• BIST 100

    10979,73%0,7
  • DOLAR

    42,42% 0,18
  • EURO

    49,00% 0,16
  • GRAM ALTIN

    5527,88% -0,46
  • Ç. ALTIN

    9236,33% 0,00

​Cuma hutbesinde kumarın kötülüklerine dikkat çekildi

29 Kasım 2024, Cuma 13:39
29 Kasım 2024, Cuma 13:39
​Cuma hutbesinde kumarın kötülüklerine dikkat çekildi
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Diyanet İşleri Başkanlığı'nın her hafta hazırladığı hutbenin bu haftanın konusunda, kumarın kötülüklerine vurgu yapıldı.

"Hiç kimse elinin emeğiyle kazandığından daha hayırlı bir rızık asla yememiştir...” hadisiyle başlayan bu haftaki hutbenin tamamı şöyle:

"Yüce dinimiz İslam’ın şiddetle yasakladığı haramlardan biri de kumardır. Kumar; birisinin kazanıp diğerinin kaybetmesi esasına dayalı haksız bir kazançtır. Kumar; sevgi ve kardeşlik duygularını yok eden; kin, nefret, düşmanlık ve intikam duygularını körükleyen zararlı bir alışkanlıktır. Kişinin akıl ve ruh sağlığını bozan, aile huzurunu yok eden, kazanma hırsıyla bencil ve menfaatçi insanlar yetiştiren bir hastalıktır.

Aziz Müminler!

Yüce Rabbimiz, Mâide sûresinin doksanıncı ayetinde kumarın haram olduğunu şöyle haber vermektedir; 'Ey iman edenler! İçki, kumar, dikili taşlar ve fal okları ancak şeytan işi birer pisliktir. Bunlardan kaçının ki kurtuluşa eresiniz.' Cenâb-ı Hak, bu ayetin hemen ardından kumarın haram kılınmasının sebeplerinden birisini de şöyle ifade etmektedir; 'Şeytan, içki ve kumarla,  aranıza düşmanlık ve kin sokmak; sizi Allah’ı anmaktan ve namazdan alıkoymak ister. Artık vazgeçtiniz değil mi?'

Değerli Müslümanlar!

İsmi ne olursa olsun, gerçek hayatta ya da dijital mecralarda oynansın, yasal olsun olmasın, kumarın her çeşidi haramdır. Zira her yasal olan, helal değildir. Dolayısıyla masa başında veya sanal ortamlarda oynanan; kazananın kaybedenlerden haksız kazanç elde ettiği oyunların tamamı kumardır, haramdır. At yarışlarında oynanan ganyan, kumardır, haramdır. Hayvanların dövüştürülmesi gibi vahşete dayanan her türlü oyun ve bu oyun üzerinden elde edilen kazanç, kumardır, haramdır. Bütün şans oyunları, yılbaşı, özel gün ve haftalar vesilesiyle çekilen piyango, kazı kazan ve şans topu gibi oyunlar kumardır, haramdır. Dijital mecralarda oynanan bütün bahis oyunları; toto, loto, iddia gibi dinen meşru olmayan oyunların hepsi kumardır, haramdır.

Kıymetli Müminler!

İslam dinine göre asıl olan, rızkımızı helal yollardan kazanmaktır. Bu sebeple, faiz, kumar ve benzeri haram yollardan elde edilen parayla sevap beklenerek hayır hasenat yapılamaz. Cami ve mescit inşa edilemez; hac, zekât ve kurban gibi mali ibadetler yerine getirilemez. Maalesef, bugün, internet ortamında türlü hilelerle ve bazı sosyal medya fenomenlerinin yayınlarıyla nice insanımız kumar tuzağına çekilmektedir. Mobil cihazlar, çevrimiçi oyunlar ve e-sporlar aracılığıyla nice gencimiz sanal kumar bataklığına itilmektedir. Televizyonlarda, gazetelerde, hatta en basit internet oyunlarında dahi kumar reklamları verilerek küçücük yavrularımız bile bu kötülüğe özendirilmektedir. Hâlbuki mahremiyet sınırlarını ihlal eden, haramların yaygınlaşmasına sebep olan, dijital platformlar ve farklı ortamlarda kumar oynamayı özendiren bu reklamların engellenmesi; dinî, vicdanî ve insanî bir sorumluluktur.

Aziz Müslümanlar!

