• BIST 100

    10189%1,08
  • DOLAR

    39,89% 0,29
  • EURO

    47,05% -0,07
  • GRAM ALTIN

    4308,01% 0,32
  • Ç. ALTIN

    6823,45% 0,00

DASK’ta üst sınır 640 bin TL

14 Şubat 2023, Salı 11:15
01 Ocak 0001, Pazartesi 12:00
DASK’ta üst sınır 640 bin TL
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

DASK’ta üst sınır 640 bin TL

Geçtiğimiz kasım ayında yapılan son değişiklik ile DASK poliçelerinde ödenecek tazminat miktarı, konutun değeri ne olursa olsun 640 bin Türk Lirası ile sınırlandırıldı. Artan konut fiyatları göz önüne alındığında tazminat hem zararın tamamını karşılayamıyor hem de poliçenin alanı gereği konutun içerisindeki eşyalar teminat dışı kalıyor. Yaşanan depremlerin ardından Yaşar Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sami Aksoy, vatandaşları ilave ihtiyari konut sigortası yaptırmaları konusunda uyardı.
Tüm Türkiye’yi yasa boğan depremden etkilenen 10 ilde on binlerce bina tamamen çöktü veya kullanılamaz hale geldi. On binlerce yurttaşımız, çöken binaların enkazlarında can verdi. Deprem bölgesinde evleri yıkılan vatandaşlardan, Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK) bünyesindeki zorunlu deprem sigortasını yaptıranlar bir nebze de olsa maddi kayıplarını tazmin edebilecek. Ancak 2022 yılının kasım ayında yapılan son değişiklik ile DASK tarafından yapılan zorunlu deprem sigortasında tazminat miktarı konutun değeri ne olursa olsun 640 bin Türk Lirası ile sınırlandırıldı. Artan konut fiyatları göz önüne alındığında tazminat hem zararın tamamını karşılayamıyor hem de poliçenin alanı gereği konutun içerisindeki eşyaları teminat dışı kalıyor.
Zorunlu deprem sigortasının tek başına yeterli olmadığını belirten Yaşar Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sami Aksoy, vatandaşları uyardı. Depremlerin ardından meydana gelen maddi kayıpların tazmininde zorunlu deprem sigortası tarafından maddi kayıpların tamamını karşılanmayacağını belirten Doç. Dr. Sami Aksoy, “Zorunlu deprem sigortası, 1999’da meydana gelen depremin ardından çıkarılan Kanun Hükmünde Kararname ile kabul edildi. Sonrasında 2012 yılında ‘Afet Sigortaları Kanunu’ çıkarılarak söz konusu kararname, yürürlükten kaldırıldı. Zorunlu deprem sigortasında DASK, poliçede belirtilen bedele kadar sorumludur; fakat zararınız düşükse, mesela hafif hasar varsa, 640 bin TL değil sadece zararınız karşılanır. Sigorta bedeli olarak bilinen bu rakam, 2022 yılının kasım ayında yapılan değişik gereği en fazla 640 bin lira olabilir. Dolayısıyla zarar gören sigortalı malik, zorunlu deprem sigortasında bu rakamın üstünde bir tazminatı DASK’tan talep edemez. Konut fiyatları göz önünde bulundurulduğunda bu rakamın, zararın tamamını karşılaması mümkün değildir. O yüzden ihtiyari konut sigortaları yaptırmak çok önemlidir” dedi.

