• BIST 100

    9396,02%1,40
  • DOLAR

    38,04% -0,23
  • EURO

    43,49% -0,35
  • GRAM ALTIN

    4036,40% -1,51
  • Ç. ALTIN

    6569,86% -0,17

Deprem bilinciyle yaşamak sürekli korku içinde olmak anlamına gelmiyor!

SAĞLIK 6.02.2025 14:09:20 0
Deprem bilinciyle yaşamak sürekli korku içinde olmak anlamına gelmiyor!

Türkiye'nin deprem bölgesi olduğunu belirten uzmanlar, deprem korkusunun belirsizlikten beslenerek kaygıyı artırabileceğini söylüyor.

Sürekli alarm halinde olmanın psikolojik ve fiziksel sağlığı olumsuz etkileyebileceğine dikkat çeken Uzman Klinik Psikolog Merve Umay Candaş Demir, deprem korkusu ve başa çıkma stratejileri hakkında açıklamalarda bulundu.

Belirsizlik korku ve kaygıyı besliyor

Son olarak 6 Şubat 2023’te meydana gelen Kahramanmaraş merkezli ve daha öncesinde yaşanan depremlerin, ülkemizde derin izler bıraktığını ifade eden Uzman Klinik Psikolog Merve Umay Candaş Demir, “Hem kayıplarımızın acısını hissetmeye devam ediyor hem de benzer bir felaketle tekrar karşılaşma ihtimaline karşı uzmanların sürekli olarak uyarılarına maruz kalıp, önlemler almaya çalışıp, zihinsel olarak da nasıl başa çıkabileceğimizi sorguluyoruz.” dedi.

Bu süreçte psikolojik açıdan zorlanmamızın başlıca sebebinin, depremin belirsizlik içermesi olduğunu dile getiren Demir, “Ne zaman nerede olacak ve biz bunu nasıl deneyimleyeceğiz tamamen belirsiz. Belirsizlik ise korku ve kaygıyı besler. Ancak önemli olan, korkunun esiri olmak değil, bilinçli ve hazırlıklı bir zihin yapısı geliştirebilmektir.” şeklinde konuştu.

Deprem beklentisi ‘savaş ya da kaç’ tepkisini sürekli aktif hale getiriyor

Sürekli deprem olacak korkusuyla yaşamanın duygusal beyni sürekli olarak alarm halinde tuttuğuna dikkat çeken Uzman Klinik Psikolog Merve Umay Candaş Demir, “Bu durum gündelik yaşam kalitemizi düşürebilir. Zamanla panik atakların görüldüğü anksiyete bozuklukları, travma sonrası stres bozukluğu (TSSB), depresyon gibi psikiyatrik hastalıklara yol açabilir.” dedi.

Beynimizin, deprem beklentisini bir tehdit olarak gördüğüne ve ‘savaş ya da kaç’ tepkisini sürekli aktif hale getirdiğine vurgu yapan Uzman Klinik Psikolog Merve Umay Candaş Demir, şunları söyledi:

“Bu durum, vücutta stres hormonlarının sürekli yüksek kalmasına ve kronik yorgunluk, uykusuzluk, çarpıntı, dikkat dağınıklığı, tahammülsüzlük gibi belirtilere neden olabilir. Sosyal ve mesleki işlevsellik bozulabilir. İnsanlar sürekli deprem korkusu içinde yaşadığında, sosyal ilişkilerinde kopmalar yaşayabilir. Depremle ilgili tetikleyiciler, travmayı sürekli canlı tutar. Küçük sarsıntılar, yüksek sesler, bina çatlakları gibi detaylar, kişilerde yoğun korku ve kaçınma davranışlarına yol açabilir. Korku ve kaygı diğer tüm duyguları gibi doğaldır ancak fazlası yönetilebilir. Asıl mesele, kaygının bizi felç etmesine değil, bilinçli hazırlık yapmamıza yardımcı olmasını sağlamaktır.”

Felaket senaryoları yerine çözüm odaklı düşünülmeli

Deprem bilinciyle yaşamanın sürekli korku içinde olmak anlamına gelmediğinin altını çizen Demir, “Aradaki ince çizgiyi koruyabilmek için kontrol edebileceğiniz noktalara odaklanın. Depremin ne zaman olacağını bilemeyiz ama bina güvenliğini artırabilir, acil durum çantası hazırlayabilir ve tatbikat yapabiliriz. Bu, ‘kontrol duygusunu’ güçlendirerek kaygıyı azaltır.” dedi.

Felaket senaryoları yerine çözüm odaklı düşünülmesi gerektiğini vurgulayan Demir, “Sürekli olumsuz düşünceler üretmek yerine, ‘eğer deprem olursa, şu güvenli noktalara gidebiliriz’ gibi planlama yapmak daha sağlıklı bir yaklaşım olur. Nefes egzersizleri, meditasyon, yoga, yürüyüş, mindfulness gibi stres yönetimi teknikleri ile psikolojik dayanıklılığınızı güçlendirin. Sürekli depremle ilgili konuşmak ve kaygıyı büyütmek yerine, bilinçli ve düzenli önlemler alın.” önerilerinde bulundu.

Felaket senaryoları bilinçaltında sürekli bir tehdit algısı oluşturabilir

Kontrolsüz haber tüketiminin kaygıyı artırdığına da dikkat çeken Demir, “Özellikle felaket senaryolarını vurgulayan içerikler, bilinçaltında sürekli bir tehdit algısı oluşturabilir.” dedi.

Bilinçli bilgi tüketimi için, güvenilir kaynaklardan bilgi alınması gerektiğini aktaran Uzman Klinik Psikolog Merve Umay Candaş Demir, şöyle devam etti:

“Günde sadece belirli bir zaman diliminde haberleri takip edin. Sürekli deprem haberleri okumak, kaygıyı artırır. Felaket senaryoları yerine bilimsel ve yapıcı içeriklere odaklanın. Medya etik kuralları maalesef bazen ihlal edebiliyor, kullanılan başlık ile haber içeriği farklı olabildiği gibi, başlıklar bireyler üstünde yoğun kaygıya neden oluyor. Bazı uzmanların ‘her an deprem olabilir’ açıklamaları sık sık medyada yer buluyor. Bu tür haberler karşısında çaresiz kalan vatandaş sadece kaygılandığı ile kalıyor. Bu sebeple haberleri tüketirken şu soruyu sorun: Bu bilgi bana gerçekten fayda sağlıyor mu, yoksa sadece kaygımı mı artırıyor?”

Çocuklara kaygı yerine bilinç kazandırılmalı

Çocukların, ebeveynlerinin duygusal durumlarını hissettiğine ve öğrendiklerine Demir, “Eğer bir ebeveyn sürekli kaygılıysa, çocuk da bu kaygıyı içselleştirir.” dedi.

Depremin, ‘Deprem bazen olabilir ama biz önlem aldık, güvendeyiz’ gibi bir dille çocuğun yaşına uygun olarak anlatılması gerektiğini vurgulayan Demir, sözlerini şöyle tamamladı:

“Çocuğun kaygılarını küçümsemeyin ama büyütmeyin de. Ona güven verin. Deprem hazırlıklarını oyunlaştırarak öğretin. Çocuklar, oynayarak öğrenir ve böylece korku yerine bilinç kazanırlar. Ancak sürekli deprem konuşulmamalı, panik ve kontrolsüz bir ortam yaratılmamalı, çocuk üstünde baskı yaratılmamalı. Çocuklar yoğun duygularla başa çıkmakta yetişkinler kadar başarılı olamayabilir. Onların duygu yüklerini azaltmalısınız.” (İLKHA)

Gaziantep'te 10 ton sahte bebek maması ele geçirildi

Bakan Şimşek: Ticaret savaşlarına rağmen Türkiye dayanıklı

Türkiye nüfusunun dörtte biri çocuklardan oluşuyor

Siyonist işgalin Tulkerem kuşatması 82. gününde: Ev baskınları, yağmalar ve işkenceler

Ukrayna ve ABD, mineraller anlaşmasına ilişkin mutabakat imzaladı

Otomobil ile kamyonet çarpıştı: 4 yaralı

Uzmanlardan uyarı: Yazlık lastiğe geçmeyen hem güvenliğini hem cebini riske atıyor

Arıcılar bahar mesaisine başladı: Bal sezonundan umutlular

Otomobil ile tır çarpıştı: 4 yaralı

TP Fatıma Zehra Kız AİHL'den anlamlı ziyaret

Eğlenceli görüntülerinizi oluştururken siber güvenliğe ve gizliliğe dikkat edin

Mart ayında 195 bin taşıtın trafiğe kaydı yapıldı

İşgalci siyonistler, Lübnan'da hedef aldığı araçta bir kişi şehid oldu

Florida üniversite kampüsünde silahlı saldırı: 2 ölü, 6 yaralı

İmam hatip öğrencilerinden Gazze'ye anlamlı destek

Bakan Kacır: Silvan tüneli, GAP'ın dev adımı

Siyonist rejimden Gazze'de yeni katliam: Han Yunus’ta 10 şehit

Bitlis'te uyuşturucu operasyonu

Çeşitli suçlardan hapis cezaları bulunan 3 şahıs yakalandı

Çiftçilere 6 milyar liralık destek ödemesi bugün yapılacak

Batman'da 223 yıl hapis cezasıyla aranan şahıs operasyonla yakalandı

İki yeni uluslararası anlaşma Resmi Gazete’de yayımlandı

Altın fiyatları güne yukarı yönlü seyirde başladı

Merkez'in faiz kararı sonrası dövizde son durum

İzmir merkezli FETÖ operasyonunda 10 şüpheli gözaltında

Organize suç örgütlerine operasyon:158 gözaltı

ABD'nin Yemen’deki sivil katliamında şehit sayısı 33'e yaralı sayısı 80'e yükseldi

ABD'den siyonist rejime sığınak delici bomba sevkiyatı: Gündemde İran'a saldırı planı var

Ülke genelinde yağış beklenmiyor

BM: israilin Gazze'deki sağlık altyapısına saldırıları savaş suçudur

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