• BIST 100

    16252,20%0,17
  • DOLAR

    44,21% 0,06
  • EURO

    51,20% 0,37
  • GRAM ALTIN

    7019,87% -1,30
  • Ç. ALTIN

    11537,08% -0,41

Defalarca terör saldırısına maruz kalan GAP’ın vizyon projesi barajda 10,5 milyar metreküp su depolandı

08 Haziran 2023, Perşembe 11:15
08 Haziran 2023, Perşembe 11:15
Defalarca terör saldırısına maruz kalan GAP’ın vizyon projesi barajda 10,5 milyar metreküp su depolandı
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Defalarca terör saldırısına maruz kalan GAP’ın vizyon projesi barajda 10,5 milyar metreküp su depolandı

Devlet Su İşleri (DSİ) tarafından yapımı tamamlanan Güneydoğu Anadolu Projesi’nin (GAP) vizyon projelerinden olan Prof. Dr. Veysel Eroğlu Ilısu Barajı’nda en geniş self sahasına sahip olan Hasankeyf’te tekne turları ile tarihin derinliklerine yolculuk yapılıyor. Defalarca terör saldırılarına maruz kalan baraj gölünde 10,5 milyar metreküp su depolandı.
Dicle Nehri üzerinde yapılan ve yapım aşamasında birçok kez PKK’lı teröristlerin saldırılarına maruz kalan Prof. Dr. Veysel Eroğlu Ilısu Barajı gölünde 10,5 milyar metreküp su depolanmasıyla suyun yüksekliği yer yer 70 metre yüksekliğe ulaştı. Baraj gölünde biri balıkçı limanı olmak üzere 3 limandan göle açılan tekneler, misafirlerini ilk olarak Yamaç Külliyesi, 12 bin yıllık tarihi geçmişe sahip Hasankeyf Kalesi, Şaab Vadisi, Dere Vadisi, Saha Vadisi, Arı Vadisi, Kelebek Vadisi ve Deliklitaş Mağarası, göl alanında oluşan adalar ile Arkeopark alanına taşınan Zeynel Bey Türbesi, İmam Abdullah Türbesi ve zaviyesi, Süleyman Han Camii’nin minaresi, taş kapı ve çeşme bölümü, Kızlar Camii, Artuklu Hamamı, Hasankeyf Kalesi Orta Kapısı ve 609 yıllık Er-Rızk Camii çevresinde gezdirerek keyifli bir yolculuk yaptırıyor. Türkiye’nin 100 yıllık vizyon projesi içerisinde bulunan baraj, hem ekonomik hem de kültürel açıdan bölge turizmine katkı sunuyor. Tarihi ilçe tekne turlarının yanı sıra kano, su altı ve su üstü sporları gibi festivallere ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor.
Hasankeyf Tekne Turları Kooperatifi Başkanı Ali Can, İHA muhabirine yaptığı açıklamada 2 liman ve 11 tekne ile hizmet verdiklerini söyledi. Tekne turlarının Müze Limanı’ndan başladığını belirten Can, yolculara tarihi seyir içerisinde keyifli bir yolculuk yaptırdıklarını kaydetti. Gezilerin rehberler eşliğinde gerçekleştirildiğini anlatan Can, “Gelen misafirlerimizi Müze Limanı’ndan bindiriyoruz, Kale Limanı’na bırakıyoruz. Kale Limanı’nda bütün tarihi yerleri gezerek geri alıyoruz onları. Personelimizin hepsi tecrübeli, ayrıca tarihi bilen, tarihi anlatan rehberlerimiz var. Birebir tarih içerisinde tekne üzerinde gezerek tarihi de misafirlere anlatıyoruz. Bu şekilde gezi turu yapıp geri dönüyorlar” dedi.
2022 yılında ilçedeki alt yapı çalışmalarından dolayı beklentilerinin tam olarak karşılanmadığını dile getiren Can, 2023 yılı yaz turizm hedeflerinin yüksek olduğunu dile getirdi. Çalışmaların ay sonu tamamlanmasıyla ilçede güzel gelişmelerin olacağını vurgulayan Can, “2022’de ilk o sene olduğumuz için bazı eksikler olduğundan dolayı biraz eksik çalıştık. Yalnız 2023 hedefimiz yüksek. Çünkü limandaki çevre düzenlemeleri de bitmek üzere. Görüştüğümüz yetkililer ay sonuna limanı yetiştirecekler. O çalışma bittikten sonra bu sene bu hedefi ikiye katlamayı bekliyoruz' diye konuştu.
Yolcuların keyifli bir yolculuk yaptıklarının altını çizen Can, “Misafirlerimiz kaleyi geziyor, koylara giriyor, tarihi yerleri tekne üzerinde gezerek tarih keyfi yapıyorlar. İnsanlar nostalji yaşıyor. Gelen misafirlerin yüzde 90’ı yine memnun ayrılıyor' ifadelerini kullandı.
Tarihi ilçede teknelerle birlikte ciddi istihdamın da sağlandığını anlatan Can, 225 ailenin katılımı ile kurulan kooperatifin herkese getiri sağladığını kaydetti.
admin

