• BIST 100

    10693,64%1,21
  • DOLAR

    42,32% 0,18
  • EURO

    49,10% -0,05
  • GRAM ALTIN

    5526,53% -0,44
  • Ç. ALTIN

    9192,63% -0,29

Cuma Hutbesi: Kötülüğe iyilikle engel olalım

11 Ekim 2024, Cuma 11:58
11 Ekim 2024, Cuma 11:58
Cuma Hutbesi: Kötülüğe iyilikle engel olalım
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından hazırlanan cuma hutbesinde "kötülüğe iyilikle engel olalım" konusu işlendi.

İşte Din Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan ve bugün cuma namazında okunacak olan hutbe şöyle;

Muhterem Müslümanlar!

Okuduğum ayet-i kerimede Yüce Rabbimiz şöyle buyuruyor: "...İyilik ve takvâ hususunda yardımlaşın, günah ve haksızlık yolunda yardımlaşmayın…"

Okuduğum hadis-i şerifte ise Sevgili Peygamberimiz (Sallallahu Aleyhi Vessellem) şöyle buyuruyor: "Hayırlınız, kendisinden iyilik beklenilen ve kötülüğünden emin olunandır. Şerliniz ise kendisinden iyilik beklenilmeyen ve kötülüğünden de emin olunmayandır."

Aziz Müminler!

Yüce dinimiz İslam'ın gönderiliş gayelerinden biri de iyiliğin yeryüzüne hâkim olması, kötülüğün ortadan kaldırılmasıdır. İslam, bunun yolunu bizlere göstermiştir. Bu yol, emr-i bi'l-ma'rûf nehy-i ani'l-münker, yani iyiliği emretmek, kötülükten sakındırmaktır. Doğru, güzel ve hayırlı şeyleri yapmak; yanlış, çirkin ve zararlı şeylerden kaçınmaktır.

Kıymetli Müslümanlar!

Hayat rehberimiz Kur'an-ı Kerim, iyiliğin merkezine, imanı, ibadetleri ve güzel ahlakı yerleştirmiştir. İyilikte, takvada ve hayırda yarışmamızı, her türlü kötülükten uzak durmamızı emretmiştir. Böylelikle iyiliğin; duygu ve düşünceden söz ve davranışlara kadar hayatımızın her alanına yansımasını istemiştir. İyiliğin yeryüzündeki en büyük temsilcisi Peygamberimiz Hz. Muhammed Mustafa (Sallallahu Aleyhi Vessellem) ise, herkesin huzur içinde yaşayabileceği bir dünya inşa etmek için çalışmış, ümmetini de bu yönde çalışmaya teşvik etmiştir. Kin ve nefretin esiri olmuş gönülleri, merhametten yoksun vicdanları hikmetle, sevgiyle ve bilgiyle yoğurmuş, bütün insanlığa örnek olacak yeni bir medeniyet inşa etmiştir.

Değerli Müminler!

Gerçek iyiliğin özünde; Allah'a, ahiret gününe, meleklere, kitaba ve peygamberlere iman etmek vardır. Kulluk ve sorumluluk bilinciyle bir ömür geçirmek vardır. Bilgiyi, sevgiyi, duayı, hüznü ve derdi paylaşmak vardır. Şiddetin her çeşidinden uzak durmak; elimizi haramdan, dilimizi yalandan, kalbimizi öfke ve husumetten korumak vardır. Sevgiden yoksun kalplere, İslam'ın rahmet yüklü mesajlarını ulaştırmak vardır. İnsanın fıtratını bozan, ahlakını zayıflatan, düşmanlığa, kin ve nefrete sevk eden kötülük yollarını kapatmak vardır. Hâsılı; kendimize, ailemize, çevremize ve bütün yaratılmışlara sadece Rabbimizin rızasını umarak şefkat ve merhametle davranmak vardır.

Aziz Müslümanlar!

Maalesef, günümüzde kötülük ve kötüler insanlığın gündeminde daha fazla yer tutuyor. Dünyamızı kötülükler kuşatıyor. Yeryüzünü ifsat edenlerin sesi ıslah etmek isteyenlerden daha fazla çıkıyor. Barışın yerini savaş, merhametin yerini şiddet, sevginin yerini nefret almaya başlıyor. Kötülüğü yaygınlaştırmak isteyenler; zararlı akımlar, sapkın ideolojiler ve kötü alışkanlıklar ile çocuklarımızı ve gençlerimizi milli ve manevi değerlerimizden uzaklaştırmak istiyor. Onların tertemiz fıtratlarını bozmaya çalışıyor.

