• BIST 100

    9350,01%0,41
  • DOLAR

    39,35% 0,00
  • EURO

    45,61% 0,20
  • GRAM ALTIN

    4288,99% 0,11
  • Ç. ALTIN

    6934,05% 0,00
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Rusya ve Ukrayna müzakerelerine ev sahipliği yapmaya hazırız
DÜNYA
Tarih: 12.03.2025 20:01
Güncelleme: 12.03.2025 20:01
Kaynak: ILKHA
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Rusya ve Ukrayna müzakerelerine ev sahipliği yapmaya hazırız
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Polonya Başbakanı Donald Tusk ile düzenlenen ortak basın toplantısında yaptığı açıklamada, "Rusya ve Ukrayna'nın müzakere masasına dönüşünü sağlarsa, biz görüşmelere ev sahipliği yapmak adil ve kalıcı bir barışın tesisi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Polonya Başbakanı Donald Tusk ile Ortak Basın Toplantısında açıklamalarda bulundu.

Erdoğan'ın açıklamalarından öne çıkanlar şu şekilde: 

Polonya ile 6 asrı aşan köklü tarihimizden aldığımız güçle bugün bölgemizi ilgilendiren her konuyu açık yüreklilikle iki müttefik ve stratejik ortak olarak ele aldık. Sayın Tusk ve heyetiyle yaptığımız görüşmelerde Türkiye-Polonya ilişkilerini güçlendirme ve çeşitlendirme irademizi teyit ettik. Bu yönde atacağımız müşterek adımları değerlendirdik. Önümüzdeki dönemde biz de Polonya'ya bir ziyaret gerçekleştirmeyi öngörüyoruz.

Ticaret, yatırımlar, savunma alanında iş birliği ve beşeri ilişkiler başlıklarında güçlü potansiyeler sahibiz. Bugün bunları kapsamlı bir şekilde mütalaa ettik. Ukrayna'daki savaşın sona erdirilmesine yönelik atılabilecek adımları görüşme fırsatı bulduk. Avrupa güvenliğinin geleceğine dair gelişmeler ile Suriye ve Filistin dahil bölgesel meseleler hakkında fikir taatisinde bulunduk.

2024 yılında yaklaşık 12 milyar dolara ulaşan ticaret hacmimizi ve karşılıklı yatırımlarımızı daha da ileriye taşımakta kararlıyız. Yeni ticaret hacmi hedefi olarak 15 milyar doları tespit ettik. Polonya, yurtdışı müteahhitlik sektörümüz için önemli pazarlardan biri. Şirketlerimizin üstlendiği projelerin sayısının artmasından memnuniyet duyduğumuzu burada özellikle ifade etmek isterim. Türkiye ve Polonya, NATO'nun Avrupa'daki en büyük iki kara ordusuna komuta eden ittifakın doğu ve güney kanatlarında konumlanan iki kilit müttefiktir. Ülkelerimiz Avrupa'nın güvenlik mimarisinin geleceğinde vazgeçilmez yere sahiptir.

Dostum Tusk'la Avrupa'da güvenliğinin geleceğini de değerlendirdik. Ülkelerimiz arasında hızla gelişmekte olan savunma sanayi işbirliğinin yeni projelerle güçlendirilmesine yönelik çalışmalara değindik. Münasebetlerimizin eğitim ve kültürden bilim ve turizme uzanan geniş bir alanda güçlendirilmesi dostluğumuzun geleceğine yapılmış mühim bir yatırımdır. İş insanlarımız ve öğrencilerimiz başta olmak üzere vatandaşlarımızın vize sorunlarının çözülmesine önem veriyoruz. Bu konuda değerli dostumun ilgisine güvendiğimi ifade ettim.

Polonya'nın Avrupa Birliği Konseyi dönem başkanlığı çerçevesinde Türkiye-Avrupa Birliği ilişkilerinin yanı sıra güncel, bölgesel ve küresel meseleleri ele aldık. Avrupa Birliği'ne tam üyeliğin stratejik hedefimiz olduğunu her vesileyle vurguluyoruz. Avrupa Birliği ile işbirliğimizi karşılıklı fayda ve saygı temelinde ilerletme arzusunda olduğumuzu muhataplarımızla sık sık paylaşıyoruz. Mevcut tartışmalar bu işbirliğinin ne kadar kritik ve önemli olduğunu bir kez daha göstermiştir. Şunu bugün bir kez daha açıkça söylemek isterim. Avrupa Birliği güç ve irtifa kaybının önüne geçmek, hatta tersine çevirmek istiyorsa bunu ancak Türkiye'nin tam üyeliği ile başarabilir. Polonya'nın üyelik sürecimize yönelik desteğini arttırarak sürdürmesine dair beklentimi Sayın Tusk ile paylaştım.

