• BIST 100

    9729%0,30
  • DOLAR

    38,74% -0,11
  • EURO

    43,54% 0,22
  • GRAM ALTIN

    4003,12% -1,23
  • Ç. ALTIN

    6500,77% -0,53

Değişken tarihi kapsamında Suudi'nin Kuruluş Günü

GÜNDEM 22.02.2025 15:04:32 0
Değişken tarihi kapsamında Suudi

Suudi Arabistan'ın 2022'de ilan ettiği Kuruluş Günü’nün 22 Şubat 1727 olarak kabul edilmesi, ülkenin, kendisini sadece 1932'de kurulan bir modern devlet olarak değil, köklü bir geçmişi olan bir hanedanlık olarak göstermesinden geliyor.

Suudi Kuruluş Günü, Suudi Arabistan'da her yıl 22 Şubat tarihinde kutlanan resmî bir tatildir. Bu gün, 1727 yılında Muhammed bin Suud'un babası Suud el-Mukrin’in vefatının ardından Diriye kasabasının emiri olarak tahta çıkışını anmak amacıyla kutlanır.

Muhammed bin Suud'un yönetimi devralması, Birinci Suudi Devleti’nin başlangıcı olarak kabul edilir. Bu devlet, daha sonra İkinci Suudi Devleti ve günümüz Suudi Arabistan Krallığı’nın temelini oluşturmuştur.

Kuruluş Günü, 2022 yılında Kral Selman bin Abdülaziz tarafından çıkarılan bir kraliyet kararnamesi ile resmî tatil ilan edilmiştir. 295. yıl dönümüne denk gelen bu karar, günün Gregoryen takvimine göre resmî olarak tanınmasını sağlamıştır. Bu özel gün, Suudi Arabistan'da üç resmî millî tatilden biri olup, diğerleri Suudi Millî Günü (23 Eylül) ve Suudi Bayrak Günü (11 Mart)’dür.

Tarihî arka plan ve gelişimi

1726 yılında Suud bin Muhammed el-Mukrin’in ölümü, oğul Muhammed bin Suud’un Necid bölgesindeki Diriye Emirliği’nin başına geçmesine yol açtı. Babasının yerine geçen Muhammed bin Suud'un bu yönetimi, daha sonra Diriye Emirliği (Birinci Suudi Devleti) olarak bilinen devletin doğuşu olarak kabul edilmektedir.

1744 yılında, Muhammed bin Suud, dönemin dinî reformcusu olan Muhammed bin Abdülvehhab ile ittifak kurdu. Abdülvehhab, doğduğu Uyayna şehrinden "yanlış inançları yaydığı" gerekçesiyle sürgün edilmişti. Diriye’ye sığındıktan sonra, onun öğretileri tevhidi yayma ve İslam dünyasında bid’atları (dini sapmalar) ortadan kaldırma amacını taşıyan Suudi yönetimi için önemli bir ilham kaynağı oldu.

Bu dönemde başlayan fetihler, Osmanlı Mısır Valisi Kavalalı Mehmet Ali Paşa’nın ve oğlu İbrahim Paşa’nın ordularının 1818'de Necid'e saldırmasına kadar sürdü. Osmanlı ordusu, Diriye'yi kuşatarak Birinci Suudi Devleti'ni yıktı.

Ancak 1824 yılında, Türki bin Abdullah el-Suud, Diriye ve Riyad'ı yeniden ele geçirerek Osmanlı Mısır ordusunu Necid'den çıkardı ve İkinci Suudi Devleti’ni kurdu. Bu devlet, 1891 yılında Reşidîler tarafından yıkılana kadar 67 yıl boyunca varlığını sürdürdü. Son hükümdar Abdurrahman bin Faysal el-Suud ve ailesi sürgüne gönderildi.

Yaklaşık 10 yıl sonra, 1901 yılında, sürgündeki emir Abdurrahman bin Faysal el-Suud’un oğlu Abdülaziz bin Suud (İbn Suud), Necid bölgesine baskın düzenlemeye başladı. 1902'de Riyad'ı ele geçirerek Riyad Emirliği’ni kurdu. Ardından 1913'te Hasa, 1921'de Hail, 1924'te Hicaz, 1934'te ise Yemen üzerine seferler düzenleyerek atalarının topraklarını geri aldı. 1932 yılında, tüm bu bölgeleri birleştirerek ülkenin adını Suudi Arabistan Krallığı olarak ilan etti ve başkent olarak Riyad’ı belirledi.

Suudi Arabistan’da millî tatillerin gelişimi

1965 yılında, Kral Faysal, bir kraliyet kararnamesiyle devlet kurumlarının 23 Eylül’ü Suudi Millî Günü olarak kutlamasını emretti. Ancak bu gün, 2005 yılına kadar resmî tatil olarak kabul edilmedi. Kral Abdullah, 2005 yılında aldığı kararla 23 Eylül’ü resmî tatil olarak ilan etti. Bu karar, bazı dini âlimler tarafından eleştirilse de, resmî tatil olarak kabul edildi.

