GÜNDEM 27.12.2024 13:36:42 0

Cuma Hutbesi: Hata yapanların en hayırlısı, hatasına tövbe edendir

Cuma Hutbesi: Hata yapanların en hayırlısı, hatasına tövbe edendir
Haberi Sesli Oku

Diyanet İşleri Başkanlığınca hazırlanan bu haftaki hutbenin konusu, tövbenin önemi olarak belirlendi.

"Allah katında makbul olan tövbe, ancak bilmeyerek günah işleyip sonra da çok geçmeden tövbe edenlerin tövbesidir. İşte Allah bunların tövbelerini kabul buyurur. Allah hakkıyla bilendir, hikmet sahibidir." Ayetiyle başlanan haftalık hutbenin tamamı şöyle:

"Bir miladi yılın daha arefesindeyiz. Bu sene yeni miladi yıl bereketiyle geliyor. Yılın ilk günü; aynı zamanda rahmet ve mağfiret iklimi üç ayların da ilk günü. Önümüzdeki perşembe akşamı ise Regâib Gecesi'ni idrak edeceğiz inşallah. Bizleri bu günlere bir kez daha ulaştıran Yüce Rabbimize sonsuz hamd ve sena, O’nun rahmet elçisi Hazreti Muhammed Mustafa’ya salât ve selam olsun. Receb ayımız ve Regâib Gecemiz şimdiden mübarek olsun.

Aziz Müminler!

Ömür sermayemiz hızla tükeniyor. Geçen her dakika, bizi biraz daha ölüme yaklaştırıyor. Hal böyleyken, zaman zaman kulluk ahdimizi unutuyor; Rabbimize, ailemize, çevremize ve insanlığa karşı sorumluluklarımızı ihmal ediyoruz. Bazen de hesap gününü göz ardı ediyor; hatalar ve yanlışlar ile gönül dünyamızı kirletiyoruz. Oysaki Yüce Rabbimiz, her ânın kıymetini bilmeyi, geçmişimizi muhasebe etmeyi, geleceğimizi ise iyilik ve hayır üzere planlamayı bizlere tavsiye etmektedir. 'Ey iman edenler! Allah’a itaatsizlikten sakının. Herkes yarın için ne hazırladığına baksın!' buyurarak, iman, ibadetler ve güzel ahlakla ebedi âleme hazırlanmayı, hata ve günahlarımıza tövbe etmeyi bizlere emretmektedir.  

Kıymetli Müslümanlar!

Yüce Rabbimizin kullarına bahşettiği nimetlerden biri de tövbedir. Tövbe, insanlık tarihiyle başlayan bir ibadettir. Hz. Âdem’den itibaren bütün peygamberler, hem kendileri tövbe etmiş hem de ümmetlerini Allah’a tövbe etmeye çağırmışlardır. Tövbe, pişmanlıktır; öze ve fıtrata dönüştür. Kulun Rabbine yönelmesi, O’ndan bağışlanma dilemesidir. Cenâb-ı Hak, وَتُوبُٓوا اِلَى اللّٰهِ جَم۪يعاً اَيُّهَ الْمُؤْمِنُونَ لَعَلَّكُمْ تُفْلِحُونَ 'Ey iman edenler! Hepiniz Allah’a tövbe edin, umulur ki kurtuluşa erersiniz.' ayet-i kerimesiyle bizleri tövbeye davet etmektedir. Öyleyse geliniz, mübarek üç ayların iklimine girerken bu günleri tövbe ve istiğfarla geçirelim. Bir daha aynı hatalara düşmemeye azmedelim.

Değerli Müminler!

Yüce dinimiz İslam’ın emrettiği kulluk vazifelerimizi aksattıysak Rabbimize tövbe edelim. Vaktinde eda edemediğimiz ibadetlerimiz olduysa bir an önce tamamlayalım. وَاعْبُدْ رَبَّكَ حَتّٰى يَأْتِيَكَ الْيَق۪ينُ 'Ölüm sana gelinceye kadar Rabbine ibadet et.' uyarısını asla unutmayalım.

Söz ve davranışlarımızla ailemizi incittiysek; tertemiz fıtratla yaratılan çocuklarımızı kötülerin insafına terk ettiysek; ‘öf!’ bile demenin yasak olduğu anne babamıza saygısızlık yaptıysak Allah’tan bağışlanma dileyelim.

Gıybet, dedikodu ve hakaret gibi kötülüklerle dillerimizi kirlettiysek; kibir, gurur ve haset gibi fenalıklarla kalplerimizi kararttıysak; alkol, kumar, faiz, kul ve kamu hakkı gibi haramları kursağımızdan geçirdiysek; rüşvet, stokçuluk ve karaborsacılık gibi günahlarla haksız kazanç sağladıysak hiç vakit kaybetmeden tövbe edelim.

