• BIST 100

    15984,09%-1,86
  • DOLAR

    44,18% 0,16
  • EURO

    50,63% -0,59
  • GRAM ALTIN

    7212,04% 0,09
  • Ç. ALTIN

    11762,72% 0,00

Dahiliye Uzmanı Şahan, kansızlığın sebepleri ve tedavi sürecini anlattı

27 Kasım 2024, Çarşamba 13:31
27 Kasım 2024, Çarşamba 13:31
Dahiliye Uzmanı Şahan, kansızlığın sebepleri ve tedavi sürecini anlattı
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Günümüzde en sık görülen halk sağlığı sorunlarından biri haline gelen anemi (kansızlık) ile ilgili konuşan Dahiliye Uzmanı Dr. Abdulkadir Geylani Şahan, çeşitli sebeplerle oluşabilen hastalığın öncelikle sebebinin tespit edilmesi, ardından tedaviye başla

Kansızlık olarak da bilinen anemi, vücutta dokulara oksijen taşıyacak kadar sağlıklı kırmızı kan hücresinin bulunmadığında veya kanda bulunan hemoglobin adlı protein normalden düşük olduğunda ortaya çıkan bir durumdur.

Anemi durumu kan testinde düşük hemoglobin veya hematokrit olarak yer alır. Aşırı yorgunluk, el ve ayaklarda soğukluk, kan kaybına bağlı cildin soluklaşması, tırnakların kırılgan hale gelmesi ve nefes darlığı aneminin yaygın belirtileridir. Aneminin en yaygın görülen türü demir eksikliği anemisidir ve geçici olabilmekle birlikte kronik halde alabilir.

Sıklıkla demir eksikliği nedeniyle görülen anemi ile ilgili İLKHA muhabirine konuşan Dahiliye Uzmanı Dr. Abdulkadir Geylani Şahan, kansızlığın yalnızca demir eksikliğinden kaynaklanmadığını, sorun tespit edildikten sonra tedavi sürecine geçilmesi gerektiğini ifade etti.

"Çocuklarda ve kadınlarda daha çok alım yetersizliği ve kayıp artışından kaynaklanır"

Şahan, "Demir eksikliğine bağlı anemi, demir alımının azlığından veya demir kaybının artmasından olur. Mide-bağırsak sistemi ile ilgili problemlerde, kadınlarda adet süresinin uzaması ve buna bağlı kaybın yiyecek ve içeceklerle yeterince alınamamasından kaynaklanır. Çocuklarda ve kadınlarda daha çok alım yetersizliği ve kayıp artışından kaynaklanır. O yüzden kaybın karşılanması için gereken neyse yapılmalıdır." dedi.

"Günü kurtarmak için değil bataklığı kurutmak için tedavi uygulanmalı"

Aneminin kırmızı hücrelerin azlığı anlamına geldiğini, bunun yalnızca demir eksikliğinden değil farklı faktörlerden de kaynaklandığını belirten Şahan, "Demirin azalması sadece bir tane sebeptir. Vitamin ve mineral eksikliğinden de kaynaklanabilir. İmmün durumlar, vücudun iltihabi bazı durumlarında da bunlar görülebilir. Kan hücrelerinin yapısının bozulduğu, kan hücrelerinin iç yapısına bağlı da bu sorun görülebilir. Hemoglobin sentez aşamalarında eksiklikler ya da tahribatlarda da bunlar görülebilir. Toksik madde alımlarına bağlı da bunlar görülebilir. Yahut başka hastalıklara ek olarak bunlar görülebilir. Mesela ilerlemiş karaciğer hastalıkları gibi sebeplerle de görülebilir. O yüzden oluşan aneminin önce nedeninin belirlenmesi, nedeni belirlendikten sonra tedavinin planlanması gerekir. Aslında tıbbi aşamada ilk olay her zaman budur. Günü kurtarmak, semptomatik tedavi yapmak değil esas olay sivrisineği öldürmek değil bataklığı kurtarmaktır. İnsan yapısı ve yapısıyla ilgili çalışma mekanizmaları hep belirli bir düzen üzerinden yürür ama çoklu organlarla veya yapılarla etkilenir. Çevreden, insanın kendi genetik materyallerinden etkilenir. O yüzden faktörleri değerlendirip kesin nedenleri ortaya koyup bataklığı kurutmak esastır. Önemli olan nedeni ortadan kaldırmaktır." diye konuştu.