2017 yılında Veliaht Prens Muhammed bin Selman’ın yükselişiyle birlikte, Suudi Arabistan’da reformlar hayata geçirildi. Dini otoritelerin etkisi sınırlandırıldı ve daha modern bir yönetim anlayışı benimsendi. Bu kapsamda Ocak 2022'de, Kral Selman bir kraliyet kararnamesiyle 22 Şubat’ı Kuruluş Günü olarak resmî tatil ilan etti. Bu adım, ülkenin tarihî kökenlerini daha belirgin hale getirmeyi amaçladı ve Suudi Arabistan'ın geçmişine olan vurguyu artırdı.

Neden 1727?

Suudi, Kuruluş Günü'nü 1727 olarak kabul ederek birkaç şeyi amaçlıyordu:

Birincisi; devleti, Vehhabi ulemanın teokratik tarih anlatısındaki 1744 hegemonyasından kurtarıp seküler/modern bir ulus devlet tarih yazımı oluşturmak.

İkincisi, İngilizler ile anılan resmi kuruluş yılı olan 1932’yi reddederek kendilerine yapılan “suni devlet” veya “petrol devleti” suçlamalarından uzaklaşmak.

Üçüncüsü, daha önce benimsenen bölünmüş tarih anlayışından uzaklaşıp yeni, bütüncül bir ulus devlet tarihi oluşturmaktır.

Dördüncüsü, kendisini sadece 1932'de kurulan bir modern devlet olarak değil, köklü bir geçmişi olan bir hanedanlık olarak tanıtmak istemek. (İLKHA)

HÜDA PAR Bingöl İl Başkanı Refik Alpaya'dan STK’lara ziyaret

Sağlık-Sen, hemşire ve ebelerin sorunlarına dikkat çekti

Peru Başbakanı Adrianzen istifa etti

Kocaeli Üniversitesi öğrencilerinden Filistin’e destek yürüyüşü

Ziraat Mühendisi Doğan: Çiftçiler iklim değişikliğiyle yalnız bırakılamaz

Lise öğrencisi kızın hayatını kaybettiği kazanın kamera görüntüleri ortaya çıktı

Arslan ve Karaloğlu Ankara’da Bir Araya Geldi: İç Güvenlik ve Yerel Yönetimler Görüşüldü

Hukukçu Eminoğlu: Gazze’deki soykırımı durdurmak her ülkenin hukuki yükümlülüğüdür

Irak Dışişleri Bakanı: Bağdat Zirvesi'nde Gazze'deki saldırıların derhal sona erdirilmesi talep edilecek

Şanlıurfa genelinde 15 Mayıs’ta planlı elektrik kesintisi uygulanacak

Ücretlerini alamayan işçilerden vinçli protesto

Nûbihar Derneği Batman Şubesi’nden 15 Mayıs Kürt Dil Bayramı Mesajı

Umut Kervanı Bursa'da, Kurban Bayramı öncesi kermes düzenliyor

Çukobirlik Batman Şube Başkanı Kağba: Çiftçimizin kıymetini bilmeliyiz

Mardin’de sezonun ilk buğday hasadı yapıldı

Ulusoy: Tarımsal üretimdeki güç, ihracat başarımızı da artırıyor

Türkiye İtalya arasında 10 bininci ro-ro gemisi yola çıktı

HAMAS: Netanyahu'nun katliamları zafer değil, siyasi intihar getirir

Refah'ta Kassam'dan "Cehennem Kapıları" pusularından yeni görüntüler

Yeşilyurt Belediye Başkanı Geçit'ten Aile Danışma ve Sağlıklı Yaşam Merkezine ziyaret

Bingöl'de kesinleşmiş hapis cezası bulunan şahıs yakalandı

Şeyh Halid'i Anma Etkinlikleri için hazırlıklar sürüyor

Ağrı'da Tefecilik gerçekleştirilen tefecilik operasyonunda 5 milyon TL'lik senet ele geçirildi

Ağız ve diş sağlığı için şekerli gıdalardan sonra kazein içeren ürünler tüketin

Lise son sınıf öğrencilerine "hedef temelli destek eğitimi" dersi

Trablus’taki çatışan taraflar geçici ateşkes üzerinde anlaştı

Gazze'de şehit sayısı 53 bine yaklaştı

Bursa’da tarihi eser operasyonu: Yüzlerce tarihi sikke ele geçirildi

İzmir Gaziemir Belediyesi’ne çevre cezası

Başkan Erkan Kağba: “Çiftçimizin Kıymetini Bilmeliyiz”

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