Rusya-Ukrayna Savaşı'ndaki son durumda gündemimizin en ön sıralarında yer aldık. Dün Amerika ile Ukrayna arasındaki görüşmelerde Ukrayna'nın ateşkesi kabul etmesini olumlu ve önemli buluyoruz. Şimdi Rusya'nın da bu adıma yapıcı şekilde mukabele etmesini temenni ediyoruz. Türkiye'nin bu savaşla ilgili tutumu ilk günden beri gayet sarihtir. Daha fazla kan akmamasını, her iki komşumuzun adil bir barışla savaşı sonlandırmasını istiyoruz. Son gelişme Rusya ve Ukrayna'nın müzakere masasına dönüşünü sağlarsa, biz görüşmelere ev sahipliği yapmak adil ve kalıcı bir barışın tesisi için her türlü katkıyı sunmaya hazırız. Daha önce de ifade ettiğim gibi bölgemiz savaşa, çatışmaya ve gözyaşına doymuştur. Ümidimiz bölgemizin uzun bir süredir içinde bulunduğu cendereden bir an önce çıkması huzura ve istikrara kavuşmasıdır. Türkiye olarak bunun için çalışmaya inşallah devam edeceğiz. Başbakan Sayın Tusk'un ziyaretinin ikili ve çok taraflı iş birliğimize katkıda bulunmasını diliyorum. Kendisine ziyareti için teşekkür ediyorum. İstişarelerimizin hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum. (İLKHA)

Brent petrol 72,60 dolardan işlem görüyor

Tarım-ÜFE yıllık ve aylık arttı

HÜDA PAR Milletvekili Ramanlı, ailelerin acısını paylaştı

Hizmet üretim endeksi yıllık yüzde 4,5 arttı

Firari torbacılara şafak operasyonu: 12 hükümlü yakalandı

İnşaat üretimi yıllık yüzde 9,5 arttı

6 ilde FETÖ operasyonu: 40 şüpheli yakalandı

Kahvehanede horoz dövüşüne polis baskını

Yine yardım noktasında katliam: En az 50 şehit, yüzlerce yaralı

Siyonistler işgal topraklarından kaçıyor: Deniz yoluyla Rum Kesimi’ne akın

Siyonist işgalciler Nablus'ta cami bastı

İran Tel Aviv'i vurdu, siyonist rejim Tebriz'e saldırdı

Altın fiyatları dalgalı seyirde

Adana'da kontrolden çıkan araç bariyerlere çarptı

Dolar kuru bugün ne kadar?

Kuzey Ege'den Doğu Anadolu'ya kuvvetli rüzgâr uyarısı

Gözler faiz kararına çevrildi: Ekonomistler sabit kalmasını bekliyor

Macron: İran'da rejimi zorla değiştirmek stratejik bir hata

G7’den ‘kendini savunma’ çıkışı: Siyonistlerin işgal ve saldırıları meşrulaştırılıyor

Axios: Netanyahu, Trump'ı İran'a saldırıya teşvik ediyor

Gazze'de katliam bitmiyor: 55 şehit

İngiltere, Tel Aviv ve Kudüs'teki diplomatlarının ailelerini geri çekti

Trump'tan küstah tehdit: Tahran derhal tahliye edilmeli, anlaşmayı imzalamalıydılar

Siyonist rejimde 24 bina yerle bir oldu, binlerce kişi tahliye edildi

Küresel Gazze Yürüyüşü'ne katılanlar Türkiye'ye dönmeye başladı

Şırnak'ta bazı bölgeler geçici özel güvenlik kararı

AB, Rusya'ya uyguladığı yaptırımların süresini uzattı

Hayfa'daki petrol rafinerisi kapatıldı

Suriye hava sahasını kapattı

Altun: israil’in, İran Radyo ve Televizyon Kurumuna saldırması katliamdır

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Brent petrol 72,60 dolardan işlem görüyor

Tarım-ÜFE yıllık ve aylık arttı

HÜDA PAR Milletvekili Ramanlı, ailelerin acısını paylaştı

Hizmet üretim endeksi yıllık yüzde 4,5 arttı

Firari torbacılara şafak operasyonu: 12 hükümlü yakalandı

İnşaat üretimi yıllık yüzde 9,5 arttı

6 ilde FETÖ operasyonu: 40 şüpheli yakalandı