DÜNYA 26.01.2025 16:34:04 0

Demokratik Kongo Cumhuriyeti, yaklaşan isyanın ilerlemesi nedeniyle Ruanda'daki diplomatlarını geri çekiyor

Demokratik Kongo Cumhuriyeti, yaklaşan isyanın ilerlemesi nedeniyle Ruanda
Haberi Sesli Oku

Demokratik Kongo Cumhuriyeti (DRC), Kinşasa ve Kigali arasındaki diplomatik gerginliği körükleyen 23 Mart Hareketi (M23) isyanının ilerlemesi üzerine Ruanda'daki büyükelçilik personelini geri çağırdığını duyurdu.

Kongo Dışişleri Bakanlığı, yayınladığı bir bildiride, Ruanda'daki diplomatlarını çekme kararı aldıklarını, ülkedeki Ruanda Büyükelçiliği'ne yazılan bir mektupta, Ruanda Büyükelçiliği'nden 48 saat içinde tüm diplomatik ve konsolosluk faaliyetlerini durdurmasını istediğini bildirdi.

Kongo Demokratik Cumhuriyeti, Ruanda'yı M23 isyancılarını desteklemekle suçlarken, Kigali ise tüm iddiaları reddetti ve Kongo ordusunu, 1994 soykırımından sorumlu olan Ruanda Demokratik Kurtuluş Güçleri'nin kalıntılarını desteklemekle suçladı.

Ruanda Dışişleri Bakanı Olivier JP Nduhungirehe, "Kinşasa'da görevli son Ruandalı diplomat, Kongo Demokratik Cumhuriyeti yetkililerinin sürekli tehdidi altında olduğundan Kongo başkentini terk etti." dedi.

Kuzey Kivu ve Güney Kivu eyaletlerinde M23 isyanının son ilerlemeleri nedeniyle gerginlikler yüksek seyrediyor. İsyancılar, Kuzey Kivu Eyaletinin başkenti ve önemli bir bölgesel merkez olan Goma'dan önce hükümet güçleri için son savunma olarak kabul edilen Sake kasabasının kontrolünü ele geçirdi.

Birleşmiş Milletler Cumartesi günü yaptığı açıklamada, yerinden edilen nüfus arasında paniğin yayıldığı Goma'dan hayati önem taşımayan personelin geçici olarak başka yere taşınmasına karar verildiğini duyurdu.

DRC hükümetinin talebi üzerine BM Güvenlik Konseyi tarafından Pazar günü acil bir toplantı yapılması planlanıyor. DRC ordu sözcüsü Sylvain Ekenge Cumartesi günü geç saatlerde düzenlediği bir basın toplantısında ülkesinin silahlı kuvvetlerinin "düşmanı geri püskürtmek" için çalıştığını söyledi.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, M23'ün yeniden başlayan düşmanlıkları konusunda derin endişe duyduğunu ifade etti. Guterres, isyancı grubun yıl başından bu yana yeniden başlayan saldırısını ve Sake'nin yakın zamanda ele geçirilmesi de dahil olmak üzere Kuzey Kivu ve Güney Kivu eyaletlerine doğru genişlemesini kınadı.

Saldırının yıkıcı sivil kayıplara yol açması ve daha geniş bir bölgesel çatışma riskini artırması nedeniyle Guterres, M23'ü saldırılarını derhal durdurmaya, işgal ettiği tüm bölgelerden çekilmeye ve geçen Ağustos ayında imzalanan ateşkes anlaşmasına uymaya çağırdı.

Kongo ordusu ile silahlı gruplar arasındaki çatışmaların yoğunlaştığı doğu DRC'de 2025 yılı başından bu yana 400 binden fazla kişi yerinden edildi.

Öte yandan perşembe akşamı Ankara'da Ruandalı mevkidaşı Paul Kagame'yi kabul eden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Türkiye, Ruanda ile Demokratik Kongo Cumhuriyeti arasındaki krizin çözümü için gereken her türlü yardımı sağlamaya hazırdır." diyerek iki ülke arasıda ara buluculuk teklifinde bulundu. (İLKHA)

Uluslararası Çalışma Örgütü'nden tarihi karar: Filistin'e "gözlemci devlet" statüsü verildi

Ebu Ubeyde: Daha fazla tabut karşılamaya hazırlanın

Gazze'de direniş: Siyonist rejim 4 askerinin öldürüldüğünü, 17'sinin yaralandığını kabul etti

Siyonist rejim El-Cezire'nin Ramallah bürosunu kapattı

Kurban Bayramı'nda katliam: Siyonist rejim Gazze'de 31 Filistinliyi şehit etti

Otomobil uçuruma yuvarlandı: 4 yaralı

İzmir açıklarında 18 düzensiz göçmen yakalandı

Rusya: Sumi ve Donetsk bölgelerinde 7 yerleşim yerini ele geçirdik

Kırklareli'nde zincirleme kaza: 1 ölü, 3 yaralı

“Özgürlük Gemisi” Gazze'ye doğru yoluna devam ediyor

ABD ile Çin arasında yeni ticaret görüşmesi

Şili'de 6,4 büyüklüğünde deprem

Polonya, ABD'den helikopteri alımını erteledi

Diyarbakır'daki bina yangını soruşturmasında yeni gelişme

Balata yangını sonucu çekici kullanılamaz hale geldi

Lastiği patlayan otomobil kaza yaptı: 1 ölü, 6 yaralı

Rusya'dan Kiev'e İHA saldırısı

Asya Pasifik’te Tayvan ile Çin arasında gerilim

Hollanda'da ulaşım krizi!

Bakan Yumaklı'dan orman yangını uyarısı

AB, Ukrayna’dan tarım ürünleri ithalatına yeniden kota getirdi

ABD'den İran'a yeni yaptırım kararı

Serinlemek için baraj gölüne giren çocuk boğuldu

Gürcistan'dan AB'ye suçlama: Aşırıcılığı kışkırtıyorlar

Çin uzaya yeni uydu gönderdi

Fransa'da yangın faciası: 4 ölü, 12 yaralı

Küba'dan ABD'ye seyahat tepkisi

Ticari araç ile otomobil çarpıştı: 5 yaralı

Hollanda'da erken seçim tarihi belli oldu

Kolombiya'dan işgal rejimine yönelik vize kararı

Yükleniyor