• BIST 100

    9486,56%0,12
  • DOLAR

    39,20% -0,11
  • EURO

    44,64% -0,54
  • GRAM ALTIN

    4175,09% -1,44
  • Ç. ALTIN

    6833,74% 0,00

Depremzedeler bu mağazada ihtiyaç duydukları ürünleri gönüllerince seçerek eksikliklerini gideriyor

GÜNDEM 15.02.2023 10:30:44 0
Depremzedeler bu mağazada ihtiyaç duydukları ürünleri gönüllerince seçerek eksikliklerini gideriyor

Depremzedeler bu mağazada ihtiyaç duydukları ürünleri gönüllerince seçerek eksikliklerini gideriyor

Burdur Gençlik Merkezi bünyesinde kurulan açık mağazada, kente gelen depremzedeler tüm ihtiyaçlarını gönüllerince karşılıyor.
10 ili etkileyen 7,7 büyüklüğündeki depremin yaraları sarılmaya devam ediyor. Ülkenin dört bir yanından toplanan yardımlar bir yandan afet bölgesine gönderilirken, bir yandan da kentlere gelen depremzedelere temin ediliyor. Burdur Gençlik Merkezi tarafından Kahramanmaraş, Hatay, Malatya ve Adıyaman’dan gelen 3 bin 408 depremzedenin kişisel ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla açık mağaza kuruldu. Açık mağaza içerisine giyim, ayakkabı ve hijyen kitleri başta olmak üzere zaruri ihtiyaçların bulunduğu reyonlar oluşturuldu. Burdur Gençlik Merkezine gelen depremzedeler, burada ihtiyaç duydukları tüm ürünleri gönüllerince seçerek eksikliklerini gideriyor. Burdur halkı, şehre gelen depremzedelerin ihtiyaç duyduğu malzemelerin karşılanması için destekte bulunmaya devam ediyor.

'Her gelen depremzede ile bire bir ilgilenmeye çalışıyoruz'
Burdur Gönüllü Gençlik Lideri Mehmet Emin Çetin, 'Elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz. Onlar için stantlar kurduk. Onların rahat rahat görebilmeleri, seçebilmeleri ve ihtiyaçlarını karşılayabilmeleri için. Çocuklarına bakabilmeleri için de çocuk oyun alanları oluşturduk. Kıyafet stantları oluşturduk. Genellikle bire bir ilgilenmeye çalışıyoruz çünkü ihtiyaçlar çoklu olunca zorlanıyoruz ama bire bir olunca insanlar daha rahat anlatıyor. Her gelen depremzede ile bire bir ilgilenmeye çalışıyoruz. Bu konuda çok dikkatliyiz. Çocuklar için bile anaokulu öğretmenlerinden oluşan özel bir ekibimiz var. Onlarla ilgileniyoruz ayrıca gönüllü psikolog arkadaşlarımız var. Onlar da çocuklarla seanslar yaparak, onların travmalarını bir nebze de olsa geçici olarak rahatlatmaya çalışıyoruz. Erkek mont, kadın mont, bot, ayakkabı, erkek üst, atkı, bere, eldiven, seccade, banyo havlusu ve şampuan, aklınıza gelebilecek temel ihtiyaçları hemen hemen hepsini burada bulabilirler. Burada herkes ihtiyacı neyse alabiliyor' dedi.

'Dertlerini bizimle paylaşıyorlar'
Depremzedelerin açık mağazada ihtiyaçlarını karşıladığı anlarda aynı zamanda dertleşerek acılarını da paylaştıklarını ifade eden Burdur Gençlik Merkezi Gönüllüsü Erdem Gülcü, 'Burada depremin ilk gününden beri yardım topluyoruz. İlk günlerde topladığımız yardımları deprem bölgesindeki kardeşlerimize, arkadaşlarımıza yolluyorduk. Yaklaşık 3-4 gün öncesinden itibaren de Burdur’a gelen depremzede kardeşlerimiz için toplayıp, burada açık bir mağaza konsepti oluşturup, buradan istediklerini alıp, kendi temel ihtiyaçlarını karşılamalarını sağladık. Böyle bir sistemimiz var, şu ana kadar hiçbir eleştiri almadık, çok olumlu tepkiler alıyoruz. Burada onlara yardımcı olmak çok güzel bir his, üzüntülü yanları da oluyor, onların da hüzünlü olduğu ve dertlerini bizimle paylaştıkları oluyor' diye konuştu.

