• BIST 100

    9174,74%-0,23
  • DOLAR

    39,56% 0,12
  • EURO

    45,53% 0,36
  • GRAM ALTIN

    4283,04% 0,06
  • Ç. ALTIN

    6903,41% -0,57
GÜNDEM
Cuma hutbesi: Ümmet olmak, birlik olmaktır
18 Nisan 2025 01:34
SON GÜNCELLEME: 18 Nisan 2025 01:34
Cuma hutbesi: Ümmet olmak, birlik olmaktır
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

 Diyanet İşleri Başkanlığınca hazırlanan bu haftaki hutbenin konusu "Ümmet bilinci" olarak belirlendi.

 

 

"Topyekûn Allah’ın ipine sımsıkı sarılın, bölünüp parçalanmayın…” ayetiyle başlayan haftalık hutbenin tamamı şöyle:

"Dün olduğu gibi bugün de zalimler, ümmeti Muhammed’i bölüp parçalama, İslam beldelerini işgal etme emellerinden vazgeçmiş değillerdir. Ümmetin birlik ve beraberliğini bozmak, onları birbirine düşürmek, dahası Müslümanı Müslümana kırdırmak için her yolu denemektedirler. Hiçbir hak ve hukuk tanımayan bu caniler, dünyanın gözü önünde; Gazze’de küçük büyük, kadın erkek demeden insanları öz vatanlarında diri diri yakmakta, büyük bir soykırım gerçekleştirmektedir. Her geçen gün yüzlerce masum insan, ya bombalar altında can vermekte ya da açlıktan ölmektedir. Çocukların çığlıkları gök kubbeyi titretmekte; annelerin feryatları arş-ı âlâyı inletmekte; babaların çaresizliği insaf ve vicdan sahibi herkesin yüreğini dağlamaktadır. Yaşanan bu acıların temel sebebi; zalimlerin güçlü olmaları değil, Müslümanların dağınık, parçalanmış,  tepkisiz ve duyarsız olmalarıdır. Birlikte rahmetin, ayrılıkta azabın olduğunu unutmalarıdır.

Aziz Müminler!

Peygamber Efendimiz (s.a.s)’in buyurduğu üzere bugün, biz Müslümanlar, sayıca çok olmamıza rağmen ne hazindir ki, selin önündeki çer çöp gibi savruluyoruz. Vahşi canavarların avlarına saldırdığı gibi düşmanlarımız, İslam beldelerine saldırıyorlar. Aşırı dünya sevgisi ve ölüm korkusu,  heybet ve azametimizi düşmanlarımızın kalbinden söküp atıyor. Yüce Rabbimizin, وَاعْتَصِمُوا بِحَبْلِ اللّٰهِ جَم۪يعاً وَلَا تَفَرَّقُواۖ 'Topyekûn Allah’ın ipine sımsıkı sarılın, bölünüp parçalanmayın…' emrine rağmen; bizler, dünyevi menfaatler ve şahsi ihtiraslar uğruna gün geçtikçe birbirimizden uzaklaşıyoruz. Bu durum ise; zalimlerin zulümlerini arttırmalarına sebep oluyor.

Değerli Müminler!

Yeryüzünde barışın yeniden hâkim olması, ancak ümmet-i Muhammed’in kardeşlik temelinde bir araya gelmesi, birlik ve beraberlik içeresinde hareket etmesiyle mümkündür. وَالَّذ۪ينَ اِذَٓا اَصَابَهُمُ الْبَغْيُ هُمْ يَنْتَصِرُونَ  'Onlara haksız bir saldırı yapıldığında elbirliğiyle kendilerini savunurlar.' ayetine icabet ederek, birbirimizin yardımına koşmamızla mümkündür. '…Birbirinize haset etmeyin. Birbirinize kin beslemeyin. Birbirinize sırt çevirmeyin. Ey Allah'ın kulları kardeş olun!' hadisi gereğince; bir binanın tuğlaları gibi birbirimize kenetlenmemizle, bir bedenin azaları gibi birbirimizin acılarını paylaşmamızla mümkündür. اِنَّمَا الْمُؤْمِنُونَ اِخْوَةٌ 'Müminler ancak kardeştirler.' ayetinin gereği olarak; dili, rengi, ırkı, mezhep ve meşrebi ne olursa olsun müminler olarak, kardeşlik ruhuyla hareket etmemizle mümkündür. اِنَّ هٰذِه۪ٓ اُمَّتُكُمْ اُمَّةً وَاحِدَةًۘ وَاَنَا۬ رَبُّكُمْ فَاعْبُدُونِ 'Doğrusu ümmetiniz tek bir ümmettir. Ben de sizin Rabbinizim. Öyleyse bana ibadet edin.' ayeti mucibince; Rab olarak Allah’ı, din olarak İslâm’ı ve peygamber olarak Hz. Muhammed Mustafa (s.a.s)’i kabul eden herkesi, İslam ailesinin bir parçası olarak görmemizle mümkündür. 'Siz, insanlar için ortaya çıkarılmış en hayırlı ümmetsiniz. İyiliği emreder, kötülükten menedersiniz ve Allah’a inanırsınız…' ayeti gereği; iyiliği emretmemiz, kötülüğe engel olmamızla mümkündür.

