yol açabilir. Aynı zamanda fazla kilolu çocukların hareket kabiliyeti azalır ve bu da kas-iskelet sisteminin gelişimini olumsuz etkiler.

Öneri: Dengeli ve sağlıklı beslenme alışkanlıkları kazandırılmalı, çocukların fiziksel aktiviteleri artırılmalıdır. Obezite riski olan çocuklarda düzenli ortopedik kontroller yapılmalıdır.

Yanlış ayakkabı seçimi

Çocukların ayakkabı seçimi, ayak gelişimi açısından büyük önem taşır. Uygun olmayan, sert tabanlı ya da ayağa tam oturmayan ayakkabılar, ayak deformitelerine neden olabilir. Özellikle, ayağın doğal hareketini kısıtlayan ayakkabılar, çocukların yürüyüş biçimini olumsuz etkiler ve zamanla diz ve bel problemlerine yol açabilir. Ayakkabıların ayağın gelişim sürecine uygun olması, ortopedik sorunların önlenmesinde kilit bir rol oynar.

Öneri: Ayakkabı seçiminde ayağa tam oturan, esnek ve destekleyici tabanlı modeller tercih edilmelidir. Çocukların ayak gelişimi düzenli olarak kontrol edilmeli ve ihtiyaç halinde ortopedik ayakkabılar kullanılmalıdır.

Doç.Dr.Aybars Kıvrak,'' Çocukların ortopedik sağlığı, hem günlük yaşamda hem de ileri yaşlarda sağlıklı bir yaşam sürmelerinde temel rol oynar. Yukarıda sıralanan hatalardan kaçınarak, çocuklarınızın kas-iskelet sisteminin sağlıklı gelişimini destekleyebilir ve ileride ortaya çıkabilecek ortopedik sorunları önleyebilirsiniz.''dedi. (İLKHA)

İstanbul’daki metro inşaatında ölen işçi memleketinde toprağa verildi

Şili'de devlet başkanlığı seçimi ikinci tura kaldı

İçişleri Bakanlığı’nın 2026 Yılı Bütçesi TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edildi

Ege Denizi'nde 4,8 büyüklüğünde deprem

Sivas’ta demir madeni işletmesinde göçük

Ekvador'da otobüs şarampole yuvarlandı: 21 ölü, 40 yaralı

Muğla açıklarında 29 düzensiz göçmen yakalandı

Vietnam’da yolcu otobüsü göçük altında kaldı: 6 ölü, 32 yaralı

DSÖ: Tütün her yıl 7 milyon kişinin ölümüne neden oluyor

Japonya ile Güney Kore arasındaki gerginlik nedeniyle ortak deniz tatbikatı ertelendi

Finlandiya'dann Rusya sınırında askeri tatbikat 

Feribot seferlerine fırtına engeli

Hindistan, ABD ile LNG alım anlaşması imzaladı

Eskişehir merkezli FETÖ operasyonunda 16 şüpheli gözaltına alındı

Gıda zehirlenmesi şüphesiyle 74 kişi hastaneye başvurdu

ABD'nin Tayvan'a silah satışına Çin'den tepki

Konya STK Platformu’nun 20. Ufuk Turu Programı tamamlandı

Konya’da yöresel yemek festivali devam ediyor

İtalya'da şiddetli yağışlar sele yol açtı: 2 kayıp

Van hudut hattında 109 kilogram uyuşturucu ele geçirildi

TCDD 780 işçi alacak

İstanbul’daki gıda zehirlenmesinde ölü sayısı 4’e yükseldi

Konya’da otobüste bıçaklı kavga: 1 yaralı

Mersin’de güvenlik ve asayiş uygulamalarında 826 şüpheli yakalandı

Bursa'da suya yapılan yüzde 30'luk zam tepkiyle karşılandı

Erdoğan: Gazze'de ateşkes devam etmeli, HAMAS israil'in tüm provokasyonlarına rağmen anlaşmaya uyuyor

Avustralya'da asbest alarmı: Renkli oyun kumlarında asbest bulundu

Polonya, Belarus sınırındaki sınır kapılarını yeniden açtı

Cizre’de doğal gaz çalışmaları sonrası kapatılmayan çukurlar tepkilere yol açıyor

Anti-Siyonizm Kongresi sonuç bildirgesi yayımlandı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


İstanbul’daki metro inşaatında ölen işçi memleketinde toprağa verildi

Şili'de devlet başkanlığı seçimi ikinci tura kaldı

İçişleri Bakanlığı’nın 2026 Yılı Bütçesi TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edildi

Ege Denizi'nde 4,8 büyüklüğünde deprem

Sivas’ta demir madeni işletmesinde göçük

Ekvador'da otobüs şarampole yuvarlandı: 21 ölü, 40 yaralı

Muğla açıklarında 29 düzensiz göçmen yakalandı