• BIST 100

    17132,20%0,11
  • DOLAR

    43,72% 0,19
  • EURO

    51,92% -0,02
  • GRAM ALTIN

    7075,01% 2,56
  • Ç. ALTIN

    11673,05% -0,41

Demir yollarıyla 8 ayda Türkiye nüfusunun iki katı yolcu taşındı

15 Eylül 2024, Pazar 12:29
15 Eylül 2024, Pazar 12:29
Demir yollarıyla 8 ayda Türkiye nüfusunun iki katı yolcu taşındı
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, 2024 yılı ocak-ağustos döneminde demiryollarında seyahat eden yolcu sayılarına ilişkin yaptığı açıklamada; yılın ilk 8 ayında 177 milyon kişinin seyahat ettiğini açıkladı.

YHT, Marmaray, Başkentray, Sirkeci-Kazlıceşme Raylı Sistem Hattı, bölgesel ve anahat trenleriyle yılın ilk 8 ayında 177 milyon kişi seyahat etti.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, 2024 yılı demiryolu yolcu istatistiklerine ilişkin açıklamalarda bulundu.

Bakan Uraloğlu, TCDD Taşımacılık Genel Müdürlüğü tarafından işletilen YHT, Marmaray, Sirkeci-Kazlıçeşme Raylı Sistem Hattı, Başkentray, bölgesel ve anahat trenlerini Ağustos ayında 20 milyon 667 bin 44 kişinin kullandığını belirterek, “2024 yılı ilk 8 ayında ise demiryollarında toplam yolcu sayısı 177 milyon oldu. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde son 22 yılda uyguladığımız demiryolu yatırımları ve politikaları sayesinde vatandaşlarımızın demiryoluna olan ilgisi her geçen gün arttı. Seyahat konforunu arttırarak hızlı ve güvenli taşımacılığı tesis ettik. Bu sayede vatandaşlarımızın demiryoluna daha çok rağbet göstermesine vesile olduk.” diye konuştu.

Marmaray ile 143 milyon 692 bin yolcu seyahat etti

Kent içi raylı sistemler sayesinde özellikle büyükşehirlerde yaşanan trafik sıkışıklığını çözdüklerinin altını çizen Bakan Uraloğlu, mega kent İstanbul’un yolcu yükünü omuzlayan Marmaray’ı 8 ayda 143 milyon 692 bin 146 kişinin kullandığını vurguladı.

Uraloğlu, hattın İstanbul şehir içi trafiğini rahatlatmadaki en önemli faktörlerden olduğunu belirterek, “Marmaray sadece Ağustos ayında 16 milyon 679 bin 354 yolcumuza hizmet verdi. İstanbul’daki diğer iki kent içi raylı sistem hattımız olan Sirkeci Kazlıçeşme Raylı Sistem Hattı ile Halkalı-Bahçeşehir Hattını ise 2024 yılı Ocak-Ağustos döneminde 1 milyon 896 bin 219 vatandaşımız kullandı.” diye konuştu.

 Ankara’nın merkezinden geçerek şehrin doğu ve batısını birbirine bağlayan Başkentray’ı ise, Bakanlık olarak şehre kazandırdıklarını bu sayede Ankara’nın da şehir içi trafiğine önemli ölçüde nefes aldırdıklarını anımsatan Uraloğlu, Başkentray’ın toplu taşıma sistemlerine ve YHT ile entegre olarak hizmet verdiğini belirterek, “Başkentli vatandaşlarımız seyahatlerinde Başkentray’ı tercih etmeye devam ediyor. Yolcu sayısı da sürekli artıyor. Başkentray’ı Ağustos ayında 1 milyon 650 bin 34, ilk 8 ayda ise toplamda 15 milyon 456 bin 609 kişi kullandı.” dedi.

“YHT’lerle 8 milyon 296 bin 248 kişi seyahat etti”

Bakan Uraloğlu, yaptığı açıklamada Yüksek Hızlı Tren (YHT), anahat ve bölgesel trenlerle taşınan yolcu sayılarına ilişkin de önemli değerlendirmelerde bulunarak, demiryolu ulaşımına olan talebin her geçen gün arttığını vurguladı.