Kıymetli Müslümanlar!

Müminlerin emiri Hz. Ömer ile Selmân-ı Fârisî’yi, Habeşli Bilâl ile Bizanslı Süheyb’i birbirine kardeş kılan İslam’dır. Bu kardeşliği korumak ve gelecek nesillere aktarmak; bizim için bir tercih  ya da bir seçenek değil, imâni bir zorunluluk, ahlaki bir sorumluluktur. O halde, aynı Allah’a iman eden, aynı Peygamberin yolundan giden, aynı kitabı rehber edinen, aynı kıbleye yönelen Müslümanlar olarak el ele, gönül gönüle verelim. Aziz Milletimiz ve tüm İslam âlemi olarak, birlik ve beraberliğimizi, muhabbet ve kardeşliğimizi daha da güçlendirmenin gayretinde olalım.

Ey İnsanlar!

Gazze’de bir millet topyekûn yok ediliyor. Hastaneler, okullar, mabetler dahi yerle bir oldu. Sadece Müslümanlar değil, onlara insani yardım ulaştıran yardımseverler, onların şifa bulması için çabalayan sağlık çalışanları, bu zulmü dünyaya duyurmak için çalışan basın mensupları da katlediliyor. Zulüm elbet son bulacaktır. Mazlumlar mutlaka kurtuluşa erecektir. Zalimler, asla amacına ulaşamayacaktır. Buradan vicdan ve insaf sahibi insanları, bir avuç cinayet şebekesi ve suç ortaklarına karşı duyarlı olmaya, onurlu tepkilerini ortaya koymaya davet ediyorum. Unutmayalım ki, zulme rıza göstermek de zulümdür." (İLKHA)

Anahtar Kelimeler: cuma hutbesi: ümmet olmak birlik olmaktır

Alev alan saman yüklü kamyon akaryakıt istasyonuna girdi

Antalya'da 15 kilogram eroin ele geçirildi: 1 tutuklama

Türkiye'de ilk defa uyanık bir hastaya koklear implant ameliyatı yapıldı

HÜDA PAR Milletvekili Demir, Şırnak’taki orman kesimini Meclis’e taşıdı

Adana'da yangın söndürme uçağı düştü: 2 pilot yaralı

Gaziantep'te gümrük kaçağı yüzlerce klima ele geçirildi

Zulümden kaçıp Türkiye'ye sığındı ama geri gönderme merkezinde vefat etti

HÜDA PAR’dan Khasan Umarov açıklaması: Göz göre göre ölüme yürüdü!

YKS öncesi öğrencilere moral desteği

Mardin’de uyuşturucu operasyonu: Binlerce hap ve ruhsatsız silah ele geçirildi

Nijerya, Asya pazarlarına benzin ihracatına başladı

Çukurova’da orman yangını: Yerleşim alanlarına yaklaştı

Malatya'da yol güvenliği için taş duvar çalışması yapıyor

Merkez Bsı faizi sabit tuttu

Malatya'da dağ keçileri sürü halinde görüntülendi

Siyonist Katz'dan Hamanei'ye suikast tehdidi

Tulkerem'de binlerce aile yerinden edildi

Hamanei, Sepah'a yeni Kara Kuvvetleri Komutanı atadı

Türkiye genelinde mayıs ayında 130 bin 25 konut satıldı

Almanya'dan işgalci siyonistlere silah ihracatı devam ediyor

Yaz Kur'an kursları 30 Haziran'da başlıyor

Gazze Şeridi'nde şehit sayısı 55 bin 706'ya ulaştı

WIHU Başkanı Dr. Kasım Sezen: Gazze, İslam âleminin bir bayrağıdır

Dr. Göçer: Yazın çocuklarda el-ayak-ağız hastalığı artıyor

Arı, TEMA'nın uyum eğitimine katıldı

Şanlıurfa'da Filistin bayraklı uçurtmalar gökyüzünü süsledi

Malatya'da uyuşturucu operasyonu: 4 gözaltı

Siirt’te 92 bin öğrenci karne heyecanı yaşayacak

Kudüs Valiliği: Siyonist rejim, bölgesel gerilimi fırsat bilip Kudüs'ü izole ediyor

Yazar Aydın: Bu savaş, Batı dünyası ile İslam dünyası arasında bir var oluş savaşıdır

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Alev alan saman yüklü kamyon akaryakıt istasyonuna girdi

Antalya'da 15 kilogram eroin ele geçirildi: 1 tutuklama

Türkiye'de ilk defa uyanık bir hastaya koklear implant ameliyatı yapıldı

HÜDA PAR Milletvekili Demir, Şırnak’taki orman kesimini Meclis’e taşıdı

Adana'da yangın söndürme uçağı düştü: 2 pilot yaralı

Gaziantep'te gümrük kaçağı yüzlerce klima ele geçirildi

Zulümden kaçıp Türkiye'ye sığındı ama geri gönderme merkezinde vefat etti