• BIST 100

    16905,64%1,24
  • DOLAR

    43,64% 0,03
  • EURO

    51,99% 0,33
  • GRAM ALTIN

    7106,10% -0,42
  • Ç. ALTIN

    11713,83% -0,29

Dahiliye vaka güncellemeleri toplantısı

19 Şubat 2024, Pazartesi 10:10
19 Şubat 2024, Pazartesi 10:10
Dahiliye vaka güncellemeleri toplantısı
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Dahiliye vaka güncellemeleri toplantısı

SANKO Üniversitesi Hastanesi Nefroloji ve Kardiyoloji bölümlerinin iş birliği ile ‘‘Dahiliye Vaka Güncellemeleri” toplantısı düzenlendi.
Shimall Otel’de Gaziantep’in yanı sıra, çevre illerden de alanında uzman hekimlerin katıldığı toplantıda, dahiliye vakalarındaki güncel tedavi yöntemleri ile ilgili bilgiler paylaşıldı.
SANKO Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı, Nefroloji Bölümünden Prof. Dr. Mehtap Akdoğan, yaptığı konuşmada, toplantıya ev sahipliği yapmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, “İlk toplantıda yanımızda olduğunuz için teşekkür ediyorum. Genç meslektaşlarımızın zor vaka yönetimlerine yönelik talepleri doğrultusunda başlatmış olduğumuz toplantıları sürekli yapmayı planlıyoruz” dedi.
Prof. Dr. Akdoğan, konuşmasının ardından “İki Yetmezlikli Hasta (Böbrek-Kalp)” konulu sunum gerçekleştirdi.
Böbrek yetmezliğinin hem akut hem de kronik formda ortaya çıkabileceğine vurgu yapan Prof. Dr. Akdoğan, “Akut böbrek yetmezliği sıvı kaybı, ilaçlar gibi pek çok nedene bağlı gelişebilir. Kronik böbrek yetmezliği ise genellikle uzun süreli hastalıkların sonucu olarak ortaya çıkar” ifadelerini kullandı.
Böbrek ve kalp yetmezliği için risk faktörlerinin, obezite, kalp kapak hastalıkları, sigara, diyabetes mellitus, koroner arter hastalığı, erkek cinsiyet, yetersiz fiziksel aktivite olduğunu belirten Prof. Dr. Akdoğan, şöyle devam etti:
“İki yetmezlikli hastalarda, her iki organ sistemini etkileyen bu durumu yönetmek için multidisipliner yaklaşım gereklidir. Tedavi genellikle ilaçlar, diyet değişiklikleri, diyaliz veya organ nakillerini içerebilir. Bu noktada, kardiyologlar ve nefrologlar arasındaki iş birliği hayati önem taşır.”
SANKO Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mustafa Çetin ise “Klinik Pratikte Kalp Yetmezliğinde Zor Olguların Tedavi Yönetimi” konulu sunum yaptı.
Prof. Dr. Çetin, kalp yetmezliğini, “Kalbin yapısal veya fonksiyonel anormalliğine bağlı kanın vücuda pompalamasında yetersizlik ve buna bağlı kalp içi basınçların yükselmesi durumu” olarak tanımladı.
Çeşitli semptom ve keşiflerden oluşan klinik bir sendrom olan kalp yetmezliğinin tek bir patolojik tanı olmadığına dikkat çeken Prof. Dr. Çetin, altta yatan nedenin çok önemli ve tedavinin buna bağlı olduğunu kaydetti.
Akut kalp yetmezliğinde (AKY) tedavi yönetimine değinen Prof. Dr. Çetin, şu bilgileri paylaştı:
“AKY’de hastane öncesi ilk değerlendirme ve tedavi, hastane içi hastanın klinik stabilizasyonunu sağlama, komorbidite (ek hastalık) ve risk faktörlerinin tedavisi ile taburculuk ve uzun dönem tedavinin doğru bir şekilde planlanarak yönetilmesi gerekir. AKY’de durum ne olursa olsun, tedavideki amaç konjesyonun (Vücutta sıvı birikimi) ve varsa hipoperfüzyonun (Vücuda yetersiz kan gönderilmesi) düzeltilmesi gerekir.”
Akut dekompanse kalp yetmezliği (ADKY), konusunda da bilgiler veren Prof. Dr. Çetin, ADKY’nin, şikayetlerle başvuruların yüzde 50-70’ini oluşturan akut kalp yetmezliğinin en yaygın şekli olduğunun altını çizdi.
Tedavide amaçlarının tetikleyici faktörlerin belirlenmesi, vücutta biriken ödem ve fazla sıvı birikiminin ve hayati organlara yeterli dolaşım desteğinin düzeltilmesi olduğunu anlatan Prof. Dr. Çetin, zor vakalarda başarılı tedavi örnekleri sunumuyla konuşmasını tamamladı.
25 Aralık Devlet Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Gizem Hacımustafaoğlu Tekin, “Gaziantep’te görev yapan Dahiliye Uzmanlarının bir araya gelerek özellikle zor vakalarda deneyim ve tecrübeleriyle rehber olan hocalardan fikir alması ve doğru tedavinin uygulanması adına SANKO Üniversitesi Hastanesi tarafından düzenlenen bu toplantı, ben ve genç meslektaşlarım açısından çok kıymetli” diye konuştu.
Dr. Tekin, “Kalp Yetmezlikli Yönetimi Zor İki Olgu” konulu takip ettiği iki hastasına yönelik sunumunda, bilgilerini aktardı.
Sunumların ardından katılımcılarla vaka tartışmaları ve sorular yanıtlandı. Toplantı, anı fotoğrafı çekiminin ardından akşam yemeğiyle sona erdi.

