Cumhurbaşkanı Erdoğan: Batı'nın savunduğu değerler rafa kaldırıldı 

GÜNDEM 15.10.2024 16:16:09 0
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Batı
Haberi Sesli Oku

Filistin'in Geleceği Konferansı'nda konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi dahil uluslararası örgütlerin, İsrail'in şımarıklıkları karşısında nasıl büyük bir acize düştüklerini yine hep beraber yüzümüz kızararak

Erdoğan, Filistin'in Geleceği Konferansı'nda konuştu. İşgalci katillerin yaptığı soykırıma tepki gösteren Erdoğan, tehlikenin farkında olduklarını söyledi.

Erdoğan, "Öncelikle her birinize davetimize icabet ederek Filistin halkıyla ve Gazzeli mazlumlarla sergilediğiniz güçlü dayanışma dolayısıyla şükranlarımı sunuyorum. Bugün kalbi Kudüs için atan, Filistin davasına omuz veren, sahip çıkan, Kudüs ilk kıblemizdir, kırmızı çizgimizdir diyen, Gazzeli ve Filistinli kardeşlerimiz için duruşunu, tavrını, yüreğini cesaretle ortaya koyan, dünyanın dört bir yanındaki vicdan sahibi tüm kardeşlerimi bir kez daha saygıyla selamlıyorum. Bu vesileyle geçtiğimiz yıl 7 Ekim'den bu yana israilin acımasızca katlettiği Filistinli, Lübnanlı kardeşlerimize Allah'tan rahmet diliyorum." dedi.

"siyonizmin gerçek yüzü görüldü"

Erdoğan, "Geçen yıl 7 Ekim'de israilin Gazze'ye yönelik başlattığı saldırılar, Filistin meselesini tekrar insanlığın gündemine taşıdı. Gazze'de çoğu çocuk ve kadın yaklaşık 50 bin masumun hayatına mal olan ve halen devam eden katliamlar, Filistin halkına yönelik zulmü bir kez daha tüm dünyanın dikkatine getirdi. Gazze'den sonra şimdi de Lübnan'a uzanan israilin soykırım politikası insanlığın siyonizm'in gerçek yüzüyle tanışmasına da vesile oldu. Yine bu süreçte siyonist lobisinin küresel güçleri ve sistemi nasıl kontrol ettiğini, ekonomiyi, ticareti, medyayı, sinema sektörünü, sanatın her dalını, akademiyi, üniversiteleri hatta bazı ülkelerde devleti, askeri ve sivil bürokrasiyi nasıl baskı altında tuttuğunu hepimiz çok yakından gördük. diye konuştu.

"Batı'nın savunduğu değerler rafa kaldırıldı"

"Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi dahil uluslararası örgütlerin, israilin şımarıklıkları karşısında nasıl büyük bir acize düştüklerini yine hep beraber yüzümüz kızararak takip ettik." Diyen Erdoğan, "İnsan hakları örgütlerinin, küresel ölçekte yayın yapan meşhur medya organlarının, söz konusu Filistin olunca, söz konusu Gazzeli, Batı Şerialı, Lübnanlı mazlumlar olunca, mesele Gazze'de vahşice öldürülen masum çocukların hakları olunca, keskin nişancı kurşunuyla katledilen henüz 1-2 yaşındaki bebekler olunca, nasıl derin bir sessizliğe büründüklerine, nasıl üç maymunu oynadıklarına yine sizlerle birlikte şahitlik ettik. Batı'nın yıllardır savuna geldiği özgürlük, demokrasi, hukuk, ifade ve basın hürriyeti gibi değerlerin tamamı bir çırpıda rafa kaldırıldı." dedi.

