• BIST 100

    11033,3%0,65
  • DOLAR

    40,92% 0,07
  • EURO

    47,64% -0,05
  • GRAM ALTIN

    4370,03% -0,35
  • Ç. ALTIN

    7053,87% 0,00

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Suriye ve İran'a saldırılarının arka planında Filistin halkına diz çöktürme siyaseti yatıyor

04 Temmuz 2025, Cuma 05:00
04 Temmuz 2025, Cuma 05:00
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Suriye ve İran
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Azerbaycan’ın Hankendi şehrindeki zirvede, "israilin Lübnan, Suriye ve İran'a saldırılarının arka planında hepimizin bildiği üzere Filistin halkına diz çöktürme siyaseti yatıyor." dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Azerbaycan’ın Hankendi şehrinde gerçekleştirilen, "Sürdürülebilir ve İklim Değişikliğine Dayanıklı bir Gelecek için Yeni Ekonomik İşbirliği Teşkilatı Vizyonu" temalı Ekonomik İşbirliği Teşkilatı’nın 17. Zirvesi’nde bir konuşma yaptı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, zirve kapsamında dostlarıyla bir araya gelmekten memnuniyet duyduğunu ifade etti.

Azerbaycan'ın sıcak misafirperverliği ile bu güzide şehirde kendilerini ağırlayan Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev başta olmak üzere tüm yetkililere ve Azerbaycan halkına teşekkür eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Toplantımızın işgalden azat edilmiş bir şehirde, Hankendi'de düzenlenmesi zirvemize ayrı bir önem ve mana kazandırıyor. İlham kardeşimin vizyoner yaklaşımıyla bu kadim şehrin Kafkasların yeni kalkınma ve barış merkezi olacağına gönülden inanıyorumç" diye konuştu.

"İklim krizinin menfi etkilerinin en yoğun hissedildiği bölgelerin başında geliyoruz"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bugünkü istişarelerinin ve 1 Temmuz'dan bu yana gerçekleştirilen kadın, gençlik ve iş konulu forumların ülkeleri ve bölgeleri için hayırlara vesile olmasını temenni ederek, "Ticaretten ulaştırmaya, çevreden enerjiye geniş bir yelpazede potansiyele sahip teşkilatımızın bu zirvesinin iklim değişikliğine odaklanmasını son derece isabetli buluyorum. İklim krizinin menfi etkilerinin en yoğun hissedildiği bölgelerin başında geliyoruz. Tüm üye ülkelerin iklim değişikliğini merkeze alan, sürdürülebilir kalkınma vizyonuna katkı sağlamaları özellikle bu dönemde önem arz ediyor" ifadelerini kullandı.

Türkiye olarak 2053 yılı için net sıfır emisyonu hedefine ulaşma ve yeşil kalkınma vizyonlarını gerçekleştirme yolunda kilit sektörleri dönüştürdüklerini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, bilhassa enerji alanında yenilikçi girişimleriyle yenilenebilir enerjinin toplam kurulu güç içerisindeki payını yüzde 59'a çıkardıklarını dile getirdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu oranla Türkiye'nin Avrupa'da beşinci, dünyada 11'inci sıraya yükseldiğine işaret ederek, şunları söyledi: "2024-2030 yıllarını kapsayan Ulusal Enerji Verimliliği Eylem Planımızla 100 milyon ton karbondioksit eş değeri emisyon azaltımı öngörüyoruz. İklim kanunumuz önceki gün Meclisimizde kabul edildi. Eşim Emine Erdoğan'ın himayesinde küresel düzeye taşınan Sıfır Atık Projesi, iklim değişikliğiyle mücadelemize ilave güç katıyor. Projenin başlangıcından bu yana yaklaşık 6 milyon ton sera gazı emisyonunun önüne geçtik. İnşallah Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği 31. Taraflar Konferansı COP'a ev sahipliğimiz onaylandığında gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler arasında adil, sürdürülebilir, şeffaf ve kapsayıcı bir yaklaşımı hâkim kılmanın gayreti içerisinde olacağız. Türkiye güçlü tecrübesini ve en iyi uygulama örneklerini teşkilatımızla paylaşmaya hazırdır."

