• BIST 100

    9338,58%0,68
  • DOLAR

    38,06% 0,39
  • EURO

    42,88% 0,74
  • GRAM ALTIN

    3910,39% 1,02
  • Ç. ALTIN

    6217,27% 0,00

Cuma Hutbesi: İlim izzete, şiddet zillete götürür

GÜNDEM 22.11.2024 13:31:18 0
Cuma Hutbesi: İlim izzete, şiddet zillete götürür

Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından hazırlanan haftalık hutbenin bu haftaki konusu ilim öğrenmek ve öğretmenin önemi olarak belirlendi.

"İlim öğreten kimseye, öğrettiği ilimle amel edenlerin kazandıkları sevap kadar sevap verilir…" hadisiyle başlayan haftalık hutbenin tamamı:

"Ouduğum ayet-i kerimede Yüce Rabbimiz şöyle buyurmaktadır; 'Allah, müminlere kendi içlerinden; onlara ayetlerini okuyan, onları günahlardan arındırıp tertemiz yapan, onlara kitap ve hikmeti öğreten bir peygamber göndermekle büyük bir lütufta bulunmuştur...' Okuduğum hadisi şerifte ise sevgili Peygamberimiz (s.a.s) şöyle buyurmaktadır; 'İlim öğreten kimseye, öğrettiği ilimle amel edenlerin kazandıkları sevap kadar sevap verilir…'

Aziz Müminler!

Yüce dinimiz İslam, ilim öğrenmeyi ve bilgi elde etmeyi emreden bir dindir. İslam, Allah’ın rızasına ulaştıran ilimlerle meşgul olmayı ibadet kabul etmiştir. İlim tahsil etmeyi, kadın erkek her Müslümana asli bir görev olarak yüklemiştir. Sevgili Peygamberimiz (s.a.s)’e ilk inen ayetin, اِقْرَأْ بِاسْمِ رَبِّكَ الَّذ۪ي خَلَقَۚ  'Yaratan Rabbinin adıyla oku!' emri olması, bu hakikate işaret etmektedir. İslam, eğitim ve öğretimin temeline; iyiliği, adaleti, merhameti, sevgi ve saygıyı koymuştur. İslam’a göre okumanın ve yazmanın amacı; insanlığa faydalı olmak, toplumların kalkınması için gayret göstermektir. Nitekim Resûl-i Ekrem (s.a.s) bir hadislerinde, خَيْرُ النَّاسِ أَنْفَعُهُمْ لِلنَّاسِ 'İnsanların en hayırlısı insanlara faydalı olandır.' buyurmaktadır.

Değerli Müslümanlar!

Şahsiyetimizin inşasında, karakterimizin gelişmesinde, kimliğimizin şekillenmesinde aileden sonra en önemli rolü, öğretmenlerimiz üstlenmektedir. Allah Resûlü (s.a.s), إِنَّمَا بُعِثْتُ مُعَلِّماً 'Ben ancak bir muallim olarak gönderildim.' buyurarak, öğretmenlerin nebevî bir mirasa sahip olduklarını haber vermektedir. Evet, öğretmenler, insanların ruh ve ahlaki gelişmelerine katkı sağlayan, milletlerin geleceklerine yön veren müstesna şahsiyetlerdir. Fertler ve toplumlar, öğretmenlerin eseridir. Dolayısıyla dün olduğu gibi bugün de, Rabbimizin emaneti olan çocuklarımızın imanla, ibadetle, güzel ahlakla, saygı ve nezaketle buluşması öğretmenlerimiz eliyle gerçekleşecektir. Gençlerimizin; kendine, ailesine ve milletine faydalı bir nesil olarak yetişmeleri, öğretmenlerimiz marifetiyle mümkün olacaktır.

Kıymetli Müminler!

Branşı ne olursa olsun her öğretmen, öğrencilerinin milli ve manevi değerlerimizle, ahlaki ilkelerimizle donanması; Rabbini bilen, Peygamberini tanıyan, ahiret bilincine sahip, devletini ve milletini seven insanlar olarak yetişmesi için gayret etmelidir. Öğrencisine evladı gibi şefkatle muamele eden öğretmenlerin, öğretmenine anne babası gibi saygı gösteren öğrencilerin bulunduğu bir okul; mutlu bir ailenin, huzurlu bir toplumun ve neticede sevgi medeniyetinin oluşmasına katkı sağlayacaktır. Yüce Rabbimiz, 'İçinizden hayra çağıran, iyiliği emreden, kötülükten meneden bir topluluk bulunsun; işte onlar kurtuluşa erenlerdir.' buyurmaktadır. İşte tüm öğretmenlerimiz bu müjdeye nail olma imkânına sahip mübarek bir mesleğin mensuplarıdır.