Kumar, hem oynatan hem de oynayan için maddi ve manevi bir tükeniştir. Kişi, kumarda kazanınca başkasını, kaybedince kendini zarara uğratmaktadır. Bütün bağımlılıklarda olduğu gibi kumardan korunmanın en etkili yolu ise ona hiç başlamamak, kumar oynayan ve oynatan insanlarla bir arada olmamaktır. Öyleyse, nice ocaklar söndüren, nice yuvalar dağıtan, nice felaketlere sebep olan kumar belasından uzak duralım. Gençlerimizi ve çocuklarımızı her türlü bağımlılıktan korumak için; onlarla sevgi, muhabbet ve güven temeline dayalı bir ilişki kuralım. Onların iyi arkadaşlarla ve iyi ortamlarda yetişmeleri için gayret gösterelim. Kumarın; içki, yalan, dolandırıcılık ve cinayet gibi büyük günahlara sebebiyet verdiğini asla unutmayalım.

Değerli Müminler!

Hutbenin önemli özelliklerinden biri de, hutbeyi dinlemek, anlatılan bilgileri cami dışındaki insanlarla da paylaşmaktır. Bu bilgileri ailemizle, akrabalarımızla, komşularımızla ve çevremizle paylaşmak, toplumsal huzurumuza katkı sağlayacaktır. Hutbemi Sevgili Peygamberimiz (s.a.s)’in şu hadisiyle bitiriyorum. 'Hiç kimse elinin emeğiyle kazandığından daha hayırlı bir rızık asla yememiştir...'" (İLKHA)

Yahudi çeteler Filistinlilere ait fidanlığı tahrip etti

Bitlis’te yoğun sis etkili oluyor

Bangladeş'teki 5,7'lik depremde 3 kişi öldü

HÜDA PAR Dicle İlçe Başkanı Göçtürk: Durabeyli Mahallesi'nin sorunları artık dayanılmaz halde

Motorine 1 lira 85 kuruş zam: Fiyatlar 61 TL’ye dayandı

Gazze'de enkaz altındaki şehitlerin aranmasına yarın başlanacak

Sudan'da şiddet ve insan hakları ihlalleri uluslararası gündemde

Ateşkese rağmen Gazze'ye yönelik saldırılar sürüyor: Son 24 saatte 33 şehit, 88 yaralı

İşgal kuvvetleri, Batı Şeria'da baskın furyası başlattı

Batman'ın doğal balları organik üretimle öne çıkıyor

İşgalci siyonistler Huwara yakınlarında dükkan ve araçları ateşe verdi

Pakistan'da fabrikada patlama: 15 ölü

İşgalciler, Filistinlilerin arazilerine el koyuyor

Batman Üniversitesi'nde eğlence etkinliklerine tepki

HAMAS: "Sarı Hat" işgalciler tarafından ihlal ediliyor

Göktaş: Kur'an kıyamete kadar Musablar yetiştirmeye devam edecek

Altın fiyatlarında gerileme

Şeker sektöründe 2026-2027 kotaları açıklandı

Venezuela’dan ABD’ye sert çıkış: Bizi 51. eyalet yapamayacaksınız

Serbest piyasa döviz kurları ne kadar?

Bakan Yerlikaya: 1 milyon 913 bin uyuşturucu hap ele geçirildi

Cumhurbaşkanlığına Yılmaz vekalet edecek

Meteoroloji'den batı bölgelerine fırtına uyarısı

Erdoğan, G20 zirvesi için Güney Afrika'ya Gidiyor: Gazze ve küresel adalet gündemde

Trump'ın tartışmalı Ukrayna planında toprak tavizleri ve NATO'dan vazgeçme şartı

15 bin öğretmen için tercih sürecinde son gün

Kudüs'ün kuzeyinde iki şehit: Yahudi çetelerin saldırıları Batı Şeria'da tırmanıyor

Soykırımcı Netanyahu: İkinci aşamaya geçiş ancak esirlerin cansız bedenleri bulununca olur

Deprem bölgesindeki seyahat acentelerinin aidatları bu yıl alınmayacak

Gaziantep’te 56 kişi zehirlenme şüphesiyle hastaneye kaldırıldı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Yahudi çeteler Filistinlilere ait fidanlığı tahrip etti

Bitlis’te yoğun sis etkili oluyor

Bangladeş'teki 5,7'lik depremde 3 kişi öldü

HÜDA PAR Dicle İlçe Başkanı Göçtürk: Durabeyli Mahallesi'nin sorunları artık dayanılmaz halde

Motorine 1 lira 85 kuruş zam: Fiyatlar 61 TL’ye dayandı

Gazze'de enkaz altındaki şehitlerin aranmasına yarın başlanacak

Sudan'da şiddet ve insan hakları ihlalleri uluslararası gündemde