• BIST 100

    9529,36%1,72
  • DOLAR

    34,54% 0,18
  • EURO

    36,03% -0,52
  • GRAM ALTIN

    2984,34% 0,77
  • Ç. ALTIN

    5006,70% 1,01

Deprem sonrası enfeksiyon riskine karşı hayati öneriler

GÜNDEM 11.02.2023 11:15:12 0
Deprem sonrası enfeksiyon riskine karşı hayati öneriler

Deprem sonrası enfeksiyon riskine karşı hayati öneriler

Deprem sonrası enfeksiyon riskine karşı neler yapılması gerektiği hakkında uyarılarda bulunan Enfeksiyon Hastalıkları ve Mikrobiyoloji Uzm. Prof. Dr. Hakan Leblebicioğlu, “Aşıların yaygınlaştırılması, hijyen kurallarının ihlal edilmemesi, yeterli tıbbi ve sağlık hizmetlerinin sunulması, temiz su sağlanması, gıdaların bozulmaması için özen gösterilmesi, açıkta veya bozuk gıdaların tüketilmemesi, temiz ortamların oluşturulması ve depremzedelerin barındığı kamplarda kalabalık ortamlardan kaçınılması ve kapalı ortamların yeterli havalandırılması enfeksiyonların yayılmasını önlemek için önemlidir” dedi.
VM Medical Park Samsun Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Mikrobiyoloji Uzm. Prof. Dr. Hakan Leblebicioğlu, deprem sonrası enfeksiyon riskine karşı neler yapılması gerektiği hakkında bilgi verdi. Prof. Dr. Hakan Leblebicioğlu, “Deprem sonrasında insanların yaşadıkları binaların çökmesi, insanların enkaz altında kalması, kişisel hijyen malzemelerinin eksikliği, kalabalık ortamlarda barınma zorunluluğu, gıda ve su kaynaklarının yetersizliği, su kaynaklarının zarar görmesi (kanalizasyon ile karışması) gibi faktörler sonucu hijyenik olmayan ortamlar enfeksiyonların gelişmesine sebep olabilir. Ayrıca, afet bölgesinde endemik olan bulaşıcı hastalıkların salgına neden olması gibi faktörler de enfeksiyonların gelişmesine zemin hazırlar. İklim şartları da enfeksiyonların yayılmasında önemli bir faktördür” diye konuştu.

En yaygın enfeksiyonlar
Deprem ve ilgili birinci ve ikincil etkilerin, etkilenen alanın fiziksel özelliklerinin ve etkilenen toplumların sosyoekonomik özelliklerinin birleşmesinin enfeksiyonların insan sağlığına olan etkilerini artırabileceğini söyleyen Prof. Dr. Hakan Leblebicioğlu, “Depremlerin meydana geldiği bölgelerde kaydedilen enfeksiyon hastalıkları, solunum yolu enfeksiyonları, gıda ve suyla ilişkili hastalıklar, vektör tarafından bulaşan hastalıklar ve yara ve cilt enfeksiyonları olarak sınıflandırılabilir. Enfeksiyonlar arasında en yaygın olanlar, tetanoz, salmonelloz, şigelloz ve tifo gibi bakteriyel enfeksiyonlar, kuduz veya hepatit gibi viral enfeksiyonlar ve tüberküloz gibi solunum yolu enfeksiyonlarıdır. Bu hastalıkları temiz su ve gıda kaynaklarının kirlenmesi, hijyenik olmayan ortamlarda yaşama ve hasta insanlarla temas sonucu ortaya çıkabilir. Doğal afet sonrası, kalabalık barınma kampları, havalandırma eksikliği, yetersiz beslenme gibi faktörler bulaşan enfeksiyonların yayılmasına neden olabilir. Bu enfeksiyonlar arasında, grip, Covid-19, kızamık, menenjit, tüberküloz ve uyuz gibi hastalıklar yer alabilir. Su ve yiyecek kaynaklı enfeksiyonlar, hijyen koşullarının bozulmasından kaynaklanabilir” şeklinde konuştu.

Kirli yaralar riski artırabilir
Doğal afetler sonrası barınma kamplarında veya hijyen koşullarının tam sağlanamadığı ve suya erişimin zor olduğu ortamlarda ishal salgınlarının ortaya çıkabileceğine dikkat çeken Prof. Dr. Hakan Leblebicioğlu, “Bu salgınlarda etken mikroorganizmalar arasında salmonella enterica, vibrio cholerae, norovirüs bulunmaktadır. Leptospiroz ise afet sonrası enfeksiyonlar arasında görülen bir başka hastalıktır. Leptospiroz, enfekte hayvanların idrarıyla kirlenmiş su, yiyecek veya toprakla temas sonrası ortaya çıkar. Hayvan ısırıkları sonrası kuduz riski olabilir. Deprem sonrası, göçük altından çıkarılan yaralıların birçoğu acil cerrahi müdahale ve yoğun bakım desteği gerekmektedir. Bu yaralıların kirli yaraları bulunabilir, bu da hastalarda enfeksiyon riskini artırabilir. Kirli yaralar nedeniyle uygulanan antibiyotik profilaksisi, dirençli mikroorganizmaların ortaya çıkmasına neden olabilir. Aşıların yaygınlaştırılması, hijyen kurallarının ihlal edilmemesi, yeterli tıbbi ve sağlık hizmetlerinin sunulması, temiz su sağlanması, gıdaların bozulmaması için özen gösterilmesi, açıkta veya bozuk gıdaların tüketilmemesi, temiz ortamların oluşturulması ve depremzedelerin barındığı kamplarda kalabalık ortamlardan kaçınılması ve kapalı ortamların yeterli havalandırılması enfeksiyonların yayılmasını önlemek için önemlidir” ifadelerini kullandı.

