• BIST 100

    10870,57%0,43
  • DOLAR

    40,79% 0,09
  • EURO

    47,75% 0,44
  • GRAM ALTIN

    4383,34% 0,13
  • Ç. ALTIN

    7056,83% 0,08

Cumhurbaşkanı’nın bahsettiği ’moringa’ böyle üretiliyor

13 Kasım 2022, Pazar 10:20
13 Kasım 2022, Pazar 10:20
Cumhurbaşkanı’nın bahsettiği ’moringa’ böyle üretiliyor
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Cumhurbaşkanı’nın bahsettiği ’moringa’ böyle üretiliyor

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Gaziantep’teki kadınlarla buluşmasında bahsettiği ’moringa’nın üretim aşamaları kadınlar tarafından özenle topraktan pazara sistemiyle üretiliyor. Kadınlar ürettikleri moringa ürünlerini ise Cumhurbaşkanı’na hediye edecek.
Gaziantep’te kadın kooperatifi tarafından üretilen ve anavatanı Hindistan olan moringa bitkisinin üretimi bin bir özenle gerçekleşiyor. Hasattan pazara kadar özenle üretilen moringa ürünleri Türkiye’nin her tarafına gönderiliyor. Moringa Proje Koordinatörü Aysel Eskici, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın moringayla ilgilenmesinin kendilerini gururlandırdığını ifade ederek, Cumhurbaşkanı’na hediye edilmek için hazırlanan moringa ürünleri hakkında bilgiler paylaştı.
Gaziantep Tarım ve Orman Müdürlüğünün, anavatanı Hindistan olan ve faydası saymakla bitmeyen “Moringa Oleifera” bitkisini Türkiye’ye kazandırmak için başlattığı proje çerçevesinde güçlerini birleştiren kadınlar, Nurdağı ilçesinde kurdukları Moringa Antep Girişimci Kadınlar Üretim ve Kalkınma Kooperatifi’nde müthiş bir girişimcilik hikayesine imza atıyor. Moringanın ana vatanı Hindistan’dan getirdikleri fidelerini 25 dekarlık arazisi üzerinde yetiştiren kadınlar, hasat ettikleri moringa yapraklarını moringa evinde işleyerek hiçbir katkı maddesi kullanmadan çay, şampuan, pişik kremi, el dezenfektanı, sabun üretiyor. Ürettikleri ürünleri 'Moringantep' markasıyla internet siteleri üzerinden pazarlayan kadınlar, ürünleri kargo yoluyla Türkiye’nin dört bir tarafına gönderiyor.

'Topraktan pazara sistemi uyguluyoruz”
Topraktan pazara sistemi uyguladıklarını belirten Moringa Proje Koordinatörü Aysel Eskici, “Burada moringa hasadı gerçekleştiriyoruz. Burası Türkiye’nin ilk üretim sahasıdır. Yürüttüğümüz projeyle şu anda moringalarımızın hasadını yapıyoruz. Bizim ülkemiz tarım alanında muazzam bir coğrafyaya sahiptir. Şu anda 25 dekarlık bir alanda yetiştiricilik yapıyoruz. Tamamıyla organik tarım üretim ilkeleri, AB ilkeleri şu anda mevcuttur. Biz burada topraktan pazara sistemi uyguluyoruz. Moringa işletmesi kurduk. Bir kadın kooperatifi kurarak başladık. Bu kadınlarımızla moringanın birçok ürününü işliyoruz. Gıda ürünleri, dermokozmetik, ilaç sektörü var. Bunların hepsinin ar-ge çalışmalarını yapıyoruz” dedi.

'Kadınlarımıza iş kapısı açılıyor'
Kadınlara iş kapısı açtıklarını belirten Eskici, “Bu işten yaklaşık 30-40 kadına istihdam sağlıyoruz. Bir moringa bitkisinden 40 ila 60 gram arasında kuru yaprak elde ediliyor” şeklinde konuştu.

