• BIST 100

    10189,02%1,08
  • DOLAR

    39,77% -0,14
  • EURO

    47,05% 0,04
  • GRAM ALTIN

    4282,88% 0,17
  • Ç. ALTIN

    6823,45% -0,43

Coşkun: Gazze'deki kardeşlerimiz çocuklarını çadırlarda eğitmeye çalışıyor

15 Kasım 2024, Cuma 11:38
15 Kasım 2024, Cuma 11:38
Coşkun: Gazze
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Eğitim Bir-Sen Şanlıurfa Şube Başkanı İbrahim Coşkun, çocukların eğitim hakkını kullanarak kendilerini geliştirdiğini ve sosyalleştiğini ifade ederek, Gazzeli çocukların da aynı hakkı kullanması gerektiğine dikkat çekti.

Ekim 2023'ten bu yana Gazze Şeridi ve Batı Şeria'da 12 binden fazla öğrenci, işgalci katillerin saldırıları sonucu şehid oldu. Şehid edilen öğrencilerin büyük bir kısmının Gazze’den oluşuyor. Ayrıca, saldırılarda 19 bin 467 öğrenci yaralanırken, 564 eğitimci şehid oldu. İşgal güçlerinin düzenlediği bombalama ve top atışları sonucu 441 eğitim kurumu zarar gördü, 77 ortaokul ise tamamen yıkıldı. Bu dönemde yaklaşık 788 bin Filistinli öğrenci, eğitimine devam edemedi.

Eğitim Bir-Sen Şanlıurfa Şube Başkanı İbrahim Coşkun, Gazze’deki çocukların eğitim hakkının yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu belirterek İLKHA’ya açıklamada bulundu.

“Bir eğitim-öğretim yılı maalesef eğitimsiz geçti”

Coşkun, "Öncelikle işgalci, istilacı, soykırımcı siyonist israili lanetlemekle başlamak istiyorum. Gerçekten pervasızlığının en üst safhasında; insanları katletmenin, bombalamanın, istediği şekilde saldırmanın dışında başka bir şey yapmıyor. Gazze'deki öğrenciler, kardeşlerimiz 7 Ekim'den sonra özellikle israilin okulları hedef almasıyla yüzlerce okul yerle bir edilmiş, geriye kalanların da yüzde 80'i zaten kullanılamaz halde. Dolayısıyla bir eğitim-öğretim yılı maalesef eğitimsiz geçti. Şimdi herkesin korkusu, ikinci yılın da eğitimsiz geçmesidir. Burada gerçekten yaşam hakkını koruma adına, eğitim hakkını elde etme adına mutlaka bu eğitim-öğretimin devam etmesi gerekir.” dedi.

“Bu nesil, maalesef tam bir yılı kaybetmiş durumda”

Gazzeli öğrencilerin çadırda eğitimlerinin devam ettirmeye çalıştıklarını belirten Coşkun, “Gazze'deki kardeşlerimiz, özellikle çocuklarını çadırlarda eğitime devam ettirmek için fedakârlık yapan öğretmenleri sayesinde bir şeyler yapmaya çalışıyorlar. Savaş ortamında çocuklar, gündemi değiştirmek ve hafızalarını diri tutmak adına sınıf ortamları oluşturarak sosyalleşme imkânı buluyor. Ancak çadırlarda altyapı yok, üst yapı yok, eğitim materyali yok; bu ortamda eğitim sağlamak çok zor. Yine de Gazze’deki öğretmenlerimiz ve gönüllüler, çocukların eğitimine katkı sunmaya çalışıyorlar. Çadırlarda tiyatro, resim ve boyama çalışmaları yaparak çocukların öğrendiklerini unutmamaları adına çeşitli dersler veriyorlar. Amaç, bu çocukların hakları olan eğitimden geri kalmamalarını sağlamaktır. Bu nesil, maalesef tam bir yılı kaybetmiş durumda ve korkarım ikinci yılını da kaybedecek.” diye konuştu.

