• BIST 100

    10746,98%0,04
  • DOLAR

    40,59% 0,02
  • EURO

    47,10% 1,43
  • GRAM ALTIN

    4394,42% 2,22
  • Ç. ALTIN

    7018,29% 1,30

Depremzedeler için Türkiye’de ilki başardılar

15 Şubat 2023, Çarşamba 12:40
15 Şubat 2023, Çarşamba 12:40
Depremzedeler için Türkiye’de ilki başardılar
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Depremzedeler için Türkiye’de ilki başardılar

Kahramanmaraş’ta meydana gelen depremin ardından, Kayseri’nin Kocasinan ilçesinde bulunan Arif Molu Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde Türkiye’de ilk olan elektriksiz insan gücü ile çalışan su arıtma cihazı yapıldı.
Kahramanmaraş’ın Pazarcık ve Elbistan ilçelerinde meydana gelen depremlerin ardından bölgeye çok yoğun yardım gönderen Kayseri’de, depremzedeler için Türkiye’de bir ilk gerçekleşti. Arif Molu Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi tarafından geliştirilen Arimo Su cihazı ile elektrik ihtiyacı duyulmadan, tamamen kas gücü ile kirli su arıtılarak depremzede vatandaşların içebileceği şekilde içme suyu elde ediliyor.
Cihazın amacının depremde birbirine karışan suların arıtılarak su ihtiyacının karşılanması olduğunu söyleyen Arif Molu Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Kimya Bölümü Şefi Yaşar Yağmur, “Buradaki cihazımızın amacı deprem bölgesindeki kardeşlerimizin, özellikle taşradaki depremin daha yoğun olduğu bölgelerdeki içilemez durumda olan, birbirine karışan suları içilebilir su haline getirebilmek. Bunu İl Milli Eğitim Müdürümüz bize geliştirilmesi gerektiğini söyledi. Biz bunu bir gün içerisinde hemen arkadaşlarımızla organize olarak geliştirdik. Şu anda içilebilir, yani temiz içerisinde herhangi bir bakteri olarak hiçbir şey yok olarak içilebilir su haline getirdik. Bunu Türkiye’de ilk olarak geliştirdik” dedi.

Arıtılan suyun gönül rahatlığı ile vatandaşlar tarafından tüketilebileceğini söyleyen Yağmur, “Çalışma prensibi ise bir basınç var ve içerisinde basınç kazanımız var. Kazana el pompası ile basıncı dolduruyoruz. Uyguladığımız basınçla buradaki kirli su emilerek filtrelere ulaşıyor. Filtrelerin içerisinde fiziksel ve kimyasal arıtma var. Daha sonra kimyasal arıtmaların içerisine aktif karbon koyduk. Yine fiziksel filtrasyonlar koyduk. Hem renk, koku ve tat kalmıyor içerisinde. Sonrasında da içilebilir berrak bir şekle geliyor. Biz dünden beri arkadaşlarımızla içiyoruz bu suyu rahatlıkla. Herhangi bir bakteri ya da midemizde bir rahatsızlık da hissetmedik. Bizim amacımız depremzede kardeşlerimize yardımcı olmak. Vatanını milletini seven insanların hepsinin bu fedakarlığı yapması lazım. Biz de bu maksatla yola çıkarak inşallah faydalı olmuşuzdur. Oradaki kardeşlerimiz gönül rahatlığıyla bu suları içebilir. Bizim de onlara bir faydamız katkımız olmuşsa, onların zerre kadar dualarını almışsak yeterli bize” ifadelerini kullandı.

Siirt’te “Gazze Ölüyor, ayağa kalk!” çağrısıyla yaşanan soykırıma tepki gösterildi

Şırnak’ta örtü yangını havadan ve karadan müdahale ile söndürüldü

Yemen açıklarında tekne alabora oldu: 20 ölü

Mescid-i Aksa’ya yapılan baskınlara Dışişleri Bakanlığından kınama

Yetimler Vakfı Gaziantep Temsilciliği dualarla açıldı

UNICEF: Sudan'da çocuklar, açlık ve hastalık yüzünden risk altında

D-100 kara yolunda zincirleme kaza: 3 yaralı

Şırnak’ta örtü yangını

Tarıma yeni teşvik paketi

HÜDA PAR'ın düzenlediği "Son Kale Aile" panelinde "aile hakemliği" önerisi

Umut Kervanı Tarsus'ta yetim ve ihtiyaç sahibi ailelere gıda yardımı yaptı

Ukrayna: İstanbul görüşmelerinin devamı için hazırlık yapıyoruz

BM: Gazze'de açlık çeken kadın ve çocukların durumu kabul edilemez

Malatya'da aracın çarptığı yaya yaralandı

Brezilya: ABD'ye yanıt vermek için çalışma yürütüyoruz

Dr. Cansever Dokuz: Tarihte dinin olmadığı toplumlar vardır ama ailenin olmadığı toplum yoktur

Balıkesir'de 5 kilogram esrar ele geçirildi: 1 gözaltı

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Mısırlı mevkidaşı ile görüştü

Temmuzda Mescid-i Aksa’ya 27 baskın düzenlendi: Harem-i İbrahim’de 51 kez ezan engellendi

Gaziantep'te ormanlık alanlara girişler yasaklandı

Gazze'de can kaybı 60 bin 839’a yükseldi

ABD'de devam eden orman yangınlarında 12 bin hektardan fazla alan yandı

Pakistan'da muson yağmurları sele yol açtı: 299 ölü

Van’da farklı suçlardan gözaltına alınan 11 kişi tutuklandı

Van’da bir haftada kaçakçılıktan 60 şüpheli gözaltına alındı

Şırnak’ta orman yangını: Havadan ve karadan müdahale ediliyor

Kastamonu’da havai fişek ve meşale kullanımı 15 Ekim'e kadar yasaklandı

Avustralya’da on binlerce kişi Gazze’ye destek için yürüdü

Almanya'da siyonist saldırılarına karşı kitlesel yürüyüş

Tekirdağ’da fabrika kazanında patlama: 2 işçi öldü

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Siirt’te “Gazze Ölüyor, ayağa kalk!” çağrısıyla yaşanan soykırıma tepki gösterildi

Şırnak’ta örtü yangını havadan ve karadan müdahale ile söndürüldü

Yemen açıklarında tekne alabora oldu: 20 ölü

Mescid-i Aksa’ya yapılan baskınlara Dışişleri Bakanlığından kınama

Yetimler Vakfı Gaziantep Temsilciliği dualarla açıldı

UNICEF: Sudan'da çocuklar, açlık ve hastalık yüzünden risk altında

D-100 kara yolunda zincirleme kaza: 3 yaralı