• BIST 100

    16698,39%-0,07
  • DOLAR

    43,63% 0,02
  • EURO

    51,80% -0,23
  • GRAM ALTIN

    7100,76% 0,64
  • Ç. ALTIN

    11727,26% 0,35

Çocuklarda periyodik ateş sendromuna dikkat

17 Ocak 2023, Salı 11:15
17 Ocak 2023, Salı 11:15
Çocuklarda periyodik ateş sendromuna dikkat
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Çocuklarda periyodik ateş sendromuna dikkat

Özel Hatem Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Mustafa Çiftçi çocuklarda görülen periyodik ateş hastalığı hakkında bilgiler verdi.
Uzm. Dr. Mustafa Çiftçi, “Periyodik ateş hastalığına ilk kez 1987 yılında tanı konulmuştur. Kompleks bir genetik hastalık olan bu hastalık tablosu genellikle 2-5 yaş gruplarında düzenli aralıklarla ateş oluşması ile kendini gösterir” dedi. Uzm. Dr. Mustafa Çiftçi, “Genellikle 41 dereceyi bulan ateşle belirti veren ve aileleri oldukça endişelendiren periyodik ateş sendromuna, 2-5 yaş grubu çocuklarda sık rastlanıyor. Periyodik yüksek ateş sendromu en çok ağız içinde aft, boğazda farenjit, ülserli yaralar ve boyunda lenf bezlerinin şişmesiyle belirti gösterir. Hastalığın sebebi bilinmemektedir” şeklinde konuştu.
“Periyodik ateş hastalığını tanısı çok önemlidir”
Uzm. Dr. Mustafa Çiftçi, “Hastalık çoğunlukla bademcik enfeksiyonu , grip , nezle gibi değerlendirilip gereksiz yere antibiyotik kullanımı , ateş düşürücü kullanımı sonucunda yan etkilere neden olabiliyor. Bu nedenle hastalığa doğru tanı koyabilmek çok önemlidir. Ayrıntılı hastalığın öyküsü ve fizik muayene ile tanı konulur” ifadelerini kullandı.
“Periyodik ateş hastalığı kontrol altına alınabiliyor”
Uzm. Dr. Mustafa Çiftçi, “Tedavi olarak, tek doz steroid uygulaması ateş ve faranjit bulgularını düzeltse de, bir sonraki ateş atağını önlemez. Tedavide kullanılan diğer ilaç grupları kolşisin ve simetidindir. Bazı olgularda bademciklerin alınması da atakları önleyebilmektedir” ifadelerine yer verdi.
“Ailevi Akdeniz Ateşi ve periyodik nötropeni hastalığı ile karıştırılabiliyor”
Uzm. Dr. Mustafa Çiftçi, “Bu hastalıkla karışabilecek bazı hastalıklar vardır. Bunlar FMF yani Ailesel Akdeniz Ateşi ve periyodik nötropeni dediğimiz hastalıklardır. Bunlardan farklı olarak ailesel akdeniz ateşine 5-10 yaşları arasında tanı koyuyoruz. Periyodik ateş hastalığında ise 2 ila 5 yaş arasında tanı koyuyoruz. Ailesel Akdeniz ateşinin süresi ortalama 1 ya da 2 gündür. Periyodik ateş hastalığının ateş süresi 3 ila 7 gün arasında değişir. Periyodik ateş hastalığına benzeyen diğer bir hastalıkta periyodik nötropeni hastalığıdır. Priyodik nötropeni hastalığı kandaki akyuvar sayılarımızın normal değerlerin çok altına düşerek ateş ve mikroplara açık hale gelip vücutta hastalık yapmasıdır. Genel olarak ayda bir görülür. Farklı olarak laboratuvar bulgusunda akyuvar sayıları düşüktür. Periyodik ateş hastalıkları özellikle gereksiz ilaç kullanımı açısında önemlidir. Bu nedenle iyi bir fizik muayene ve ayrıntılı öykü alınması önemlidir. Periyodik aralıklarla ateş şikâyeti yaşayan çocukların PFAPA sendromu açısından değerlendirilmeleri için konuda deneyimli uzman hekimlere başvurmak oldukça önemlidir” diye konuştu.

Haber Editörü

admin

info@dogununnabzi.com

Bakan Işıkhan, Fas'ta "çocuk işçiliği" konulu konferansa katıldı

Mardin’de otomobil ile hafif ticari araç kafa kafaya çarpıştı: 4 yaralı

Malatya Büyükşehir Belediye Meclisi şubat ayı toplantısını gerçekleştirdi

Şerafettin Elçi Havalimanında ocak ayında 31 bin yolcu uçtu

Bursa'da yağışlara rağmen baraj doluluk oranı beklenenin altında

Şırnak’ta sigaraya karşı farkındalık yürüyüşü

HÜDA PAR Milletvekili Faruk Dinç: Hükümetler bu kez Küresel Sumud Filosu’nu korumalı

Siverek’te 5 ton bozuk ürün imha edildi

Endonezya'da havaalanında silahlı saldırı: 2 pilot öldü

Bursa'da yaban kedisi foto kapanla görüntülendi

Uludere'de ana dilimi seçiyorum standında vatandaşlar bilgilendirildi

Bakan Göktaş: 15 yaş altına sosyal medya düzenlemesi elzem

Ramazan ayına bir hafta kala pazar esnafı: Ramazan’ın bereketi yavaştan oluşmaya başladı

RTÜK'ten 2 TV kanalına ceza

Madagaskar'da Gezani Kasırgası'nda ölü sayısı 20'ye ulaştı

Şanlıurfa’da ruhsatsız silah operasyonunda 7 şüpheli yakalandı

Batman'da nadir 7 parmaklı ayak vakası başarıyla tedavi edildi

Tacikistan'da hac yolculuğu yapan öğretmenler yönetici olamayacak

TBMM’de yemin töreni öncesi gerginlik: AK Parti ile CHP’li vekiller arasında arbede

Adana'da vatandaşlardan ve siyasilerden CHP’li belediyeye "dere" tepkisi

Prof. Dr. Bekir Biçer: Gazze, küresel güç dengesinin gerçek yüzünü gösterdi

Batman'da girişim ofisi ilk Demo Day etkinliğini düzenledi

İstanbul’da 2 doktor rüşvet soruşturmasından tutuklandı

Yemen'de Suudi destekli hükümet güçleri protestoculara müdahale etti: 4 ölü

Gaziantep'te silahlı kavga olayına karışan 16 şüpheli yakalandı

Antalya’da 3 kişiyi dolandıran şüpheli yakalandı

Bingöl’de şubat ayı mutat toplantısı gerçekleştirildi

Konya’da 15 bin 200 TOKİ konutu için kura tarihi belli oldu

Bingöl’de 112 Acil Çağrı Hizmetleri İl Koordinasyon Komisyonu toplandı

Malatya'da sanayi sitesinde araç yangını

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Bakan Işıkhan, Fas'ta "çocuk işçiliği" konulu konferansa katıldı

Mardin’de otomobil ile hafif ticari araç kafa kafaya çarpıştı: 4 yaralı

Malatya Büyükşehir Belediye Meclisi şubat ayı toplantısını gerçekleştirdi

Şerafettin Elçi Havalimanında ocak ayında 31 bin yolcu uçtu

Bursa'da yağışlara rağmen baraj doluluk oranı beklenenin altında

Şırnak’ta sigaraya karşı farkındalık yürüyüşü

HÜDA PAR Milletvekili Faruk Dinç: Hükümetler bu kez Küresel Sumud Filosu’nu korumalı