• BIST 100

    14915,65%1,02
  • DOLAR

    43,12% 0,21
  • EURO

    50,20% -0,08
  • GRAM ALTIN

    6245,46% 0,83
  • Ç. ALTIN

    10147,72% 0,77

Çocuklarda topallamaya dikkat!

24 Ekim 2024, Perşembe 17:01
24 Ekim 2024, Perşembe 17:01
Çocuklarda topallamaya dikkat!
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç.Dr.Aybars Kıvrak önemli bilgiler verdi.

Çocukların sağlıklı gelişim sürecinde yürüyüş ve hareket becerilerinin normal seyrinde ilerlemesi, genel sağlık durumlarının en önemli göstergelerindendir. Ancak, bazı durumlarda çocuklarda topallama fark edilebilir. Bu belirti, basit bir kas gerilmesinden ciddi ortopedik sorunlara kadar birçok nedenin işareti olabilir. Ebeveynler olarak bu duruma dikkat etmek ve zamanında harekete geçmek, çocukların sağlıklı bir şekilde büyümelerini desteklemek adına büyük önem taşır.

Topallama nedir ?

Topallama, bir çocuğun yürürken bir bacağı diğerine göre daha az veya daha farklı bir şekilde kullanması durumudur. Bu durum, genellikle ağrıya veya güçsüzlüğe bağlı olarak ortaya çıkar. Çocuklarda topallama göz ardı edilmemesi gereken bir durumdur, çünkü altta yatan nedeni tespit etmek ve tedaviye başlamak, çocuğun ilerleyen dönemlerde karşılaşabileceği ortopedik sorunları önleyebilir.

Çocuklarda topallamanın nedenleri

Büyüme Ağrıları: Çocuklarda en sık karşılaşılan nedenlerden birisi büyüme ağrılarıdır. Genellikle gece ortaya çıkar ve sabah kalkıldığında topallamaya neden olabilir. Büyüme ağrıları zamanla geçici olsa da, sürekli hale gelirse dikkatle takip edilmelidir. Çocuklardaki her eklem veya kemik ağrısı büyüme ağrısı olarak nitelendirilmemeli, altta yatan neden mutlaka araştırılmalıdır.

Travmalar ve Yaralanmalar: Çocuklar aktif oyun dönemindedirler ve sık sık düşme ya da darbe alma riskiyle karşı karşıya kalırlar. Küçük bir burkulma, kas zedelenmesi veya kemik kırığı, topallamanın en yaygın nedenlerinden biridir. Özellikle travma sonrası ortaya çıkan topallama mutlaka ciddiye alınmalıdır.

Kalça Displazisi: Doğuştan gelen kalça çıkığı ya da gelişimsel kalça displazisi de çocuklarda topallamaya yol açan önemli nedenler arasında yer alır. Kalça ekleminin tam olarak yerine oturmaması sonucu çocuk yürümeye başladığında bir dengesizlik ortaya çıkabilir.

Enfeksiyonlar: Özellikle kalça eklemi çevresinde oluşan enfeksiyonlar, topallamanın bir başka nedeni olabilir. Septik artrit veya osteomiyelit gibi enfeksiyonlar, kemik veya eklemi etkileyerek yürüyüş sorunlarına yol açabilir. Enfeksiyonlar diğer nedenlere göre daha az sıklıkla görülmektedir.

Romatizmal Hastalıklar: Juvenil romatoid artrit gibi bazı otoimmün hastalıklar da çocuklarda eklem ağrısı ve topallamaya sebep olabilir. Bu tür hastalıklar, ağrı ve eklem sertliği ile birlikte uzun vadede hareket kısıtlılığı yaratabilir.

Sinovit: Çocuklarda sık rastlanan geçici sinovit, özellikle viral enfeksiyonlar sonrası kalçada geçici iltihaplanmaya neden olabilir. Sinovit genellikle birkaç hafta içinde kendiliğinden geçse de, tedavi edilmezse kalıcı eklem hasarına neden olabilir.

Ne zaman doktora başvurmalısınız ?

Topallama genellikle geçici bir durum olarak görülse de, eğer birkaç gün içerisinde düzelme görülmezse ya da çocuk ağrıdan şikayet ediyorsa mutlaka bir uzmana danışılmalıdır. Özellikle travma sonrası başlayan topallama, enfeksiyon şüphesi veya eklemde şişlik, kızarıklık gibi belirtilerle birlikte görülüyorsa hemen bir ortopedi ve travmatoloji uzmanına başvurulmalıdır.

