Deprem uzmanı uyardı: 'Şırnak, deprem bölgesinde'

GÜNDEM 12.05.2024 11:20:06 0
Deprem uzmanı uyardı:
Haberi Sesli Oku

Deprem uzmanı uyardı: 'Şırnak, deprem bölgesinde'

Şırnak Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Dr. Öğr. Üyesi İbrahim Behram Uğur; Adıyaman, Bitlis ve Hakkari arasında bulunan yerleşim yerlerinin deprem bölgesinde olduğunu, Şırnak’ın diri fay hattı üzerinde olduğuna dikkat çekti.
6 Şubat’ta meydana gelen ve 11 ili etkilen depremin ardından, Türkiye’de diri fay hattı haritası güncellendi. Dr. Öğr. Üyesi İbrahim Behram Uğur, daha önce Şırnak’tan geçen ve aktif olmayan 2 farklı fay hattının olduğu, 2012 yılında Şırnak’ta meydana gelen 2 deprem ile birlikte bu fay hatlarının aktif hale geldiği ve güncel diri fay hattı haritasının yeninden çizildiğini öne sürdü.
Türkiye’nin bir deprem bölgesi olduğunu hatırlatan Dr. Uğur, 'Bölgemizde de aktif faylar mevcut. Doğu Anadolu fayı dediğimiz, Türkiye’nin en önemli iki fay hattından bir tanesi. Bunun dışında Güney Doğu Anadolu bindirme fayı dediğimiz bir fay hattı var. Bu da Bitlis ile Zagros bindirme kuşağı olarak geçiyor. Bu noktada Bitlis ile Adıyaman ve Hakkari arasındaki bütün bölgelerde bu fay hattına dahil oluyor. Bunun dışında bizim Şırnak ilini ilgilendiren bir başka fay hattı da, Cizre fay hattı. Bu da 2012 yılı öncesinde aktif olmayan bir fay olarak değerlendirilirken, 2012’de yaşanan Silopi ve Uludere depremlerinden sonra bu fay hattı da 2013’teki aktif fay haritasında güncellendi. Artık diri yani aktif fay hattı olarak değerlendiriliyor. Dolayısıyla Şırnak fay hatlarına yakın bir lokasyonda bulunduğu için deprem tehlikesi mevcut olduğu bir bölgede' dedi.
Bina yapımında C30 olarak sınıflandırılan beton ve inşaat demirinin kaliteli olması gerektiğini, bina rejitilerinin arttırılması için mutlaka perde beton kullanılması gerektiğine dikkat çeken Dr. Uğur, şöyle konuştu:
'Bizim önceliğimiz yeterli dayanımda malzeme kullanılması. Ne demek bu? Örneğin bir beton numunenin, kullanacağımız beton malzemenin yapının taşıyıcı sistemlerin deki uygun mukavemete sahip olması gerekmekte. Örneğin C30 olarak sınıflandırıyoruz. Bu ne demek? Beton numunesinin 30 megapaskallık bir basınç etkisine dayanabilmesi. Bunun dışında kullanılan halk arasında inşaat demiri olarak bilinen donatılarında belirli standartlarda, standartlara uygun bir şekilde olması gerekmekte. Yeterli dayanımdan sonra, yeterli rijitlik dediğimiz bir kavram var. Yeterli rijiklikte kaba tabirle yapının deprem ya da yanal kuvvetler etkisinde yer değiştirme yapmaya gösterdiği direnç olarak algılanıyor. Bu aşamada bizim yapının rejitini arttırmamız için betonarme perde kullanımına gitmemiz gerekiyor. Nedir betonarme perde? Düşey taşıyıcı, kolonun büyük ölçülü, büyük ebatta olduğu, yani kaba tabir ile büyük ölçülü kolon diyebiliriz. Bunların kullanılan yapının deformasyonlara karşı dayanımı direncini arttırıyor. Dolayısı ile deprem esnası salınımda yer değiştirmesini de sınırlıyor. Bir başka konu da süneklik. Süneklikte yapı elemanlarını nasıl ki bir lastiği tutup çektiğimiz zaman kopmadan belirli bir miktar uzayabiliyorsa bizim bazı elemanlarımız da bu şekilde esneme yapmasını istiyoruz. Büyük deprem kuvvetleri altında. Buda ani göçmeleri engelliyor. Dolayısı ile can güvenliğinin sağlanmasına yarayan bir husus.”
İçişleri bakanlığı tarafından 6 Şubat’ta meydana gelen depremin ardından görevlendirilerek, deprem bölgesindeki yapıları incelediklerini aktaran Dr. Uğur, “6 Şubat depremlerinden hemen sonra, mart ayında İçişleri Bakanlığının görevlendirmesi ile natamam binaların devam edip etmeyeceğine karar vermek için raporlar oluşturmak üzere görevlendirildik. Orada sadece natamam binalar değil, bütün bina stoğunu inceleme fırsatımız oldu. İlk gittiğimizde gördüğümüz manzara içler acısıydı. Yapı stoğunun büyük çoğunluğu eski binalar oluşturmaktaydı. Bu eski binaların da herhangi bir mühendislik hizmeti almadığı kanaatini getirdik. Çünkü kullanılan malzemeler, yapılan uygulamaların gerçekten deprem yönetmeliklerine hiçbir şekilde uyumlu olmadığını tespit ettik. Yeni yapılan binalarda, kontrolünü sağladığımız binaların çoğunluğunda fazlaca bir kusur olmadığını tespit ettik. Buda şu anlama geliyor. 2018 deprem yönetmeliğine uygun bir şekilde yapılan binaların diğerlerine nazaran daha güvenli olduğunu söylemek mümkün' diye konuştu.