Haber Editörü

admin

info@dogununnabzi.com

Çanakkale Zaferi'nin 111'inci yıl dönümü Diyarbakır'da kutlandı

MSB: Uluslararası toplumun sorumluluğunu yerine getirmesi çağrımızı yineliyoruz

Malatya'da 750 gramın altında doğan üç prematüre bebek sağlığına kavuştu

Ticaret Bakanlığı sahte ilan ve dolandırıcılığa karşı EİDS ile önlem alıyor

İncirlik Üssü'ne ikinci Patriot sistemi konuşlandırılıyor

Umut Kervanı Tarsus, ihtiyaç sahiplerine yardımda bulundu

Bayramda sağlıklı beslenme için uzmanından kritik uyarılar

Malatya'da gıda güvenliği için denetimler yoğunlaştı

Gaziantep'te baklava mesaisi: Ustaları siparişlere yetişmeye çalışıyor

HAMAS, Ali Laricani'nin şehadeti nedeniyle İran'a başsağlığı dileklerini iletti

İzmir’de silahlı saldırıda 2 kişi tutuklandı

Malatya'da bayram öncesi denetimler artırıldı

Ümmet sessiz, Mescid-i Aksa 19 gündür esir

Elektrikli araçlar seyir halindeyken şarj olacak projede başarı sağlandı

Cansuyu’ndan Halep’e Ramazan Desteği: 300 Bin Ekmek ve 2 TIR Giysi Dağıtıldı

HÜDA PAR Batman İl Başkanı Şahin: Daha özgür ve huzurlu bayramlar için dua edelim

BM: İran savaşı sürerse küresel açlık şiddetlenecek

Beyaz et, yumurta, nohut ve kuru fasulye ihracatı sınırlandırıldı

Keşm Adası neden hedefte? Hürmüz'de kritik düğüm

İşgal rejimi Batı Şeria’da çoğu esir eşi 16 kadını alıkoydu

Müftü Yardımcısı Kiraz: Kabirler yaşayanlar için ibret vesilesidir

Kastamonu’da denizlerde fırtına uyarısı

Çarşı ve pazarlarda bayram bereketi ve yoğunluğu yaşanıyor

Avrupa, Trump'ın yardım çağrısını neden reddetti?

Endonezya, artan riskler nedeniyle Gazze’ye asker gönderme planını erteledi

Niğde’de uyuşturucu operasyonu: 4 kişi tutuklandı

Kayseri’de 214 kilogram uyuşturucu hap ele geçirildi

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan 18 Mart Çanakkale Zaferi mesajı

Batman'da nesli tehlike altındaki toy kuşu kameralara yansıdı

Buşehr Nükleer Santrali'ne füze saldırısı: Uluslararası Atom Ajansı'ndan uyarı

Yükleniyor

loading
Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Çanakkale Zaferi'nin 111'inci yıl dönümü Diyarbakır'da kutlandı

MSB: Uluslararası toplumun sorumluluğunu yerine getirmesi çağrımızı yineliyoruz

Malatya'da 750 gramın altında doğan üç prematüre bebek sağlığına kavuştu

Ticaret Bakanlığı sahte ilan ve dolandırıcılığa karşı EİDS ile önlem alıyor

İncirlik Üssü'ne ikinci Patriot sistemi konuşlandırılıyor

Umut Kervanı Tarsus, ihtiyaç sahiplerine yardımda bulundu

Bayramda sağlıklı beslenme için uzmanından kritik uyarılar