• BIST 100

    15675,15%1
  • DOLAR

    43,36% 0,27
  • EURO

    50,96% 0,13
  • GRAM ALTIN

    6905,56% 1,00
  • Ç. ALTIN

    10946,16% 0,00

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Kabine toplantısı sonrası Suriye açıklaması

09 Aralık 2024, Pazartesi 20:43
09 Aralık 2024, Pazartesi 20:43
Cumhurbaşkanı Erdoğan
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kabine toplantısının ardından yaptığı açıklamada, Esad'ın zulüm ile abat olunamayacağını gördüğünü belirterek, "Suriye'de 13 yıldır devam eden iç savaş dün itibarıyla yeni bir boyut kazandı. Halep, Hama, Humus ve son olarak Şam, as

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kabine toplantısının ardından kameralar karşısına geçti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları şöyle:

Yıllardır bölücü örgütün işgali altında bulunan Tel Rifat ve Münbiç'in teröristlerden arındırılmasını memnuniyetle karşılıyoruz. Eski rejimin kimi şehirleri bölücü terör örgütünün Suriye uzantılarına bırakması aralarındaki kirli ittifakı bir kez daha teyit etmiştir. Ülkemizdeki ana muhalefetin son ana kadar umudunu kesmediği Esed rejimi son ana kadar umudunu terk etmemiştir. Çağrılarımız eski rejim tarafından küstahça reddedilmiş, değeri bilinmemiş, manası anlaşılmamıştır.

Esed birçok şehri enkaza dönmüş bir Suriye bırakarak kaçmıştır. Zulüm ile abat olunamayacağı hakikati Suriye'de bir kez daha tecelli etmiştir. Türkiye Suriye ihtilafının başından beri komşuluk hukukunu ve büyük devlet olmanın icaplarını harfiyyen yerine getirmiştir. Barış, özgürlük, diyalog, adaletten, Suriye'nin bir an önce huzura kavuşmasından yana olduk. Devrik rejimin hasmane tutumuna rağmen her şart altında Suriye'nin toprak bütünlüğünü ve üniter yapısını savunduk. Haksız, hukuksuz, baskıya, zulme karşı sesimizi yükseltmekten hiçbir zaman çekinmedik.

Türkiye Suriye ihtilafının başından beri komşuluk hukukunu ve büyük devlet olmanın icaplarını harfiyen yerine getirmiştir. Barış, özgürlük, diyalog, adaletten, Suriye'nin bir an önce huzura kavuşmasından yana olduk. Devrik rejimin hasmane tutumuna rağmen her şart altında Suriye'nin toprak bütünlüğünü ve üniter yapısını savunduk. Haksız, hukuksuz, baskıya, zulme karşı sesimizi yükseltmekten hiçbir zaman çekinmedik.Bunu açık bir d üşmanlığa, kör husumete dönüştürmedik. Suriye'deki hadiselerin 13 yıllık serencamını bilen herkes Türkiye'nin verdiği hasbi mücadelenin en yakın şahididir. Suriye ile ilgili hassasiyetimiz hiçbir zaman menfaat eksenli olmamıştır. Bu konuya hep vicdan penceresinden baktık, merhamet nazarından yaklaştık. Bugün de aynı yerde sapasağlam duruyoruz. Suriye halkı bizim kardeşimizdir. Tüm kesimleriyle tüm inanç gruplarıyla can dostumuzdur. Bir uçtan diğer uca Suriye'yi karış karış süsleyen türbeler, köprüler, çeşmeler, hanlar, camiler bizim ezelden ebede uzanan kardeşliğimizin nişaneleridir.Sınırlar ülkeleri fiziken birbirinden ayırabilir ama kalplere hangi güç sınır çizebilir?

Asırlardır birlikte yaşadığımız aramızdaki sınır uzunluğu 910 kilometre. 910 kilometrelik sınırı paylaştığımız komşularımıza sırtımızı dönmemizi bizden kim bekleyebilir. Kalbimizin bir yarısı Antep, Hatay, Şanlıurfa ise diğer yarası Afrin, Hama, Humus, Şam'dır.Tarihin ve coğrafyanın bize hatırlattığı bu gerçekleri son 13 yıldır ülke ve millet olarak bizzat yaşadık, bilfiil tecrübe ettik. Komşumuzun evinde yangın çıktığında ilk koştuğu yer biz olduk. Devrik rejimden kaçan Suriyeli kardeşlerimiz canlarını kurtarmak için ilk önce bizim kapımızı çaldı. Az değiy, 4,5 milyon Suriyeli bizim evimizde misafir oldu. Bir dönem nüfusu 3 milyon 700 bine ulaşan ancak şimdi sayıları 2,9 milyona düşen Suriyeli muhacirlere 13 yıl boyunca ensarlık yaptık.İnancımızın ve komşuluk hukukumuzun gereği olarak memnuniyetle yerine getirdik. Biz muhalefetle bu konuda ne kavgalar verdik. Onlar iktidar olur olmaz 'sizi kovacağız' derken biz tam aksine 'Biz ensarız onlar muhacirdir' demek suretiyle onları evimizde misafir etmenin erdemine ulaştık.

Bu ülke Allah'a hamdolsun Suriyeli mazlumlara da güvenli, korunaklı, müşfik bir liman oldu. Bu misafirperverlik insanlık tarihine altın harflerle yazılacaktır.Türk milleti kara günlerinde Suriyeli mazlumlara kucak açmasının izzetini şeref payesi olarak ebediyyen taşıyacaktır. Bugün bir kez daha muhalefetin kışkırtmalarına aldırmadan mazluma kol kanat geren necip milletimin her birine şahsım ve milletim adına teşekür ediyorum.

