• BIST 100

    9757,14%-0,01
  • DOLAR

    34,09% 0,03
  • EURO

    37,96% 0,18
  • GRAM ALTIN

    2823,86% 0,28
  • Ç. ALTIN

    4585,83% 0,18

Cuma Hutbesi: Mevlid-i Nebi

GÜNDEM 13.09.2024 13:34:30 0
Cuma Hutbesi: Mevlid-i Nebi

Diyanet İşleri Başkanlığı'nın hazırladığı ve Türkiye'nin 81 ilinde okunacak bu haftaki cuma hutbesinin konusu "Mevlid-i Nebi" olarak belirlendi.

 

 

"Allah, müminlere kendi içlerinden bir peygamber göndermekle büyük bir lütufta bulunmuştur. O Peygamber ki, onlara Allah’ın ayetlerini okur, onları günahlardan arındırır, onlara kitabı ve hikmeti öğretir…” ayetiyle başlayan hutbenin tamamı:

"Yarın akşam, âlemlere rahmet olarak gönderilen Peygamber Efendimiz (s.a.s.)’in dünyayı teşriflerinin yıl dönümünü idrak edeceğiz inşallah. Bizleri bir kez daha Mevlid-i Nebi’ye ulaştıran Yüce Rabbimize sonsuz hamdüsena, ümmeti olmakla şeref bulduğumuz Sevgili Peygamberimiz Hazreti Muhammed Mustafa’ya salat ve selam olsun.

Aziz Müminler!

Hutbeme başlarken okuduğum ayet-i kerimede Cenâb-ı Hak şöyle buyurmaktadır, 'Allah, müminlere kendi içlerinden bir peygamber göndermekle büyük bir lütufta bulunmuştur. O Peygamber ki, onlara Allah’ın ayetlerini okur, onları günahlardan arındırır, onlara kitabı ve hikmeti öğretir...' Okuduğum hadis-i şerifte ise Allah Resûlü (s.a.s) şöyle buyurmaktadır, 'Bana itaat eden, Allah’a itaat etmiş olur. Bana isyan eden de Allah’a isyan etmiş olur.'

Değerli Müslümanlar!

Allah Resûlü (s.a.s) yüce bir ahlak üzere yaratılmıştır. O, güzel ahlakı tamamlamak için gönderilmiş son peygamberdir. Sevgili Peygamberimiz (s.a.s), iman, amel ve ahlâkın birbirinden ayrılamayacağını; güzel ahlakın, hayatın her alanını kapsaması gerektiğini vurgulamıştır. İnsanın ancak ahlâkı ölçüsünde dindar ve iyi bir kul olabileceğini belirtmiştir.

Peygamber Efendimiz (s.a.s), tüm insanlık için en güzel örnektir. Rabbimize, kendimize ve çevremize karşı sorumluluklarımızı o hatırlatmıştır.  Ailemize Allah’ın bir emaneti olarak sahip çıkmamız gerektiğini o öğütlemiştir. Erdemli, ahlaklı ve onurlu bir hayatın yollarını o göstermiştir. Hak ve hakikati, adalet ve merhameti o öğretmiştir. Kadınlar ve yaşlılar hak ettikleri gerçek saygınlığa onunla ulaşmıştır. Yetim ve öksüzlerin yüzü onunla gülmüştür. Diri diri toprağa gömülen, hor ve hakir görülen kız çocukları onunla hayat bulmuştur.

Kıymetli Müminler!

Ne hazindir ki her geçen gün, insani değerlerin ayaklar altına alındığı, masum çocukların acımasızca katledildiği, her türlü kötülüğün açıkça işlendiği bir zamanda yaşıyoruz. Kalpleri kararmış, vicdanları körelmiş zalimlerin kurbanı, nazik ve narin bedenler oluyor. Böylesine bir ortamda Sevgili Peygamberimiz (s.a.s)’in sadece mevlidini anmak ve hatırasını yâd etmekle ona karşı sorumluluğumuzu asla yerine getirmiş olamayız.

