• BIST 100

    15807,88%-0,41
  • DOLAR

    44,37% 0,19
  • EURO

    51,18% -0,07
  • GRAM ALTIN

    6417,41% 2,74
  • Ç. ALTIN

    10535,37% -0,74

Darfur için Uluslararası Ceza Mahkemesi devrede

13 Aralık 2025, Cumartesi 14:54
13 Aralık 2025, Cumartesi 14:54
Darfur için Uluslararası Ceza Mahkemesi devrede
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Sudan'da Hızlı Destek Güçleri'nin saldırılarında siviller hayatını kaybederken, Uluslararası Ceza Mahkemesi Darfur'daki savaş suçlarıyla ilgili yeni bir diplomatik temas gerçekleştirdi.

Sudan'ın Kuzey Kordofan eyaletinde, Destek Güçleri'ne ait bir insansız hava aracının düzenlediği saldırıda 3 kişi hayatını kaybetti, 9 kişi yaralandı. Saldırının, El-Ubeyd kentinin güneydoğusundaki Taybe Mahallesi'nde bir polis merkezi yakınında gerçekleştiği bildirildi. Yaralılardan bazılarının durumunun ağır olduğu aktarıldı.

Askeri kaynaklara göre, Sudan ordusu da Güney Kordofan'daki Um Adara beldesinde Destek Güçleri'ne ait mevzileri hedef aldı. Aynı saatlerde Destek Güçleri'nin Um Ruwaba kentini bombalaması sonucu sivillerin yaralandığı, Beyaz Nil eyaletindeki Kosti kentinde ise orduya ait askeri noktaların insansız hava aracıyla vurulduğu ve bir askeri aracın imha edildiği belirtildi.

Son haftalarda Kuzey, Güney ve Batı Kordofan eyaletlerinde yoğunlaşan çatışmalar, on binlerce kişinin yerinden edilmesine yol açtı.

Öte yandan insani durum giderek ağırlaşıyor. Birleşmiş Milletler Dünya Gıda Programı, ciddi finansman eksikliği nedeniyle ocak ayından itibaren kıtlıkla karşı karşıya olan bölgelerde gıda yardımlarını yüzde 70 oranında azaltmak zorunda kalacağını açıkladı. Program, Sudan'daki gıda krizini "dünyanın en ağır gıda felaketi" olarak tanımlıyor.

Bu gelişmeler yaşanırken Uluslararası Ceza Mahkemesi, Lahey'de Sudan Başsavcılığı ile bir toplantı gerçekleştirdi. Mahkeme, görüşmede Darfur'daki gelişmelerin ve yürütülen soruşturmalar kapsamında iş birliği imkanlarının ele alındığını duyurdu. UCM daha önce Darfur'da işlenen muhtemel savaş suçları ve insanlığa karşı suçlarla ilgili soruşturma başlattığını açıklamıştı.

Sudan yönetimi ise uluslararası topluma çağrıda bulunarak Hızlı Destek Güçleri'nin "terör örgütü" ilan edilmesi ve bu yapıya yönelik baskıların artırılması gerektiğini vurguladı. Buna karşılık Destek Güçleri cephesi, İngiltere'nin bazı komutanlara yönelik yaptırım kararlarının "hukuki dayanağı olmadığını" savundu.

Nisan 2023'ten bu yana Sudan ordusu ile Destek Güçleri arasında süren savaşta on binlerce kişi hayatını kaybetti, yaklaşık 13 milyon insan yerinden edildi. Ülkede yaşanan kriz, dünyanın en ağır insani felaketlerinden biri olarak değerlendiriliyor. (İLKHA)

Ömer Faruk SEYHAN

Haber Editörü

Ömer Faruk SEYHAN

info@dogununnabzi.com

Bursa’nın kadim zanaatları meslek liselerinde yeniden hayat buluyor

APP plaka ile standart plaka nasıl ayırt edilebilir?

Siirt’te yaşanan olumsuz hava şartlarına karşı ekipler sahada

Meteoroloji uyarısı sonrasında Bursa'da sağanak etkili oldu

Ankara'da siyasi ve akademisyenlerden Mescid-i Aksa’nın özgürlüğü için birlik çağrısı

Diyarbakır'da gece saatlerinde tahliye edilen binada incelemeler başladı

Bursa'da mahkeme kararıyla girilen evde 4 kamyon çöp çıktı

HÜDA PAR’ın "Diyarbakır Raylı Sistem" önergesine bakanlıktan yanıt: Projeyi onayladık, görev belediyenin!

Adana’da uyuşturucu operasyonu: 1 şüpheli tutuklandı

Ensarullah savaşa dahil oldu: İlk füze işgal rejimine

İHA saldırısı Kuveyt Havalimanı'nın radar sisteminde "önemli hasara" yol açtı

Diyarbakır'da 6 katlı binada çatlama sesi paniği: 51 kişi tahliye edildi

Ensarullah, savaşa dahil olabileceği uyarısında bulundu

ABD, savaş uçağının acil iniş yaptığını doğruladı

Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği Resmi Gazete'de yayımlandı

1923’ün karanlık olayı: Ali Şükrü Bey suikastı

Volkswagen siyonist rejim için füze üretecek

Siyer Yarışması derece sahipleri ödüllerini Gazze’ye bağışladı

Meteoroloji uyardı: Ege ve Batı Akdeniz'de kuvvetli yağış ve fırtına etkili olacak

İran işgalcilerin konakladığı oteli vurdu, çıkarma gemilerini hedef aldı

Alimler Birliği'nden çağrı: Aksa'nın açılması için acil harekete geçilmeli

Kudüs ve Beytüllahim'de biri çocuk 3 Filistinli şehit edildi

ABD ve siyonist rejimden İran ve Lübnan'a yoğun saldırı: Sivil yerleşimler vuruldu

İran ve Hizbullah'tan çok cepheli misilleme: Füze yağmuru ve sahada ağır darbe

Ankara'dan Aksa çağrısı: Müminler Mescid-i Aksa'nın birleştirici ruhuyla kıyama durmalıdır

HÜDA PAR Mersin İl Başkanı’ndan Mersin Aile Platformu'na ziyaret

HÜDA PAR heyeti Akdeniz’de esnafın sorunlarını dinledi

İran'dan işgalin 6 çelik fabrikası ve bölgedeki 5 ülkeye saldırı uyarısı

Kocaeli'de 25 yıl hapis cezası bulunan şahıs yakalandı

Malatya'da otomobilin çarptığı yaşlı kadın hayatını kaybetti

Yükleniyor

loading
Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Bursa’nın kadim zanaatları meslek liselerinde yeniden hayat buluyor

APP plaka ile standart plaka nasıl ayırt edilebilir?

Siirt’te yaşanan olumsuz hava şartlarına karşı ekipler sahada

Meteoroloji uyarısı sonrasında Bursa'da sağanak etkili oldu

Ankara'da siyasi ve akademisyenlerden Mescid-i Aksa’nın özgürlüğü için birlik çağrısı

Diyarbakır'da gece saatlerinde tahliye edilen binada incelemeler başladı

Bursa'da mahkeme kararıyla girilen evde 4 kamyon çöp çıktı