• BIST 100

    10622,47%-1,54
  • DOLAR

    42,23% 0,00
  • EURO

    49,03% 0,40
  • GRAM ALTIN

    5624,02% 0,75
  • Ç. ALTIN

    9304,15% 1,40

Dicle Elektrik, İSG’de sıfır kazayla sektör standardını yükseltmeyi hedefliyor

27 Kasım 2023, Pazartesi 09:55
27 Kasım 2023, Pazartesi 09:55
Dicle Elektrik, İSG’de sıfır kazayla sektör standardını yükseltmeyi hedefliyor
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Dicle Elektrik, İSG’de sıfır kazayla sektör standardını yükseltmeyi hedefliyor

Özelleşme sürecinin ardından 10 yılı geride bırakan Dicle Elektrik, en zorlu iş kollarından biri olan elektrik dağıtım sektöründe ’Hepimizin Hedefi Önce İş Güvenliği’ sloganıyla ’Sıfır Kaza’ hedefine ulaşabilmek için çalışmalarını aralıksız bir şekilde sürdürüyor.
Son üç yılda alınan tedbirler ve verilen İş Sağlığı ve Güvenliği (İSG) eğitimleri sonucunda sağlanan başarıyı kamuoyu ile paylaşan şirket, bu sayede çalışanın iş yapmasını engelleyecek türden iş kazalarından kaynaklanan kayıp gün sayısının önceki dönemlere göre yüzde 50 oranında azaldığını duyurdu. Dağıtım bölgesini oluşturan Güneydoğu Anadolu Bölgesindeki Diyarbakır, Şanlıurfa, Mardin, Siirt, Şırnak ve Batman’da sürdürülebilirlik odaklı elektrik dağıtım hizmeti veren Dicle Elektrik, başta saha çalışanları olmak üzere tüm personelinin çalışma koşulları ve iş güvenliğini iyileştirmeye yönelik faaliyetlerini aksatmadan sürdürüyor. 2013 yılında başlayan özelleşme sürecinden bugüne iş sağlığı ve güvenliğine ilişkin tüm alanlarda öncü dönüşümlere imza atan şirket, süreç içerisinde gerçekleştirmiş olduğu çalışmaların detaylarını kamuoyuna aktardı.

3 yılda 12 proje hayata geçirildi
2020 yılından itibaren İSG alanında 12 projeye imza atan Dicle Elektrik, çalışan sağlığı ve güvenliğine ilişkin sektörde henüz uygulanmayan birtakım tedbirler aldı. Hayata geçirilen projeler arasında ise Diyarbakır’da pilot olarak kullanılan ve 2021 başlarında altı ilde devreye alınan ’Görüntülü Bas Konuş’ sistemi dikkat çekiyor. Bu sistemle çalışanların enerji kesme-verme işlemlerindeki İSG uyumları, merkezden canlı olarak izlenebiliyor. Elektrik akımına kapılma başta olmak üzere çok sayıda iş kazasının önüne geçen bu sistem, 2023’te müşteri operasyon personelleri tarafından da kullanılmaya başlandı.
Dicle Elektrik’in 2020 yılı sonrasında hayata geçirdiği projeler arasında; saha yönetimi denetim süreçleri, İSG analiz portalı, arka karşı dayanıklı elbise geliştirilmesi, tehlike puanı uygulaması, İSG sponsorları, eğitim çalışmaları, çalışanların yöneticiler tarafından sahaya gönderilmesi, çalışanların ailelerine gönderilen İSG mektubu, toplu İSG yemini, İSG temalı video ve çocukların gözünden İSG yarışmaları da yer alıyor. Saha Yönetim Sistemi üzerinden denetim, kontrol, raporlama ve analiz işlemleri IT birimi tarafından etkin bir şekilde yürütülüyor. Ayrıca, oluşturulan İSG analiz portalı aracılığıyla iş kazaları, yapılan denetimler ve çalışanların aldıkları tehlike puanları gibi veriler anlık olarak işlenip raporlanıyor. Bununla birlikte İSG eğitimleri, yalnızca saha çalışanlarına değil, beyaz yakalı çalışanlar için de hazırlanıyor.

İş kazalarına bağlı kayıp iş günü yüzde 50 azaldı
Son 3 yıl içerisinde alınan tedbirler sayesinde çalışmayı engelleyecek iş kazalarının ciddi biçimde azaldığını belirten Dicle Elektrik Genel Müdürü Yaşar Arvas, buna bağlı olarak iş kazalarından kaynaklı çalışan kayıp gün sayısında da önceki dönemlere göre yüzde 50 oranında azalma görüldüğünü bildirdi. İSG hedeflerinin ’sıfır kaza’ olduğunu bildiren Genel Müdür Arvas, alt yüklenici olarak şirkete hizmet veren tesis yüklenicilerine bağlı işçilerin karıştığı iş kazalarında, son dönemde artış gözlenince bu konuda da ciddi tedbirler aldıklarını belirtti. Arvas, “Öncelikle tesis yüklenicileriyle İş Sağlığı ve Güvenliği Yüklenici Şartnamesini imzaladık. Bununla birlikte tüm tesis yüklenicilerimize tam zamanlı iş güvenliği uzmanı bulundurma zorunluluğu getirdik. Şirket bünyemizdeki iş güvenliği uzmanları vasıtası ile tesis yüklenicilerimizi düzenli olarak denetlenmeye başladık. Tespit edilen eksikliklerle ilgili bu firmalar uyarılarak, iş kazalarının yaşanmaması adına gerekenlerin yapılması sağlanıyor” diye konuştu.