İster gerçek hayatta, isterse sanal ortamda mahremiyet sınırlarını ihlal ettiysek; yalan ve iftiralar ile insanların onur ve haysiyetine dil uzattıysak hiç beklemeden Rabbimizden af dileyelim.

Akrabalarımızla sılâ-i rahmi kopardıysak; komşularımıza rahatsızlık verdiysek; yetimlerin ve öksüzlerin hakkına girdiysek; trafikte, iş yerinde, çarşı ve pazarda kötü söz ve kaba güç kullandıysak hemen tövbe edelim.

Hâsılı, üzerimizde hakkı olan herkese haklarını iade edelim, hak sahipleriyle mutlaka helalleşelim ve Allah’tan içtenlikle bağışlanma dileyelim.

Aziz Müslümanlar!

Günahımız ne kadar çok olursa olsun Rabbimizin rahmeti bütün kâinatı kuşatmıştır. O’nun tövbe kapısı ardına kadar açıktır. Allah Resûlü (s.a.s) bir hadislerinde, 'Âdemoğullarının hepsi hata yapar; hata yapanların en hayırlısı ise hatasına tövbe edendir.' buyurmaktadır. Öyleyse ağızların mühürlenip, ellerin, ayakların ve derilerin yaptıklarını anlatacağı mahşer gününden önce yapıp ettiklerimizin muhasebesini yapalım. Hesaba çekilmeden önce kendimizi hesaba çekelim. İşlediğimiz bütün hata ve günahlar için Rabbimizden af ve mağfiret dileyelim. Unutmayalım ki, can boğaza geldikten sonra yapılan tövbenin Allah katında hiçbir kıymeti yoktur.

Hutbemi, Nisâ sûresinde yer alan şu ayetin mealiyle bitiriyorum. 'Allah katında makbul olan tövbe, ancak bilmeyerek günah işleyip sonra da çok geçmeden tövbe edenlerin tövbesidir. İşte Allah bunların tövbelerini kabul buyurur. Allah hakkıyla bilendir, hikmet sahibidir.'" (İLKHA)

Ukrayna, Kırım Köprüsü'nü su altı patlayıcılarıyla vurduğunu açıkladı

Bingöl’de hırsızlık suçundan aranan şahıs yakalandı

Bingöl’de trafik kazası: 3 kişi yaralandı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, HÜDA PAR Genel Başkanı Yapıcıoğlu'nu kabul etti

Battalgazi'ye yeni millet bahçesi yapılacak

Kurban Bayramı öncesi bıçak bileme yoğunluğu başladı

Hollanda Başbakanı istifa etti

MASFED Başkanı Erkoç: En büyük önlem sürücünün sorumluluğudur

Şırnak’ta sokak kavgasında taş ve sopalar havada uçuştu

Bakanlıktan, CHP Genel Başkanı Özel'in "akaryakıt istasyonları" hakkındaki iddialarına yanıt

2025 Mayıs ayı ihracat rakamları açıklandı

Büyükşehir Belediye Başkanı Er: Belediye kaynaklarını verimli bir şekilde kullanarak hizmet üretiyoruz

Adana'da bir haftada 12 bin 740 sürücüye ceza kesildi

Mardin Umut Kervanı’ndan bayram öncesi yüzlerce aileye şeker yardımı

Mavi Marmara Gazisinden örnek davranış

Yeşilyurt Belediyesi 41 noktada kurban satış ve kesim yeri belirledi

ABD Suriye'den 500 askerini çekti ve iki üssü kapattı

Türkiye öncülüğündeki uluslararası sendikalar BM önünde işgal soykırımını kınadı

Bakan Işıkhan, Suriyeli mevkidaşı ile görüştü

Emine hocanın çağrısına Umut Kervanı'ndan destek

Cumhurbaşkanı Erdoğan, DSP Genel Başkanı Aksakal'ı kabul etti

Biorezonans ile 90 dakikada sigara bırakma imkânı

Bakan Kacır'dan OSB başvurularına ilişkin açıklama

Kocaeli'de 11 bin 970 litre sahte madeni yağ ele geçirildi

Kurban pazarlarında hareketlilik başladı: Fiyatlar uygun, seçenek bol

Son enflasyon verisiyle tüm maaş hesapları değişti: İşte yeni rakamlar  

Kurban Bayramı Boyunca Belediye Otobüsleri Ücretsiz Hizmet Verecek

Ege Denizi'nde 5 büyüklüğünde korkutan deprem

Yüreğir'de asayiş operasyonu: 755 kişi yakalandı

Kur'an, dua ve sünnetle tanışan minikler; mezuniyet coşkusunu aileleriyle paylaştı

Yükleniyor