• BIST 100

    14765,59%0,37
  • DOLAR

    43,12% 0,22
  • EURO

    50,28% 0,13
  • GRAM ALTIN

    6206,32% 0,20
  • Ç. ALTIN

    10070,24% 0,00

Çocuklarda topallamaya dikkat!

24 Ekim 2024, Perşembe 17:01
24 Ekim 2024, Perşembe 17:01
Çocuklarda topallamaya dikkat!
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç.Dr.Aybars Kıvrak önemli bilgiler verdi.

Çocukların sağlıklı gelişim sürecinde yürüyüş ve hareket becerilerinin normal seyrinde ilerlemesi, genel sağlık durumlarının en önemli göstergelerindendir. Ancak, bazı durumlarda çocuklarda topallama fark edilebilir. Bu belirti, basit bir kas gerilmesinden ciddi ortopedik sorunlara kadar birçok nedenin işareti olabilir. Ebeveynler olarak bu duruma dikkat etmek ve zamanında harekete geçmek, çocukların sağlıklı bir şekilde büyümelerini desteklemek adına büyük önem taşır.

Topallama nedir ?

Topallama, bir çocuğun yürürken bir bacağı diğerine göre daha az veya daha farklı bir şekilde kullanması durumudur. Bu durum, genellikle ağrıya veya güçsüzlüğe bağlı olarak ortaya çıkar. Çocuklarda topallama göz ardı edilmemesi gereken bir durumdur, çünkü altta yatan nedeni tespit etmek ve tedaviye başlamak, çocuğun ilerleyen dönemlerde karşılaşabileceği ortopedik sorunları önleyebilir.

Çocuklarda topallamanın nedenleri

Büyüme Ağrıları: Çocuklarda en sık karşılaşılan nedenlerden birisi büyüme ağrılarıdır. Genellikle gece ortaya çıkar ve sabah kalkıldığında topallamaya neden olabilir. Büyüme ağrıları zamanla geçici olsa da, sürekli hale gelirse dikkatle takip edilmelidir. Çocuklardaki her eklem veya kemik ağrısı büyüme ağrısı olarak nitelendirilmemeli, altta yatan neden mutlaka araştırılmalıdır.

Travmalar ve Yaralanmalar: Çocuklar aktif oyun dönemindedirler ve sık sık düşme ya da darbe alma riskiyle karşı karşıya kalırlar. Küçük bir burkulma, kas zedelenmesi veya kemik kırığı, topallamanın en yaygın nedenlerinden biridir. Özellikle travma sonrası ortaya çıkan topallama mutlaka ciddiye alınmalıdır.

Kalça Displazisi: Doğuştan gelen kalça çıkığı ya da gelişimsel kalça displazisi de çocuklarda topallamaya yol açan önemli nedenler arasında yer alır. Kalça ekleminin tam olarak yerine oturmaması sonucu çocuk yürümeye başladığında bir dengesizlik ortaya çıkabilir.

Enfeksiyonlar: Özellikle kalça eklemi çevresinde oluşan enfeksiyonlar, topallamanın bir başka nedeni olabilir. Septik artrit veya osteomiyelit gibi enfeksiyonlar, kemik veya eklemi etkileyerek yürüyüş sorunlarına yol açabilir. Enfeksiyonlar diğer nedenlere göre daha az sıklıkla görülmektedir.

Romatizmal Hastalıklar: Juvenil romatoid artrit gibi bazı otoimmün hastalıklar da çocuklarda eklem ağrısı ve topallamaya sebep olabilir. Bu tür hastalıklar, ağrı ve eklem sertliği ile birlikte uzun vadede hareket kısıtlılığı yaratabilir.

Sinovit: Çocuklarda sık rastlanan geçici sinovit, özellikle viral enfeksiyonlar sonrası kalçada geçici iltihaplanmaya neden olabilir. Sinovit genellikle birkaç hafta içinde kendiliğinden geçse de, tedavi edilmezse kalıcı eklem hasarına neden olabilir.

Ne zaman doktora başvurmalısınız ?

Topallama genellikle geçici bir durum olarak görülse de, eğer birkaç gün içerisinde düzelme görülmezse ya da çocuk ağrıdan şikayet ediyorsa mutlaka bir uzmana danışılmalıdır. Özellikle travma sonrası başlayan topallama, enfeksiyon şüphesi veya eklemde şişlik, kızarıklık gibi belirtilerle birlikte görülüyorsa hemen bir ortopedi ve travmatoloji uzmanına başvurulmalıdır.