2021 İSG yılı ilan edildi
2021 yılının İSG yılı ilan edilmesi ile birlikte İSG Sponsorları Projesi de başlatıldı. Proje uyarınca şirkette görev yapan her birim müdürü, belirli süreyle bölgedeki minimum 2 ilçenin İSG sponsoru oldu. Sponsorlar, bu kapsamda sorumlu oldukları ilçeleri her hafta düzenli olarak ziyaret ederek saha görevlileriyle bir araya geliyor. Bu buluşmalar sırasında, alınması gereken önlemler ve yapılması gereken eğitimler belirleniyor. Söz konusu görevin müdürler arasında dönüşümlü olarak yürütüldüğünü ve böylelikle belirlenen tedbirlerin uygulanmasının sağlandığını bildiren dağıtım şirketi, projenin kısa sürede olumlu sonuçlar vermeye başladığını açıkladı.

Farkındalık için ailelerden destek alınıyor
İSG farkındalığına katkıda bulunmak için çeşitli etkinlikler düzenleyen dağıtım şirketi, İSG projeleri kapsamında çalışanların ailelerine mektuplar da gönderiyor. Söz konusu mektuplarda aile fertlerinde İSG konusunda destek istenirken, zaman zaman uyarıcı konularda işbirliği yapılıyor. Söz konusu etkinlikler çerçevesinde çalışanların tamamının katılımıyla İSG yemin töreni düzenlenirken, yemine katılan tüm çalışanlar oluşturulan panolara boyanan elleriyle iz bırakıyor. Bununla birlikte gerek İSG sponsorları, gerek şirket çalışanları, gerekse çalışanların ailelerinin katılımıyla İSG temalı video yarışmaları da düzenleniyor.

Malatya'da baraka yangını

Diyarbakır’da viyadük faciasında ölen işçilerin cenazesi toprağa verildi

Rusya: Ukrayna ve İngiltere'nin MiG-31 tipi savaş uçağı kaçırma planı engellendi

BM: israil, ateşkese rağmen Gazze'ye yeterli insani yardım ulaşmasına izin vermiyor

Bakan Bayraktar Konya’daki enerji yatırımlarını değerlendirdi

Rusya: Zaporijya’da bir yerleşim yeri daha ele geçirildi

Dışişleri Bakanlığı Pakistan'daki saldırıyı kınadı

Mersin’de "Geleceğe Nefes" temasıyla fidanlar toprakla buluştu

Malatya'da bir şahıs evinde ölü bulundu

Rus İHA'ları Ukrayna'nın enerji tesislerini vurdu

ABD'de Dulles Uluslararası Havalimanı'nda kaza: 18 yaralı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Gürcistan Başbakanı Kobakhidze ile görüştü

Mardin’de "Geleceğe Nefes" temasıyla 5 bin fidan toprakla buluştu

Gaziantep’te ruhsatsız silah ve uyuşturucu ele geçirildi: 5 şüpheli yakalandı

Gaziantep’te silah ve uyuşturucu operasyonu: 2 gözaltı

Çin'de Hongqi Köprüsü'nde çökme

Aksaray’da kaçakçılık operasyonu: 4 gözaltı

Hırsızlık suçundan 13 yıl hapis cezası bulunan şahıs yakalandı

Malatya'da TOKİ şantiyesinde korkutan yangın

Irak’ta genel seçimler için oy kullanma işlemi sona erdi

İran: ABD ve israil'in casusluk şebekesi çökertildi

Adıyaman'da iki otomobil çarpıştı: 9 yaralı

Bangladeş 11 farklı noktada meydana gelen el yapımı bomba saldırılarıyla sarsıldı

Başsavcılıktan "CHP için kapatma talebi" iddialarına açıklama

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz askeri kargo uçağını düşmesine ilişkin Azerbaycan Başbakanı'yla görüştü

Filipinler'de tayfun felaketi: 250 ölü, 112 kayıp

ABD'de yardım uçağı gölete düştü: 2 ölü

Tayland-Malezya sınırında göçmen teknesi battı: 21 ölü

Mısır Dışişleri Bakanı Abdulati, Türkiye'ye geliyor

MSB: Gürcistan'da düşen uçakta 20 personel vardı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Malatya'da baraka yangını

Diyarbakır’da viyadük faciasında ölen işçilerin cenazesi toprağa verildi

Rusya: Ukrayna ve İngiltere'nin MiG-31 tipi savaş uçağı kaçırma planı engellendi

BM: israil, ateşkese rağmen Gazze'ye yeterli insani yardım ulaşmasına izin vermiyor

Bakan Bayraktar Konya’daki enerji yatırımlarını değerlendirdi

Rusya: Zaporijya’da bir yerleşim yeri daha ele geçirildi

Dışişleri Bakanlığı Pakistan'daki saldırıyı kınadı