• BIST 100

    11082,63%-1,23
  • DOLAR

    41,60% 0,10
  • EURO

    48,83% 0,12
  • GRAM ALTIN

    5139,96% -0,50
  • Ç. ALTIN

    8519,01% 0,24

Cuma Hutbesi: Kötülüğe iyilikle engel olalım

11 Ekim 2024, Cuma 11:58
11 Ekim 2024, Cuma 11:58
Cuma Hutbesi: Kötülüğe iyilikle engel olalım
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından hazırlanan cuma hutbesinde "kötülüğe iyilikle engel olalım" konusu işlendi.

İşte Din Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan ve bugün cuma namazında okunacak olan hutbe şöyle;

Muhterem Müslümanlar!

Okuduğum ayet-i kerimede Yüce Rabbimiz şöyle buyuruyor: "...İyilik ve takvâ hususunda yardımlaşın, günah ve haksızlık yolunda yardımlaşmayın…"

Okuduğum hadis-i şerifte ise Sevgili Peygamberimiz (Sallallahu Aleyhi Vessellem) şöyle buyuruyor: "Hayırlınız, kendisinden iyilik beklenilen ve kötülüğünden emin olunandır. Şerliniz ise kendisinden iyilik beklenilmeyen ve kötülüğünden de emin olunmayandır."

Aziz Müminler!

Yüce dinimiz İslam'ın gönderiliş gayelerinden biri de iyiliğin yeryüzüne hâkim olması, kötülüğün ortadan kaldırılmasıdır. İslam, bunun yolunu bizlere göstermiştir. Bu yol, emr-i bi'l-ma'rûf nehy-i ani'l-münker, yani iyiliği emretmek, kötülükten sakındırmaktır. Doğru, güzel ve hayırlı şeyleri yapmak; yanlış, çirkin ve zararlı şeylerden kaçınmaktır.

Kıymetli Müslümanlar!

Hayat rehberimiz Kur'an-ı Kerim, iyiliğin merkezine, imanı, ibadetleri ve güzel ahlakı yerleştirmiştir. İyilikte, takvada ve hayırda yarışmamızı, her türlü kötülükten uzak durmamızı emretmiştir. Böylelikle iyiliğin; duygu ve düşünceden söz ve davranışlara kadar hayatımızın her alanına yansımasını istemiştir. İyiliğin yeryüzündeki en büyük temsilcisi Peygamberimiz Hz. Muhammed Mustafa (Sallallahu Aleyhi Vessellem) ise, herkesin huzur içinde yaşayabileceği bir dünya inşa etmek için çalışmış, ümmetini de bu yönde çalışmaya teşvik etmiştir. Kin ve nefretin esiri olmuş gönülleri, merhametten yoksun vicdanları hikmetle, sevgiyle ve bilgiyle yoğurmuş, bütün insanlığa örnek olacak yeni bir medeniyet inşa etmiştir.

Değerli Müminler!

Gerçek iyiliğin özünde; Allah'a, ahiret gününe, meleklere, kitaba ve peygamberlere iman etmek vardır. Kulluk ve sorumluluk bilinciyle bir ömür geçirmek vardır. Bilgiyi, sevgiyi, duayı, hüznü ve derdi paylaşmak vardır. Şiddetin her çeşidinden uzak durmak; elimizi haramdan, dilimizi yalandan, kalbimizi öfke ve husumetten korumak vardır. Sevgiden yoksun kalplere, İslam'ın rahmet yüklü mesajlarını ulaştırmak vardır. İnsanın fıtratını bozan, ahlakını zayıflatan, düşmanlığa, kin ve nefrete sevk eden kötülük yollarını kapatmak vardır. Hâsılı; kendimize, ailemize, çevremize ve bütün yaratılmışlara sadece Rabbimizin rızasını umarak şefkat ve merhametle davranmak vardır.

Aziz Müslümanlar!

Maalesef, günümüzde kötülük ve kötüler insanlığın gündeminde daha fazla yer tutuyor. Dünyamızı kötülükler kuşatıyor. Yeryüzünü ifsat edenlerin sesi ıslah etmek isteyenlerden daha fazla çıkıyor. Barışın yerini savaş, merhametin yerini şiddet, sevginin yerini nefret almaya başlıyor. Kötülüğü yaygınlaştırmak isteyenler; zararlı akımlar, sapkın ideolojiler ve kötü alışkanlıklar ile çocuklarımızı ve gençlerimizi milli ve manevi değerlerimizden uzaklaştırmak istiyor. Onların tertemiz fıtratlarını bozmaya çalışıyor.

