SAĞLIK 5.09.2024 12:28:24 0

Çocukluk çağı obezitesine dikkat

Çocukluk çağı obezitesine dikkat
Haberi Sesli Oku

Çocukluk çağı obezitesine dikkat

SANKO Üniversitesi Hastanesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü’nden Uzm. Diyetisyen Tuğba Demirkıran, çocukluk çağı obezitesinin önemli bir halk sağlığı sorunu olduğunu söyledi.
Uzm. Diyetisyen Tuğba Demirkıran, 3-9 Eylül Halk Sağlığı Haftası nedeniyle yaptığı açıklamada çocukluk çağı obezitesine dikkat çekti.
Uzm. Diyetisyen Demirkıran, çocukluk çağının özellikle doğumdan itibaren ilk iki yıl büyüme ve gelişmenin çok hızlı olması nedeniyle çocuk sağlığı için önemli bir dönem olduğunu vurguladı.
Erken çocuklukta görülen obezitenin görülme sıklığının artmasının, sağlığı olumsuz etkileyen bulaşıcı olmayan hastalıklara yakalanma ihtimalinin artıran faktörler arasında olduğunun altını çizen Demirkıran, şu verileri paylaştı: “Dünya Sağlık Örgütü 2020 yılı verilerine göre küresel olarak 144 milyon çocuğun 38,3 milyonunun, 2021 yılı verilerine göre ise 5 yaş altında 39 milyon çocuğun aşırı kilolu olması çocukluk çağında sağlıklı beslenmenin önemini göstermektedir. Önümüzdeki on yıl içinde çocukluk çağı obezitesinin yaklaşık yüzde 60 artarak 2030 yılına kadar 250 milyona ulaşacağı da öngörülmektedir.
2023 yılında yayımlanan Dünya Obezite Atlasında obezitenin dünya çapında çok geniş bir popülasyonu etkilediği net bir şekilde gösterilmektedir. Yayımlanan raporda 2035 yılına kadar obezite görülme sıklığının yüzde 14’ten yüzde 24’e çıkarak yaklaşık 2 milyar çocuk, ergen ve yetişkini etkilemesi, 2020-2035 yılları arasında dünya çapındaki erkek çocuklarda obezite görülme sıklığının yüzde 10’dan yüzde 20’ye, kız çocuklarında ise yüzde 8’den yüzde 18’e çıkarak, çocuklar ve ergenler arasında en hızlı artışı yapması beklenmektedir."
Çocukluk çağı obezitesini önlemenin yolları
Uzm. Diyetisyen Demirkıran, çocukluk çağı obezitesinin önlenmesi için şu önerilerde bulundu: “Fiziksel aktivite teşvik edilmelidi., Ekran süresi sınırlandırılmalıdır, Yeterli uyku sağlanmalıdır, Meyve ve sebze tüketimi teşvik edilmelidir, Şekerli ve işlenmiş besin tüketiminden kaçınılmalıdır, Stresten kaçınılmalıdır, Yemeğin besin içeriği kontrol edilmelidir, Beslenmeye posa ve protein eklenmelidir.”
Anahtar Kelimeler: çocukluk çağı obezitesine dikkat

Başkan Şahin’den Kurban Bayramı Mesajı

Gıda mühendisi uyardı: Kurban Bayramı’nda gıda güvenliğine dikkat

Siyonist rejim akademik yalnızlığa sürükleniyor: Trinity Koleji'nden boykot kararı

Arife gününde tonluk hayvanlar görücüye çıktı

Mogadişu Uluslararası Havaalanı bölgesine havan topu atıldı

Yetimler Vakfı'ndan Filistin ve Doğu Türkistanlı çocuklara bayramlık giyim

Gazzeli esirlerin akıbeti belirsiz: Uluslararası soruşturma çağrısı

Putin, yakın tarihe İran’ı ziyaret edebilir

Yetimler Vakfı'ndan Kurban Bayramı mesajı

Gençlerden Gazze için örnek davranış: Kazandıkları ödülü bağışladılar

Teşrik tekbirlerini unutmayalım

Başkan Çiftçi’den Kurban Bayramı Mesajı

Kurban Bayramı’nda “altın kural” eti dinlendirmek!

Başkan Geçit: “Kurban Bayramı fedakârlığın, paylaşmanın ve rahmetin sembolüdür”

Halktan bayram öncesi çağrı: Müslümanlar birlik olsun, zulüm son bulsun

Otomobil ile motosiklet çarpıştı: 1 ölü

Başkan Taşkın’dan Kurban Bayramı mesajı: "Birlik ve paylaşmanın bayramını yaşıyoruz"

Tunus'tan Gazze'ye direniş konvoyu: 5 bin kişilik kafile yola çıkıyor

Yetimler Vakfı sadaka kurbanlarını Afrikalı mazlumlara ulaştırıyor

Sami Er: "Bayramlar, kalpten kalbe kurulan en güzel köprülerdir"

HAMAS: Deyr Dibvan'daki saldırı, siyonist rejimin Yahudileştirme planlarının bir parçası

Otomobiller kafa kafaya çarpıştı: 8 yaralı

Evin istinat duvarı çöktü: 4 işçi yaralandı

58 yıldır süren işgal ve direniş: Naksa yıl dönümünde Gazze'de soykırım devam ediyor

Kurban Bayramı'nda sağlık uyarısı: Et tüketiminde ölçülü olun

Siyonist rejim saldırılarında 10 şehit: Aralarında çocuklar var

BAMMED Başkanı Özcan’dan Bayram Mesajı: “Buruk Bir Sevinç Yaşıyoruz”

Altın fiyatları güne düşüşle başladı

Döviz fiyatları ne kadar oldu?

Ege Denizi'nde 4,6 büyüklüğünde deprem

Yükleniyor