• BIST 100

    10228,40%0,39
  • DOLAR

    39,81% 0,04
  • EURO

    46,88% 0,27
  • GRAM ALTIN

    4275,38% 0,39
  • Ç. ALTIN

    6808,69% 0,00

Davranış bilimci Daban: "Madde bağımlılığı ile mücadelede aile içi iletişim hayati öneme sahip!"

29 Ekim 2024, Salı 02:04
29 Ekim 2024, Salı 02:04
Davranış bilimci Daban:
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Madde bağımlılığı sorununun gençler arasında hızla yayıldığını belirterek ailelerin bu konuda daha aktif rol alması gerektiğini vurgulayan Davranış bilimci Korkut Daban, "Aile içindeki açık iletişim, bağımlılıkla mücadelede kritik bir unsurdur. Gençler,

Davranış bilimci Korkut Daban, okulların açılması sonrası gençlerin sosyal çevrelerinde yaşanan değişimlere  ve madde bağımlılığına karşı alınabilecek önlemlere dikkat çekti.

Daban, gençlerin madde bağımlılığı ve kötü alışkanlıklara bulaşmamasının yolunun aile içi iletişimle gerçekleşebileceğine vurgu yaptı.

Daban, "Özellikle yaz tatilinin ardından genç ergenlerin sosyal çevrelerinin değiştiğine tanıklık ediyoruz. Tatil döneminde gençler aileleri ve yakın akrabalarıyla bir araya geliyor, bu da olumsuz etkileşimleri azaltıyor. Hem duygusal bağların varlığı hem de kültürel uyum bu noktada avantaj sağlıyor." şeklinde konuştu.

"Gençler, tatil sonrası farklı sosyal çevrelerde bocalıyor"

Okullar açıldığında farklı aile yapılarının buluştuğu kozmopolit bir ortam oluştuğuna vurgu yapan Daban, "Bu gençler, ergenlik döneminde duygusal olarak birbirlerini tahrik edebiliyor. Beğenilme güdüsü ve ön plana çıkma arzusu, üzülerek söylüyorum ki, sosyal medya alışkanlıklarından kaynaklanan olumsuz etkileri beraberinde getiriyor." ifadelerini kullandı.

"Aileler, gençleri yakından takip etmek zorunda"

Anne babalara gençlerin kontrollerini periyodik olarak sağlamaları gerektiğini hatırlatan Daban, "Sigara gibi alışkanlıklar çocuk üzerinde koku bırakır. Bu nedenle ebeveynlerin çocuklarına yakın davranarak kontrol sağlamaları önemlidir. Böylece gençlerin daha kontrollü hareket etmesine katkıda bulunabilirler." dedi.

"Ebeveynler, sadece temel ihtiyaçlarla değil, çocukların sosyal dünyalarıyla da ilgilenmeli"

Olumsuz davranışların arkadaş çevresinden kaynaklandığına dair ebeveyn söylemlerinin sorumluluktan kaçınmak anlamına gelebileceğini belirten Daban, "Çocuklarımızın sadece temel ihtiyaçları değil, duygusal ve sosyal dünyalarıyla da ilgilenmek ebeveyn olarak bizim yükümlülüğümüzdür. Ailelerin kendi sosyal çevrelerinde güvenilir ve insani değerlere sahip kişilerle dostluk kurmaları, çocukları için de sağlıklı arkadaşlık ortamı sağlar." değerlendirmesinde bulundu.

"Çocuğumun arkadaşını seçemem demek, gençleri yalnız bırakır"

Gençlerin arkadaş seçiminde ebeveynlerin etkili olabileceğini ifade eden Daban, "O gençtir, arkadaşını seçemem' düşüncesine kapılmamalıyız. Aksine, gizliden gizliye çocuklarımızla iletişim kurarak arkadaş seçiminde onları yönlendirebiliriz." açıklamalarına yer verdi.

