• BIST 100

    15807,88%-0,41
  • DOLAR

    44,37% 0,19
  • EURO

    51,18% -0,07
  • GRAM ALTIN

    6417,41% 2,74
  • Ç. ALTIN

    10535,37% -0,74

Dededen kalma eski usul kara değirmen mesleğini devam ettiriyor

28 Kasım 2024, Perşembe 12:37
28 Kasım 2024, Perşembe 12:37
Dededen kalma eski usul kara değirmen mesleğini devam ettiriyor
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Batman'da yaşayan 45 yaşındaki Rıfat Çoban, dede mesleği olan değirmenciliği üçüncü kuşak olarak 35 yıldır azimle sürdürüyor. Dedesinden babasına ve babasından sonra eski usul değirmen mesleğini devam ettiren Çoban,  ömrü ve gücü yettikçe değirmenlerini

Batman merkez Çamlıca Mahallesi Dostlar Caddesi üzerinde bulunan eski usul kara değirmen mesleğini üç kuşaktır devam eden Çoban ailesinin son temsilcisi Rıfat Çoban, insanlara sağlıklı un üretebilmek için ilk günkü heyecanı ile mesleğine devam ediyor.

Dedesinden babasına, ardından da kendisine kalan mesleği devam ettirdiğini söyleyen Çoban, Batman'da eski usul kara değirmenini Batman'da çalıştıran ve geçimini sağlayan tek kişi olduğunu ifade etti.

Dedesi zamanında sadece caddelerinde 4-5 tane, kentte ise birçok yerde eski usul kara değirmen olduğunu belirten Çoban, teknolojinin gelişmesiyle kendisi dışındaki değirmenlerin ya kapandığını ya da yeni sisteme geçerek kepekli ve doğal un yerine beyaz un üretmeye başladıklarını söyledi.

Üç asırdır sorunsuz bir şekilde çalışan değirmenin çarkları, sadece ildeki vatandaşlara değil, çevre ilçelerdeki insanların, akademisyenlerin, kurum müdürlerinin ve kanaat önderlerinin de talebini karşılıyor.

Ömrü ve sağlığı el verdikçe mesleğine devam edeceğini belirten Çoban, birçok hastalığa iyi gelen doğal kepekli un tüketimini herkese tavsiye ettiğini söyledi.

"Batman'da eski usul değirmen işini yapan tek kişiyim"

Rıfat Çoban

Çoban, "Yaklaşık bir asırdır ailece bu işi yapıyoruz. Dedem babama, babam da bana öğretti ve ben de yaklaşık 35 yıldır bu işi yapmaya devam ediyorum. Mesleğimiz eski usul kara değirmendir. Burada kepekli un, bulgur ve mercimeği doğal bir şekilde değirmende işliyoruz. Eskiden bizimki gibi değirmenler Batman'da çoktu hatta sadece bu caddede 4-5 tane vardı. Ama şu anda hepsi fabrikasyona yenik düşüp kaldırdılar. Batman'da bu işi eski usulde yapan tek kişiyim ve devam da edeceğim." dedi.

"Sağlığını seven kişiler buraya geliyor"

Sağlığını düşünen kişilerin ya buğdaylarını öğütmeye ya da kendilerinden kepekli un almaya geldiğini belirten Çoban, "Buraya gelip un alan ve buğdayını öğütmeye getirenler sağlığını düşünen insanladır. Kepekli un sağlıklı olduğu için burayı tercih ediyorlar. Ama şeker hastalığı, kolesterolü olanlar, mide kanseri ve sorunu yaşayanların çoğu beyaz undan rahatsız oldukları için doğal olan kepekli una rağbet ediyorlar. Sağlığını seven kişiler buraya geliyor. Kimi vatandaş ise bizlere buğdaylarını getiriyorlar biz de doğal yollarla kepekli un yapıp kendilerine teslim ediyoruz. Şu anda bu işi benden sonra yapacak kimse yok. Allah ömür ve güç verdikçe işime devam edeceğim. Sağlığını düşünen herkesi doğal un almaya davet ediyorum." şeklinde konuştu.