“100 milyar dolarlık ticaret hacmi hedefimizi daha yüksek rakamlara taşıyacak adımları hep birlikte atmalıyız”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu vesileyle Azerbaycan'da teşkil edilecek temiz enerji ve araştırma merkezleri kurucu belgelerinin onay sürecinin Türkiye'de son aşamada olduğunu da katılımcılarla paylaşmak istediğini dile getirdi.

Teşkilatın başlıca iş birliği alanı olan ekonomi ve ticarette vizyonlarını daha da geliştirmek mecburiyetinde olduklarına dikkati çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, "100 milyar dolarlık bölgesel ticaret hacmi hedefimizi daha yüksek rakamlara taşıyacak adımları hep birlikte atmalıyız. Bu bakımdan 5. Ticaret Bakanları Toplantısı'nın mümkün olan ilk fırsatta düzenlenmesine büyük önem atfediyoruz" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: "Teşkilatımızın önümüzdeki 10 yılını şekillendirecek Ekonomik İş Birliğinin Stratejik Hedefleri 2035 Belgesi’nin bizler için aynı zamanda bir yol haritası sunacağını düşünüyorum. Bu süreçte teşkilatımızın günümüzün dinamikleri ve ihtiyaçlarıyla uyumlu bir yapıya kavuşturulması da kaçınılmazdır. Bu minvalde uzun süredir ilerleme kaydedemediğimiz konulardan başlamak üzere, iş birliği süreçlerinde sadeleştirmeye gitmek suretiyle teşkilatımızın etkinliğinin arttırılması müşterek menfaatimize olacaktır. Aynı şekilde, bu sadeleşme bağlı kuruluşlarımızda da gerçekleştirilmelidir. Bu hususlar çerçevesinde şekillendireceğimiz 2035 vizyon belgemizden temel beklentimiz, ekonomik ve ticari iş birliğinin ilerletilmesidir. Sekreteryamızı destekleyecek adımları da hep birlikte atacağımıza inanıyorum."

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ekonomi ve ticaretin yanı sıra turizm alanındaki iş birliğinin de teşkilata ayrı bir ödev yüklediğini söyledi.

2025 yılı turizm başkenti Erzurum'da yapılan 6. Turizm Bakanları Toplantısı'nda alınan kararların kendilerine ışık tutacağına inandığını kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, program kapsamında Erzurum'da uluslararası düzeyde birçok önemli etkinliğin başarıyla düzenlendiğini, bunların yıl sonuna kadar devam edeceğini ifade etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Şuşa'nın 2026 yılı Ekonomik İşbirliği Teşkilatı Turizm Başkenti seçilmesi dolayısıyla Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in şahsında tüm Azerbaycanlıları tebrik etti.

“Gazze'deki mezalimin bir an önce durması için daha fazla çalışmalıyız”

Bölgede yaşanan gelişmelerin tabiatıyla bu konulara işaret edilmesini gerekli kıldığını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle devam etti: "israilin mevcut yönetim altında hız verdiği saldırgan politikaları, bölgemizin huzur ve istikrarını tehdit ediyor. Gazze'de 57 bine yakın kardeşimizin hayatını kaybettiği mezalimin bir an önce durması için hep beraber daha fazla çalışmalıyız. İran'a yönelik saldırıların kabul edilemez olduğunu iIk gün kayda geçirdik. Bölgemizin daha büyük bir felakete sürüklenmemesi için yoğun gayret gösterdik. Taraflar arasındaki fiili ateşkesin sükûnete tahvil edilmesini ümit ediyoruz. Bu dost meclisimizde bir kez daha şu hususun altını çizmek isterim; israilin Lübnan, Suriye ve İran'a saldırılarının arka planında hepimizin bildiği üzere Filistin halkına diz çöktürme siyaseti yatıyor. Biz ne Filistin davasını terk edebiliriz ne de Netanyahu yönetiminin bölgemizi kan gölüne çevirmesine sessiz kalabiliriz. Doğruları cesaretle söylemeye, zalimler karşısında mazlumun yanında dimdik durmaya devam edeceğiz."

