• BIST 100

    16948,77%-0,40
  • DOLAR

    43,85% 0,04
  • EURO

    51,70% -0,03
  • GRAM ALTIN

    7264,08% -1,56
  • Ç. ALTIN

    11848,32% -0,30

Cuma Hutbesi: "İyilik Köprüsü: Zekât ve fıtır sadakası

14 Mart 2025, Cuma 13:48
14 Mart 2025, Cuma 13:48
Cuma Hutbesi:
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından bu hafta hazırlanan cuma hutbesinde zekat ve fıtır sadakasının önemine dikkat çekildi.

“Zekât vererek mallarınızı korumaya alın. Sadaka vererek de hastalarınız için Allah’tan şifa isteyin.” Hadisiyle başlayan cuma hutbesinin tamamı şöyle:

Yüce dinimiz İslam, imkânlarımızı ihtiyaç sahipleriyle paylaşmamızı; onları koruyup gözetmemizi emretmiştir. Yardımlaşma ve dayanışma şuuruyla birbirimize kenetlenmemizi istemiştir. İşte bizlere bu bilinci kazandıran ibadetlerden biri de zekâttır. Yüce Rabbimiz, “Namazı kılın, zekâtı verin. Önceden kendiniz için ne hayır yaparsanız Allah katında onu bulursunuz. Şüphesiz Allah yaptıklarınızı eksiksiz görür.” buyurmaktadır.

Aziz Müminler!

İslam’ın beş esasından biri olan zekât; dinen zengin sayılan bir Müslümanın, malının belli bir kısmını yılda bir defa ihtiyaç sahiplerine vermesidir. Zekât; paylaşmanın, yardımlaşmanın ve dayanışmanın ibadete dönüşmüş halidir. Zekât sayesinde insanlar birbiriyle kaynaşır; sevgi ve saygıya dayalı bir huzur ortamı oluşur. Fakir ile zengin arasında iyilik ve muhabbet köprüleri kurulur. Zekât; mal ve servetin gerçek sahibinin Allah olduğunu bizlere hatırlatır. İyiliklerin çoğalmasına, kötülüklerin azalmasına vesile olur. Cimrilikten ve dünyaya aşırı bağlanmaktan bizleri korur. Bedenimizi, ruhumuzu ve malımızı maddi ve manevi hastalıklardan arındırır. Nitekim Allah Resûlü (s.a.s), “Zekât vererek mallarınızı korumaya alın. Sadaka vererek de hastalarınız için Allah’tan şifa isteyin.” buyurmaktadır.

Kıymetli Müslümanlar!

Paylaşma ve dayanışma bilincimizi güçlendiren bir diğer ibadet ise fıtır sadakasıdır. Fitre olarak bildiğimiz bu ibadet, Ramazana erişmenin, bayrama kavuşmanın şükrüdür. Dinen zengin sayılan her Müslüman, kendisinin ve bakmakla yükümlü olduklarının fitrelerini ihtiyaç sahiplerine ulaştırmakla sorumludur. Fitre, bayramdan önce verilebilir; hatta bu daha faziletlidir. Zira fitre, kardeşlerimizin bayram sevincine ortak olmalarına katkı sağlamaktadır.

Değerli Müminler!

Yüce Rabbimiz, “Zenginlerin mallarında, muhtaç ve yoksulların da hakkı vardır.” buyurmaktadır. Dinimize göre, zekât vermek kişilerin insafına veya tercihine bırakılmamıştır. Dolayısıyla Müslüman; başa kakmadan, rencide etmeden ve gönül incitmeden zekâtını muhtaçlara ulaştırmalıdır.

İslam’a göre, zekât ve fitre, nakdi ve ayni olarak verilebilir. Esas olan nakdi vermektir. Ancak ayni olarak verilecekse, kaliteli, temiz ve ihtiyaç sahibinin derdine derman olacak yiyecek, içecek ve giyeceklerden olmalıdır. Yüce Rabbimiz, “Size verilse, gönlünüzün razı olmayacağı kötü bir malı, hayır diye bir başkasına vermeye kalkışmayın.” buyurarak konuya dikkatlerimizi çekmektedir. Ayrıca Gazze’de masumları katledenlerin, onları destekleyenlerin ürünlerini zekât ve sadaka olarak dağıtmak veya dağıtılmasına sebebiyet vermekten sakınılmalıdır.

İslam’a göre, zekât ve sadakada temlik esastır; yani onların bizzat fakirin eline ulaştırılması gerekmektedir. Bu itibarla, zekât ve sadakalarımızı vermeye ihtiyaç sahibi akrabalarımızdan ve komşularımızdan başlamalı, köyümüzde, ilçemizde ve şehrimizde bulunan muhtaçları da gözetmeliyiz. Bununla birlikte bulunduğu yerde zekât ve fitrelerini verme imkânı bulamayanlar, yurt içi ve yurt dışındaki muhtaçlara yardım etmek isteyenler, vekâlet yoluyla zekât ve fitrelerini verebilirler. Ancak o zaman da zekât ve sadakaların gerçek sahiplerine ulaşıp ulaşmadığının takibi mutlaka yapılmalıdır.

Aziz Müslümanlar!