İşgalci siyonistler gece boyunca Gazze'yi bombaladı

Araştırmacı-Yazar Turan: Kültür ve modernite çatışmasında kimliklerimiz kayboluyor

Şanlıurfa’da bahis operasyonu: 2 tutuklama

Peygamber Sevdalıları Şanlıurfa’da "Kasım Ayı Sahabe Ayı" etkinliği düzenledi

17 yıl kesinleşmiş hapis cezası bulunan şahıs yakalandı

Elazığ'da 20 kilogram uyuşturucu ele geçirildi, 5 kişi tutuklandı

BUDO'nun tüm seferleri iptal edildi

Meteoroloji'den İç Anadolu için kar yağışı uyarısı

Batman'da tefecilikten bir kişi tutuklandı

Battalgazi Belediye Başkanı Taşkın'dan 24 Kasım Öğretmenler Günü mesajı

Bingöl'de toplantı ve gösteri yürüyüşleri 7 gün süreyle izne bağlandı

İşgalci siyonistler İbrahim El-Halil Camii’ne baskın düzenledi

 Gram altın yükseliş eğiliminde

Dört mevsim tüketilen Mardin’in endemik bitkisi: İkşut otu

İşgalci siyonistler Batı Şeria'da birçok kentte baskın düzenledi

Bakan Işıkhan'dan "Aday Havuz Sistemi" açıklaması

Uyuşturucu satıcılığı yapan şahıs yakalandı

5 suç örgütüne yönelik operasyonda 50 şüpheli tutuklandı

Motorine yapılan zam pompaya yansıdı

Bursa'da sağanak yağış etkili oluyor

Çiftçiler hububat ekimine başladı

Şanlıurfa'da trafik kazası: Bir ölü, 3 yaralı

İlahiyatçı Yaman'dan gençlere altın öğütler

İrlanda Başbakanı Harris: Netanyahu'yu tutuklamaya hazırız

Hür Gençlik sabah namazı buluşması devam ediyor

Ticaret Bakanlığından dolandırıcılık uyarısı

İstanbul'da kuvvetli lodos nedeniyle bazı uçaklar iniş yapamadı

Piyasaya sahte zeytinyağı süren şahıs yakalandı

İktisat ve Maliye Uzmanı Taş: Türkiye borç ve faiz sarmalından kurtulmalı

İlahiyatçı Tutak: Said Bin Zeyd görev adamıydı

Yükleniyor