Birlikte yol yürüdüğümüz ortaklarıma merhametli duruş için şükranlarımı sunuyorum. Oy hesabıyla nefret söylemlerine başvuran ırkçı lümpenleri, vicdan fukaralarını, sırf Meclis'te 3-5 koltuk kapabilmek uğruna faşizmin en pespaye biçimine haftalarca sessiz kalanları önce Allah'a sonra haklarına girdikleri Suriyeli mazlumlara ve elbette maşeri vicdana havale ediyorum.

 

Bir deprem zedenin elinden tutmak yerine, kimi zaman hakaret ederek, kimi zaman afaki sözler vererek, bu sürece köstek olanları tarihi affetmeyecektir. Erdoğan bu enkazın altında kalır diyerek, tüm umudunu milletin sıkıntılarının çoğalmasına bağlayan kifayetsizleri hayal kırıklığına uğratmaya devam ediyoruz. Son deprem zede hak sahibi kardeşimiz de güvenliği yuvasına kavuşana kadar bize durmak, direnmek, dinlenmek, soluklanmak yok. İnşallah devlet millet birlikteliği ile yaralarımızı saracak, deprem bölgemizi eskisinden daha dayanıklı bir şekilde ayağa kaldıracağız.

2024-2025 akademik yılında üniversite öğrencilerine verilen burs ve kredi tutarında %50 oranında artışa gittiğimizin müjdesini paylaştık. Buna göre ön lisans ve lisans için 2.000 lira olan rakamı 3.000 liraya, yüksek lisansta 4.000 lira olan miktarı 6.000 liraya, doktora öğrencilerimiz için 6.000 lira olan tutarı 9.000 liraya çıkardık. Yeni burs miktarlarının üniversite öğrencilerimize ve ailelerine hayırlı olmasını temenni ediyorum.

28 Kasım'da Unman'dan ülkemize devlet başkanı seviyesinde ilk resmi ziyareti gerçekleştiren Unman Sultanı Heysem Bin Tarık'ı Türkiye'de misafir etmekten özellikle bahtiyar olduğunu söyleyebilirim. Bu tarihi ziyareti farklı alanlarda imzaladığımız 10 anlaşmayla taşlandırdık. Unman'ın krizlerin çözümünde üstlendiği yapıcı rolü takdir ediyor. İnşallah bundan sonra Unman'lı kardeşlerimizle daha yakın çalışmayı umuyoruz." (İLKHA)

Haber Editörü

Ömer Faruk SEYHAN

info@dogununnabzi.com

Cuma hutbesi: İnsanlar arasındaki iletişimin özü sevgi ve saygıya dayanmaktadır

ABD, Suriye'den askerlerini çekmeyi değerlendiriyor

Gine'de hükümet istifa etti

İran Dışişleri Bakanı Arakçi’den Zelenski’ye tepki: Dünya palyaçolardan bıktı

Batman'da kar ve buzlanmaya karşı dikkat çağrısı

Bakan Bolat: Dış ticarette önceliğimiz ihracattır

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Uraloğlu Batman'da

Batman-Beşiri yolunda araçlar mahsur kaldı

Trump'ın Rusya için Grönland planı ortaya çıktı

Bilirkişilik başvuru süresi uzatıldı

Emeklilerin maaş farkları hesaplara yatırıldı

Bursalılar su ve ulaşıma yapılan zamlara tepki gösterdi

İstanbul barajlarında doluluk oranı yüzde 26,1’e yükseldi

Batman'da kar nedeniyle araçlar yolda kaldı

Musk, dünya sahnesinde Trump’ın sözde ‘Barış Kurulu’ ile alay etti

Diyarbakır'da İLİTAM bütünleme sınavları kar engeline takıldı

ÖSYM yılın ilk sınavını yarın e-YDS ile gerçekleştirecek

Psikiyatri Uzmanı Çetin: Bir tıkla başlıyor, hayatları dağıtıyor

Sağlık Bakanlığı'ndan Bursa'ya 17 yeni ambulans

Gaziantep’te hırsızlık suçundan aranan hükümlü yakalandı

Siyonist işgalciler Gazze'de "sarı hat"ı genişletti, onlarca binayı yıktı

Kapalı yol açıldı, 14 yaşındaki Gülsüm sağlık ekiplerine ulaştırıldı

Gaziantep Havalimanı uçuşlara açıldı

Şanlıurfa’da yoğun kar nedeniyle bazı yollar ulaşıma kapatıldı

ABD’de göçmen skandalı: ICE ajanları 5 yaşındaki çocuğu operasyonda kullandı

Rus yetkili: Putin ve Witkoff görüşmesi yapıcı ve samimi geçti

İspanya, Barış Konseyi'ne katılmayı reddetti

Gaziantep’te karla kaplı yolları açma çalışmaları sürüyor

Şanlıurfa'da Harran Üniversitesi'nde bütünleme sınavları ertelendi

“Huzur İstanbul” denetimlerinde bin 100 kişi gözaltına alındı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Cuma hutbesi: İnsanlar arasındaki iletişimin özü sevgi ve saygıya dayanmaktadır

ABD, Suriye'den askerlerini çekmeyi değerlendiriyor

Gine'de hükümet istifa etti

İran Dışişleri Bakanı Arakçi’den Zelenski’ye tepki: Dünya palyaçolardan bıktı

Batman'da kar ve buzlanmaya karşı dikkat çağrısı

Bakan Bolat: Dış ticarette önceliğimiz ihracattır

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Uraloğlu Batman'da