Kuruluşunun ellinci yılını kutladığımız Türkiye Diyanet Vakfımız, son yüzyılın en önemli iyilik hareketlerinden biridir. Bu yıldan itibaren her yıl, 13-20 Mart tarihleri arası “İyilik Haftası” olarak kutlanacaktır. Haftamızın; iyiliğin yeryüzünde hâkim kılınmasına vesile olmasını Yüce Rabbimden niyaz ediyorum. İbadet ve emanet bilinciyle hareket eden bütün hayır kurumları gibi Türkiye Diyanet Vakfımız da zekât ve sadakalarını vekâlet yoluyla vermek isteyenlerin hizmetindedir. Bu yıl da “Kardeşliğimiz Zekâtla Bereketlensin” şiarıyla hayırsever milletimizin emanet ettiği zekât ve sadakaları; hesabı verilebilir, açık ve şeffaf bir şekilde ihtiyaç sahibi kardeşlerimize güvenle ulaştıracağız inşallah. Sizler de, din görevlilerimiz, il ve ilçe müftülüklerimiz aracılığıyla, ayrıca vakfımızın internet sitesi üzerinden bu iyilik seferberliğine katkıda bulunabilirsiniz.

Kıymetli Müminler!

Önümüzdeki Salı günü Çanakkale Zaferi’nin yıl dönümünü bir kez daha idrak edeceğiz inşallah. Çanakkale; din, devlet, vatan ve millet aşkıyla yanıp tutuşan kahraman ecdadımızın istiklal ve istikbal mücadelesinden asla vazgeçmeyeceğinin en büyük nişanelerinden biridir. Bize düşen ise bu şanlı mücadelenin ruhunu canlı tutmak ve gelecek nesillerimize aktarmaktır. Bu vesileyle başta Çanakkale şehitlerimiz olmak üzere bütün şehitlerimize, ebedi âleme irtihal eden gazilerimize Yüce Rabbimden rahmet diliyorum. Cenâb-ı Hak, her daim devletimizi payidar, aziz milletimizi bahtiyar eylesin. (İLKHA)

Haber Editörü

Ömer Faruk SEYHAN

info@dogununnabzi.com

Batman’da alev alan kasalı pikap kullanılamaz hale geldi

Afgan ve Pakistan güçleri arasında sınır boyunca çatışmalar çıktı

Dışişleri Bakanı Fidan, Ukrayna Ulusal Güvenlik Sekreteri Umerov ile görüştü

Gazze'de ateşkesin yeni ihlali sonucu şehit sayısı 72 bin 73'e yükseldi

İller bazında 2025 yılı Türkiye arıcılık istatistikleri açıklandı

İngiltere'den Rusya'ya yeni yaptırım kararı

ABD'nin doğu kıyılarını kar fırtınası vurdu: 600 bin kişi elektriksiz kaldı

İran Devrim Muhafızları, güney kıyılarda tatbikat düzenledi

Kastamonu'da aranan 27 şahıs yakalandı

Avrupa Yetim Eli’nden Sudan’a insani yardım

Meteorolojiden bazı iller için "sarı" kodlu uyarı

Büyükşehir Belediye Başkanı Er: STK ve esnaf odalarımızın görüş ve önerilerini dikkate alıyoruz

Yapıcıoğlu: Aile kurumuna zarar veren yapımlara kamu kaynağı durdurulmalıdır

Batman'da mahalle sakinleri araba lastiklerinden camiye merdiven yaptı

Medvedev: Kiev, nükleer silah sahibi olursa biz de bu silahları kullanırız

Doç. Dr. Berber: EBUS özellikle akciğer kanseri tanısında kritik rol oynuyor

Büyükşehir Belediye Başkanı Er: Gençlerimizin fikirlerini önemsiyor, birlikte istişare ederek yol alıyoruz

Siirt'te öğrenci servisi ile otomobil çarpıştı: 6 yaralı

Gaziantep'te "Hoşgeldin Ramazan" yarışması düzenlendi

Bakan Kurum D-8 Genel Sekreteri Mahmoud ile görüştü

Bakan Bolat: D-8 Ticaret ve Sanayi Odalarının merkezi İstanbul oldu

Gaziantep'te iki iş yeri üç gün süreyle kapatıldı

Mir'ât-I Nebevi Sergisi kapılarını açtı

Elektrik kesintileri Tarihi Bakırcılar Çarşısı esnafını bezdirdi

Meksika'daki şiddet olaylarında ölü sayısı 62'ye yükseldi

Malatya'da kuyumcuya silahlı soygun girişimi olayında 2 gözaltı

Uzm. Psikolog Elalmış: Öfke doğal bir duygudur, saldırganlık tercihtir

Avustralya Başbakanı, "güvenlik tehdidi" sonrasında konutundan tahliye edildi

Malatya'da kayısı üreticilerine bitkisel üretim planlaması ve yeni destekleme modeli eğitimi

Karanlık ellerin şehit ettiği bir imam: Molla Gıyaseddin Barlak

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Batman’da alev alan kasalı pikap kullanılamaz hale geldi

Afgan ve Pakistan güçleri arasında sınır boyunca çatışmalar çıktı

Dışişleri Bakanı Fidan, Ukrayna Ulusal Güvenlik Sekreteri Umerov ile görüştü

Gazze'de ateşkesin yeni ihlali sonucu şehit sayısı 72 bin 73'e yükseldi

İller bazında 2025 yılı Türkiye arıcılık istatistikleri açıklandı

İngiltere'den Rusya'ya yeni yaptırım kararı

ABD'nin doğu kıyılarını kar fırtınası vurdu: 600 bin kişi elektriksiz kaldı