"2 milyon insana her türlü zulmü reva gördüler"

Erdoğan, "Daha bunun gibi, insanı insanlığından utandıran nice sahne gözlerimizin önünde yaşandı. Canlı yayında gazeteciler kurşunlandı. Hastaneler, camiler, okullar, kiliseler vuruldu. Yardım kuyruğundaki sivillerin üzerine bombalar yağdırıldı. Siyasetçiler, doktorlar, insani yardım görevlileri hunharca katledildi. 360 kilometrekarelik daracık bir alana sıkıştırdıkları 2 milyon insana her türlü zulmü reva gördüler. Açlıkla, susuzlukla, gıdasızlıkla, ilaçsız, doktorsuz, hastanesiz, bütün bunları bu şekilde bırakarak canlarını alamadıkları insanları bombalarla öldürdüler. Tüm bunları ve çok daha fazlasını 7 Ekim'den bu yana hepimiz içimiz kan ağlayarak takip ediyoruz. Burada şunu özellikle ifade etmek istiyorum. Her ne kadar dünya israil vahşetine 7 Ekim'den sonra gözlerini açmış olsa da, Filistin halkı bu zulmü 10 yıllardır yaşıyor. israil'in işgal, yıkım ve infaz politikası tam 76 yıldır aralıksız devam ediyor. Esasında Filistin'de kan, gözyaşı ve zulüm hiçbir zaman dinmedi. Bakınız, israil devleti 1948 yılında kuruldu. Buna devlet dersen yanlış olur. İlk adımı böyle atıldı. Filistin halkının gözünde 14 Mayıs 1948 büyük bir felaket demekti. israil güçleri Nekbe sırasında yaklaşık 1 milyon Filistinli'yi sürgün etti, Filistinlilere ait 675 köyü ve kasabayı yok etti. Binlerce Filistinli'yi öldürdü. Kan ve işgal üzerinde kurulan israil Nekbe'den itibaren Şaron katliamı, Şabra ve Şatilla katliamı, Kudüs ve Cenin katliamlarıyla kan dökmeye devam etti." şeklinde konuştu.

"Gazzeliler çok büyük bir insani trajedi yaşıyor"

Gazze'de yaşanan trajediye dikkat çeken Erdoğan, şunları kaydetti:

"Gazzeli bir çocuğun yürek parçalayan şu feryadı, yaşanan barbarlığı çok net anlatıyor; 'Susuzluktan, açlıktan ve sürekli yer değiştirmekten başka hiçbir şey yaşamadım. Çocukluğumu da yaşayamadım. Yorulduk, bıktık. Artık ölüp dinlenmek istiyorum.' Hepimize ibret olacak bu sözleri evlerinden, topraklarından sürülen, milyonlarca masum Filistinlinin acı hikayesinin özetidir. israilin vahşi saldırıları sonucunda Gazze benzerlerine sadece 2. Dünya Savaşı sırasında tanık olduğumuz 2 milyon insanın toplandığı devasa bir toplama kampına dönüşmüştür. israilin yıldırma politikasıyla sürekli kuzeyden güneye, güneyden kuzeye sürükledikleri Gazzeliler çok büyük bir insani trajedi yaşıyor. Yaklaşan kış mevsimi ile birlikte, bu trajedinin derinleşeceği açıktır. Gazze'ye kış mevsiminden önce daha fazla insani yardım ulaştırılması noktasında uluslararası toplumun ve İslam dünyasının daha fazla gayret sarf etmesi gerekiyor."

"Kendi hakkını koruyamayan BM, başkalarının hakkını nasıl savunacak?"