Tedavi ve erken müdahale

Topallamanın tedavisi, altta yatan nedene göre değişiklik gösterir. Örneğin, bir kas zedelenmesi varsa dinlenme ve fizik tedavi önerilebilirken, enfeksiyon durumunda antibiyotik tedavisi gerekebilir. Kalça displazisi gibi doğuştan gelen sorunlar ise daha kapsamlı tedavi gerektirir. Bu nedenle, erken teşhis ve tedavi büyük önem taşır.

Doç.Dr.Aybars Kıvrak,'' Sonuç olarak, çocuklarda topallama basit bir durum olarak görülebilir ancak dikkatli takip edilmesi gereken bir belirtidir. Erken dönemde müdahale edilmediğinde, daha ciddi ortopedik sorunlara yol açabilecek bu durum, doğru tedavi ile hızlıca çözüme kavuşturulabilir.''dedi. (İLKHA)

 

Anahtar Kelimeler: çocuklarda topallamaya dikkat!

Yahudi çeteler Filistinlilere saldırdı, araçlarını ateşe verdi

İran'da protestolar: Trump'tan yeni tehdit, Tahran'dan sert yanıt

Ahmed eş-Şara, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Macron ile Halep'teki çatışmaları görüştü

Halep'te geçici ateşkes ilanı: PKK/SDG'ye şehri terk etmeleri için süre verildi

Gazze'de ateşkese rağmen katliam: 5'i çocuk 14 şehit

Erzurum Valiliği 2024-2025 asayiş verilerini paylaştı

En düşük emekli aylığının yükseltilmesine ilişkin teklif TBMM'ye sunulacak

Nestle marka bebek mamaları 50 ülkeden toplatılıyor

Isparta’da 4 bin dolarlık cüzdanın sahibi bulundu

Bolu'da tır ile hafif ticari araç çarpıştı: 3 yaralı

Malatya'da okullar kar nedeniyle tatil edildi

Rusya Dnipropetrovsk bölgesinde ilerleyişini sürdürüyor

Suriye'ye doğal gaz akışı başladı

Bakan Yerlikaya UNRWA Genel Komiseri Lazzarini ile görüştü

Elazığ'da eğitime kar engeli

HAMAS: İşgal, ateşkesin ikinci aşamasını engellemek için Gazze'ye saldırılar düzenliyor

Bolu İl Tüketici Hakem Heyeti’ne geçen yıl 2 bin 814 başvuru yapıldı

81 ilin Milli Eğitim Müdürü Antalya'da toplandı

Malatya'da çıkan yangında bir ev tamamen yandı

Bakan Yumaklı: İçme ve kullanma suyunun sorumluluğu belediyelere aittir

Erivan-Bakü hattında yeni ticaret dönemi

Bursa’da fırtına nedeniyle asma tavan çöktü: 2 kişi son anda kurtuldu

JETCO toplantısında Eylem Planı ve Karşılıklı Tanıma Anlaşması imzalandı

Rusya-Ukrayna Savaşı'nda kritik gelişme

Dışişleri Bakanı Fidan, Pakistanlı mevkidaşı Ishak Dar ile görüştü

İçişleri Bakanlığı’ndan kuvvetli rüzgar, kar ve sağanak uyarısı

Tunceli'de eğitime ara verildi

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: İstanbul'da 100 bin sosyal konut inşa edeceğiz

Bulgaristan'da şiddetli yağışlar etkili oldu yerleşim yerleri su altında kaldı

MEB, Akademi Giriş Sınavı ve ÖABT’nin yapısı ile uygulama esaslarını güncelledi

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Yahudi çeteler Filistinlilere saldırdı, araçlarını ateşe verdi

İran'da protestolar: Trump'tan yeni tehdit, Tahran'dan sert yanıt

Ahmed eş-Şara, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Macron ile Halep'teki çatışmaları görüştü

Halep'te geçici ateşkes ilanı: PKK/SDG'ye şehri terk etmeleri için süre verildi

Gazze'de ateşkese rağmen katliam: 5'i çocuk 14 şehit

Erzurum Valiliği 2024-2025 asayiş verilerini paylaştı

En düşük emekli aylığının yükseltilmesine ilişkin teklif TBMM'ye sunulacak