Muhterem Müslümanlar!

Maalesef, Kur’an ve sünnetin rahmet yüklü mesajlarından uzaklaşıldığından dolayı yeryüzünde zulüm ve haksızlıklar günden güne artıyor. İslam’ın emrettiği ilim, irfan ve hikmetten mahrum kalındığı için sevgi ve saygı azalmaya, şiddet ve nefret çoğalmaya başladı. Gün geçmiyor ki, kadına, çocuğa, yaşlıya yönelik yüreklerimizi sızlatan bir şiddet haberi duymayalım. Oysaki yüce dinimiz İslam’a göre şiddet; zulümdür, Allah’ın haram kıldığı büyük bir günah, vebali ağır bir kul hakkı ihlalidir. Hiçbir mazeret, şiddeti meşru hale getiremez. Kimden gelirse gelsin ve kime yapılırsa yapılsın şiddetin hiçbir çeşidi kabul edilemez. Rahmet ve barış dini İslam ile şiddet asla bir arada zikredilemez.

Aziz Müminler!

Gün; ilimle hikmeti, bilgiyle ahlakı buluşturma günüdür. Zaman; ailemizi ve çocuklarımızı zararlı alışkanlıklardan ve batıl ideolojilerden koruma zamanıdır. Vakit; her türlü teknolojiyi ve çağın imkânlarını kullanarak ülkemizi ve milletimizi güçlü kılma vaktidir. Bu vesileyle bugünlere gelmemize vesile olan bütün öğretmenlerimizi, Kur’an kursu öğreticilerimizi ve hocalarımızı hürmet ve minnetle yâd ediyor; ahirete irtihal edenlere rahmet, hayatta olanlara sağlık ve afiyet diliyorum." (İLKHA)

TOKİ şantiye alanında işçilerin kaldığı koğuşlarda yangın

Belediye Başkanı Geçit: Yeşiltepe'nin gelişimi ilçemizin geleceği açısından önem arz ediyor

Harran Üniversitesi'nden parkinson hastalığına farkındalık çağrısı!

Şanlıurfa’da 123 minik öğrenci Kur’an’a geçmenin sevincini yaşadı

Şanlıurfa’da Gazze için dört dilde dua programı düzenlendi

Battalgazi Belediyesi'nden 3 kilometrelik yol iyileştirmesi

Sanayi esnafı çırak bulamamaktan dert yanıyor

ASİM’den Portakal Çiçeği Karnavalı’na tepki: Gazze'de soykırım varken eğlenceye göz yumulamaz

10 ayrı suçtan aranan şahıs yakalandı

Bingöl'den Gazze’ye destek: “siyonizm var oldukça kaos da var olacaktır”

Ağrı'nın yüksek kesimlerine ilkbaharda kar yağdı

Batı Karadeniz için kuvvetli yağış uyarısı

Sağlık Bakanlığı’ndan halk sağlığına yeni bir adım: Sağlıklı Hayat Akademisi

Arap ülkelerinin siyonist rejimle ticaretlerinde artış gözlemlendi

Tarsuslu hayırseverden Gazze'ye anlamlı destek

Siirt’te “Gazze ölüyor, ayağa kalk!” çağrısıyla basın açıklaması yapıldı

Şırnak’ta 19 yaşındaki çobanın ölümü ile ilgili 2 kişi tutuklandı

Bakan Şimşek: Sayın Özel'e yalan söylemek ve iftira atmak yakışmıyor

Prof. Dr. Gülçin, atandığı Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi Rektörlüğün de görevine başladı

İlkbaharla birlikte fide talebi arttı: Fiyatlar cep yakıyor

İlkbaharla birlikte fide talebi arttı: Fiyatlar cep yakıyor

Kimyasal madde deposunda yangın

Elazığ’da yağışlı hava etkili olacak

Bursa’da başıboş köpek sorunu büyüyor

Mahalle sakinleri 2 yıldır kapalı olan yollarının açılmasını istiyor

Mondros’tan 11 Nisan’a: Şanlıurfa işgale nasıl karşı koydu?

Batman'da ayçiçeği ikinci ürün olarak teşvik ediliyor

Adana'da "Uyuşturucuyla Mücadelede Ailenin Konumu" semineri

Döner satışı yapılan işletmelere denetim yapıldı

Siirt'te şarampole devrilen otomobilde 2'si çocuk 3 kişi yaralandı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