Deprem tehlikesi vatandaşları yapı denetmenleri ile tanıştırdı
Kahramanmaraş merkezli deprem, vatandaşlarda depremle ilgili farkındalık oluşturdu. Binasının depreme dayanıklı olup olmadığını anlamak isteyenler de ilgili birimlere akın etmeye başladı.
Yapı Denetim Kuruluşları Birliği Başkanı Tayfun Gücenmez'e göre, 2001 öncesi inşa edilen binaların yüzde 99'u risk taşıyor.
Merkez üssü Kahramanmaraş’ın Pazarcık ve Elbistan ilçeleri olan ve 11 ili etkileyen depremlerin ardından vatandaşlar, oturdukları konutun sağlamlığını tartışmaya açtı.
Binalarının güvenli olup olmadığını öğrenmek için yapı denetim firmalarında yoğunluk oluşturan vatandaşlar, oturdukları binanın depreme karşı dayanıklı olup olmadığını riskli yapı tespiti ve performans analizi ile öğreniyor.
Yapı Denetim Kurumları Birliği Başkanı Tayfun Gücenmez, vatandaşların ilk etapta neler yapması gerektiğini anlattı.
Vatandaşların ilk etapta neler yapması gerektiğini bildiren Gücenmez, şu bilgileri verdi:
Burada yapı denetim talepleri değil de binaların durumlarıyla alakalı kamuoyunda sorgulama başladı. Yapı denetimlerinde binalarımızda her ne kadar sıkıntı yaşansa da kullanma izin belgesi aldıysanız, binanız yapı denetimliyse yüzde 99 üzerinde rahat olun.Binaların İmar Barışı projesi çerçevesine girmediğine dikkat edilmemesi gerektiğini bildiren Gücenmez, dikkat edilecek diğer noktaları şöyle sorguladı:
Binalarınızın İmar Barışı'ndan yararlanmadığına emin olun, kolonlarının kesilmediğinden emin olun. Burada dükkan katları varsa dükkan katlarının duvarlarıyla oynanmadığından emin olun. Biz genellikle bu tip yönlendirmeler yapıyoruz. Vatandaşlarımızın binalarını kontrol ettirmeleri gerekiyorsa İnşaat Mühendisleri Odasına bağlı statik bürolardan ya da Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımıza bağlı kentsel dönüşüm bürolarından yardım alabilirler. Tayfun GücenmezEski binaların günümüzde yapılan binalara göre daha dayanıksız olduğunu belirten Gücenmez, bu konuda dikkat edilecek tarih aralığını şöyle sıralandırdı:
2001 öncesi inşa edilen binaların yüzde 99 oranında riskli olduğunu söyleyebiliriz. Çünkü bugüne kadar kentsel dönüşüm ile ilgili yapılan çalışmalarda bu net bir şekilde görülüyor. Vatandaşlarımız şu şekilde düşünmeliler: 'Bizim binamız eski, ekonomik ömrünü tamamlamış, yenilememiz gerekiyor, bununla ilgili nasıl bir yol izlemeliyiz?' Bir başka yöntem olarak da dairelerinin biraz küçültülmelerine karar verip depreme dayanıklı binalarda oturmaları da bizim tavsiyelerimiz arasında. Maalesef ekonomik anlamda fedakarlıklar yapılmadan bu sıkıntılar giderilmiyor. Maliklerin ortak bir şekilde karar alıp bu sürece başlamaları gerekiyor.