Deprem sonrası hijyen tedbirlerine uyulmalı
Tetanoz, kızamık, kızamıkçık gibi hastalıkların önlenmesi için insanlarını aşılarının tam ve gerekirse ek dozlarının yapılmış olmasının önemli olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Hakan Leblebicioğlu, “Yaralıların acil müdahale ve tedavi hizmetlerine erişiminin sağlanması enfeksiyonların oluşmasını ve tedavi gerekliliklerinin artmasını önler. Deprem sonrasında afetzedelerin sağlıklı yaşama ve hijyen konularında bilgilendirilmeleri enfeksiyonların ortaya çıkmasını ve bulaşmasını azaltabilir. Göçük altından çıkarılan yaralılarımızın çoğu acil cerrahi müdahale ve yoğun bakım desteği gerektirir. Bunun yanı sıra, kirli yaraları olan hastalarda enfeksiyon riski de artabilir. Bu nedenle, hijyen ve temizliğe dikkat etmek çok önemlidir. Depreme yardım götüren kişiler, hijyen sağlama faaliyetlerine öncelik vermelidir. Hastaların açık yaralarına, sekresyonlarına ve mukozalarına temasta bulunanlar, eldiven kullanmalıdır. Eldiven giymeden önce ve çıkardıktan sonra eller alkol bazlı el dezenfektanları ile dezenfekte edilmeli veya sabunla yıkanmalıdır. Bir başka hastaya geçiş yapılacaksa eldiven mutlaka değiştirilmelidir. Kısaca, deprem sonrası hijyen tedbirlerine uyulması enfeksiyon riskini azaltacak ve hastaların iyileşmesini hızlandıracaktır. Bu nedenle depreme yardım götüren tüm ekipler, hijyen kurallarına uymayı unutmayarak, hastaların iyileşmelerine yardımcı olmalıdır. Özetle, afet sonrası dönemde insanların hijyen ve sağlık konularına dikkat etmeleri, barındırma için uygun ortamlar sağlanması, hijyenik gıda ve su kaynaklarının bulunması gibi önlemler alınması çok önemlidir” açıklamasında bulundu.

Putin: Oreşnik füzesini test etmeye devam edeceğiz

10 Kasım törenine katılmayan öğrencinin velisine "gerekçe" tebliğatı tepki çekti

Tunceli'de eylem ve etkinlikler 10 gün süreyle yasaklandı

Dışişleri: Kerkük'teki yoğun nüfus hareketliliği Türkmen ve Arap kesimleri endişeye sevk ediyor

İşgalin Gazze'ye gün boyu saldırısında 38 kişi şehit oldu

Medvedev: Trump Ukrayna anlaşmazlığını sona erdirebilir

Lübnan'da işgalin son saldırılarında 59 kişi şehit oldu

Belçika'da şüpheli toz içeren mektup alarmı  

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Enerji arz güvenliğinin temini noktasında her zaman hazırlıklı olmalıyız

Rusya'dan "uzayda silahlanmaya" karşı uyarı

Hindistan'ın döviz rezervleri yıllar sonra en sert düşüşü yaşadı

Adıyaman'da "Ulaştırma Çalıştayı" düzenledi

Uyuşturucu suçunda araması bulunan şahıs yakalandı

İşgal ordusu Gazze'de eski bir esire suikast düzenledi

Tunceli ve Ovacık belediyelerine kayyum atandı

Battalgazi Belediye Başkanı Taşkın: Sorunları yerinde dinliyoruz

Rusya, Türkiye'nin enerji üssü olma arzusunu önemli buluyor

Alkollü sürücünün kullandığı çapa motoru devrildi: Bir ölü

Yeşilyurt Belediyesi'nden dolandırıcılık uyarısı

BM: Yılın başından bu yana 281 yardım görevlimizi öldürüldü

Ensarullah, işgal üssünü "Filistin 2" füzesiyle hedef aldı

Gaziantep'te kaçak kazı operasyonu

Japonya'da artan fiyatlara karşılık 250 milyar dolarlık ekonomik paketi

Sabiha Gökçen'deki uçuşların bir kısmı yapılamayacak

“Çocuğun ilgi ve yeteneklerinin keşfedilip, buna göre bir eğitim programı hazırlanmalı”

Lübnan'da 3 sağlıkçı hava saldırısında hayatını kaybetti

Batman’da bir ilk, Coclear implant ameliyatı yapıldı

ASELSAN ile SSB arasında sözleşme imzalandı

MSB, Kaplan Pençesi Tatbikatı-24/2'yi gerçekleştirdi

Gökçeada ve Bozcaada feribot hatlarının bazı seferleri iptal edildi

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku