• BIST 100

    11151,20%-1,99
  • DOLAR

    41,53% 0,20
  • EURO

    48,63% 0,36
  • GRAM ALTIN

    5028,37% 0,57
  • Ç. ALTIN

    8280,99% 0,98

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Ateşkes haberini memnuniyetle karşılıyoruz

24 Haziran 2025, Salı 17:04
24 Haziran 2025, Salı 17:04
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Ateşkes haberini memnuniyetle karşılıyoruz
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İran ile işgal rejimi arasında varılan ateşkese ilişkin, "Taraflar arasında ateşkes sağlanmasına dair mutabakata ulaşıldığı haberini memnuniyetle karşılıyoruz. Tüm tarafları ateşkese tam riayet etmeye davet ediyoruz."

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Lahey’deki NATO Devlet ve Hükûmet Başkanları Zirvesi’ne katılmak üzere Hollanda’ya yapacağı ziyaret öncesi Esenboğa Havalimanı’nda basın toplantısı düzenleyerek açıklamalarda bulundu.

NATO Devlet ve Hükûmet Başkanları Zirvesi'nde, ittifakın caydırıcılık ve savunmasını pekiştirecek adımları değerlendireceklerini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle konuştu: "Müttefiklerin savunma harcamalarının artırılması konusunda yeni hedefler belirleyeceğiz. Türkiye olarak adil külfet paylaşımını ve Avrupa güvenliğinin pekiştirilmesini özellikle savunuyoruz. NATO'nun ikinci büyük kara ordusunu sevk ve idare eden bir müttefikiz. Ülkemizin savunma yeteneklerini sürekli geliştirirken, ittifakın caydırıcılığına da katkıda bulunuyoruz. İttifak sathında savunma sanayinin güçlendirilmesini önemsiyoruz. Ancak daha güçlü savunma ve daha etkin ordu hedefiyle yola çıkarken, müttefikler arasında savunma ürünleri ticaretinin önüne engeller getirilmesini doğru bulmuyoruz. Bu engelleme ve kısıtlamaların en kısa sürede amasız ve fakatsız kaldırılması gerekiyor. Bu bağlamda Avrupa Birliği'nin son dönemde savunma ve güvenlik alanında girişimlerini de yakından takip ediyoruz."

Avrupa'nın güvenliğine birçok üyenin toplamından fazla katkı sunan Türkiye'nin, Birliğin savunma girişimlerine uygun şekilde dahil edilmesi gerektiğini vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Türk savunma sektörünün, Birliğin savunma mekanizma ve projelerine dahil edilmesi tüm Birliğin faydasına olacaktır. Bu konuda öncelikle bizim gibi Birlik üyesi olmayan müttefiklerle yakın istişare hâlindeyiz. İttifakın, Avrupa sütunu destekleyici tedbirleri ele almayı planlıyoruz. Zirvede ayrıca yıllar önce öngörülü bir yaklaşımla ittifak bünyesinde terörizmle mücadele konseptine en fazla katkıyı veren müttefik olarak bu alanda ittifakın yapması gerekenlere dikkati çekeceğiz." değerlendirmesinde bulundu.

“İstanbul sürecinin devamına yönelik yeni adımlar planlıyoruz"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ukrayna'daki savaşın adil bir çözümle, kalıcı olarak neticelendirilmesine yönelik gayretlerin NATO Devlet ve Hükûmet Başkanları Zirvesi'nin başlıkları arasında yer aldığını belirterek, müttefiklerin Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy ile de bir araya geleceklerini bildirdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Biz ittifaka karşı sorumluluklarımıza halel getirmeksizin, savaşın diplomasi yoluyla sonlandırılmasına dair çabalarımızı anlatacağız. Üç yıllık aradan sonra geçtiğimiz günlerde tarafları İstanbul'da buluşturduk. Esir ve cenaze takasıyla ilgili kararların alınmasına ve hayata geçirilmesine vesile olduk. İstanbul sürecinin devamına yönelik yeni adımlar planlıyoruz." dedi.

Gerek zirvede gerek ikili görüşmelerinde Netanyahu yönetiminin Filistin halkına yönelik katliamlarına da dikkati çekeceklerini dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, 21 aydır devam eden işgal, istila ve yıkım politikasının bir an önce son bulması gerektiğinin altını çizeceklerini söyledi.

“Diplomasiye öncelik veren ilkeli tavrımızı kararlılıkla sürdüreceğiz”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, işgalci rejimin İran'a saldırılarıyla başlayan sürecin en başından bu yana müzakereleri esas alan girişimlerinin olduğunu anımsatarak, şunları kaydetti: "Sayın Trump ve Sayın Pezeşkiyan'ın da aralarında olduğu birçok liderle görüştük. İstanbul'da İslam İşbirliği Teşkilatı üyesi ülkelerin Dışişleri Bakanlarını bir araya getirdik. Dün Amerikan Başkanı Trump'ın yaptığı açıklamalar sonrası gelişmeleri yakından takip ediyoruz. Bölgede ateşkesi sağlayacak, ardından da kalıcı sükûnete giden yolu açacak her türlü gayreti takdirle karşılar ve samimiyetle destekleriz. Nitekim dün gece geç saatlerde gelen taraflar arasında ateşkes sağlanmasına dair mutabakata ulaşıldığı haberini memnuniyetle karşılıyoruz. Tüm tarafları ateşkese tam riayet etmeye davet ediyoruz. Daha önce de ifade ettim. Bölgemiz etkileri tüm dünyada hissedilecek bir savaşın yükünü kaldıramaz. Ellerin tetikten çekilmesi ve ihtilafların çözülmesi için diplomasiye şans tanınması en doğru, hayırlı ve akılcı tavır olacaktır. Türkiye olarak uluslararası hukuku gözeten diplomasiye öncelik veren ilkeli tavrımızı kararlılıkla sürdüreceğiz."

Türkiye'nin 2026 yılındaki NATO Zirvesi'ne ev sahipliği yapmak istediğini bildiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Zirve marjında müttefiklerimiz ile ittifak ortaklarından liderlerle ikili görüşmeler gerçekleştireceğiz" dedi.

“Ukrayna ile Rusya arasında adil ve kalıcı bir barışın mümkün olduğuna inanıyoruz”

Ukrayna-Rusya Savaşı ile ilgili Türkiye'nin arabuluculuğunda İstanbul'da yürütülen görüşmelerle ilgili bir soru üzerine Cumhurbaşkanı Erdoğan, şu değerlendirmede bulundu: "Türkiye olarak bu savaşı sona erdirmek için ortaya koyduğumuz çaba herkesin malumudur. Ukrayna ile Rusya arasında adil ve kalıcı bir barışın mümkün olduğuna biz samimiyetle inanıyoruz. Bu barışı sağlamak için de elimizden geleni yaptık, yapıyoruz. Her iki tarafın güvenine mazhar olan bir ülkeyiz. Bu güven sayesinde savaş atmosferinde dahi somut ilerlemeler kaydedildi. İstanbul'daki görüşmeler atılan en önemli adımlardan biridir. Görüşmelerin daha ileriye taşınmasını ve artık savaşı sonlandıracak yola girilmesini arzu ediyoruz. Sahadaki gelişmelerin de bu umut ışığını artırmasını temenni ediyoruz. Bu savaş sonsuza kadar süremez. Barış için kolları sıvamak, İstanbul'da kurulmuş diyalog zeminini güçlendirerek barış masasını çok daha üst düzeyde bir katılımla ortaya koymak lazım. NATO zirvesinde de muhataplarımızla bu vizyonumuzu anlatacak ve barışı sağlayana kadar durmayacağımızı ifade edeceğiz."

“israil saldırganlığı bölgemizin tamamında tümüyle durmalıdır”

Bir basın mensubunun, "israilin İran'a yönelik saldırısıyla başlayan savaşta 12'nci günde ateşkes kararı alındı. Ancak ateşkes her iki taraftan da ihlal ediliyor. Süreci nasıl yorumluyorsunuz?" sorusu üzerine Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları kaydetti: "israilin, İran'a yönelik saldırıları bölgemizin barış ve huzuruna yönelik büyük bir tehdidin fitilini ateşlemiştir. israilin, Filistin ile başlayan Lübnan'a, Suriye'ye, Yemen'e nihayetinde de İran'a uzanan pervasız adımları asla kabul edilemez. Küresel aktörlerin bu çılgınlığa son vermek için etkin tedbirleri alması şart. Yoksa bunun bedelini sadece bölgemiz değil, bütün dünya öder. Biz herkesi aklıselime çağırmaya, diplomasinin imkânlarının her türlü meseleye çözüm bulmak için yeterli olduğunu söylemeye devam edeceğiz. Çatışmalardan kastımız sadece israil ile İran arasındaki gerilim değil. israilin, Gazze'deki açlığı silah olarak kullanan hukuksuz zulmünün de sonlandırılmasını istiyoruz. israilin, İran'a yönelik saldırısıyla başlayan süreçte hep bu gerilimin Gazze'deki mezalimi gölgelememesi gerektiğini söyledik. Orada insani durum gün geçtikçe kötüleşiyor. Bir an önce Gazze'de kalıcı ateşkes sağlanmalı, israil saldırıları durmalı, insani yardımların kesintisiz bir şekilde ulaşımının yolu açılmalıdır. israil saldırganlığı bölgemizin tamamında tümüyle durmalıdır."