"Böyle bir değirmen her yerde bulunmuyor"

Aydın Gül

Batman'ın tek eski usul değirmeni olduğu için sürekli un almaya geldiğini belirten vatandaş Aydın Gül, "Burası çok eski bir değirmendir ve en az 30 yıldan beri bu yerdedir. Şeker hastalarına iyi geldiği için buraya gelip kepekli un alıyorum. Buraya her geldiğimde 10, 15 veya 20 kilogram kepekli un alıyorum. Böyle bir değirmen her yerde bulunmuyor. Rıfat usta, eski usul değirmen işini devam ederek birçok hastaya da şifa oluyor. Herkese buradan un almalarını tavsiye ediyorum." ifadelerini kullandı. (İLKHA)

Ömer Faruk SEYHAN

Haber Editörü

Ömer Faruk SEYHAN

info@dogununnabzi.com

Dışişleri Bakanı Fidan, Pakistanlı mevkidaşı Dar ile görüştü

ABD’de milyonlar Trump’a karşı sokaklara döküldü

İran, işgal rejimini ve ABD üslerini gece boyunca füzelerle vurdu

İstanbul’da baraj doluluk oranı yüzde 54,69 seviyesinde

Kuyumculardan vatandaşlara uyarı: Panik yapmayın, piyasa dengeye oturacak

İran’dan Lübnanlı gazeteciler için taziye mesajı

İşgal rejimi saldırısında 6 Filistinli şehit oldu

Kastamonu’da kuvvetli yağış uyarısı

Bursa’da zincirleme trafik kazası: 3 yaralı

Uşak’ta uyuşturucu operasyonu: Bir tutuklama

İran, Suudi Arabistan'daki ABD askeri üssünü vurdu: 15 yaralı

Katar ve Mısır’dan kritik zirve: Bölgesel gerilim masada

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanı Barzani'nin evine bombalı saldırı

5G kullanmak için ne gerekli?

Meteorolojiden 10 il için sarı kodlu uyarı

Ülke genelinde kuvvetli yağış ve fırtına uyarısı

Fransa’da kamyon şoförlerinden akaryakıt zammına protesto

Malatya'da otomobil takla atarak ters döndü: 1 yaralı

İran Hürmüz Boğazı'ndan 20 geminin geçişine izin verdi

ABD'de hemzemin geçitte tren minibüse çarptı: 5 ölü

Bölge Ekonomisi Diyarbakır’da Masaya Yatırıldı

Mısır'da kamu ve özel sektörde uzaktan çalışma kararı

Lübnan'da basın aracı hedef alındı: 3 gazeteci katledildi

Malatya'da traktör kazası: 2 yaralı

Cibuti açıklarında göçmen teknesi battı: 9 ölü, 45 kayıp

Siyonist işgalciler Mescid-i Aksa'yı bir aydır kapalı tutuyor

Çin'de alevlere teslim olan binanın çatısında mahsur kalanlar hastaneye kaldırıldı

Dışişleri Bakanı Fidan Pakistan'a gidiyor

Küba’da olası bir ABD saldırısına karşı hazırlıklar devam ediyor

Meteorolojiden bazı iller için sarı kodlu uyarı

Yükleniyor

loading
Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Dışişleri Bakanı Fidan, Pakistanlı mevkidaşı Dar ile görüştü

ABD’de milyonlar Trump’a karşı sokaklara döküldü

İran, işgal rejimini ve ABD üslerini gece boyunca füzelerle vurdu

İstanbul’da baraj doluluk oranı yüzde 54,69 seviyesinde

Kuyumculardan vatandaşlara uyarı: Panik yapmayın, piyasa dengeye oturacak

İran’dan Lübnanlı gazeteciler için taziye mesajı

İşgal rejimi saldırısında 6 Filistinli şehit oldu