"Nedeni ortadan kaldırmazsanız hasta düzelmez"

Demir ve kan eksikliği olup ilaç kullanmasına rağmen değerleri yükselmeyen hastalarla ilgili de konuşan Şahan, "Eğer nedeni bulmaya yönelik çalışma yapmaz da günü kurtarmak için 'demir az demir vereyim' demek doğru değildir. Eğer mide ve bağırsak emilimine yönelik bir problem varsa, bağırsağında parazit varsa bu tedavi etki etmez. Örneğin hastanın birisi 15 yıldır demir eksikliği sorunu yaşıyordu ve hastaya sürekli demir tedavisi verilmesine rağmen hala demir eksikliği devam ediyordu. Bir baktık ki hastada halkalı solucan var. Buna yönelik tedavi uygulanmadığı için hasta iyileşmiyordu. Demek ki, bu işi oluşturan nedeni ortaya koymak gerekir. Ya da bağırsağında b ir kanama odağı var ve hastanın buna bağlı sürekli kaybı var. Ya da aşısı miktarda adet görmesi söz konusu. Şimdi siz bunu düzeltmeden demir eksikliğini toparlayamazsınız. Düşünün bir kova var ve kovanın altında musluk var. Bu musluk sürekli akıyor ama siz kaşıkla kovayı doldurmaya çalışıyorsunuz. Her zaman yine aynı yere dönüyoruz. Nedeni ortaya koyduktan sonra tedavi uygulamak gerekir. Nedeni ortadan kaldırmazsanız hasta düzelmez." şeklinde konuştu. (İLKHA)

Ömer Faruk SEYHAN

Haber Editörü

Ömer Faruk SEYHAN

info@dogununnabzi.com

Vergiler konut satışlarını durma noktasına getirdi!

Beyaz Saray'da İran savaşı çatlağı: Trump'ın ekibi arasında görüş ayrılığı

Müftü Çiçek: Ramazan fırsat ayıdır, gafletle geçirilmemeli

Diyarbakır'da konut satışları bir ayda yüzde 31 arttı

Batman'da aranan 4 şüpheli operasyonla yakalandı

Gaziantep’te itikaf bereketi: İnsan hem huzur hem de rahatlama buluyor

Ramazanda tandır mesaisinde kadınlar hem çalışıyor hem evine destek oluyor

Gaziantep'te konut satışlarında artış yaşandı

Özer: Müslümanlar, Kudüs'ün hürmetinin ihlal edilmesine karşı mutlaka ses vermeli

İşgal altındaki toprakların kuzeyi füzelerle vuruldu: En az 80 siyonist yaralandı, yüzlerce ev yıkıldı

Şanlıurfa’da ‘Huzur-63’ uygulamasında 78 aranan şahıs yakalandı

Ara tatil ve bayram trafiği için uyarı: Uykusuz ve bakımsız araçla yola çıkmayı!

Mersin’de uyuşturucu operasyonlarında 351 kişi yakalandı

Hükümlü ve tutuklulara bayram nedeniyle açık görüş izni

Kahramanmaraş’ta uyuşturucu ve kaçak ürün operasyonu: Bir kişi tutuklandı

HAMAS, Hollanda ve İzlanda'nın siyonist rejim aleyhindeki davaya katılımını memnuniyetle karşıladı

HÜDA PAR Antalya İl Başkanı Durmaz’dan Dünya Kudüs Günü’ne katılım çağrısı

2026 YDUS başvuruları başladı

Diyanet İşleri Başkanı Arpaguş’tan TDV’nin 51'inci kuruluş yıl dönümü mesajı

Olayların başlangıcından bu yana Rusya ile ABD arasında ilk kritik görüşme

Öğrenciler için hazırlanan ara tatil etkinlik kitapları erişime açıldı

HÜDA PAR'lı Başkan Özhan, öğrencileri iftar sofrasında buluşturdu

SGK’dan "650 bin kişinin emekliliği iptal edildi" iddialarına yanıt

Emeklilerin Ramazan Bayramı ikramiye ve maaş ödemeleri yarın başlıyor

Ücretli çalışan sayısı 15 milyon 444 bine çıktı

Türkiye sahipli bir gemi İran izinli Hürmüz Boğazı’ndan geçti

Batman'da anız yangını söndürüldü

Yıl sonu enflasyon beklentisi yükseldi

Avukat Harmancı: Rıza dışı aşı uygulamaları anayasanın 17. maddesini ihlal ediyor

Şanlıurfa’da Ramazan Bayramı için kapsamlı tedbirler alındı

Yükleniyor

loading
Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Vergiler konut satışlarını durma noktasına getirdi!

Beyaz Saray'da İran savaşı çatlağı: Trump'ın ekibi arasında görüş ayrılığı

Müftü Çiçek: Ramazan fırsat ayıdır, gafletle geçirilmemeli

Diyarbakır'da konut satışları bir ayda yüzde 31 arttı

Batman'da aranan 4 şüpheli operasyonla yakalandı

Gaziantep’te itikaf bereketi: İnsan hem huzur hem de rahatlama buluyor

Ramazanda tandır mesaisinde kadınlar hem çalışıyor hem evine destek oluyor