• BIST 100

    16018,80%-0,43
  • DOLAR

    44,18% -0,08
  • EURO

    50,77% 0,49
  • GRAM ALTIN

    7132,50% -0,04
  • Ç. ALTIN

    11527,24% -0,36

Coğrafi işaretlerin önemi çalıştay ile anlatıldı

15 Eylül 2022, Perşembe 18:15
15 Eylül 2022, Perşembe 18:15
Coğrafi işaretlerin önemi çalıştay ile anlatıldı
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Coğrafi işaretlerin önemi çalıştay ile anlatıldı

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, Yöresel Ürünler ve Coğrafi İşaretler Türkiye Araştırma Ağı iş birliğinde “Sürdürülebilir Bir Gastronomi İçin Coğrafi İşaretlerin Önemi: Gaziantep Örneği” çalıştayı düzenlendi.
4’üncü Uluslararası Gaziantep Gastronomi Festivali çerçevesinde düzenlenen çalıştayda, Gaziantep’in coğrafi işaret aldığı tescilli ürünler konuşuldu. Cumhuriyetin 100’üncü yılında 100 tescilli ürüne ulaşan Gaziantep’in başarısının diğer şehirlere yol haritası oluşturması için istişarelerde bulunuldu.
’’100’üncü yılda coğrafi işaret alacağız’’
Çalıştayın açılış konuşmasını yapan Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, coğrafi işaret çalışmalarındaki başarı örneklerini şu sözlerle anlattı:
“Coğrafi işaret nedir, bir şehre gittiğin zaman senin neyi meşhur sorunun cevabıdır. Maalesef daha önceleri bunun çok değerini bilemediğimiz için döneri, yoğurdu komşulara kaptırdık. Daha birçok ürünümüzü yeterince sahiplenemedik. Valimin koordinasyonuyla bir şey başardık. Gazilik yolunda 100 yılı geride bıraktık. Bu yolculukta 100. yılda 100 coğrafi işaret alacağız dedik, vallahi aldık.”
“Burada yetişmiş bir insan gücü var beşerî bir sermaye var dünyaya entegre olmuş bir oda yapımız var” diyen Şahin, “Hamdolsun kutnu el tezgahlarıyla üretilen bir Osmanlı kumaşıydı. Bugün kutnu ‘Kutnia’ diye bir marka çıkardı. Dior yaz koleksiyonuna aldı, işte bu marka olma yolculuğu o kadar önemli bir yolculuk.” ifadesini kullandı.
’’Sofraları çoğaltacağız birlikte başaracağız’’
Coğrafi işaretlerin profesyonel şekilde takibinin ve çalışmasının gerçekleşmesi için özel bir birim kurduklarını ifade eden Şahin, “Şiveydizinden, yuvalamasına her biri için başvurdular, başvuruların hepsini toparladık. Tek vücut halinde bunu başardık. Esas bundan sonraki kısımda, ’aldık da ne olacak’ sorusunun cevabını yine sizinle birlikte götüreceğiz. Bu çok önemli bir yolculuk. Bu bir ekonomi, bir diplomasi, bu bir turizm, bu bir dünya barışına katkı, sofraları birleştiriyoruz kardeşliği artırıyor, muhabbeti genişletiyor. Sofrada sorunlar çözülüyor. Sofraları çoğaltacağız, birlikte başaracağız’’ diye konuştu.
Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanı Cemil Başpınar, bugün buraya bambaşka motivasyonla bambaşka duygularla geldiklerini dile getirerek, “Gaziantep coğrafi işaretlerde Türkiye’nin birinci şehri, hatta bunun ötesinde şu anda bugün bir ödül töreni gerçekleştireceğiz. 70’in üzerinde coğrafi işaretin tescilini, teşhir belgesini takdim edeceğiz. Herhalde dünya üzerinde şehrin bir kerede böyle bir coğrafi işaret tescilini aldığı başka bir örnek yoktur diye düşünüyorum. Ben o bakımdan tüm bu coğrafi işaretlerin tescil sürecine katkı sağlayan herkese teşekkür ediyorum’’ şeklinde konuştu.
Gaziantep coğrafi işaretlerde açık ara birinci
Gaziantep’in sinai mülkiyet alanındaki performansına değinen Başpınar, sözlerini şöyle tamamladı:
“Gaziantep 2022 yılının ilk 8 ayı itibari ile patent başvurularında dokuzuncu sırada yer alıyor. Faydalı model başvurularında beşinci, tasarım başvurularında altıncı ve marka başvurularında yedinci sırada yer alıyor. Gaziantep’in ticareti potansiyelini, sanayi potansiyelini çok iyi biliyoruz o bakımdan coğrafi işaretlerde açık ara birinci.”
Yöresel Ürünler ve Coğrafi İşaretler Türkiye Araştırma Ağı (YÜCİTA) Başkanı Yavuz Tekelioğlu ise, Gaziantep’te bundan 7 yıl önce 2015 tarihinde çok büyük uluslararası bir seminer yaptıklarını hatırlatarak, 'O tarihte Gaziantep’in sadece 5 tescili vardı. Bugün 100’e koşuyoruz. Çok mutluyum bugünü yaşadığımız Antep’te olmak farklı bir şey’’ dedi.
[gallery ids=',40286,40287,40288']
admin