“Gazze’de eğitim-öğretim faaliyetleri çadırlarda sürdürülmeye çalışılıyor”

Birleşmiş Milletler, Avrupa Birliği gibi kuruluşların Müslüman topluluklarına bir fayda sağlamadığına dikkat çeken Coşkun sözlerini şöyle sürdürdü:

“israilin Gazze'yi bombalaması sonucunda yaklaşık 12 bin 500 öğrenci şehit olmuş, 750’den fazla öğretmen katledilmiş, 115 akademisyen hayatını kaybetmiş ve yaklaşık 567 okul bombalanmış durumda. Dolayısıyla Gazze’de eğitim-öğretim faaliyetleri çadırlarda sürdürülmeye çalışılıyor. Şehit sayısı Gazze'de 45 bine ulaştı ve bu ölenlerin çoğu çocuklar ve kadınlardan oluşuyor. Eğitim hakkından bahsediyoruz ama diğer tarafta bombalar altında barınma, su, sağlık gibi temel ihtiyaçları dahi karşılayamıyorlar. Tüm bu sorunlarla mücadele ederken eğitim hakkı da en temel haklardan biri olarak göz ardı edilmemeli. Filistinli kardeşlerimiz, çocuklarının geleceğini inşa etmek istiyor; bunun için eğitim-öğretimin mutlaka devam etmesi gerekir. Birleşmiş Milletler, Avrupa Birliği ve diğer kuruluşlar, insani değerlere ne kadar kıymet verdiklerini iddia ediyor ama Gazze, bunun bir hikayeden ibaret olduğunu gösterdi. Bu kuruluşlar Müslüman topluluklarına bir fayda sağlamıyor. Eğitim-öğretimden mahrum kalan çocukların yanlış yollara yöneleceğini, silahlı örgütlere katılacağını, ileride daha farklı psikolojik sorunlar yaşayacaklarını hepimiz biliyoruz. Bu tür şeylerin olmaması için bir an önce bu kardeşlerimize gereken yardımların yapılması gerekiyor.”

“Yaklaşık 58 bin çocuk birinci sınıfa başlayamadı”

Gazze’deki çocukların da eğitim hakkının olduğuna işaret eden Coşkun, “Bizim çocuklarımız nasıl ki eğitim hakkını kullanarak okullara gidiyor, kendini geliştiriyor, sosyalleşiyor ve yeni şeyler öğreniyorsa, Gazzeli çocukların da bu hakkı mutlaka olmalıdır. Gazze'de yaklaşık 650 bin öğrenci var ve bu yıl yaklaşık 58 bin çocuk birinci sınıfa başlayamadı. Bu yüzden bir an önce bu sorunların giderilmesi ve normal hayatın devam edebileceği şekilde eğitim-öğretim haklarının sağlanması gerekir," şeklinde konuştu. (İLKHA)

Gana'da M çiçeği vaka sayısında artış

İklim Kanunu Teklifi Meclis’te kabul edildi

Eski tip ehliyetlerin süresi doluyor

Hama'da tanker faciası

İtalya'da aşırı sıcak hava nedeniyle 18 kentte kırmızı alarm

Hafızlık öğrencilerinden anlamlı bağış

Yunanistan'da cezaevinde yangın paniği

İzmir Çeşme'de orman yangını

Avustralya aşırı yağış ve şiddetli rüzgâr alarmı

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan HAMAS heyeti ile görüştü

İki otomobil çarpıştı: 8 yaralı

Kocaeli'de orman yangını

Pancar üreticilerine 2,5 milyar liralık ödeme

İspanya'da orman yangını: 2 ölü

Tayland’da kağıt fabrikasında yangın: 8 ölü, 26 yaralı

Gaziantep'te haziran ayında 706 milyon dolarlık ihracat gerçekleşti

Belediye Başkanı Geçit: Peygamber Efendimize yapılan hadsizliği şiddetle lanetliyorum

Gaziantep'te tefecilik operasyonu: 7 gözaltı

Araması bulunan FETÖ üyesi yakalandı

Euro rekor kırdı

Filipinler'de çıkan yangında onlarca ev küle döndü

Süveyş Körfezi'nde sondaj gemisi battı: 4 ölü, 23 yaralı

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Aile kurumunu korumak en temel vazifemiz

Ukrayna: ABD'nin silah teslimatı devam etmeli

Tatil dolandırıcılıklarından korunmanın yolları

Sakarya'da panelvan kazası: 6 yaralı

Bakü-Moskova hattında tansiyon yükseldi

Bingöl'de ruhsatsız silah ele geçirildi

"Şeriat isteyenler, asılacaksınız" tehdidinde bulunan provokatör yakalandı

ABD, Ukrayna'ya mühimmat sevkiyatını durdurdu

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Gana'da M çiçeği vaka sayısında artış

İklim Kanunu Teklifi Meclis’te kabul edildi

Eski tip ehliyetlerin süresi doluyor

Hama'da tanker faciası

İtalya'da aşırı sıcak hava nedeniyle 18 kentte kırmızı alarm

Hafızlık öğrencilerinden anlamlı bağış

Yunanistan'da cezaevinde yangın paniği