“Terör bölgemizde çoğu zaman bir maşa olarak kullanıldı”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, diğer bir basın mensubunun, "Efendim 'Terörsüz Türkiye' sürecinde tam da silah bırakma aşamasına gelinmişken YPG de Şam yönetimiyle bir anlaşmaya varmışken Şam'da kiliseye yapılan bir terör saldırısı haberini aldık ve bu saldırıyı da DEAŞ'ın yaptığı açıklandı. Öncelikle bu saldırıyı nasıl değerlendiriyorsunuz? Ardından küresel güçler YPG'yi dağıtmamak için 'DEAŞ hâlâ aktif' algısı mı yaratmaya çalışıyor?" sorusunu şöyle cevapladı: "Çevremizde ne yaşanırsa yaşansın Terörsüz Türkiye hedefimize, özellikle verdiğimiz sözü yürüyüşümüzde hiç aksamaya fırsat vermeden devam edeceğiz. Bir devlet politikası olarak hassasiyetle yürüttüğümüz bu süreci inşallah başarıya ulaştırmakta kararlıyız. Terör bölgemizde çoğu zaman bir maşa olarak kullanıldı. DEAŞ'ın kanlı ve kalleş yüzünü çok iyi bilen bir ülkeyiz. Fırat Kalkanı Harekâtı ile bu örgüte en ağır darbeyi biz vurduk. Kiliseyi hedef alan menfur terör saldırısı sebebiyle Suriye halkına bir kez daha taziyelerimizi sunuyoruz. Suriye'nin 13 yıllık iç savaş sonrası huzur ve istikrar için ortaya koyduğu gayret takdire şayandır. Bu çabaları etkisiz hâle getirmek, Suriye'yi yeniden çatışmalı bir geleceğe taşımak isteyenlere Suriye yönetimi asla müsaade etmez. Suriye yönetimi DEAŞ dahil bütün terör örgütleriyle mücadelede son derece kararlı. Biz de kendilerine gereken desteği veriyoruz ve vereceğiz. Suriye müreffeh ve huzurlu geleceğine inşallah ulaşacaktır. Terörle mücadele konusunda Suriye yönetiminin etkin adımlar atarak kısa sürede mesafe alacağına inancım tamdır." (İLKHA)

Global Sumud Filosu Günlüğü

Konya’da AKOM’dan sağanak uyarısı

Barselona’da Gazze’ye destek için insan piramidi

Konya merkezli 6 ilde dolandırıcılık operasyonu

Konya’da Muhtarlar Konfederasyonu 1. Olağan Genel Kurul toplantısı yapıldı

Peygamber Sevdalıları’ndan Gazze için basın açıklamasına destek çağrısı

İtalya’dan Gazze’ye doğru 10 tekne daha yola çıktı

İşgal medyası: Dünyada yankı uyandıran Netanyahu'nun konuşması değil, boş koltuklardır

HÜDA PAR Çınar ilçe Başkanı Tekdal: Mahallelerimizin su, yol ve elektrik sorunları giderilmeli

Psikolog Önür: Çocuklara parayı öğretmek, dünyayla ilişkilerini de güçlendiriyor

HÜDA PAR İl Başkanı Gülsever'den "Canlı Hayvan Borsası" çağrısı: Bu zulme son vererek pazarı açın!

Batman'da Recep Tayyip Erdoğan Bulvarı açılıyor

Rekabet Kurulu’ndan beyaz et sektörüne 3,7 milyar lira ceza

Hafif ticari araç yol kenarındaki bariyerlere çarptı

Kayalıklara çarpan araçta iki kişi yaralandı

Euro-Med: Gazze'deki katliamı inkâr etmeyin, soykırımı tanıyın

İstanbul barajlarında doluluk oranı yüzde 30’un altına düştü

Şanlıurfa’da sanayi sitesinde zincirleme kaza: 1 yaralı

Otomobil su teknesine çarptı: Bir ölü bir yaralı

Siyonist işgalciler Beytüllahim'de Filistinli çocuğu yaraladı

Tartışma bıçaklı kavgaya dönüştü: Bir yaralı 5 gözaltı

Irak-Türkiye Ham Petrol Boru Hattı'nda akış yeniden başladı

Hamaney: Boyun eğmedik ve boyun eğmeyeceğiz

Batı'nın Filistin'i tanıması: Abraham Anlaşmalarının çöküşü

Mardin’de iki grup arasında silahlı kavga: Bir ölü, biri çocuk 6 yaralı

Şırnak'ta binlerce kişi yüksek elektrik faturaları yüzünden sokağa döküldü

Katil rejim Filistinlileri katlediyor: Sabahtan bu yana 49 şehit

İstanbul’da “Huzur İstanbul” uygulamasında bin 147 gözaltı

ABD, Filistin’e destek veren Kolombiya Cumhurbaşkanı Petro’nun vizesini iptal ediyor

Obama: Gazze'de yaşanan insani krizi görmezden gelmek kabul edilemez

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Global Sumud Filosu Günlüğü

Konya’da AKOM’dan sağanak uyarısı

Barselona’da Gazze’ye destek için insan piramidi

Konya merkezli 6 ilde dolandırıcılık operasyonu

Konya’da Muhtarlar Konfederasyonu 1. Olağan Genel Kurul toplantısı yapıldı

Peygamber Sevdalıları’ndan Gazze için basın açıklamasına destek çağrısı

İtalya’dan Gazze’ye doğru 10 tekne daha yola çıktı