"Yine bu süreçte Filistinli mültecileri ayakta tutan, yardım ajansı URWA'ya desteğin artırılması fevkalade önemlidir." ifadesini kullanan Erdoğan, "Lübnan geçici görev gücüne saldırısıyla israil başta Güvenlik Konseyi olmak üzere, Birleşmiş Milletlere alenen meydan okumuştur. Bu hayırdışlıklara şimdiye kadar daimi üyelerden net bir tepki gelmemesi en az saldırılar kadar vahim bir durumdur. Soruyorum: kendi personelinin hakkını korumayan bir Birleşmiş Milletler, başkalarının hakkını nasıl savunacak? Kafasında "UN" yazılı mavi baskı olan askere uzanan elleri kıramayan Birleşmiş Milletler, Gazzeli'lere, Lübnanlılara uzanan kirli elleri nasıl engelleyecektir? Her gün itibar kaybeden Birleşmiş Milletleri içine düştüğü bu utanç girdabından kim çekip alacak? Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, bölgemizin kan deryasına dönmesini, Gazze'de sivillerin diri diri yakılmasını daha ne kadar seyredecek? İslam dünyası bu barbarlığın önüne geçmek için ne zaman adım atacak? Son Birleşmiş Milletler hitabımda gündeme getirdiğim Genel Kurul'un 1950 tarihli barış için birlik kararında olduğu gibi, kuvvet kullanma tavsiyesinde bulunma yetkisi bu süreçte mutlaka değerlendirilmelidir. Tekrar soruyorum. israil yönetimi, Gazze ve Lübnan'da uyguladığı vahşetle sadece on binlerce masumu değil, dünyanın son bir asırda inşa ettiği tüm yapıları, kuralları ve değerleri de katletmektedir. Gazze ve Lübnan'da ölen sadece çocuklar, sadece kadınlar, yaşlılar ve siviller değil, insanlığın vicdanıdır. Binlerce yıllık ortak birikimidir." dedi.

"israile karşı somut tedbirler alan tek devletiz"

Türkiye'nin verdiği desteğe de değinen Erdoğan, şunları kaydetti:

"Türkiye olarak ilk günden itibaren bu soykırım karşısında itirazlarını ve ikazlarını en yüksek seviyede dile getiren ülkeyiz. Bakınız biz Filistin sevindiğinde sevinen, üzüldüğünde üzülen, Filistin halkının derdini kendi derdi olarak gören bir milletiz. Tarih boyunca ne zaman Filistin'de bir kan, bir gözyaşı dökülse acısı bizim de yüreğimizi dağlamıştır. Kimseyi ayırmadan zalimlerin karşısında, mazlumların yanında güçlü bir duruş sergiledik. Zulme sessiz kalanlardan olmadık. Adam aldırma da geç diyenlerden asla ve asla olmadık. Tüm imkanlarımızla Filistinli kardeşlerimizin yanında olduk. Tarihimizden, inancımızdan, insanlığımızdan kaynaklanan görevlerimizi layıkıyla yerine getirmeye çalıştık. Filistinli kardeşlerimize yönelik insani yardım faaliyetlerimizi aralıksız sürdürüyoruz. Gazze'de yaşanan katliama en güçlü tepkiyi gösteren, bununla yetinmeyip, israile karşı somut tedbirler alan tek devletiz. Önce 54 kalemde, ardından da bütün kalemlerde israille ticari ilişkileri durdurduk. Yaklaşık 9.5 milyar dolarlık ticaret hacminden sarfı nazar ettik. Mısır makamlarının da destekleriyle Gazzeli kardeşlerimize gönderdiğimiz insani yardımların toplam miktarı 84 bin tonu aştı. Bu yardım miktarıyla Türkiye, Gazze'ye en fazla yardım ulaştıran ülke konumundadır. Soykırımcı canilerin uluslararası hukuka hesap vermesi için elimizden geleni yapıyoruz ve yapacağız. Milletimiz boykot ve protesto gösterileriyle katliama tepkisini ortaya koyuyor."

