SAĞLIK 17.11.2024 13:28:41 0

Çocuklarda zeka gelişimi için omega 3 neden önemli?

Çocuklarda zeka gelişimi için omega 3 neden önemli?
Haberi Sesli Oku

Nöroşirurji Uzmanı Op.Dr. Kerem Bıkmaz konu ile ilgili bilgiler verdi.

Omega 3 beyinde ve sinirsel  iletilerde  rol oynayan çok önemli bir bir yağ asididir. Dolayısıyla eksikliğinde zeka gelişimi veya kavrama yeteneğinde gerilik ortaya çıkmaktadır.

Çocuk sağlığı ve beyin gelişimi için Omega 3'ün rolünü vurgulamak  şart ! Beyinde bulunan yağların yüzde' 20’si  DHA denilen Omega-3' lerden oluşmakta. Soğuk deniz balıkları omega-3 ve DHA' ca oldukta zengindir. O nedenle omega 3 almak şart ve bunun en uygun yolu soğuk deniz balıklarını yani somon, uskumru ve ton balığını tüketmektir. Omega-3 beyinde sinir ileti sisteminde çok önemli olan bir yağ asididir. Dolayısıyla eksikliğinde, zeka gelişiminde ya da kavrama yeteneğinde gerilik ortaya çıkıyor.

Özellikle zeka gelişiminin  hızlı olduğu yaş gruplarında omega 3 alımını arttırmak çocuğun zeka seviyesinde ve kavrama kabiliyetinde yüksek oranda artış göstermektedir.

''Beyin gelişimi için DHA , DHA için Omega 3 şart''

Omega-3 yağ asitlerinin özellikle DHA’nın çocuklarda beyin, sinir ve retina gelişimine katkıda bulunduğunu biliyoruz.

Omega 3 takviyesi alan veya omega 3'den zengin beslenen çocuklarda okul başarısının daha yüksek çıktığını gösteren çalışmalarda literatürde yer almaktadır.

Çocuğun sağlıklı gelişimi ve büyümesinde özellikle EPA ve DHA açısından zengin beslenmesine önem verilmelidir. Derin ve soğuk denizlerde yaşayan balıklardan elde edilen balık yağları EPA ve DHA açısından zengindir.

Balık yağında bulunan Omega-3 yağ asidi DHA, 4-13 yaş çocuklarda beynin normal gelişimi ile göz ve sinir sisteminin gelişimine yardımcı oluyor.

O nedenle tüm bireylerde omega 3 yağ asidinin alımını arttırmak ve özellikle gelişim çağında ki çocukların ela ve yha dan zengin olan balıkları tüketip eksikliklerinin görülmelerini önlemek beyin gelişimi için şarttır. (İLKHA)

  

Altın fiyatlarındaki artış düğün sezonunu olumsuz etkiliyor

Son 24 saatte Gazze’de 56 kişi şehit oldu

Yerlikaya’dan “Sürücü affı” açıklaması: Kesinlikle gündemimizde yok

Rusya ile Ukrayna arasında esir takası

TİGEM 700 küçükbaş hayvanı açık artırmayla satışa sunacak

"Narkokapan-Ankara" operasyonunda tutuklu sayısı 316'ya yükseldi

İşgalci Netanyahu: Soykırımı sonlandıracak ateşkes istemiyoruz!

Ticaret Bakanlığı 617 firmaya dahilde işleme izin belgesi verdi

Çanakkale Boğazı sis nedeniyle gemi geçişlerine kapatıldı

Çileğin faydaları saymakla bitmiyor!

Dışişleri Bakanlığından Rümeysa Öztürk açıklaması

İstanbul Valisi Gül'den CHP'nin yapmak istediği gösteriye ilişkin açıklama

Dışişleri Bakanı Fidan Cezayir'e gidiyor

Servis midibüsü ile otomobil çarpıştı: 12 yaralı

Tır, tur otobüsüne çarptı: 13 yaralı

Ülke genelinde sağanak yağış ve toz taşınımı bekleniyor

Rusya'dan Almanya'ya Taurus seyir füzeleri uyarısı 

BM'den işgal rejiminin Gazze saldırılarına sert tepki

Arazöz ile otomobil çarpıştı: 1 ölü, 1 yaralı

UNRWA: Gazze'deki halk açlığa maruz bırakılıyor

Van'da feci kaza: 3 ölü, 2 yaralı

Meteorolojiden toz taşınımı uyarısı

Prematüre doğan bebek ambulans helikopterle Van’a sevk edildi

Ağrı'da yüzlerce çiftçiye tohum desteği

Dışişleri Bakanı Fidan, HAMAS heyeti ile görüştü

Rusya Donetsk’ta ilerliyor

Hindistan'da 4 katlı bina çöktü: 4 ölü

Avrupa'da şap hastalığı alarmı

Erkenek Tüneli'nde kömür yüklü tır'da yangın: 1 kişi hastaneye kaldırıldı

Horoz dövüşü alanına silahlı saldırı: 12 ölü

Yükleniyor