• BIST 100

    16709,75%-1,57
  • DOLAR

    43,87% 0,07
  • EURO

    51,77% 0,21
  • GRAM ALTIN

    7322,66% 0,60
  • Ç. ALTIN

    11832,60% 0,00

Denizde Kafes Balıkçılığı Projesi ile su ürünleri üretimi 10 kat artacak

12 Mart 2025, Çarşamba 16:48
12 Mart 2025, Çarşamba 16:48
Denizde Kafes Balıkçılığı Projesi ile su ürünleri üretimi 10 kat artacak
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Adana'da açık denizde başlatılan kafes balıkçılığıyla çipura ve levrek üretimi yılda 30 bin ton seviyesine çıkarılacak.

Adana'da su ürünleri yetiştiriciliğini 10 kat artıracak. "Denizde Kafes Balıkçılığı Projesi" hayata geçmeye başladı. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından Yumurtalık ve Karataş ilçeleri arasında belirlenen bölgede çipura ve levrek üretimine yönelik 29 bin 500 ton kapasiteli yetiştiricilik alanı oluşturulurken, 2021 yılından itibaren girişimcilere yer tahsisi yapıldı.

Denizde kafes balıkçılığı yapmak isteyen 24 yatırımcıya tahsis edilen bölgede, ilk firma bu yılın başında üretime geçti. Sürsan Su Ürünleri firması, açık denizde kurduğu kafeslere 2,5-3 gram büyüklüğündeki levrek yavrularını bırakarak yetiştiriciliğe başladı. İlk etapta 3 bin ton levrek üretimi planlanırken, firmanın yıllık üretim kapasitesinin 11 bin 500 ton olacağı belirtildi.

"Denizlerimizin bereketini değerlendiriyoruz"

Denizde kafes balıkçılığı sahasında incelemelerde bulunan Adana İl Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Nuri Kökçüoğlu, tarımsal üretimin sadece bitkisel üretimle sınırlı olmadığını, Adana’nın iç ve açık denizlerinde su ürünleri yetiştiriciliğinin de büyük bir potansiyel taşıdığını söyledi.

Kökçüoğlu, "İlimizde iç sularda baraj göletlerinde yetiştiricilik yapılıyor, dalyan ve açık denizde avcılık gerçekleştiriliyor. Şimdi ise açık denizde kafes balıkçılığını başlatarak su ürünleri üretimini daha da artırıyoruz." dedi.

Yaklaşık 30 bin ton kapasiteli bölgede çipura ve levrek yetiştirileceğini belirten Kökçüoğlu, "Bir işletmemiz kafeslerini denize bırakarak üretime başladı. Adana’da sadece bitkisel üretim ve bal üretimi değil, balık üretimi de yaparak ihracata katkı sunmayı hedefliyoruz. Burada üretilen balıklar işlenerek yurt dışına ihraç edilecek. Şu an yılda 9 bin ton balık üretirken, yetiştiricilikle birlikte bu rakamı 30 bin tonun üzerine çıkaracağız." ifadelerini kullandı.

"Adana'da ilk kez açık denizde balık yetiştiriciliği yapılıyor"

Firmanın Yumurtalık’taki tesis sorumlusu Su Ürünleri Mühendisi Faruk Bükey ise, Samsun merkezli şirketlerinin Türkiye’nin farklı bölgelerinde balık yetiştiriciliği yaptığını belirtti. Adana’da ilk kez bu yıl açık denizde kafes balıkçılığına başladıklarını vurgulayan Bükey, "Şu an tesisimizin kapasitesi 3 bin ton ancak toplam kapasitemiz 11 bin 500 ton olacak. Yetiştirilen balıklar, Kozan’da faaliyete geçecek fabrikamızda işlenerek ihraç edilecek. Kafeslerin bulunduğu bölgedeki su sıcaklığı ve tuzluluğunun yüksek olması, denizin temizliğiyle birlikte yetiştiricilik için avantaj sağlıyor. Böylece yetiştirme süremiz kısalacak ve yaklaşık 11 ayda balıkları porsiyon büyüklüğüne getirmeyi hedefliyoruz" dedi. (İLKHA)

Haber Editörü

Ömer Faruk SEYHAN

info@dogununnabzi.com

Battalgazi Belediyesi'nden alt serim çalışması yaptı

Elazığ için kuvvetli yağış uyarısı

Türkiye-Suriye gümrük iş birliği güçlendiriliyor

Seyahat etme ve keşfetmeye olan sevginiz genetik kökenli olabilir

Bakan Tekin: Bildiri yayımlayan 168 kişi için dava açtık

Gaz sıkışması ve mide şişkinliği: Nedenleri, belirtileri ve tedavi yöntemleri

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Bunların derdi laiklik değil, bu toprakların kutsallarıyladır

Doğan: Nerede bir mazlum varsa oraya umut ulaştırmanın hesabını yapıyoruz

İstanbul sıfır atıkta örnek şehir olacak

Prof. Dr. Ergüder: Ramazan, sigara ve bağımlılıklarla mücadelede büyük bir fırsat

İslami Cihad: Sözde "Barış Konseyi" bir tiyatrodur

Tuzla’da şantiyede çıkan yangın söndürüldü

Konya otogarında HGS dönemi

Adalet Bakanı Gürlek: Terörsüz Türkiye raporunda şahsa özgü düzenleme yok

İzmit’te dolandırıcılık suçundan aranan şahıs yakalandı

Konya'da Ramazan tedbirleri artırıldı

Ülkeler ve şirketlerin uydu gönderme rekabeti kızışıyor: Dünya yörüngesinde rekor fırlatma

Mil-Sen Konfederasyonu'ndan HÜDA PAR Milletvekili Dinç’e destek ziyareti

Gazze'de yüzlerce çadır sular altında: Abluka krizi derinleştirdi

Mersin'de değerlendirme ve koordinasyon toplantısı gerçekleştirildi

Mersin İl Müftüsü Topal Kur’an kurslarını ziyaret etti

Belediye Başkanı Geçit: Güçlü ailenin temeli bilinçli bireylerden geçer

Bingöl'de kaza: Bir yaralı

Batman'da iki otomobilin çarpıştığı kazada maddi hasar oluştu

Konya’ genelinde kar yağışı bekleniyor

CPJ: Son 2 yılda dünya genelinde ölen gazetecilerin üçte ikisinden israil sorumlu

Siyonist rejim destekçisi Modi Tel Aviv'de

Bozyazı’da meydana gelen kazada 19 yaşındaki genç hayatını kaybetti

Uzmanından Ramazan’da oruç ve beslenme tavsiyeleri

Rusya’nın nükleer iddialarına Batı’dan yanıt

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Battalgazi Belediyesi'nden alt serim çalışması yaptı

Elazığ için kuvvetli yağış uyarısı

Türkiye-Suriye gümrük iş birliği güçlendiriliyor

Seyahat etme ve keşfetmeye olan sevginiz genetik kökenli olabilir

Bakan Tekin: Bildiri yayımlayan 168 kişi için dava açtık

Gaz sıkışması ve mide şişkinliği: Nedenleri, belirtileri ve tedavi yöntemleri

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Bunların derdi laiklik değil, bu toprakların kutsallarıyladır