“Cumhurbaşkanımıza bizzat sunmak istiyoruz”
Cumhurbaşkanını ziyaret ederek kendisi için hazırlanan moringa ürünlerini sunmak istediklerini belirten Eskici, “Cumhurbaşkanımızın geçen gün Gaziantep ziyaretinde moringanın öne çıkması ve projeden bahsetmesinden gurur duydum. Daha önce Cumhurbaşkanımızın eşi Emine Erdoğan moringayı fark etmişti şimdi de Cumhurbaşkanımızın bunu fark etmesi devlet kaynaklarının emin ellerde olduğunu gösteriyor. Ürettiğimiz moringa ürünlerini Cumhurbaşkanımıza göndereceğimizi açıklamıştık. Ama biz bu ürünleri bizzat Cumhurbaşkanımızı ziyaret ederek teslim etmek istiyoruz. Bizi kabul ederse çok mutlu oluruz” diye konuştu.
[gallery ids=',59240,59241,59242,59243,59244']

Bingöl'de trafik kazası: 1 ölü, 1 yaralı

Konya’da “Hayat Namazla Güzeldir” programı gerçekleştirildi

Siyonist rejimden yeni sürgün kararı: Sivilleri güneye taşımaya hazırlanıyorlar

Bakan Fidan, Rus ve Ukraynalı mevkidaşları ile görüştü

Yunanistan’da son 4 günde 242 orman yangını çıktı

Euro-Med: israil, Gazze'de 6 gün içinde 400 evi yerle bir etti

Büyükşehir Belediye Başkanı Er: Malatya şiddetli kuraklık ile karşı karşıya

Peru'da bir caddede meydana gelen patlamada 11 kişi yaralandı

Bursa'da çalılık yangını korkuttu

ABD, Gazze halkına ziyaretçi vizesi verilmesini durdurdu

Malatya'da 2 otomobil çarpıştı: 2 yaralı

Konyalı miniklerden Gazze'ye anlamlı destek

Göç İdaresi Başkanlığı ülkesine dönen Suriyeli sayısını açıkladı

Rusya iki yerleşim yeri daha ele geçirdi

Sinop’ta orman yangını

Giresun'da kamyonet kazası: 4 ölü, 1 yaralı

Sağlık Bakanlığı ücretsiz kanser taramaları için SMS ile bilgilendirme dönemi başlattı

Siyonist çeteler Filistinlilerin arazi ve araçlarını ateşe verdi

Gazze'de can kaybı 61 bin 897'ye yükseldi

Myanmar'da ordunun hava saldırısında 21 kişi öldü

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski ABD'ye gidiyor

Çanakkale'de orman yangını

Malatya'da çatı yangını paniğe neden oldu

Bilecik'te uyuşturucu operasyonu: 2 gözaltı

Umut Kervanı’ın Van’da açtığı yaz okulu devam ediyor

Rusya'da fabrikada patlama: 11 ölü, 130 yaralı

UNRWA: Gazze’deki abluka kaldırılmalı, insani yardımların geniş ölçekte ulaştırılması sağlanmalı

82 yaşındaki Hümeyra Teyze alevlere karşı su bidonlarıyla mücadele etti

Portekiz'de orman yangını: 1 ölü, 1 yaralı

BUDO seferlerine olumsuz hava engeli

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Bingöl'de trafik kazası: 1 ölü, 1 yaralı

Konya’da “Hayat Namazla Güzeldir” programı gerçekleştirildi

Siyonist rejimden yeni sürgün kararı: Sivilleri güneye taşımaya hazırlanıyorlar

Bakan Fidan, Rus ve Ukraynalı mevkidaşları ile görüştü

Yunanistan’da son 4 günde 242 orman yangını çıktı

Euro-Med: israil, Gazze'de 6 gün içinde 400 evi yerle bir etti

Büyükşehir Belediye Başkanı Er: Malatya şiddetli kuraklık ile karşı karşıya