Çocuk oyun alanında psikososyal destek
Açık mağazada ihtiyaçlar giderilirken bir yandan da depremzede çocuklar için oyun alanı oluşturuldu. Ebeveynleri ihtiyaçlarını karşılarken gönüllü okul öncesi öğretmenleri ve psikologlar tarafından depremzede çocuklara psikososyal destekler veriliyor. Çocuklar ile oyun kurarak onları bir nebze de olsa deprem travmasından uzaklaştırdıklarını anlatan MAKÜ Okul Öncesi Öğretmenliği Öğrencisi Emine Doğru, 'Diş fırçasından şampuana kadar her şekilde her şey var. Patik gibi kışlık kıyafetleri bu soğuk günlerde onlara temin ediyoruz. Ayakkabılar ve botlarımız var. Girişte aileler çocuklarını buraya bıraktığında çocukların biraz depremin psikolojisinden uzaklaşmaları için bu şekilde bir oyun alanı geliştirdik. Okul öncesi öğretmenliği okuyan arkadaşlar buraya gelip, çocuklarla burada ilgilenerek biraz da talim yapmış gibi oluyorlar. O şekilde onları biraz mutlu etmeye çalışıyoruz, yardımcı oluyoruz, okulumuzun kapanmasına da çok üzüldük ama yaralarımızı sarmak için bir şeyler yapmaya çalışıyoruz' şeklinde konuştu.

'Bizim yaşadığımızı inşallah kimse yaşamaz'
Açık mağazada ihtiyaçlarını karşılayan Hataylı depremzede Nevzat Kutlu, 'Bu yaşamış olduğumuz gerçekten anlatılamaz, yaşamak lazım. Bizim yaşadığımızı inşallah hiç kimse yaşamaz. Gerçekten her konuda çok zor durumdayız. Sallandığımız zaman Antakya’dan sağ bir insan çıkacağını asla umut etmedik. Rabbime şükürler olsun diyoruz hep, şu anda bütün yardımlar yapıyorlar. Şu an 6 kişiyiz ama bayağı da kaybımız oldu. 30-40 kişi yakınlarımızdan enkaz altında kaldı. Allah rahmet eylesin. Antalya’da yer bulamadığımız için oradan sağ olsunlar buraya yönlendirildik. Burada da Allah razı olsun herkes ellerinden geldiğince her konuda bize yardımcı olmaya çalışıyorlar. Konaklama yeri, bütün ihtiyaçlarımızı karşılamaya çalışıyorlar. Allah razı olsun diyorum' açıklamasında bulunarak, depremde yaşadıkları acıları dile getirdi.
Öte yandan, açık mağazada bağışlanan ihtiyaç malzemelerin arasında depremzedelere moral vermek için yazılan küçük notlar ve mektuplar da dikkat çekti.
[gallery ids=',118479,118480,118481,118482,118483,118484']

DSÖ'den "Gazze'nin sağlık sistemi çöküyor" uyarısı

Çanakkale açıklarında 18 düzensiz göçmen yakalandı

Doritos, Skittles ve M&M’s ürünlerinde "İnsan tüketimi için önerilmez" etiketi zorunlu olacak

Macron, Grönland'ı ziyaret edecek

Han Yunus işgalci askerlere mezar oldu!

Aydın'da trafik kazası: 5 yaralı

Çad, ABD vatandaşlarına vize işlemlerini askıya aldı

Kanada'da orman yangınları kontrolden çıktı

Motosiklet sürücüsünün öldüğü kaza anı güvenlik kamerasında

Ukrayna'dan esir takası açıklaması: Rusya anlaşmaya uymayan farklı listeler sundu

Almanya'da aracın çarptığı 5 kişi yaralandı

Tüp patlayan evin çatısı çöktü: 6 ölü, 2 yaralı

Gazze'de can kaybı 54 bin 772'ye yükseldi

Hafif ticari araç dereye devrildi: 2 ölü, 1 yaralı

Gazze'ye yardım götüren Özgürlük Filosuna güvenli geçiş sağlanması çağrısı

Rusya'ya ait Su-35 savaş uçağı düşürüldü

Rusya ve NATO'dan Baltık Denizi'nde eşzamanlı tatbikat

HÜDA PAR siyasi partilerle bayramlaştı

Yetimler Vakfı: Kurban bağışlarını bayramın 4'üncü gününe kadar kabul ediyoruz

İran: israil'in nükleer projeler ve tesislerine dair stratejik belgeleri ele geçirdik

Yardım kuruluşları Diyarbakır'da kurban kesimine başladı

İzmir'de ormanlık alanda yangın

Mardin’de “kiraz” gölgesinde ifsat edici festivale tepki

Seyir halindeki kamyonette yangın

Rusya: Ukrayna esir takasını erteledi

iki otomobil çarpıştı: 3 yaralı

Gaziantep Umut Kervanı muhtaç ailelilere kurban eti ulaştırdı

Kırgızistan'da 5.1 büyüklüğünde deprem

Gaziantep'te siber dolandırıcılık operasyonu: 4 tutuklama

Şanlıurfa'da buğday tarlasında yangın: 170 dönüm alan kül oldu

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