• BIST 100

    15811,53%0,87
  • DOLAR

    43,35% 0,25
  • EURO

    51,27% 0,73
  • GRAM ALTIN

    6944,72% 1,57
  • Ç. ALTIN

    11200,48% 2,32

Çocukluk çağı kanserlerine dikkat!

10 Şubat 2025, Pazartesi 15:54
10 Şubat 2025, Pazartesi 15:54
Çocukluk çağı kanserlerine dikkat!
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Adana İl Sağlık Müdürlüğü, 15 Şubat Uluslararası Çocukluk Çağı Kanserleri Günü dolayısıyla yazılı bir açıklama yaparak, çocukluk çağı kanserlerine ilişkin farkındalık oluşturmanın önemine vurgu yaptı.

Açıklamada, kanserin dünya genelinde çocuklar ve ergenler arasında önde gelen ölüm nedenlerinden biri olduğu belirtilerek, her yıl 0-19 yaş arası yaklaşık 300 bin çocuğa kanser teşhisi konulduğu aktarıldı. Türkiye'de ise yılda yaklaşık 4 bin 700 çocuğun kansere yakalandığı ifade edildi.

Çocukluk çağında görülen kanser türlerinin yetişkinlerdeki kanserlerden önemli ölçüde farklılık gösterdiği belirtilerek, en sık rastlanan türlerin lösemi (yüzde 35), lenfoma (yüzde 15) ve merkezi sinir sistemi tümörleri (yüzde 14,4) olduğu bildirildi.

Tedavide önemli gelişmeler sağlandı

Son yıllarda çocukluk çağı kanserlerinin tedavisinde önemli ilerlemeler kaydedildiğine dikkat çekilen açıklamada, 30 yıl önce ölümcül olduğu düşünülen akut löseminin günümüzde yüzde 70'i aşan beş yıllık yaşam oranıyla en sık görülen çocukluk çağı kanseri olduğu ifade edildi. Diğer kanser türlerinde de radyoterapi, cerrahi ve kemoterapinin birlikte kullanımıyla uzun süreli yaşam oranlarının arttığı vurgulandı.

Açıklamada çocukluk çağı kanserlerinin önlenebilir olmadığına dikkat çekilirken, erken teşhis için ebeveynler ile sağlık personelinin belirtilere karşı dikkatli olması gerektiği belirtildi.

Kesin risk faktörleri sınırlı

Açıklamada, çocukluk çağı kanserlerinin neden-sonuç ilişkisinin yetişkin kanserleri kadar net olmadığı ve bilinen bir tarama programının bulunmadığı kaydedildi. Şu ana kadar belirlenen kesin risk faktörlerinden birinin iyonlaştırıcı radyasyon olduğu belirtilerek, bu tür radyasyonun lösemi ve tiroid kanseri riskini artırdığı ifade edildi. Ayrıca, genetik yatkınlık ile bazı virüslere maruziyetin (Epstein-Barr, Hepatit B, İnsan Herpes ve HIV gibi) diğer olası risk faktörleri arasında yer aldığı bildirildi.

Kanser belirtilerine dikkat edilmeli

Çocukluk çağı kanserlerinin erken teşhis edilmesinde bazı belirtilerin önemli rol oynadığı belirtilerek, kansızlık ve anemiye bağlı olarak deride solukluk oluşabildiği, çocukların halsizlik hissedebildiği ve enfeksiyonlara yatkın hale gelebildiği ifade edildi. Burun ve diş eti kanamaları, cilt altı kanamaları gibi sıra dışı kanamaların yanı sıra ciltte sık sık morluk oluşabileceği ve kesiklerin ardından kanamanın güçlükle durabileceği aktarıldı.

Açıklamada, iştahsızlık ve açıklanamayan ani kilo kaybının çocukluk çağı kanserlerinde yaygın belirtilerden olduğu belirtilirken, dalakta büyüme ile lenf düğümlerinde şişliklerin de gözlemlenebileceği ifade edildi. Kemik ve eklemlerde artan sıklık ve şiddette ağrıların yaşanabileceği, bu ağrıların çocukları uykudan uyandıracak seviyeye ulaşabileceği vurgulandı. Ayrıca, açıklanamayan ateşin ortaya çıkabileceği, ani görme değişikliklerinin yaşanabileceği ve genellikle kusmanın eşlik ettiği sık baş ağrılarının görülebileceği kaydedildi.