"Suriye'de gelinen aşama bölge için bir umut ışığıdır"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Suriye'de halkın yıllardır süren mücadelesi neticesinde gelinen aşamanın, bölge için bir umut ışığı olduğunu aktararak, "Uluslararası toplumun hem mali açıdan desteğini sürdürmesini hem de yeni yönetimle ilişkilerini ilerletmesini kritik dönemde ve önemde görüyoruz. Bir diğer önemli bölge olan Afganistan'da Afgan halkının güvenlik, huzur ve kalkınmasına destek olmamız gerektiğine inanıyoruz. Geçtiğimiz günlerde yaşanan menfur bir terör eylemi dolayısıyla Pakistanlı kardeşlerimize bu vesileyle tekrar taziyelerimi iletiyorum." şeklinde konuştu.

Teşkilat bünyesinde birlik ve beraberliğe atfedilen değeri bilhassa vurgulamak istediğini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları kaydetti: "Bugün aramızda olan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin Cumhurbaşkanı değerli kardeşim Sayın Ersin Tatar'ı en kalbi duygularımla selamlıyorum. Teşkilatımızın, 2012'den bu yana gözlemci üyemiz olan ve on yıllardır haksız izolasyonlara maruz bırakılan Kıbrıs Türk'ü kardeşlerimizle dayanışmasını arttırarak sürdüreceğine inanıyorum. Bu doğrultuda Kıbrıs Türkleri ile spordan kültüre, ekonomiden turizme kadar çeşitli alanlarda ilişkilerinizi geliştirmenizi bekliyorum." (İLKHA)

İşgal rejimi, Batı Şeria’da Filistinlileri alıkoyarak darp ediyor

Ömrünü yitiren ceviz ağaçlarını sanat eserine dönüştürüyorlar

Hizmet-İş Batman İl Başkanı Söğüt'ten kayyum kararına tepki

Memur-Sen: Hak arama mücadelemize devam edeceğiz

Uzmanı uyardı: Çocuklarda yürüyüş bozukluklarına dikkat

Filistinli basketbol yıldızı Muhammed Şalan, işgal kurşunlarıyla şehit oldu

Temmuzda Yurt Dışı ÜFE arttı

Tarımsal girdi fiyat endeksi arttı

Tarım ve Orman Bakanlığı, İzmir'de yaklaşık iki bin ton süt ürününe el koydu

Memur zammında anlaşma sağlanamadı, süreç Hakem Kurulu’na taşınacak

Veteriner hekim aşılama sırasında köpek saldırısına uğradı

İşgal rejimi, Gazze'yi işgal planını onayladı

Diyarbakır’da tur minibüsü devrildi: 7 yaralı

Siirt’te 4 çocuk babası hasta kanserden hayatını kaybetti

Temmuzda elektrikli araç şarj soketlerinde yüzde 4’e yakın artış görüldü

Batman'da dini musiki kursu için sınav yapıldı

Türkiye Diyanet Vakfı öğrenci yurtlarına kayıtlar başladı

Batman'da apartmandan bebek bisikleti çalındı

Brent petrol 65,87 dolardan işlem görüyor

Esnaf elektrik kesintilerinden dertli: Hizmet veremiyoruz, müşteri kaçıyor

Altın fiyatlarında düşüş devam ediyor

Kırklareli ve Tekirdağ’da bugün denize girmek yasaklandı

Ankara’daki yangınla ilgili iki kişi gözaltına alındı

İşgalci Trump, Gazze soykırımcısını "Savaş kahramanı" ilan etti

PROJE OFİSİ’NDEN İL MÜDÜRÜ ÖZPERK’E ZİYARET

POTANIN PERİLERİ TÜRKİYE FİNALLERİNDE!

MİNİKLER FUTBOL ŞENLİĞİ COŞKUYLA BAŞLADI

Yemen'den işgal altındaki topraklara füze saldırısı

30 sosyal medya hesabına erişim engeli

ABD'de kamu güvenliği krizi: 465 gözaltı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


İşgal rejimi, Batı Şeria’da Filistinlileri alıkoyarak darp ediyor

Ömrünü yitiren ceviz ağaçlarını sanat eserine dönüştürüyorlar

Hizmet-İş Batman İl Başkanı Söğüt'ten kayyum kararına tepki

Memur-Sen: Hak arama mücadelemize devam edeceğiz

Uzmanı uyardı: Çocuklarda yürüyüş bozukluklarına dikkat

Filistinli basketbol yıldızı Muhammed Şalan, işgal kurşunlarıyla şehit oldu

Temmuzda Yurt Dışı ÜFE arttı