Tedavi ve erken müdahale

Topallamanın tedavisi, altta yatan nedene göre değişiklik gösterir. Örneğin, bir kas zedelenmesi varsa dinlenme ve fizik tedavi önerilebilirken, enfeksiyon durumunda antibiyotik tedavisi gerekebilir. Kalça displazisi gibi doğuştan gelen sorunlar ise daha kapsamlı tedavi gerektirir. Bu nedenle, erken teşhis ve tedavi büyük önem taşır.

Doç.Dr.Aybars Kıvrak,'' Sonuç olarak, çocuklarda topallama basit bir durum olarak görülebilir ancak dikkatli takip edilmesi gereken bir belirtidir. Erken dönemde müdahale edilmediğinde, daha ciddi ortopedik sorunlara yol açabilecek bu durum, doğru tedavi ile hızlıca çözüme kavuşturulabilir.''dedi. (İLKHA)

 

Anahtar Kelimeler: çocuklarda topallamaya dikkat!

Ceyhan ve Yumurtalık’taki bazı alanlar kimya endüstri bölgesi ilan edildi

Sosyal medya yasağı çocukları korur mu?

Şanlıurfa’da bir baba yeni doğan bebeğine ‘Yahya Sinvar’ ismini verdi

Kuyuya düşen "Yavru boncuk" itfaiye ekiplerince çıkarıldı

Son 24 saatte İran’da yaşananlar

“Gazeteciliğin Yolculuğu” fotoğraf sergisi ziyarete açıldı

İstanbul ve Gürbulak’ta uyuşturucu operasyonu

Dr. Gökşenoğlu: Donuk omuz kalıcı hareket kısıtlılığına yol açabilir

34 ilde FETÖ operasyonu: 77 şüpheli yakalandı, 43'ü tutuklandı

Meteoroloji'den 48 il için "sarı" kodlu uyarı

Suriye ordusu: Şeyh Maksud Mahallesi tamamen temizlendi

HÜDA PAR Isparta İl Başkanı Demir'den 10 Ocak mesajı

X, İran bayrağının görselini değiştirdi

Kışın doğal antibiyotiği: Kelle paça

Gazze'de ekipman engeli: Enkaz altından çıkarılamayan 10 bin şehit

Kars’ta yolcu otobüsü kargo kamyonuna çarptı: 9 yaralı

Siyonist rejimin dost durağı: 2025'te 1,5 milyon Yahudi BAE'yi ziyaret etti

UNRWA'nın "Gazze dışı personel" kararı tepki çekti: "Bu bir idari infaz"

İngiltere, Ukrayna'ya asker gönderme ihtimaline hazırlanıyor

Gaziantep'te aranan 18 şüpheli yakalandı

Trump'tan İran'a tehdit, Suriye'ye "barış" mesajı ve Grönland çıkışı

HAMAS: İkinci aşamaya hazırız, Gazze'yi Filistinli bir yönetim devralmalı

Bakan Fidan: Halep'te paralel yapı ortadan kalkacak

Akdeniz'de 4,1 büyüklüğünde deprem

Suriye ordusu Şeyh Maksud'da kontrolü büyük ölçüde sağladı

Malatya-Adıyaman yolu kar nedeniyle kapandı

Soğuk ve fırtına Gazze'de felaketi derinleştiriyor

Maduro'yu kaçıran ABD, Venezuela petrolünü masada paylaştı

BUDO seferlerine fırtına engeli

Erzurum’da 71 öğrenciye hafızlık belgesi takdim edildi

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Ceyhan ve Yumurtalık’taki bazı alanlar kimya endüstri bölgesi ilan edildi

Sosyal medya yasağı çocukları korur mu?

Şanlıurfa’da bir baba yeni doğan bebeğine ‘Yahya Sinvar’ ismini verdi

Kuyuya düşen "Yavru boncuk" itfaiye ekiplerince çıkarıldı

Son 24 saatte İran’da yaşananlar

“Gazeteciliğin Yolculuğu” fotoğraf sergisi ziyarete açıldı

İstanbul ve Gürbulak’ta uyuşturucu operasyonu