Haber Editörü

admin

info@dogununnabzi.com

İDEV, TBMM’de "Ümmetin İmtihanı: Gazze" sergisi açtı

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Meclis’teki yumruklu kavgaya ilişkin sert sözler

Afyonkarahisar’da 5957 sayılı Kanun eğitim ve istişare toplantısı düzenlendi

Sertifikalı tohum üretimi ve ihracatında yükseliş sürüyor

Güneydoğu'da kuvvetli yağış ve fırtına uyarısı

Elazığ için kuvvetli sağanak ve yüksek kesimlerde kar uyarısı

Malatya'da trafiğin yoğun olduğu noktalara sinyalizasyon sistemi kuruluyor

Isparta–Burdur karayolunda cezaevi ring aracı yan yattı 3 jandarma yaralandı

Bahçelievler'de dar gelirliler için semt lokantası açıldı

Vakıflar Genel Müdürlüğünden Suriye’nin kuzeyine 20 bin gıda kolisi

Ticaret Bakan Yardımcısı Tuzcu, CICA Genel Sekreteri Sarıbay ile görüştü

Siirt'te ÇATOM kursiyerleri tütünün zararları hakkında bilgilendirildi

BARAT Başkanı Çiftçi’den 13 şubat dünya radyo günü mesajı

Diyarbakır sokaklarında kar ve su çekilince çöken yollar gün yüzüne çıktı

Merkez Bsı rezervleri 207,5 milyar dolara geriledi

Almanya'daki grev nedeniyle yüzlerce uçuş iptal edildi

Malatya'da TÜBİTAK 4006 sonuçları açıklandı

Esir komutan Abdullah El-Berğusi, Gilboa Hapishanesi’nde maruz kaldığı saldırıda yaralandı

Battalgazi Belediye Başkanı Taşkın: Eski Malatya'da eğitime yeni bir merkez kazandırdık

Bursa’da silahlı saldırıda yaralanan 1 kişi öldü: Güvenlik kamerası kayıtları ortaya çıktı

ABD, gizli operasyonlar yürütecek 2 uyduyu fırlattı

İran-ABD gelişmelerinde son durum

BAMEC ilk olağan genel kurulunu gerçekleştirdi

İstanbul’da sahte pasaport operasyonu: 12 şüpheli yakalandı

Kahramanmaraş’ta çok kuvvetli yağış uyarısı

Batman daha yeşil bir geleceğe yürüyor

Gazprom, Baltık ülkelerindeki tek depolama tesisinde doğalgaz kıtlığı yaşandığını bildirdi

BTD Başkanı Yılmaz: TÜVTÜRK tüketiciyi mağdur ediyor, denetim acilen güçlendirilmeli

Fidan: İran'ın füze programını müzakerelere dahil etmek yeni bir savaşa yol açar

Malatya'da şantiyede çıkan yangın konutlara sıçradı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


İDEV, TBMM’de "Ümmetin İmtihanı: Gazze" sergisi açtı

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Meclis’teki yumruklu kavgaya ilişkin sert sözler

Afyonkarahisar’da 5957 sayılı Kanun eğitim ve istişare toplantısı düzenlendi

Sertifikalı tohum üretimi ve ihracatında yükseliş sürüyor

Güneydoğu'da kuvvetli yağış ve fırtına uyarısı

Elazığ için kuvvetli sağanak ve yüksek kesimlerde kar uyarısı

Malatya'da trafiğin yoğun olduğu noktalara sinyalizasyon sistemi kuruluyor