Yaşanan bütün bu olumsuzluklar karşısında her birimize görev ve sorumluluklar düşmektedir. Bize düşen, فَاسْتَبِقُوا الْخَيْرَاتِۜ ayetinde emredildiği üzere iyilikte yarışmaktır. Durum ve şartlar ne olursa olsun, her daim iyiliği yaşamak ve yaşatmak, kötülüğün ve kötülerin karşısında durmaktır. Çocuklarımızın ve gençlerimizin hem gerçek hayatta hem de sanal mecralarda iyi insanlarla birlikte olmaları, kötülerden uzak kalmaları için gayret göstermektir. Onlara şefkat ve merhametle muamele etmektir. Onları sahih ve doğru bilgiyle aydınlatmak, Peygamber Efendimiz (Sallallahu Aleyhi Vessellem)'in güzel ahlakıyla buluşturmaktır. Unutmayalım ki, yeryüzünü iyilik imar edecek, dünyayı yaşanılır hale iyiler getirecektir.  (İLKHA)

Meta’nın “dinlemiyoruz” savunması ve yapay zekâ ile daha büyük mahremiyet krizi

Sağ-Çev Başkanı Dursun: Doktor Abdülaziz Yalçın ve tüm aktivistler derhal serbest bırakılmalı

Eylül ayı enflasyon verileri açıklandı

Ekim ayı kira artış oranı yüzde 38 olarak belirlendi

HAMAS: Trump'ın planını inceliyoruz, tehditlere boyun eğmeyiz

Brent petrol 64,61 dolardan işlem görüyor

Hamaney’den Sumud Filosu’na: Tarihin doğru tarafındasınız

Genç aktivistler: “Bu mücadele yalnızca Gazze için değil, insanlık onuru için”

Gazze'de 728'inci gün: Siyonist rejimin toplu imha saldırıları sürüyor

Batman'da şap hastalığı yayılıyor: Veteriner hekimler uyardı

Küresel Sumud Filosuna yapılan saldırıya tepkiler sürüyor

İşgalciler Kudüs'te kısıtlamaları artırdı: Mescid-i Aksa abluka altında

Batman'da hapis cezası bulunan şahıslara operasyon

Kassam mücahidi sınırda sızma eylemiyle üç işgalci askeri vurdu

Altın fiyatları haftayı yükselişle kapatıyor

Serbest piyasa döviz kurları ne kadar?

Meteoroloji'den kuvvetli yağış ve fırtına uyarısı

ANFİDAP’tan Sumud Nöbeti: Filoya müdahaleler bir kez daha kınandı

30 ilde FETÖ operasyonu: 91 gözaltı, 64 tutuklama

Direniş güçlerinden Refah'ta işbirlikçi Ebu Şebab'a operasyon

OCHA: Kuzey Gazze'de gıda temini yüzde 70 oranında azaldı

Siyonistler katlettikleri Filistinlinin cenazesine el koydu

Filistinli Hemşire Tesnim el-Hums işgalciler tarafından kaçırıldı

Batı Şeria'da Filistin bayrakları indiriliyor halk taciz ediliyor

Cuma gününden itibaren lodos etkili olacak

DSÖ: Gazze'de 42 bin kişi hayatını değiştiren yaralanmalarla yaşıyor

Gazze'de katliam: Aralarında yardım bekleyenlerin de olduğu 65 şehit

Şeker pancarı alım fiyatı belli oldu

Gana'da altın madeninde göçük: 6 ölü

İran'da 5,3 büyüklüğünde deprem

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Meta’nın “dinlemiyoruz” savunması ve yapay zekâ ile daha büyük mahremiyet krizi

Sağ-Çev Başkanı Dursun: Doktor Abdülaziz Yalçın ve tüm aktivistler derhal serbest bırakılmalı

Eylül ayı enflasyon verileri açıklandı

Ekim ayı kira artış oranı yüzde 38 olarak belirlendi

HAMAS: Trump'ın planını inceliyoruz, tehditlere boyun eğmeyiz

Brent petrol 64,61 dolardan işlem görüyor

Hamaney’den Sumud Filosu’na: Tarihin doğru tarafındasınız