Zorunlu sigortada hasar sonrası güçlendirme masraflarının tazminat olarak istenebildiğini belirten Doç. Dr. Aksoy, “Ancak esas mesele, manevi tazminat, kira kaybı, evde bulunan eşyaya gelen zararlar, iş durması, hastane ve barınma gibi masrafların zorunlu sigortanın alanında olmamasıdır. Bunun için özel sigorta şirketlerinden konut/evim sigortası gibi adlar altında ihtiyari deprem sigortası ya da farklı sigorta poliçeleri yaptırmak gerekir. Aslında iki sigorta arasındaki bu ilişki, trafik sigortası ile geniş teminatlı bir kasko sigortası arasındaki irtibata benzer. O yüzden özellikle bu günlerde ilk planda birlik olup yaralarımızı sarmalıyız, ancak sonrasında araçlarımıza gösterdiğimiz ilgiyi, evlerimize ve hatta canlarımıza da göstermeliyiz” diye konuştu. Öte yandan konutla ilgili yapılan tapu ve abonelik gibi işlemlerde zorunlu deprem sigortası şartı olduğunu belirten Doç. Dr. Aksoy, “Bu nedenle vatandaşlar, zorunlu sigortanın farkındadır. Ancak konutlar için yapılan ilave/ihtiyari sigortaya başvuru oranı yüksek değildir. Bu konuda toplum olarak ilave/ihtiyari sigortasının ne kadar önemli olduğu bilincine varmalıyız” dedi.

Siyonist rejim 48 saatte 300 Filistinliyi katletti

Vücudunuza kene yapışmışsa zarar vermeyin!

2025 Haziran ayı ihracat rakamları açıklandı

Siirt'te kırsal altyapıya 2 yılda 56 milyon liralık yatırım

Siirt’te bireysel sulama projeleri için hibe sözleşmeleri imzalandı

Ticaret Bakanlığı'ndan yapay zekâ dolandırıcılığı uyarısı

Akademi Giriş Sınavı'na giriş belgeleri erişime açıldı

Siyonist işgalciler, A'riha'nın kuzeyinde bir eve el koydu, 60 koyun çaldı

İşgal ordusu, Gazze'nin doğusundaki mahallelerin tamamını boşaltmakla tehdit ediyor

Arap Birliği: "israilin" Batı Şeria'yı ilhak etme çağrıları siyasi zorbalıktır

Dışişleri'nden siyonist rejimin "Batı Şeria'nın ilhakı" açıklamalarına tepki

Bedelli askerlikte zamlı ücret belli oldu

Siyonist Yahudiler Mescid-i Aksa'yı bir kez daha hedef aldı

Emekliler: Aile desteği olmasa geçinemiyoruz

Endonezya ve Suudi arasında 27 milyar dolarlık anlaşma

Balıkesir'de zincirleme trafik kazası: 3 ölü, 6 yaralı

Gazze'de sabah saatlerinden bu yana 63 şehit

Japonya'da 5,5 büyüklüğünde deprem

İran Hükümet Sözcüsü Munacirani 12 gün süren savaşın son durumunu açıkladı

Tüketici Birliği Federasyonu: Market endeksi haziran ayında yüzde 4,20 arttı

Yİ-ÜFE yıllık ve aylık arttı

Diyarbakır İslami STK'lardan Leman Dergisi alçaklığına tepki

Memur ve emeklilerin zam oranları netleşti

Beton altında mahsur kalan 2 yavru kedi kurtarıldı

Şanlıurfa’da sahipsiz hayvanlar için kapsamlı değerlendirme toplantısı

Enflasyon rakamları açıklandı

Şanlıurfa-Gaziantep karayolunda kaza: 4 yaralı

Dünya Sağlık Örgütü: Gazze'de sağlık sistemi yakında tamamen çökebilir

Diyarbakır'da 43 kilogram uyuşturucu ele geçirildi

Batman’dan İstanbul’a Hayat Kurtaran Uçuş

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Siyonist rejim 48 saatte 300 Filistinliyi katletti

Vücudunuza kene yapışmışsa zarar vermeyin!

2025 Haziran ayı ihracat rakamları açıklandı

Siirt'te kırsal altyapıya 2 yılda 56 milyon liralık yatırım

Siirt’te bireysel sulama projeleri için hibe sözleşmeleri imzalandı

Ticaret Bakanlığı'ndan yapay zekâ dolandırıcılığı uyarısı

Akademi Giriş Sınavı'na giriş belgeleri erişime açıldı