"Bu gözyaşı, bu acı son bulacak"

son olarak acıların son bulacağının altını çizen Erdoğan, "Şu gerçeği bugün bir kez daha ifade ediyorum: Türkiye, Filistinli ve Lübnanlı kardeşlerinin yanındadır. Zafer, inşallah Gazze ve Lübnan’da inananların olacaktır. Büyük acılar yaşansa da, Allah’ın izniyle, bu süreç 1967 sınırları temelinde özgür bir Filistin Devletinin kurulmasıyla neticelenecektir. Hiç endişeniz olmasın; bir gün gelecek, bu gözyaşı, bu acı son bulacak. Gazzeli anneler çocuklarının kefenini değil, inşallah çeyizini hazırlayacak. Gazze’de, Batı Şeria’da, işgal edilmiş tüm Filistin topraklarında çocuklar özgürce koşacak, korkusuzca onayacak, gökyüzüne baktıklarında savaş uçaklarını değil; güneşi, ayı, parıldayan yıldızları görecek. Buna biz, tüm kalbimizle inanıyoruz. Gördüklerimiz karşısında ye’ise kapılmıyor, karamsarlığa düşmüyor, Alemlerin Rabbi olan Allah’tan ümidimizi asla kesmiyoruz. Sözlerime Filistinli şair Mahmut Derviş’in şu dizesiyle son veriyorum. 'bir filistin vardı, bir filistin gene var!' zalimler ölüm kusan silahlarıyla yok etmeye çalışsa da bir filistin hep var olacak. Vatanı, toprağı ve inancı uğruna direnen Filistin, tüm insanlığın iftihar kaynağı olacak." diyerek sözlerini tamamladı. (İLKHA)


M-Çiçeği virüsü Afrika'da yayılıyor

Antalya'da 4,7 büyüklüğünde deprem

Sudan'da kolera nedeniyle can kaybı 699'a yükseldi

Motosiklet ile otomobil çarpıştı: 1 yaralı

Malatya'da silah kaçakçılığından 3 tutuklama

Hatay'da zincirleme kaza: 8 yaralı

HÜDA PAR’ın çifte vatandaşlık kanun teklifine destekler sürüyor

15 Ekim Beyaz Baston Körler ve Güvenlik Günü yürüyüşü düzenlendi

Siirt’ten Gazze’ye destek: Uluslararası mekanizmalar artık adım atmalı

HÜDA PAR Sözcüsü Ramanlı’dan Hükumete israille ticaret sorusu: Bu ticaretin aslı astarı nedir?

Tek katlı evde çıkan yangın maddi hasara neden oldu

HÜDA PAR Gaziantep il Başkanı Göçer: 'Oku' emrini yerine getirmemiz lazım

18 öğrenci zehirlenme şüphesiyle hastaneye kaldırıldı

"Erkek taziye evine giren kadınları uyaran işçi DEM'li belediye tarafından işten çıkarıldı"

Hizbullah: israil ile mücadelede yeni bir strateji uygulayacağız

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Eymen es-Safedi'yi kabul etti

Batman'da araç hırsızlığından 4 kişi tutuklandı

Çocuklarda çarpık ayak nedenlerine dikkat!

Bütçe Kanunu Teklifi bilgilendirme toplantısı perşembe günü yapılacak

Sri L'da şiddetli yağış etkili oldu: 3 ölü

Avustralya'dan, vatandaşlarına Lübnan'a seyahat uyarısı

Umut Kervanı, Diyarbakır'da mağdur ve muhtaçlar yararına kermes düzenledi

Van'da kaybolan üniversite öğrencisinin cansız bedenine ulaşıldı

Erzurum'da 6 kilo 975 gram uyuşturucu ele geçirildi

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Batı'nın savunduğu değerler rafa kaldırıldı 

Suriye İnsan Hakları Ağı, siyonist rejimin Suriye topraklarını işgal etmesini kınadı

Batman tarım, gıda ve hayvancılık fuarına kapılarını açtı

Erbaş: İslam'ın hayat veren ilke ve değerleri alimlerimizin çabasıyla yeryüzüne egemen olacak

Battalgazi'de "Beyaz Baston Görme Engelliler Günü" etkinliği

İzmir'de orman yangını

Yükleniyor