"En iyi hatip, en çok dinleyendir"

Ergenlik dönemindeki gençlerin en büyük sıkıntılarından birinin arkadaş çevresine müdahil olunması olduğuna dikkat çeken Daban, aile içi iletişimin geliştirilmesi gerektiğini vurguladı. "Birçok sorunun temelinde iletişimsizlik yatıyor." diyen Daban, ebeveynlerin çocuklarının fikirlerini dinlemeleri gerektiğini ifade etti.

"Gizlenen her sorun büyüyerek geri döner"

Ebeveynlerin davranışlarıyla örnek olması gerektiğine işaret eden Daban, "Çocuklarımızı sürekli uyarıyoruz fakat kendimiz ne kadar uyguluyoruz? İletişim çağında yaşıyoruz; çocuklarımızın rol model alacağı kişilerin başında biz geliyoruz. Sigara içen bir anne baba, çocuğuna 'sigara içme' diyemez. Çocuk, söylediklerimize değil tutum ve davranışlarımıza bakar." dedi. (İLKHA)

Alçaklığa sessiz kalmadılar: Adana’da Leman’a öfke

Tüp fiyatları el yakıyor: Vatandaş bahçede ateşle yemek yapma noktasına geldi

Gaziantep "Dünyanın En İyi 100 Yemek Şehri" listesinde yer aldı

Çiftçiye 344 milyon lira tarımsal destek

Şanlıurfa’da Peygamberimize yapılan hakarete ve Gazze’deki zulme tepki

Gaziantep'te 213 bin 939 araç denetlendi

Çek Cumhuriyeti'nin bir kısmı elektriksiz kaldı

Kırım Kongo Kanamalı Ateşine dikkat: Yaz aylarında risk artıyor

Resmi ilan yayımlayan gazetelerin sayısı 753 oldu

Batı Şeria'da ağır baskı altındaki 30 Filistinli aile daha göç ettirildi

Karın şişkinliğinin nedenleri ve çözümleri

Mahmud Halil'den mücadeleye devam mesajı: Soykırıma karşı durmaktan asla pişman değilim

Güneydoğu'da kavurucu sıcaklar kapıda: Termometreler 44 dereceyi gösterecek

Her işkolik zamanla tükenmişlik yaşayabilir

Birçok suç kaydı bulunan şahıs yakalandı

 Umut Kervanı Van'da ihtiyaç sahiplerinin yüzünü güldürmeye devam ediyor

Bursa, Türkiye ihracatında güçlü rolünü sürdürüyor

Ankara'ya sıcaklık uyarısı: 36 dereceye kadar çıkacak

Gaziantep'te hint keneviri ele geçirildi

Gaziantep'te araması bulunan yüzlerce kişi yakalandı

Balkondan düşen yaşlı adam hayatını kaybetti

Dr. Kuruçay: HÜDA PAR'ın kanun teklifi devletin dini değerleri koruma görevini hatırlatıyor

Gaziantep'te trafik kazası: Bir yaralı

Kasten öldürme suçundan araması bulunan şahıs yakalandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan Azerbaycan’da

ABD, 1 Ağustos'tan itibaren ithalat vergi oranlarını bildirecek

Siyonist rejim sabah saatlerinden bu yana Gazze'de 37 Filistinliyi şehit etti

Dışişlerinden "Kerkük" açıklaması

HÜDA PAR'dan Cuma namazı saatinde çalışanların izinli sayılması hakkında kanun teklifi

Kur’an Nesli Platformu’ndan Aşura Günü açıklaması: “Kerbela’yı doğru anlayalım, Gazze’yi yalnız bırakmayalım”

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Alçaklığa sessiz kalmadılar: Adana’da Leman’a öfke

Tüp fiyatları el yakıyor: Vatandaş bahçede ateşle yemek yapma noktasına geldi

Gaziantep "Dünyanın En İyi 100 Yemek Şehri" listesinde yer aldı

Çiftçiye 344 milyon lira tarımsal destek

Şanlıurfa’da Peygamberimize yapılan hakarete ve Gazze’deki zulme tepki

Gaziantep'te 213 bin 939 araç denetlendi

Çek Cumhuriyeti'nin bir kısmı elektriksiz kaldı