 Özellikle YHT, bölgesel ve anahat tren seferlerine olan ilginin zirve yaptığını belirten Uraloğlu, ağustos ayında anahat ve bölgesel trenleri 942 bin, YHT’leri 1 milyon 107 bin 339 kişinin kullandığının altını çizerek, “2024 yılı ilk 8 ayında ise anahat ve bölgesel trenlerimiz ile 7 milyon 701 bin 36 kişi seyahat etti. YHT’de ise bu rakam 8 milyon 296 bin 248 olarak gerçekleşti.” diye konuştu.

Demiryolu ulaşımının güvenli, hızlı ve konforlu olmasının yolcular tarafından büyük bir tercih sebebi olduğunu belirten Uraloğlu, “YHT hatlarımızda, anahat ve bölgesel tren seferlerimizde vatandaşlarımızın taleplerini karşılamak adına çalışmalara devam ediyoruz.” dedi.

Demiryolu ulaşımındaki bu gelişmelerin sürdürülebilir ulaşım ve çevre dostu taşımacılık hedeflerine de katkı sağladığını ifade eden Uraloğlu, demiryoluna olan rağbetin artırılması için çalışmaları aralıksız sürdürdüklerini ifade etti.  (İLKHA)

Haber Editörü

Ömer Faruk SEYHAN

info@dogununnabzi.com

Çanakkale açıklarında 37 düzensiz göçmen yakalandı

Şanlıurfa’da bağımlılığa karşı yürüyüş ve basın açıklaması düzenlendi

Göktaş: Şehitler bu davanın haklılığının ve sürekliliğinin en güçlü şahitleridirler

Memiş: Şehadet, iman iddiasının ispatıdır

İlahiyatçı-Yazar Tutak: Şehadet bir bilinç ve direniş çağrısıdır

Konya’da kayıp Alzheimer hastası için arama çalışmaları sürüyor

Arjantin’de Milei karşıtı protestolarda sokaklar savaş alanına döndü

Japonya’da bıçaklı saldırı: 1 ölü, 2 yaralı

Mersin’de Ramazan ayının gelişi coşkuyla karşılandı

Şanlıurfa'da tarım işçilerini taşıyan minibüs kaza yaptı: 15 yaralı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Bayraktar’dan Mersin'e ziyaret

Batman'da baraj kapakları açılıyor, yetkililerden uyarı geldi

Cansuyu Derneği'nden Ramazan öncesi 400 aileye yardım

Cumhurbaşkanı Erdoğan, BAE Devlet Başkanı Al Nahyan ile görüştü

Muğla’da kuvvetli fırtına hayatı olumsuz etkiledi

Güney Afrika'da şap salgını: Ulusal afet hali ilan edildi

Nijerya'da yolcu otobüsüyle kamyonun çarpıştı: 11 ölü, 27 yaralı

Grönland gerilimi Münih Güvenlik Konferansı'na taşındı

Mardin’de evde çıkan yangında 3 kişi dumandan etkilendi

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Kacır DEİK Dijital Teknolojiler İş Konseyi ile bir araya geldi

Umman'da başlayan nükleer müzakerelerin ikinci turu Cenevre'de

Meteorolojiden Ege Bölesi için toz taşınımı uyarısı

Orban ile Zelenskiy arasında AB üyeliği gerginliği

Kazakistan Anayasa değişikliği için referanduma hazırlanıyor

Bursa için toz taşınımı uyarısı

NATO: Savaştan sonra Rusya daha tehlikeli hale gelecek

Ankara için toz taşınımı uyarısı

Ürdün, Gazze'de mobil ev projesi başlattı

Antalya'da freni boşalan tır otomobile çarptı: 1 ölü, 3 yaralı

Çin'de havai fişek mağazasında patlama: 8 ölü

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Çanakkale açıklarında 37 düzensiz göçmen yakalandı

Şanlıurfa’da bağımlılığa karşı yürüyüş ve basın açıklaması düzenlendi

Göktaş: Şehitler bu davanın haklılığının ve sürekliliğinin en güçlü şahitleridirler

Memiş: Şehadet, iman iddiasının ispatıdır

İlahiyatçı-Yazar Tutak: Şehadet bir bilinç ve direniş çağrısıdır

Konya’da kayıp Alzheimer hastası için arama çalışmaları sürüyor

Arjantin’de Milei karşıtı protestolarda sokaklar savaş alanına döndü