• BIST 100

    15543,87%0,63
  • DOLAR

    43,25% -0,04
  • EURO

    50,40% 0,42
  • GRAM ALTIN

    6495,67% 1,90
  • Ç. ALTIN

    10520,81% 1,03

Denizde Kafes Balıkçılığı Projesi ile su ürünleri üretimi 10 kat artacak

12 Mart 2025, Çarşamba 16:48
12 Mart 2025, Çarşamba 16:48
Denizde Kafes Balıkçılığı Projesi ile su ürünleri üretimi 10 kat artacak
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Adana'da açık denizde başlatılan kafes balıkçılığıyla çipura ve levrek üretimi yılda 30 bin ton seviyesine çıkarılacak.

Adana'da su ürünleri yetiştiriciliğini 10 kat artıracak. "Denizde Kafes Balıkçılığı Projesi" hayata geçmeye başladı. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından Yumurtalık ve Karataş ilçeleri arasında belirlenen bölgede çipura ve levrek üretimine yönelik 29 bin 500 ton kapasiteli yetiştiricilik alanı oluşturulurken, 2021 yılından itibaren girişimcilere yer tahsisi yapıldı.

Denizde kafes balıkçılığı yapmak isteyen 24 yatırımcıya tahsis edilen bölgede, ilk firma bu yılın başında üretime geçti. Sürsan Su Ürünleri firması, açık denizde kurduğu kafeslere 2,5-3 gram büyüklüğündeki levrek yavrularını bırakarak yetiştiriciliğe başladı. İlk etapta 3 bin ton levrek üretimi planlanırken, firmanın yıllık üretim kapasitesinin 11 bin 500 ton olacağı belirtildi.

"Denizlerimizin bereketini değerlendiriyoruz"

Denizde kafes balıkçılığı sahasında incelemelerde bulunan Adana İl Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Nuri Kökçüoğlu, tarımsal üretimin sadece bitkisel üretimle sınırlı olmadığını, Adana’nın iç ve açık denizlerinde su ürünleri yetiştiriciliğinin de büyük bir potansiyel taşıdığını söyledi.

Kökçüoğlu, "İlimizde iç sularda baraj göletlerinde yetiştiricilik yapılıyor, dalyan ve açık denizde avcılık gerçekleştiriliyor. Şimdi ise açık denizde kafes balıkçılığını başlatarak su ürünleri üretimini daha da artırıyoruz." dedi.

Yaklaşık 30 bin ton kapasiteli bölgede çipura ve levrek yetiştirileceğini belirten Kökçüoğlu, "Bir işletmemiz kafeslerini denize bırakarak üretime başladı. Adana’da sadece bitkisel üretim ve bal üretimi değil, balık üretimi de yaparak ihracata katkı sunmayı hedefliyoruz. Burada üretilen balıklar işlenerek yurt dışına ihraç edilecek. Şu an yılda 9 bin ton balık üretirken, yetiştiricilikle birlikte bu rakamı 30 bin tonun üzerine çıkaracağız." ifadelerini kullandı.

"Adana'da ilk kez açık denizde balık yetiştiriciliği yapılıyor"

Firmanın Yumurtalık’taki tesis sorumlusu Su Ürünleri Mühendisi Faruk Bükey ise, Samsun merkezli şirketlerinin Türkiye’nin farklı bölgelerinde balık yetiştiriciliği yaptığını belirtti. Adana’da ilk kez bu yıl açık denizde kafes balıkçılığına başladıklarını vurgulayan Bükey, "Şu an tesisimizin kapasitesi 3 bin ton ancak toplam kapasitemiz 11 bin 500 ton olacak. Yetiştirilen balıklar, Kozan’da faaliyete geçecek fabrikamızda işlenerek ihraç edilecek. Kafeslerin bulunduğu bölgedeki su sıcaklığı ve tuzluluğunun yüksek olması, denizin temizliğiyle birlikte yetiştiricilik için avantaj sağlıyor. Böylece yetiştirme süremiz kısalacak ve yaklaşık 11 ayda balıkları porsiyon büyüklüğüne getirmeyi hedefliyoruz" dedi. (İLKHA)

TZOB Yönetim Kurulu Üyesi Kılınç: Kaçak yollarla Türkiye'ye sokulan kayısılar Malatya üreticisini bitiriyor

Antalya açıklarında mahsur kalan 3 kişi kurtarıldı

Diyarbakır'da buzlanma zincirleme trafik kazasına yol açtı: 3 yaralı

HÜDA PAR Adıyaman İl Başkanı Yetiş’ten otobüs durağı çağrısı

Guatemala'da cezaevlerinde isyan: 7 polis hayatını kaybetti

Madagaskar'da M Çiçeği vaka sayısında artış

Bakan Fidan, bazı büyükelçilikler için yeni görevleri tebliğ etti

Elazığ'da eğitime kar engeli

Antalya'da orman yangını

Samsun’da mevzuata aykırı taşınan 2,6 ton mezgit balığına el konuldu

Bulgaristan Cumhurbaşkanı Rumen Radev istifa etti

Dışişleri Bakanlığından Pakistan'a taziye mesajı

İngiltere Başbakanı Starmer: Tarife savaşı, kimsenin çıkarına olmaz

İzmir açıklarında 24 düzensiz göçmen kurtarıldı

Batman Medya Gazetesi 24. Yılını kutluyor

BM: Gazze'de 1,1 milyon kişi yeterli barınaktan yoksun

Çerkeş Çiçek Balı coğrafi işaret tescili aldı

Rusya: Zaporijya ve Donetsk'te 2 yerleşim birimini ele geçirdik 

Orta Afrika Cumhuriyeti’nde cumhurbaşkanı seçimi sonuçlandı

Türkiye ve Özbekistan yarın Ankara’da ortak toplantılarda buluşacak

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Bir ve beraber Suriye'nin vazgeçilmez olduğu inancındayız. Suriye Suriyelilerindir

Gazze'de virüsle bağlantılı ölümler kaydedildi

Gazze'de can kaybı 71 bin 550'ye yükseldi

Camide çocuklara değerler eğitimi

Pakistan'da 5,8 büyüklüğünde deprem: Bir ölü onlarca ev hasar gördü

Kapıkule Sınır Kapısı'nda 144 kilogram uyuşturucu ele geçirildi

Konya’da 4 milyon TL değerinde kaçak tekstil ürünleri ele geçirildi

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Türkiye'yi dünyanın en geniş uçuş ağına sahip ülkelerinden biri yaptık

Konya’da tarihi eser operasyonu: 13 şüpheli gözaltına alındı

Konya’nın acil sağlık filosu yeni araçlarla güçlendi

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


TZOB Yönetim Kurulu Üyesi Kılınç: Kaçak yollarla Türkiye'ye sokulan kayısılar Malatya üreticisini bitiriyor

Antalya açıklarında mahsur kalan 3 kişi kurtarıldı

Diyarbakır'da buzlanma zincirleme trafik kazasına yol açtı: 3 yaralı

HÜDA PAR Adıyaman İl Başkanı Yetiş’ten otobüs durağı çağrısı

Guatemala'da cezaevlerinde isyan: 7 polis hayatını kaybetti

Madagaskar'da M Çiçeği vaka sayısında artış

Bakan Fidan, bazı büyükelçilikler için yeni görevleri tebliğ etti