Yaşanan bütün bu olumsuzluklar karşısında her birimize görev ve sorumluluklar düşmektedir. Bize düşen, فَاسْتَبِقُوا الْخَيْرَاتِۜ ayetinde emredildiği üzere iyilikte yarışmaktır. Durum ve şartlar ne olursa olsun, her daim iyiliği yaşamak ve yaşatmak, kötülüğün ve kötülerin karşısında durmaktır. Çocuklarımızın ve gençlerimizin hem gerçek hayatta hem de sanal mecralarda iyi insanlarla birlikte olmaları, kötülerden uzak kalmaları için gayret göstermektir. Onlara şefkat ve merhametle muamele etmektir. Onları sahih ve doğru bilgiyle aydınlatmak, Peygamber Efendimiz (Sallallahu Aleyhi Vessellem)'in güzel ahlakıyla buluşturmaktır. Unutmayalım ki, yeryüzünü iyilik imar edecek, dünyayı yaşanılır hale iyiler getirecektir.  (İLKHA)

Kaza yapan motosiklet sürücüsü yaralandı

Dr. Orhan Ay: Sağlıklı bir eğitim süreci aile, öğretmen ve okulun birlikte hareket etmesiyle mümkün olabilir

Nijerya'da silahlı kişiler bir okulda en az 25 kızı kaçırdı

Diyarbakır'da 2 otomobil çarpıştı: 2 yaralı

Adana’ya özgü bir lezzet: Kazan gevrek simit

Zonguldak’ta asayiş ve güvenlik toplantısı yapıldı

Endonezya'daki heyelanlarda ölü sayısı 16'ya yükseldi

Batı Karadeniz, Kuzey Ege ve Marmara için fırtına uyarısı

Batman'da tepkilere rağmen "Katı Atık Aktarma İstasyonu" açıldı

Şanlıurfa’da KOAH uyarısı: Erken tanı hayat kurtarıyor

Çekya kömürü bırakıp, nükleere yükleniyor: 2050’de enerjinin yüzde 60’ı atomdan

Adana’da bir haftada 11 bin 215 sürücüye ceza uygulandı

Lokanta işletmecisi, 55 yıldır rızık endişesi taşımadan işini sürdürüyor

Mardin’de inşaatın 4’üncü katından düşen işçi öldü

Şanlıurfa’da prematüre bebeklere dikkat çekildi

Şanlıurfa’da trafik kazası: 2 yaralı

Samanyolu’nda devrim: Yapay zekâ destekli simülasyon 100 milyar yıldızı tek tek İzledi

Mardin’de 112’nin yönlendirmesiyle baba, kendi çocuğunun doğumunu gerçekleştirdi

Umut Kervanı: Gazze'ye girmeyi bekleyen on binlerce konteyner var

OGM: 30 milyon fidan sahiplenildi

Ukrayna’ya destek için AB’ye çağrı: 2026–2027 yıllarında 135 milyar avro

Ukrayna ve Fransa, 100 Rafale savaş uçağı alımına ilişkin bildirge imzaladı

Batman'da Tren Garı alt geçidi kapalı, esnaf ve vatandaş çalışmaların hızlanmasını bekliyor

Adana'da otomobilin çarptığı bisiklet sürücüsü hayatını kaybetti

HÜDA PAR Milletvekili Ramanlı, Kozluk ilçe sakinleriyle bir araya geldi

Batman’da traktör tankerinden 44.900 paket kaçak sigara çıktı

Almanya, siyonist rejime yönelik silah ihracatı kısıtlamalarını kaldırıyor

Adana’da bir haftalık asayiş bilançosu : 376 kişi yakalandı

Kış aylarında taze sıkım çörek otu yağına yoğun ilgi

ABD askerlerinin, Irak işgalinde çocukları bilinçli olarak katlettiğine dair yeni kanıtlar ortaya çıktı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Kaza yapan motosiklet sürücüsü yaralandı

Dr. Orhan Ay: Sağlıklı bir eğitim süreci aile, öğretmen ve okulun birlikte hareket etmesiyle mümkün olabilir

Nijerya'da silahlı kişiler bir okulda en az 25 kızı kaçırdı

Diyarbakır'da 2 otomobil çarpıştı: 2 yaralı

Adana’ya özgü bir lezzet: Kazan gevrek simit

Zonguldak’ta asayiş ve güvenlik toplantısı yapıldı

Endonezya'daki heyelanlarda ölü sayısı 16'ya yükseldi