Haber Editörü

admin

info@dogununnabzi.com

Yetimler Vakfı Van'daki yetimlerin bayram sevincine ortak oldu

Yapıcıoğlu'ndan Kadir Gecesi mesajı: Hayatımızı Kur’an’ın rehberliğinde yeniden gözden geçirelim

Şanlıurfa’da HÜDA PAR’ın iftar programına yoğun katılım

Irak, hava sahasını kapalı tutmaya devam edecek

HÜDA PAR’dan ‘Halepçe Katliamı’ mesajı: Coğrafyalar değişse de katliamlar devam ediyor

Şanlıurfa’da kaçak akaryakıt operasyonu

Fransa’nın eski lideri yeniden mahkemede: Sarkozy için 10 yıla kadar hapis ihtimali

8 ilde organize suç örgütlerine operasyon: 34 kişi tutuklandı

Rusya’dan Telegram ve Apple’a 38,5 milyon ruble para cezası

Halepçe Katliamı’nın üzerinden 38 yıl geçti  

Eczacılar: İlaç fiyat kararnamesi yetersiz, arz sorunu sürüyor

Avrupa Yetim Eli bayramlık kıyafetlerle yetimleri sevindirdi

Batman'da bölgesel göçebe hayvancılık çalıştayı düzenlenecek

Vali Canalp: Bayramda güvenlik ve trafik denetimleri artırılacak

Mısır ve Umman, bölgesel gerilimi görüştü

Memur-Sen İl Başkanı Önlü: Halepçe insanlık vicdanında silinmeyen bir yaradır

Engin: Kadir Gecesi kalplerimizi Kur'an'la yeniden diriltme fırsatıdır

Battalgazi Devlet Hastanesi otoparkı yenilendi

HÜDA PAR: Mescid-i Aksa'yı ibadete kapatmak İslam ümmetine karşı açık bir savaş ilanıdır

Diyarbakır’da çok sayıda silah ele geçirildi

MEB, ikinci dönem birinci ortak yazılı sınavlar için kılavuz yayımladı

Siverek'te Sakal-ı Şerif yoğun ilgiyle ziyarete açıldı

İzmir’de bayramda havalar nasıl olacak?

HÜDA PAR’ın Ramazan Bayramı programı belli oldu

Diyarbakır’da kaçakçılık operasyonu

Gölete doğru yuvarlanan otomobil, kaya parçasına takılarak durdu

Buca’da uyuşturucu operasyonu: 2 şüpheli yakalandı

Diyarbakır’da uyuşturucu operasyonu

Malatya'da uyuşturucu operasyonu: 1 tutuklama

Etiyopya’da heyelan: Ölü sayısı 125’e yükseldi

Yükleniyor

loading
Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Yetimler Vakfı Van'daki yetimlerin bayram sevincine ortak oldu

Yapıcıoğlu'ndan Kadir Gecesi mesajı: Hayatımızı Kur’an’ın rehberliğinde yeniden gözden geçirelim

Şanlıurfa’da HÜDA PAR’ın iftar programına yoğun katılım

Irak, hava sahasını kapalı tutmaya devam edecek

HÜDA PAR’dan ‘Halepçe Katliamı’ mesajı: Coğrafyalar değişse de katliamlar devam ediyor

Şanlıurfa’da kaçak akaryakıt operasyonu

Fransa’nın eski lideri yeniden mahkemede: Sarkozy için 10 yıla kadar hapis ihtimali