Belirtilerin kanser dışındaki nedenlerden de kaynaklanabileceği ancak olağan dışı semptomların uzun süre geçmemesi halinde mutlaka bir sağlık kuruluşuna başvurulması gerektiği ifade edildi.

Tedavi ücretsiz

Açıklamanın sonunda, çocukluk çağı kanserlerinin erken teşhis edilmesinde ebeveyn farkındalığının hayati önem taşıdığına dikkat çekildi. Çocukluk çağı kanserlerinin en sık başvuru belirtilerinin, hastayı ilk gören hekimler tarafından bilinmesinin teşhis ve tedavi sürecini hızlandıracağı vurgulandı.

Türkiye’de çocukluk çağı kanserlerinin tedavisinin Genel Sağlık Sigortası kapsamında ücretsiz olarak gerçekleştirildiği hatırlatıldı. (İLKHA)

Haber Editörü

Ömer Faruk SEYHAN

info@dogununnabzi.com
Anahtar Kelimeler: çocukluk çağı kanserlerine dikkat!
Anahtar Kelimeler: çocukluk çağı kanserlerine dikkat!

Batı Şeria'da bir genç işgalciler tarafından şehit edildi

Batman’da trafoda patlama: Mahalle elektriksiz kaldı

Gaziantep'te drift atan şehir içi otobüs sürücüsüne ceza

ABD'de 8 binden fazla uçuş iptal edildi

Yol kesip saldıran sürücü yakalanarak işlem yapıldı

Yüzyılın Konut Projesi’nde bu hafta 9 ilde kuralar çekilecek

Gaziantep'te kasten yaralama suçundan aranan şahıs yakalandı

Gaziantep'te hapis cezası bulunan 2 firari yakalandı

Avustralya'da köpekbalığı saldırıları: Bir ölü 3 yaralı

Soğuk hava balık tezgahlarına da vurdu

Gaziantep'te ruhsatsız silah ve uyuşturucu operasyonu: 4 şüpheli yakalandı

Afgan yönetimden kısıtlamaların kaldırılması çağrısı

Diyarbakır’da sis ve buzlanma zincirleme kazaya yol açtı: 7 yaralı

HAMAS liderlerinden Atallah Ebu El Subh vefat etti

Beylikdüzü'nde yaşanan elektrik kesintisi mahalleliyi mağdur ediyor

Türkiye üniversiteleri THE 2026’da yükselişte

Çalışma Bakanlığı 100 iş müfettiş yardımcısı alacak

Endonezya'da heyelan: 16 ölü, onlarca kişi kayıp

Geçmeyen öksürük ve boğaz ağrısına dikkat: Uzmanından önemli uyarılar

Yoğun sis Çanakkale Boğazı’nı kapattı, feribot seferleri durdu

Microsoft’un bazı şifreleme anahtarlarını FBI’a teslim ettiği ortaya çıktı

Hindistan'da yarasa kaynaklı Nipah virüsü salgını meydana geldi

İşgal rejimi, ateşkese rağmen Gazze’nin farklı bölgelerini bombalıyor

HÜDA PAR, Suriye’deki mazlum Kürtler için yardım seferberliğini destekliyor

UNRWA: Gazze'de 600 bin çocuk eğitimden mahrum

Kanada Başbakanı'ndan, Trump'ın gümrük vergisi tehdidine tepki

Diyarbakır'da yaban domuzu sürüsü havadan görüntülendi

Yardımlara yönelik engellemeler Gazze’de ateşkesin içini boşaltıyor

Sivas’ta kar nedeniyle 493 yerleşim yerine ulaşım sağlanamıyor

Yüzde şimşek çaktıran hastalık günlük hayatı felç ediyor

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Batı Şeria'da bir genç işgalciler tarafından şehit edildi

Batman’da trafoda patlama: Mahalle elektriksiz kaldı

Gaziantep'te drift atan şehir içi otobüs sürücüsüne ceza

ABD'de 8 binden fazla uçuş iptal edildi

Yol kesip saldıran sürücü yakalanarak işlem yapıldı

Yüzyılın Konut Projesi’nde bu hafta 9 ilde kuralar çekilecek

Gaziantep'te kasten yaralama suçundan aranan şahıs yakalandı