Bugün bize düşen; Allah Resûlü (s.a.s)’e hakkıyla tabi olmak, bizlere bıraktığı en büyük miras olan Kur’an-ı Kerim’e ve sünnetine sımsıkı sarılmaktır. Başka Narinler’in canice katledilmemesi, başta Gazze olmak üzere dünyanın dört bir yanındaki masumların canlarına kıyılmaması için Peygamberimiz (s.a.s)’in güzel ahlakını ve çağlar üstü mesajlarını insanlıkla buluşturmaktır. Barış dini İslam’ın, hayat rehberi Kur’an-ı Kerim’in, rahmet peygamberi Hz. Muhammed Mustafa (s.a.s)’in, insanlığın sığınabileceği tek liman olduğunu ısrarla anlatmaktır. Dinimizi ve dini değerlerimizi değil, dindarlığımızı yeniden sorgulamaktır. O kutlu Nebî’nin sünnet-i seniyyesinin tüm insanlık için bir kurtuluş pusulası ve bir hayat kılavuzu olduğunu unutmamaktır. İşte o zaman dünyamızda zulüm ve haksızlıklar sona erecek, insanlar güven içinde kardeşçe bir arada yaşayacaktır. Kimse kimsenin canına, malına, namus ve iffetine zarar veremeyecek, masum canlar hayatlarının baharında solmayacaktır.

Aziz Müslümanlar!

Her yıl olduğu gibi bu yıl da Mevlid Gecesi’ni içine alan haftayı Mevlid-i Nebi Haftası olarak kutlayacağız. Başkanlığımız bu yıl, Mevlid-i Nebi Haftası temasını “Peygamberimiz ve Şahsiyet İnşası” olarak belirlemiştir. Hafta boyunca gerçekleştireceğimiz programlarla Peygamberimiz (s.a.s)’in örnek hayatını anlamaya ve anlatmaya çalışacağız. Toplumumuzun her kesimine yönelik yapacağımız programlara sizleri bekliyoruz. Bu vesileyle Mevlid-i Nebi Haftamızın aziz milletimize, İslam âlemine ve tüm insanlığa hayırlı olmasını Yüce Rabbimden niyaz ediyorum.

Hutbemi Âl-i İmrân sûresi otuz birinci ayetin mealiyle bitiriyorum, 'Habibim! De ki: ‘Eğer Allah’ı seviyorsanız bana uyun ki, Allah da sizi sevsin ve günahlarınızı bağışlasın.'" (İLKHA)


Anahtar Kelimeler: cuma hutbesi: mevlid-i nebi

Samsun'da uyuşturucu operasyonu: 17 gözaltı

Kuzey Kore'den balistik füze denemesi

Lübnan'da çağrı cihazı patlamalarında şehit sayısı 12'ye yükseldi

Müftü Dolu: Çocuğun gelişimine anne karnından itibaren dikkat edilmesi gerekir

Mobilyacılar ve marangozların gözü yeni yerlerinin biran önce bitmesinde

Osmaniye'de iki otomobil çarpıştı: 7 yaralı

Ankara Adliyesi önünde işgalcilerin katlettiği Ayşenur Ezgi Eygi için basın açıklaması yapıldı

Marmaray ve metrobüsün birbirine bağlayan üst geçit vatandaşları tedirgin ediyor

Erkek hafızlık yarışması Türkiye finalleri Siirt'te düzenlenecek

Malatya'da çarşı merkezi işyerleri teslimatı 2025'te başlıyor

Adana Balıkçılar Pazarı'nda yeni sezon heyecanı

Mersin'de 262 kilo metamfetamin ele geçirildi

BM, siyonist rejimin Filistin topraklarındaki yasa dışı varlığını oylayacak

Protein tozunda risk faktörlerine dikkat!

Kayseri'de uyuşturucu operasyonları: 28 gözaltı

Tarihi eser kaçakçılarına operasyon: 796 ürün ele geçirildi

"Hayat Namazla Güzeldir" etkinliğinin final programı Diyarbakır'da yapılacak

Engelli ve eski hükümlü vatandaşlar için hibe desteği başvuruları başladı

Otomobil araç şarampole devrildi: 2 ölü

Çağrı cihazı gibi cep telefonları da patlar mı?

729 şehit yakını, gazi ve gazi yakını kamu kurumlarına yerleştirildi

Öğrenci servisi ile otomobil çarpıştı: 8 yaralı

Irak, Lübnan'a 15 tondan fazla tıbbi yardım gönderdi

Şanlıurfa’da eğitim değerlendirme toplantısı gerçekleştirildi

 Meşhur iskambo üzüm pekmezi tezgahlarda

Muhtarlar, başta doğalgaz olmak üzere mahalle sorunları İçin AK Parti İl Başkanı Şansi ile görüştü

MSB: 2 terörist etkisiz hale getirildi

Adıyaman'da milyonlarca yavru balık suya bırakıldı

3 milyar liralık sahte fatura tespit edildi

Bursa'da okul servisi ile hafif ticari araç çarpıştı: 11 yaralı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku