• BIST 100

    10953,68%3,26
  • DOLAR

    41,94% -0,14
  • EURO

    48,82% -0,17
  • GRAM ALTIN

    5557,81% -0,27
  • Ç. ALTIN

    9439,52% -0,12

Deprem bölgesindeki enfeksiyon riskine karşı Prof. Dr. Güzel: “Çocukluk aşıları tekrar edilebilir”

13 Şubat 2023, Pazartesi 10:25
13 Şubat 2023, Pazartesi 10:25
Deprem bölgesindeki enfeksiyon riskine karşı Prof. Dr. Güzel: “Çocukluk aşıları tekrar edilebilir”
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Deprem bölgesindeki enfeksiyon riskine karşı Prof. Dr. Güzel: “Çocukluk aşıları tekrar edilebilir”

Deprem bölgesindeki çocukların fiziksel yaralanmaları ve toplu yaşam alanlarındaki şartlardan dolayı enfeksiyon tehlikesine karşı uyarılarda bulunan Prof. Dr. Ahmet Güzel, “Bundan sonraki süreçte deprem bölgesi için özellikle bizi enfeksiyon riski bekliyor olabilir. Özellikle tetanoz gibi çocukluk aşılarının tekrar çocuklarda takvime alınarak uygulanması uygun olacaktır” dedi.
Deprem bölgesindeki yaraların en hızlı şekilde sarılması için kurulan yaşam alanlarında özellikle hava şartlarından dolayı uzmanlar, oluşabilecek olan enfeksiyon riskine karşı uyarılarda bulunmaya başladı. Daha önceki deprem bölgelerinde yaşanan sağlık sorunları çerçevesinde elde edilen veriler ışığında, “Bundan sonraki süreçte farklı şeylerle mücadele etmek zorunda kalabiliriz” diyen Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Yoğun Bakım Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Güzel özellikle bölgedeki çocukların bağışıklık sistemine ve aşılara vurgu yaptı.
Konu dahilinde birçok enfeksiyon yayılımına dair açıklamalarda bulunan Medicana International İstanbul Hastanesi’nden Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Yoğun Bakım Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Güzel, “Çocukların bağışıklık sistemleri daha hassas olur. Oradaki iklim şartları da maalesef şuanda oldukça kötü. Depremde enkaz altında kalan çocukların uzun süreli bir yaşam mücadelesi vermiş olması bağışıklık sistemlerini düşürüyor. Aynı zamanda enkaz altında kalmamış olsalar bile şuanda yaşam alanlarındaki su ve diğer hijyen şartlarının da yeterli olmayışı enfeksiyonlara karşı olan durumu daha artırır” dedi.

Çocukluk çağında olanlar için dikkat etmemiz gereken hususlardan bir tanesi “aşılama”
Öncelikle tetanoz aşısına dikkat çeken Prof. Dr. Ahmet Güzel, “Tabii ki sağlık bakanlığımızın yapmış olduğu aşılama programları enfeksiyonlara karşı her ne kadar koruyucu olsa da farklı konularla ilgili toplumun bilgilendirilmesi önem arz etmekte. Bunlar içerisinde ilk düşünülmesi gerekenlerden bir tanesi yara enfeksiyonlarıdır. Yara enfeksiyonları özellikle enkaz altında kalmış olan çocuklarda kaybolan sinir hasarları ya da soğuğa bağlı hissizlik ve yaraların içerisinde bulunan yabancı cisimler enfeksiyon riskini daha çok artırmakta. Ayrıca çocukluk çağında olanlar için dikkat etmemiz gereken hususlardan bir tanesi aşılama olmalı. Özellikle tetanoza karşı. Ülkemizde Sağlık Bakanlığı tetanoz aşılarını gayet düzenli şekilde yapmakta fakat belli bir yaşta, ergenlik çağında olan son 5 yıldır aşılamaya girmemiş, 3’ten az aşı yapılmış ya da aşılama durumunu bilmediğimiz kişilerde kontamine bir yaramız varsa mutlaka tetanoz aşısı yapılmalı. Bunlar da periyodik olarak bir takvime bağlanmalıdır” şeklinde konuştu.

“Alt-üst solunum yollarına dikkat, maske kullanılmalı”
Aynı şekilde solunum yolları enfeksiyonlarına dair de dikkat edilmesi konusunda tavsiyelerde bulunan Prof. Dr. Güzel, “Deprem sonrasında alt ve üst solunum yolları enfeksiyonları ile çok sık karşılaşıyoruz. Afet bölgelerinde ve kamp bölgelerinde çadır yaşamları içerisinde bulaşıcı solunum yoluyla olan hastalıklar çok sık olabilmekte. Özellikle influenza, koronavirüs ve daha önce yaşanmış olan depremlerde görülmüş ki meningokok enfeksiyonları gibi birçok solunumsal yolla bulaşan akciğer hastalıklar çok fazla olmakta. Bir de buna ilave olarak deprem zamanlarında ortaya çıkan inşaat tozlarının içerisinde çıkan mantar enfeksiyonları “mukormikozis” dediğimiz enfeksiyonlar da akciğer enfeksiyonlarına neden olabilmekte. Biz şunları öneriyoruz, afet bölgelerinde çadırlarda ya da toplu alanlarda yaşayan özellikle çocukların kronik hastalığı olan kişilerden uzak tutulmasını ve mümkünse o ortamda mutlaka maske takılmasını öneriyoruz. Hırıltılı bir solunum varsa, göğüs etrafında çekilmeleri varsa, nefes alırken hırıltı şeklinde bir şey duyuyorsak, öksürük atakları fazlaysa deprem altında kaldıkları zaman içerisinde aspire ettikleri toz, gaz, yanıcı ve kimyasal maddelerin ciğerlerine zarar verebileceğini düşünmek gerekiyor. Mutlaka böyle bir durumla karşılaşırlarsa en yakın sağlık kuruluşuna başvurmaları önem taşıyor” dedi.

“Hijyen dolayısıyla ishal atakları artmakta”
Prof. Dr. Güzel, hijyen konusunu da vurguladığı açıklamalarına şu şekilde devam etti:
“Görülmüş ki deprem sonrasında kanalizasyon, tuvalet ihtiyaçlarındaki kontaminasyon riski de ishal ataklarını çok fazla artırabiliyor. Salmonella, şigella gibi ishal atakları, parazital enfeksiyonlar, kolera salgınları gibi salgınlar oluşturabiliyor. Mutlaka mümkün mertebe hijyene çok dikkat edilmeli, temiz su, sabun kullanılmalıdır.”

“Yaralar mutlaka temiz su ile temizlenmeli, eziklere karşı dikkatli olunmalı”
Son olarak yara yollu enfeksiyonlara ve ezilmelerin bile önemsenmesi gerektiğini hatırlatan Güzel, “Yara yollu enfeksiyonlar, çocukluk çağında bağışıklık sisteminin düşüklüğünü de göz önüne alırsak artabilir. Bu yüzden mutlaka yaralar temiz suyla temizlenmeli. Onun dışında nehir, dere, deniz gibi yataklarda yara temizliği yapmamalıyız. Belli bir kas yaralanması olmadan çocuğunuzda bir eziklik olabilir. Bunlar özellikle kas ezilme sendromu dediğimiz durumlara yol açabilir. Eğer çocuklarımızın kollarında bir renk değişikliği, ağrı, karıncalanma hissi varsa ve idrar yaptıkları zaman çay renginde bir idrarla karşılaşıyorsanız bir sağlık kuruluşuna başvurmalısınız” diyerek sözlerini sonlandırdı.
[gallery ids=',110917,110918']

HÜDA PAR Antalya İl Başkanlığından "Soykırımcı siyonistlerin yargılanması" için imza kampanyası

Hindistan'da katliam gibi kaza: 25 kişi yanarak öldü

Ukrayna'da tren istasyonuna bombalı saldırı: 4 ölü, 12 yaralı

Seyhan; Acıya Mesai Konulmaz

Adana'da feci kaza: Motosiklet sürücüsü yanarak hayatını kaybetti

"Evlilikler sade olmalı" diyen çift, gençlere örnek oldu

RTÜK Başkanlığı'na Mehmet Daniş seçildi

Gıda ihracatının yıldızları Mersin'de ödüllendirildi

Gazze’de şüpheli cisimlerden uzak durulması uyarısı

Ağrı'da ki okullarda Gazze'ye yararına kermes düzenlendi

Ambulans talebi reddedilince eşini battaniyeye sarıp hastaneye taşıdı

Bazı büyükelçilikler ile dış temsilciliklere yeni atamalar

İşgalciler siyonistler Batı Şeria’da Filistinlilerin araçlarını yakıyor

Ankara'da imam hatip öğrencileri Gazze için kermeste el ele verdi

Bakan Işıkhan: 81 bin 279 engelli kadına "Engelli İş Koçluğu" hizmeti verildi

Eski tip ehliyetler için son fırsat: 31 Ekim'e dikkat!

Sosyal konut projesinin detayları belli oldu

Yayınlanan video ve fotoğraflar Filistinli esirlere yapılan kötü muameleleri belgeledi

Tarsus Umut Kervanı’ndan mağdur aileye beyaz eşya desteği

Adana’da toplu taşımaya zam: Yeni tarifeler bugünden geçerli

Mersin Müftüsü Yığman, müftülük yerleşkesindeki cami inşaatındaki çalışmaları inceledi

Şırnak’ta silahlı kavga: 2 yaralı

Rus savaş uçakları Litvanya hava sahasını ihlal etti

BM: Gazze’de kadınlar enkazların arasında, açlık içinde ve sağlıksız şartlarda doğum yapıyor

Battalgazi Belediyesi'nden taziye evlerine büyük yatırım

Siirtli öğrencilerden Gazze’ye anlamlı destek: Kermes gelirleri Filistin’e gönderilecek

Gaziantep Forum II, İslam dünyasının geleceğine yön verecek fikirlerle son buldu

Siirt’te yağışlar nedeniyle kent genelinde geçici su kesintisi uyarısı

Malatya'da 2025 Yılı 4. İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı gerçekleştirildi

Bakan Tekin: İmam hatip okullarını bir marka haline getirmek zorundayız

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


HÜDA PAR Antalya İl Başkanlığından "Soykırımcı siyonistlerin yargılanması" için imza kampanyası

Hindistan'da katliam gibi kaza: 25 kişi yanarak öldü

Ukrayna'da tren istasyonuna bombalı saldırı: 4 ölü, 12 yaralı

Seyhan; Acıya Mesai Konulmaz

Adana'da feci kaza: Motosiklet sürücüsü yanarak hayatını kaybetti

"Evlilikler sade olmalı" diyen çift, gençlere örnek oldu

RTÜK Başkanlığı'na Mehmet Daniş seçildi